IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2021, 10:43   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kisinin Yasam Suresini Etkileyen Faktorler Nelerdir?

Yasam suresi, insanin yasami boyunca yasadigi bircok faktorden etkilenir ve insanlarin cogu zaman ne yaptigi, bir kisinin ne kadar uzun ve ne kadar kisa hayatta kalacagini belirler. Yasam suresi yonetimi, belirli parametrelerin uygulanabilecegi ve bir olcu verilebilecegi veya belirli bir sureye esitlenebilecegi bir surec degildir. Ornegin, bir yil kolesterolsuz bir diyet uygulandiginda, kolesterolsuz doneme esdeger yasama eklenen yillarin sayisini olcmek pratik degildir.
Yasam suresi yonetiminin olumlu ve olumsuz yonlere sonuc veren belirli faktorlere sahip olmadigini dogrulamak kesindir. Ancak yasam suresi yonetiminin hem olumlu hem de olumsuz faktorler tarafindan tetiklendigini anlamak onemlidir. Mesela biri zor zamanlardan geciyorsa ve bu uzun sure devam ediyorsa bu yasam suresini olumsuz yonde etkiyebilir.


Cevresel faktorler, yasam suresi yonetimi ihtiyaci icin hayati bir rol oynamaktadir. Insan yerlesimine uygun olmayan bazi ortamlar vardir ve bunlarin insanlarin yasamlari icin risk olusturdugu bilinmektedir. Yapay veya dogal olabilirler ve mutlaka riskli degildirler. Ancak bir kisinin cevreye uyarlanabilir dogasina bagli olarak, her iki sekilde de olumlu veya olumsuz sonuclanacaktir. Cevresel faktorler olumsuz iklim kosullari olabilir ve bolgede bulunan suyun kalitesi, ornegin bolgedeki suyun yuksek miktarlarda flor icerdigi biliniyorsa, bu durumda insanlarin dislerini erken kaybetme olasiligi yuksektir. Hayatlarini 35 yas kadar genc yasta kaybedebilirler.Kisinin Yasam Suresini Etkileyen Faktorler Nelerdir?
Yasli hastalar icin beslenme destegi, yasam boyu yonetimi hizmetlerinin gerekliliginin bir gostergesidir cunku insanlar yaslilikta cigneme yoluyla bazi besinlere erisemeyeceklerdir. Onerilen maksimum yasta yasamalarini saglamak icin bakim destegine ihtiyac duyacaklardir. Ote yandan, insan bedenlerinin rahat olabilecegi ve bolgedeki insanlarin uzun yasamasini saglayabilecegi ortam cok elverisli olabilir. Ozetle, cevresel kosullar insanlarda ya yasamin kisaltilmasinda ya da uzamasinda rol oynar. Ancak bu durumda cok kritik olan soru, yasam suresi yonetiminin normal bir insana ihtiyac olup olmadigidir.


Normal bir kisinin durumunun cevabi zor olabilir; normal yasam durumunda, yasam suresi yonetimi, muhtaclar, hastalar icin, yasli, fiziksel engelli kisiler ve yasamda belirli bir kalici duruma sahip hastalar icin bir surec olarak algilanmaktadir. Yasam yonetiminin, buyuk olcude tehlike altinda olabilecek birinin yasamini uzatmayi amacladigi bir gercektir, ancak bu, ayni zamanda saglikli olan insanlari da kapsayacak sekilde genisletilmistir; sadece gelecek icin supheli veya umutsuz olduklari icin degil, ayni zamanda yaslandiklarinda isleri kendileri icin kolaylastirmak isterler. Nitekim bugun yaptigimiz her seyin gelecek icin bir anlami vardir, her gun ne yedigimiz, giydigimiz ve yaptigimiz seyler gelecekte nasil yasayacagimizi belirleyebilir ve hatta bazen cocuklarimizi etkileyebilir.
Ornegin, bir kisi tutun icerse, o zaman ve gelecekte hayatini etkiler ve yavrularini etkileme olasiliklari yuksektir. Yasam suresi yonetimi, ihtiyac sahiplerine ve gelecekte daha iyi bir yasam surmek isteyenler icin daha once de belirtildigi gibi yonler alabilen bir surectir; belirli bir kisi icin gerekli degildir, ancak buyuk olcude komplikasyonlari olanlar icin ihtiyac vardir. Genel olarak uzun ya da kisa bir omur icin insanin yasam suresini etkileyen faktorler cesitlidir.


Cevre sorunlari, yani cevresinde meydana gelen insan faaliyetleri uzerinde daha fazla ayrintiya girersek, yerlesim alanlarina ve maden sahalarina yakin olan endustriler ve cevreye salinan endustriyel atiklar iyi bir ornektir. Havaya karbonun formu daha sonra canlilarin solunum sistemlerine alinir. Bu durum, birkac insan haklari orgutu tarafindan, karbon ve diger endustriyel atiklar seklinde salinan kimyasallarin insanlara ciddi zararlar verdigi bildirilmistir.Kisinin Yasam Suresini Etkileyen Faktorler Nelerdir?
Bu onumuzdeki yuzyilda devam edecekse, temelde olum oranlarini artiracak ve dolayisiyla insanlarin yasam surelerini buyuk olcude etkileyecektir. Bu nedenle, cevre kosullarinin insan yasami uzerinde daha buyuk bir olumsuz etkiye sahip olmamasi icin erken bir asamada yasam suresi yonetimine gecme ihtiyaci vardir. Bu, ozellikle yetkililer insan sagligini ve mutlulugunu artirmak istiyorsa, omur yonetiminin onemli bir parcasidir. Temiz cevremizin uzun omurlulugu ve olumsuz cevresel ve iklim kosullarindan uzak bir yasami artirmak icin etkisi anlayisi, dunyadaki tum hukumetlerin, iklim bilimcilerin ve cevrecilerin onceligi olmaya devam etmelidir.


Yasam Suresi Yonetimine Ihtiyac Var mi?
Yasam tarzi, insan olarak ne kadar yasayabilecegini belirlemede cok onemli bir rol oynar. Mesela yasam suresini uzatmayi ana faaliyeti haline getirmis kisiler vardir. ve saglikli yasam icin aliskanliklar gelistirirler. Bu, egzersiz perspektifinden bakildiginda onlar icin iyi olabilir, ancak astim gibi hastaliklara ve diger spesifik gogus komplikasyonlarina yol acan vucut organlarina zarar veren olumsuz bir etkiye sahiptir, bu nedenle icinde bulunulan is turu bir ile sinirli olmalidir, ya da ren azindan hayatin belli bir doneminde dikkat etmeleri gerekir.
Ornek olarak, kompaktorler ve matkaplar gibi makine islemleriyle ugrasan bir profesyonel, vucudu uzun sure salladiklarindan etkilenme egiliminde olabilir ve bu kemikler ve kaslari etkiler; bu bakimdan vucut parcalanacak ve yaslilik geldiginde gecmis yasam tarzi faaliyetlerinin bununla iliskili komplikasyonlara yol acacagini gorulebilir. Insanlarin bazi faaliyetlere dikkatle girmeleri zorunludur, bunlarin gelecekte bir anlami olacagi gercegini akilda tutmalidirlar. Yukaridakilerden, yasam suresi yonetimi, genclik asamamiz sirasinda yaptigi onceki faaliyetler tarafindan tetiklenecektir.


Inanin yasam suresi yonetimi perspektifine girmeye sevk edecek olan, ugrastigi seyin daha genis bir yonudur. Basit bir surec haline getirmek istiyorsa, bu genclik gunlerinden baslamali; cunku genc mahalligimizden kaynaklanabilecek sorunlar yoksa cok daha kolay olacaktir. Ornegin uzun suredir alkolik olan bir kisi icin bu kisi, vucuttaki organlar eskisi kadar saglikli olmayacagindan omur yonetimi surecinde zor anlar yasayabilir. Ilac ve alkol birakma programi yoluyla ekstra bir ucrete ihtiyac duyacaklar. Bu baglamda, yasam suresi yonetimi saglik hizmetlerini icerecek ve ayni zamanda diyeti icerir. Her ne kadar yasam suresi yonetiminin yaslanma sureci ile birlikte basladigi dusunulse de, ancak vucudun her bolumunun en iyi sekilde calistigindan emin olmak icin iyi bir yasam suresi yonetimi sureci zihinden baslamaktadir.
Bilinmelidir ki bir insanin yasami tek bir seye bagli degildir, sadece yemek gibi; memnuniyet getirecek saglik, ekonomik ve sosyal surecleri iceren diger surecleri gerektirir. Vucudun zorlanmasi da ozellikle bedenin zihinsel kismi icin tehlikeli bir meseledir. Stresli oldugu bilinen bir yasama girilirse hayati kisalir, kisa surede olum gelebilir ve bu yeterince erken tespit edilirse bu turden bir kisiye danismanlik ve umut verme konusu olacaktir. Yasam suresi yonetiminde bunun olume yol acabilecegini zaten bilinmektedir ve sosyal bir zeminde, sahip olduklarindan memnun olma ve kendi imkanlari dahilinde yasama yonunu her insanin kucaklamasi gerekir.Kisinin Yasam Suresini Etkileyen Faktorler Nelerdir?


Yasam suresi yonetimi, baslamak icin belirli bir yasin gelmesi veya bir saglik sorunu ile karsilasmayi beklemek gerekmez. Aslinda bilincli her yetiskinin hayatinin bir parcasi olmasi gereken bir seydir. Aslinda, kisi kendi iyiligi icin yaptigi her eylemde, yasam suresi yonetimi olarak anilmalidir. Cunku her canli, yarini gormesini saglamak icin elinden gelenin en iyisini yapar. Bununla birlikte, Amerikan Agri Tibbi Akademisi’nin yasam suresi yonetimi hedeflerine gore, yasam suresi yonetimi surecinin onemli bir nedeni olmamasinin nedenlerinden biri olabilecegi kadar, yasami uzatmak anlamina geldigi varsayilmaktadir. Ana fikir, hayati rahatlatmak ve vucut organlarinin gerektigi gibi calismasini mumkun kilmaktir.
Diger yandan, yasam suresi yonetimi yalnizca saglik profesyonelleri tarafindan ele alinmamalidir. Aslinda insanlara ogut verecekler ve bunu kendi baslarina yapacaklar. Ornegin, epilepsi, serebral palsi ve digerleri ile dogan kisiler, her zaman risk altinda olduklari icin surece ihtiyac duyabilecek kisilerdir ve olumleri ebeveynleri ve akrabalari tarafindan bilinebilir. Dolayisiyla saglik uzmanlarindan nasil ele alinacagi konusunda tavsiyelerde alabilirler. Cunku kosullarindan dolayi daha uzun ve genel olarak rahat bir hayat yasayabilmeleri icin onlara ozen gosterilmesi gerekir.
Bu, bakicilarla birlikte bir uzmanin tavsiyesini talep eden bir tur yasam suresi yonetimidir. Bu baglamda, yasam suresi yonetiminin hem insanlarin rahati icin oldugu hem de bir kisinin sagligini ve omrunu iyilestirmeyi amacladigi sonucuna varilabilir. Bu kosullar ayni zamanda yasam suresi yonetimi ihtiyacinin da etkileyicileridir.


Ozetle, yasam suresi yonetimi, bir kisiye yasamdaki diger faktorlerden bagimsiz olarak kalisini uzun sure surdurmesi icin verilen bir surectir ve bu, gozlem uzerine durumu ile yasamak zorunda oldugu sonucuna varilmis bir kisiye uygulanabilir. Aslinda herhangi bir yerden yapilmaz, ancak uzak bir bolgeden yapilabilir ve insanlar geri bildirim kontrollerine gider. Bu bakimdan surec, saglik perspektifiyle hastalara ve yaslilara bu tur hizmetleri sunan kurumlardan kendi kendine yurutulebilir ve ustlenilebilir. Ancak bir omur yonetimi programinin temel amaci, insanoglunun diger tum faktorleri goz onunde bulundurarak, insanin hayatta kalmasi icin bilimsel olarak mumkun oldugu bilinen donemlerde tam olarak yasama kabiliyetini ve yasamini mumkun kilmaktir.
Yasam suresi yonetimi ihtiyacina yol acan, kisisel olan ve aileden gelen insanlarin yasam surelerinin kalitesi ve suresine gore nasil yasadiklarina dayanan baska faktorler de vardir. Tibbi acidan, yasamayan insanlarin onlenebilir hastaliklar nedeniyle erken oldugunu gozlemledigi genetik yapiya baglidir. Bu ornekte, yasamlari boyunca cogu zaman hangi yasta ve ne tur rahatsizliklarla karsilastiklari dusunulebilir. Bu, kisinin yasam suresi yonetiminin temellerini temel almasi icin onemli bir veridir. Kisi bunun bilincinde olacak ve sonunda, hayatin bir noktasinda ne zaman ve hangi sirada bir sey bekleyecegini bilecektir. Bunun gercek oldugu hicbir zaman kanitlanmamasina ragmen, bazi durumlarda ise yaramaktadir.
Ornegin, belirli bir ailenin uyeleri 100 yil yasadiysa, buyuk olasilikla ayni donemi yasiyorlar, ancak anlasilmasi imkansiz olan bir sey, olen akrabalarinin yasadiklari yasam tarzini belirlemenin zor olmasidir. Ve omurlerinin otesinde yasama beklentisiyle yasam boyu yonetimi icin calismak onemlidir. Bu, yasam surelerinin genetik veya kalitsal belirleyicisine dayanir. Kalitsal hastaliklara ve bir nesilden digerine genetik olarak aktarilan komplikasyonlara bakmayi icerecektir. Boylelikle, onleyici tedbirler, ailenizin gitmis uyeleri gibi olmayabilmeniz icin yeterince erken baslatilabilir. Bu, yasam suresi yonetimi ile ilgili kisisel bakimin bir parcasidir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:59.