IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mart 2021, 13:12   #1
Standart Diskalkuli Bilissel Mekanizmalar

Matematikle ilgili etkinliklerin cesitliligi ve zorluklarinda gozlemlenen tezahurlere takiben, bilissel mekanizmalar da cesitlidir. Ve bunlar temel sayisal temsiller, calisma bellegi, gorsel-uzamsal akil yurutme ve dil ile ilgilidir. Bu mekanizmalarin her birine iliskin literaturler vardir.

Sembolik Olmayan Temsiller
Insanlar, diger tum hayvanlar gibi, yalnizca ilkel, dilden bagimsiz, cevreden miktarlari kavramaya adanmis bir sistemle dogarlar. Dogal olarak, bu sistem, filogenetik bir perspektiften, insan beyni tarafindan ozumsenmesi icin kulturlenmeyi gerektiren cok yeni bir kulturel bulus olan sayisal sembolleri isleyemez. Bu devralinan soz oncesi sayi bilgisi, bagimsiz alt sistemler olarak kabul edilen iki bicimde calisir: Nesne izleme sistemi (OTS) ve yaklasIk sayi sistemi (ANS). OTS, yuksek dogrulukta dorde kadar kucuk sayilari temsil eder ve gelisimsel platosuna gelisimin erken asamalarinda ulasir. ANS, daha buyuk sayilarin analojik olarak temsilinden ve dolayisiyla giderek artan bir belirsizlikle sorumludur. Buyuk olcude kabul goren bir model, ANS’nin sayilari Weber ve Fechner’in klasIk psIkofizik yasalarina gore yaklasIk ve logaritmik olarak sIkistirilmis bir bicimde temsil ettigini one surer.Diskalkuli Bilissel Mekanizmalar


Son on yildan beri, temel sayisal gosterimler ile matematikteki performans arasindaki iliski bircok arastirma grubu icin ilgi odagi olmustur. Az sayida kanit ANS dogrulugu ile matematik performansi arasinda pozitif bir iliski oldugunu gostermistir. Dahasi, DD’li cocuklarin, bir nokta kumesinin sayisal boyutunu tahmin etmek ve iki nokta kumesini karsilastirmak gibi ANS temsillerine dokunan basit gorevlerde bile bozuldugu gosterilmistir. Cok iyi bilinen bir teori, gelisimsel diskalkuli (DD) sayilarin temel temsillerindeki bir eksIkligin sonucu oldugudur. Bazi arastirmacilar icin, sayilarin bu eksIk temsili ANS’de yatmaktadir. Diger arastirmacilar, sirayla, DD’deki eksIk sayisal sistemin, kesin ancak surekli olmayan sayisal buyuklukleri islemekten sorumlu olan ve tum aritmetik dusuncenin dayandigi sayisal kodlama oldugunu one surmektedirler.



Sembolik Temsiller
Temel sayisal gosterimler, sembolik olmayan temsillerle sinirli degildir. Aslinda, sayilari temsil etmek icin sembolik sistemleri ogrenmek, matematiksel muhakemenin gelisiminde bir donum noktasidir. Cocuklar bir dizi sayisal kelime konusmayi ogrendikce, bunlar hala herhangi bir nicel anlamdan yoksundur. Yavas yavas, bu sayi kelimeleri sembolik olmayan sayisal temsillerle iliskilendirilir. Bir sozcuk listesi ve ilgili sayisal temsilleri (anlamlari) arasindaki eslestirme, cocuklar bir dizi yeni gorevi yerine getirebildikce kademeli olarak olustururlar. Ornegin, bu sayisal kelimeleri bir dizi nesneyi etiketlemek icin kullanabilirler mesela bir resimde gorulen alti bebege bakarken alti denmesi gibi. Bu aktiviteler, cocuklarin kardinalite ilkesine hakim olduklari bes yas civarinda tamamen gelisir.


Schneider ve ekibi, bir meta-analiz calismasinda, aritmetik testlerdeki performans ile iliskinin sembolik karsilastirma gorevleri icin sembolik olmayanlara gore daha guclu oldugunu bulmuslardir. Dahasi, calismalar tarafindan surekli olarak bildirilen bir bulgu, gelisimsel diskalkulili (DD) cocuklarin sayilar ve sayi kelimeleri gibi sembolik sayilarin karsilastirilmasini gerektiren gorevlerde kontrollere gore daha zayif performans gosterdigini gostermektedir. Rousselle ve Noël tarafindan onerilen bir modele gore DD, sayisal sembollerden sembolik olmayan temsillere erisimdeki bir eksIklik nedeniyle de ortaya cikabilir ve bu erisim eksIkligi hipotezidir.

Dil

Dil, matematigi farkli sekillerde etkiler. Carpim tablosunu ogrenmek, sayilari yazmak ve okumak ve kodu ogrenmek gibi bircok matematiksel gorev sozlu islemeye dayanir. Simmons ve ekibi, fonolojik farkindalik (genellikle bir kafiye algilama veya fonem secme gorevleri ile olculur) ile matematik ogrenimi arasindaki iliski, kelime haznesi ve sozel olmayan akil yurutme olculerinden bagimsizdir, dolayisiyla gercek bir sozel-sayisal iliskiyi gosterir. Dil becerileri ayni zamanda matematiksel yeteneklerin gelisiminde onemli bir donum noktasidir. Ozel bir durum, genellikle sayi yazma ve okuma gorevleriyle olculen ve sayi donusturme olarak adlandirilan sayisal gosterimler arasinda donusturme yetenegidir.
Sozlu sayilarin temel sozcuk ve sozdizimsel bilesenlerinin anlasilmasini gerektirdiginden, sayi donusturme ozellikle okul yasaminin erken donemlerinde onemlidir. Onceki calismalarda onerildigi gibi, sayilarin yer-deger sozdizimini anlamak ve onu sayi sozcukleriyle eslestirmek, matematik egitiminde basarili olmak icin kucuk cocuklarin ulasmasi gereken onemli bir donum noktasidir. Bazi bilimsel kanitlar, cocuklarin 3 veya 4 yillik egitimden sonra sayisal kodlarda ustalastiklarini gostermektedir. Ilkokulun ilk yilinda (yaklasIk 7 yasinda) cocuklar hala Arap rakamlarini yazmakta ve okumakta zorlanmaktadir.


Diskalkuli Bilissel MekanizmalarKisa bir sure sonra, ucuncu ve dorduncu siniflarda (8- ve 9 yasindaki cocuklar), Arap rakamlari ile bu zorluklarin cogu halihazirda asilmistir. Bu sorun, Moura ve ekibi daha karmasIk sayi donusturme gorevlerini kullanan ve matematik ogrenme zorluklari (MLD) olan ve olmayan cocuklari arastiran bir calisma yapmistir. Sonuclar, MLD’li cocuklarda onemli sayida kod donusturme guclugu ortaya cikarmistir. Bu zorluklar Arapca sayi yazmada daha belirgindir, ancak bu farkin buyuklugu yasla birlikte azalir. Bu da MLD’li cocuklarin tipik basarili akranlarinin performansina ulasma egiliminde olduklarini gosterir. Onemli olarak, birinci siniftan dorduncu okul siniflarina kadar, matematikteki basarilarina bakilmaksizin, cocuklarda gozlemlenen hatalarin cogu, sayilarin sozdizimsel karmasIkligiyla iyi bir sekilde aciklanmaktadir. Cunku hatalarin cogu daha fazla basamakli sayilarda ve sozdizimsel olarak daha karmasIktir (1002, 4015 gibi).


Kod donusturme hatalarinin ayrintili bir analizi, MLD’li cocuklarin rakamlarin sozdizimsel yapisi ile mucadele ettigi ileri surulmustur. Genellikle 3 ve 4 basamakli sayilarla, dorduncu sinifa kadar, tipik basarilar ise ucuncu sinifta bu zorluklarin ustesinden gelir. Dahasi, sozcuksel ilkellerin edinimi, ilkokulun ilk yilina kadar tipik basarili kisilerde iyi gelismis gibi gorunurken, MLD’li cocuklar kucuk ama onemli oranda sozcuk hatasi gosterirler. Sayisal ve sozel beceriler arasindaki bu etkilesimin bir diger onemli kaniti, gelisimsel diskalkuli (DD) ve disleksi arasindaki yuksek komorbiditedir.
Epidemiyolojik calismalar, disleksIk cocuklarin yaklasIk % 40’inda aritmetikte eksIklik oldugunu gostermektedir. Bazi calismalar, standartlastirilmis aritmetik ve okuma testleri ile degerlendirilen tani kriterleri ve yapilar nedeniyle fazla tahmin edilebilen % 70’e varan komorbidite oranlari onermektedir. Onemlisi, DD ve disleksi arasindaki komorbidite, iki varlik bagimsiz olarak tamamen ayrilmis olsaydi sans eseri beklenenden daha buyuktur. Etkili bir hipotez, gelisimsel disleksi olan cocuklarin sayi donusturme ve ogrenme aritmetik gercekleri gibi sozlu kodlara dayanan sayisal etkinliklerle mucadele ettigini belirtir.


Calisma Bellegi ve Dikkat
Matematik becerileri ile isleyen bellek ve dikkat arasindaki iliski literaturde kapsamli bir sekilde rapor edilmistir. Aslinda, sayi donusturme, karmasIk hesaplamalar ve problem cozme gibi cok cesitli sayisal gorevler, calisan bellek kaynaklari ve planlama gerektirir. Rubinsten ve Henik’e gore, gelisimsel diskalkuli (DD) cocuklarin ilgili bir kisminda ayni zamanda eslik eden dikkat eksIkligi hiperaktivite bozuklugu (DEHB) mevcuttur. Ilginc bir sekilde, sayisal gelisim icin cok onemli oldugu dusunulen bir beyin bolgesi olan intraparietal sulkus, dikkat kontrolu ve muhakeme dahil olmak uzere bir dizi sayisal olmayan faaliyette de yer alir. Son calismalar, DD’nin onemli bir bilissel isaretinin dikkat kontrolu oldugunu ileri surmektedir.


Gilmore vd, sayisal olmayan gorsel parametreleri kontrol etmeyi amaclayan stratejiler nedeniyle, yaygin olarak kullanilan nokta karsilastirma gorevlerinin engelleyici kontrol mekanizmalari gerektirdigini bulmuslardir. Sasirtici bir sekilde, bu yurutme islevi bileseni, matematik basarisi ile buyukluk karsilastirma gorevlerinin sayisal bilesenlerinden daha guclu bir sekilde iliskilidir. Benzer sekilde, Szucs ve ekibi ayrica DD’li cocuklarin tipik olarak gelisen akranlarina gore alakasiz sayisal olmayan bilgileri engellemede daha fazla zorluk yasadiklarini one surmuslerdir.


Diskalkuli Bilissel MekanizmalarGorsel ve Uzamsal Yetenekler
Calisma bellegi ile birlikte, gorsel-uzamsal yetenekler matematik basarisiyla ilgili en kritik yeteneklerden biridir. Ve esas olarak odunc alma ve aktarim prosedurleri gerektirenlerde cok basamakli hesaplamadaki performansla iliskilendirilir. Hesaplamada gorsel-uzamsal becerilerin rolune dair kanitlara ragmen, gelisimsel diskalkuli (DD) cocuklarda saf bir gorsel-uzamsal eksIklik, DD’nin iyi kurulmus gorsel-uzamsal alt grubu olmadigindan, diger bilissel becerilerden belki daha az aciktir. Matematigin ve gorsel-uzamsal eksIkliklerin birlikte ortaya cikmasi sozlu olmayan ogrenme yetersizligi baglaminda genis olcude tartisilmistir.


Bir yandan DD’de gorsel-uzamsal eksIklik konusunda bir fikir birligi yoksa, diger yandan bircok calisma DD’li cocuklarin calisma belleginin gorsel-uzamsal bileseninde eksIklikler oldugunu bulmustur. Daha da onemlisi, isleyen bellegin sozel bileseninin bu durumlarda korundugu sIklikla bildirilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Mart 2021, 13:29   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Mekanizma deyince aklıma fizik geliyor. Hic sevmezdim. En sevmediğim ders olabilir kimya da sevmezdim gerçi ben. Bunun konuyla alakası yok öyle aklıma geldi. ;d

Emeginize sağlık Ceren hanım.

 
Alt 04 Mart 2021, 13:31   #3
Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Mekanizma deyince aklıma fizik geliyor. Hic sevmezdim. En sevmediğim ders olabilir kimya da sevmezdim gerçi ben. Bunun konuyla alakası yok öyle aklıma geldi. ;d

Emeginize sağlık Ceren hanım.
tşkler bende fizik hic sevmezdim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Mart 2021, 19:15   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 04 Mart 2021, 19:25   #5
Standart

emeginize saglik

________________

No MoRe DramA
 
Alt 05 Mart 2021, 10:03   #6
Standart

Ben tsk ederim

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:23.