IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2021, 11:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hipnoz Ve Hareket Arasindaki Iliskinin Dogasi

Farkli hipnoz teorileri, bir hipnoz tepkisinin otomatik oldugu ve kendi basina oluyormus gibi hissettirdigi varsayimini paylasirken ilgili kasitlilik ve bilissel kontrol surecleri uzerinde mutabik kalmazlar. Ornegin, yanit beklentisi teorisi, bir davranisin gerceklesmesini beklemenin bu belirli davranisi ortaya cikarabilecegini iddia eder; bu nedenle oneriler, kasitli yurutme sistemlerinin katilimi olmadan uygulanabilir. Bununla birlikte, beklentiler, her iki hipnoza yatkinliktaki ozellik farkliliklarinin gostergesidir. Hipnoz yanitindaki varyansi tam olarak aciklayamaz cunku hipnotik derinliktedir.
Kasitlilik ve iradeye paralel olarak, hipnoz ile hareket arasinda yakin bir baglanti vardir. Hipnoz, hastalarin motor hayal gucu gorevlerine daha iyi ulasmalarina ve motor korteksteki aktiviteyi degistirmelerine yardimci olabilir. Ek olarak, bazilari goz hareketi duyarsizlastirma ve yeniden isleme (EMDR) ile hipnozun niteliksel olarak farkli oldugunu iddia ederken, ikisi genellikle terapide birlikte kullanilir. Hareket ve hipnoz arasindaki iliskinin kesin dogasi nedir ve ic ve dis hareketler ile hipnoz arasindaki olasi araci elektrofizyolojik mekanizmalar nelerdir?


Spesifik olarak, hem harekete hem de hipnoza aracilik eden olasi altta yatan noronal mekanizmalari, teta aktivitesine ozel bir odaklanma ile cevaplanabilir. Ic hareketler olarak adlandirilan sey ve bunlarin teta aktivitesiyle olan iliskisi, meditasyon ve algisal yoksunluga odaklanarak cevaplanabilir. Bunu, dis hareket pratikleri ve bunlarin bu tur “ic hareket” ile iliskileri izleyecektir. Sonuc olarak, tartismamizi Kure Bilinc Modeli Minimal Benlik ve Anlati Benligine ozel onem vererek cozumlenebilir.
Kisaca, minimal benlik kisa bir zamansal uzantiya sahiptir ve bir eylem duygusu, mulkiyet ve birinci sahis kavramsal olmayan icerige sahipken, Anlati Benligi kisisel kimligi ve zaman icinde surekliligi icerir ve kavramsal icerigi icerir. SMC, tum benlik duygusunun kayboldugu Benligin Ustesinden Gelmek adli ucuncu bir durumun eklenmesini belirtir. Iceriksiz bilince paralel olan Benligin Ustesinden Gelmek, ancak son zamanlarda norobilimsel calismalarin konusu olmustur. Ayrica kendini asma, sogurma ve ikili olmayan durumlar [ile karsilastirilabilir.


Elektrofizyolojik Onlemler ve Hipnoz
Hipnoz ve Hareket Arasindaki Iliskinin DogasiNoral salinimlar farkli frekans bantlarina bolunmustur: hem teta (4-7 Hz) hem de alfa (8-12 Hz) bantlari calisma bellegi ve dikkat ile iliskilendirilirken, gama bandi (30-70 Hz) asagidakileri iceren islevlerle iliskilidir. Uzun sureli bellek depolama ve geri getirmenin yani sira algisal islemedir. Hem onden hem de kuresel olarak spektral guc olarak olculen teta aktivitesindeki artis, hipnotik durumlarin trans, meditatif durumlarin, absorpsiyon durumlarinin ve hipnoz edilebilirliktir. Onemlisi, frontal teta aktivitesi, tipik olarak gorevsiz dinlenme durumlarinda aktif olan ve zihin gezintisi ile ilgili noral islemeyi temsil ettigi dusunulen varsayilan mod ag (DMN) aktivitesi ile negatif olarak iliskilidir.


DMN aktivitesinin otomatik oldugunu ve bu nedenle istem disi kabul edildigini akilda tutarak, ongorucu kodlama modellerine dayanan elektrofizyolojik calismalarin cogunlukla teta aktivitesine odaklanmis olmasi sasirtici degildir.
Buna ek olarak, hipnoz ve hipnoza yatkinligin elektrofizyolojik olarak teta aktivitesi ve davranissal olarak gevseme tarafindan aracilik edildigi dusunulse de motivasyon gorundugu icin tum hipnozun aslinda otohipnoz olup olmadigi hala tartisilmaktadir. Surecte merkezi bir rol oynamak. Ornegin, hipnotik bir seansa katilmak icin motive olmak ve bu konuda olumlu bir tavir sergilemek, hipnotik yanitin basarisi ve hipnotik deneyimin etkinligi ile iliskilidir. Bu, kasitlilik ve dikkat seviyelerinin hipnoz seviyeleri ve katilimcinin duyarliligi ile iliskili olabilecegini dusundurmektedir. Gorunuse gore paradoksal olan, benligin ustesinden gelme ile ilgili hipnotik surecte meydana gelen gonullu bir “birakma” olabilir.Hipnoz ve Hareket Arasindaki Iliskinin Dogasi
Elektrofizyolojik duzeyde, yavas dalga salinimlarinin telkine yanitlari kolaylastirdigi ve bunun da bireyler arasindaki hipnotik yanitta bilinen degiskenligi aciklamaya yardimci olabilecegi one surulmustur. Bu, hipnoza yatkinligi “dusuk” olan katilimcilara gore yuksek duzeyde hipnoz edilebilir katilimcilarda onemli olcude daha yuksek baslangic teta aktivitesi duzeyleri ve hipnotik induksiyonlarin artislarla sonuclanma egilimi ile desteklenmistir. Teta aktivitesinde, ozellikle yuksekler arasindadir.


Meditasyon sirasinda ve dinlenme sirasinda yetkin meditasyon yapanlar arasinda hem teta aktivitesi hem de alfa aktivitesinde bir artis rapor edildi, ancak hipnoz edilebilirlik; bununla birlikte, bu yazarlarin incelemelerinde, sadece alfa aktivitesi ile sistematik bir iliskinin eksIkligini tartistiklarina dikkat edin). Bununla birlikte, yazarlar, uzman meditasyon yapanlar arasinda teta aktivitesindeki bu artisin, “Asama I’den Asama II uykusuna geciste tipik olarak gorulen teta” degil, “on singulat, dorsal ve medial prefrontal korteksler tarafindan olusturulan frontal orta hat teta” oldugunu acikliga kavusturuyor.
Bu nedenle, bazi kanitlar, meditatif bir durumun esasen hipnogojik bir durum (uyaniklik ve uyku arasindaki gecis durumu) veya hatta uykunun oldugu fikrinin, meditatif bir durumun kasitli olarak uzatilmis bir hipnogojik durum olabilecegi nosyonuyla degistirilmesi gerektigini ileri surmektedir, bunun kendisi bir trans hali olarak kabul edilecektir Dahasi, Holroyd olarak sunu one surmektedir: “hayalleme ile iliskili dusuk aralikli teta (4-6 Hz) ile frontal korteks alaninda yurutme kontrolunun kaybi ile iliskili olan yuksek aralikli teta (5-7 Hz) arasinda bir ayrim yapilir. Mitchell, McNaughton, ayrica sunu one suruyor: Meditasyon verileri, FM [frontal-orta hat] -teta’nin, dikkat kaynaklarinin disaridan odaklanmaktan cok dahili olarak bir isaret oldugunu mumkun kiliyor.


Bu durumlarda dusuk aralikta (25-45 Hz) gama aktivitesindeki degisime donersek, on gucte bir azalma ve arka gucte bir artis veya merkezi gucte bir azalma soz konusudur. O halde, cesitli calismalarda hipnotik induksiyon sirasinda teta aktivitesinde bir artisin bulunmasi dikkate degerdir. Frontal teta’nin calisma bellegi yukuyle arttigi bulunmustur, bu da teta salinimlarinin calisma belleginin korunmasindaki bir rolune isaret etmektedir. Teta aktivitesi, artan gorev talepleri ile artar ve yonlendirme, dikkat, hafiza ve duygusal isleme mekanizmalari ile ilgilidir. Teta aktivitesi, dinlenme durumunda frontal orta hat elektrotlarinda en yuksektir, bu da frontal teta ritminin dinlenme kosullari sirasinda da saptanabilir oldugunu gosterir.Hipnoz ve Hareket Arasindaki Iliskinin Dogasi
Hipnoz, teta bandindaki gucle en yakindan baglantili olmakla birlikte, gama aktivitesindeki degisIklikleri de oneren raporlar dikkate alinmistir Jensen vd. teta salinimlari ve hipnoz arasinda bir baglanti onerdi, bu sayede teta salinimlari hipnotik tepkiyi kolaylastirdi. Ayrica, teta-gama fazi kilitli salinimlarin limbik ve neokortikal devrelerin birbirine baglanmasini onererek hipnoz icin fizyolojik bir aciklama saglayabilecegini tahmin ettiler. Bununla birlikte, gama aktivitesinin kas aktivitesinden veya goz hareketlerine bagli olarak sakkadla iliskili diken potansiyellerinden (SP) kaynaklanan kontaminasyon riski tasidigi bilinmektedir.


Teta’nin cok sayida bilissel aktivite ve durumla iliskili oldugunu kabul ederken (digerleri arasinda dikkat, yonlendirme, karar verme, uyusukluk duygulari ve yukarida belirtildigi gibi duygusal uyarilma dahil), en onemlisinin vurgulanmasi onemlidir. Teta icin yaygin olarak tanimlanan roller, bildirimsel bellek kodlama ve geri getirme ve labirent gezintisi gibi gezinme ile ilgili olanlardi. Elektrofizyolojik olarak cogunlukla teta aktivitesi tarafindan aracilik edilen dis ortamdaki navigasyona paralel olarak, sunklar onerilmektedir:
• Hipnoz ve diger “ic hareket” paradigmalari zihinsel yon bulma olarak kabul edilebilir.
• Hipnoz, uzayda dis hareket ve seyrusefer ile karsilastirilabilir.
• Hipnoz ve meditasyon gibi ic hareket paradigmalari, diger gruplarin yani sira teta aktivitesi tarafindan elektrofizyolojik olarak aracilik edilir ve daha fazla kasitlilik ve dikkat gerektirir.
• Asagidaki bolum, hem hipnoz hem de meditasyon ve ayrica emilim ve teta aktivitesi ile ilgili birkac “ic hareket” teknigini tanitacaktir.


ALİNTİ ~
 
Alt 15 Mart 2021, 12:13   #2
Standart

sizi hipnoz edeyim mi ? bu gife uzun bir süre bakın..

Hipnoz Ve Hareket Arasindaki Iliskinin Dogasi

________________

Kalabalıkta karşılaştılar. Sakin denizde yılgın ilerleyen gemiler gibi, yürüyen insanların arasında. Yan yana geldiklerinde gözler birleşti, zaman durdu. Sonra geçip gittiler, ardından uyandı. Zaman hâlâ duruyordu...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:20.