IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


10Beğeni(ler)
  • 3 Post By CeReN
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By velevki
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mart 2021, 13:16   #1
Standart PsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?

Unlu Italyan mimar, illustrator Federico Babina’nin, farkli konseptlerle hazirladigi dikkat ceken pek cok illustrasyon calismalari icerisinde en goze carpanlardan biri akil hastaliklarini iceren calismasidir. Hazirladigi calismasinda 16 psIkolojik hastaligi bir ev olarak dusunup tasarladi. Kisilerin icerisinde bulundugu ve bu hastaliga sahip olmayan insanlar tarafindan algilanmasinin oldukca zor oldugu duygu durumlarini belirledigi konseptle aktardi. Sanatini kullanarak, bu 16 psIkolojik rahatsizliktan en bilinen ve en merak edilenlere birlikte bakarak, bu hastaliklara sahip insanlarin icinde bulunduklari soyut duygu durumunu somutlastirarak empati yapalim.

Anksiyete
Oldukca yogun ve sIk sIk tekrarlanan bir endise hali olarak tanimlanabilir. Asiri kaygi, panik durumu kisinin ciddi ataklar gecirmesine sebep olabilir. Belirli sinirlar dahilinde tecrube edildiginde bir sorun yaratmamakla beraber, ilerleyen asamalarda bireyin yasam kalitesini ciddi olcude dusuren bir psIkolojik rahatsizlik durumudur. Tek tip bir hastalik olmayip; pek cok turu de bulunmaktadir.



DepresyonPsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?
Diger ismiyle major depresif bozukluk, oldukca yaygin bir psIkolojik rahatsizliktir. Oldukca cesitli fiziksel ve ruhsal belirtilere yol acabilen bu duygu durumu bozuklugu temel olarak surekli uzuntu halinde olma, normalde keyif veren hicbir durumdan keyif alamama olarak aciklanabilir. Oldukca yaygin bir hastalik olmakla birlikte belirli asamalari bulunur.


Demans
Aslinda bircok alt psIkolojik rahatsizlik iceren demans, genel olarak unutkanlik etkeni etrafinda olusan bir hastaliktir. Halk arasinda bunama olarak da adlandirilir. Ayni zamanda dusunme becerilerini ve gunluk yasamin gerektirdigi sosyal becerileri de etkiler. En sIk gorulen ve en yaygin bilinen turlerinden biri Azheimer hastaligidir.


InsomniaPsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?
Insomnia, diger adiyla uykusuzluk, uykuya gecmeyi engelleyen, kisa zaman icerisinde uyanmaya da neden olabilen bir hastaliktir. Oldukca yaygin bir hastalik olan uyku bozuklugunda birey uykuya dalsa dahi sIk sIk uyanir ve uyandiginda gun icerisinde ciddi bir yorgunluk hisseder. Ustelik bu probleme surekli maruz kalindigi icin bu uykusuzluk hali kroniklesir ve kisinin gunluk yasamini da ciddi oranda etkiler. Ilerleyen surecte kisinin fiziksel sagligini da etkilemeye baslar.


Obsesif Kompulsif Bozukluk
Kisaca OKB olarak bahsedilen hastalikta, birey belirli takinti ve endiselere saplandigindan, bu davranistan duyduklari rahatsizligi giderdigini dusundukleri eylemi tekrarlarlar. Belirli seviyeleri olan hastalikta bireyin bu davranisi tekrarlama sIkligi ve gerceklestirme suresi de oldukca onemlidir. Ustelik mantik disi oldugu bilindigi halde bu davranis defalarca tekrarlanir. Hijyen takintisi olan bireyin sIk sIk ellerini yikamasi, utunun fisini cektiginden emin olamayan kisinin defalarca kontrol etmesi gibi ornekler verilebilir.

Bipolar BozuklukPsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?

Iki uclu duygu bozuklugu, manik depresif hastalik gibi farkli isimlerle de anilan, oldukca ciddi bir psIkolojik hastaliktir. Kisi, bir anda kendisini oldukca mutlu ve fazlasiyla iyi hissederken diger bir anda oldukca depresif ve ice kapanik bir kisi haline donusmektedir. Eger hastalik cok ilerlemis durumda degilse bu ataklar yilda sadece birkac defa gorulebilir; ancak ileri seviyelerdeki bipolar hastalarinda bu ataklar oldukca sIk gerceklesir. Hastanin bu durumu fark etmesi oldukca zor oldugundan, profesyonel bir destek ile detaylica izlenmesi ve tedavi edilmesi hayatidir.



Sizofreni
Sizofreni, basitce bireyin gercek ile gercek olmayani birbirinden olmasi gerektigi gibi ayirt edememe durumudur. Gercegi algilama sekli carpitilmistir ve sosyal iliskileri ciddi zarar gorur. Hastalik, kisinin yasami boyunca devam eder. Bu nedenle kesinlikle erken teshis edilip; kisinin yasami boyunca tedavi gormesi gerekmektedir. Eger tedavi titizlikle devam ettiriliyorsa, kisinin gundelik yasamini diger bireyler gibi saglikli ve sorunsuz bir sekilde gecirmesi mumkundur. Ancak en ufak bir ihmal dahi ciddi sorunlara yol acabilmektedir.


OtizmPsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?
Genellikle belirtilerinin 3 yasa kadar fark edildigi ve bireyin hayati boyunca devam eden bir hastalik olan otizm, gunumuzde farkindaligin oldukca arttigi bir hastalik durumundadir. Ozetle birey etrafindaki kisilerle fiziksel temas gerektiren durumlarda ya da sozel iletisim kanallariyla iletisim kurmakta zorlanirlar. Kisiler dogru bir rehabilitasyon programi ile hayata kazandirilmaktadir.


Paranoya
Genel olarak bireyin belirli durumlara karsi asiri suphe ve endise duyara kuruntu yapmasi olarak tanimlanabilir. Hafif duzeyde seyrettiginde herhangi bir problem yaratmazken; ilerleyen asamalarda kisi kendisinin surekli izlendigini, dinlendigini ve zarar gorecegini dusunur. Ustelik bu hastaliga sahip bireyler, kuruntularinin gerekcelerinin mantikli ve gercek olduguna inandiklarindan asla hasta olduklarini dusunmezler. Bu durum da kisinin tedavi surecini zorlastiran en onemli etmenlerdendir.


Yeme Bozuklugu
Bu hastaliga sahip kisiler sagliklarini oldukca ciddi boyutlarda etkileyecek bir beslenme aliskanligina sahiplerdir. Ya asiri yemek yeme ya da cok yetersiz beslenme seklinde gorulebilen hastalik, psIkolojik bozukluklara sebep olabilirken kisinin fiziksel sagligini da etkilemektedir. Yapilan calismalar, hastaligin kadinlarda daha sIk goruldugunu gostermektedir.

Dissosiyatif BozukluklarPsIkolojik Rahatsizliklar Bina Olarak Tasarlansa Nasil Olurdu?
Dissosiyasyon, cozulme, dagilma anlamina gelen bir kelimedir. Anlamindan da yola cikarak, kisinin cevresini, bilincini, davranisini ve kimligini algilama butunlugunun dagilmasi, bozulmasidir. 4 ana baslik altinda incelenen hastalik, fiziksel bir hasardan kaynaklanmaz. Genellikle yasanilan travmatik bir olayin arkasindan belirir. Terapi ya da ilac destegi basta olmak uzere farkli tedavi yontemleri de hali hazirda uygulanmaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Mart 2021, 13:24   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Enteresan bir düşünce yani bir insan psikolojik rahatsızlıkları neden binaya uyarlar ki? Psikolojik sorunlu biri miydi acaba Ferediko bey ;d

Emeginize sağlık Ceren hanım.

 
Alt 04 Mart 2021, 13:30   #3
Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Enteresan bir düşünce yani bir insan psikolojik rahatsızlıkları neden binaya uyarlar ki? Psikolojik sorunlu biri miydi acaba Ferediko bey ;d

Emeginize sağlık Ceren hanım.
Tşk Ederim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Mart 2021, 13:35   #4
Standart

İlginç bir tanımlama. ) Emeğinize teşekkürler,ceren hanım.

________________

Hiçbir süs edep kadar güzel değildir...
 
Alt 04 Mart 2021, 14:17   #5
Standart

Alıntı:
velevki Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlginç bir tanımlama. ) Emeğinize teşekkürler,ceren hanım.
tşk ederim ki.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Mart 2021, 19:14   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu güzel konu paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 04 Mart 2021, 19:22   #7
Standart

Emeginize saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim guzel bir konuya deyinmissiniz favori konularimdan tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 05 Mart 2021, 10:01   #8
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu güzel konu paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
Ben tsk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 05 Mart 2021, 10:02   #9
Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeginize saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim guzel bir konuya deyinmissiniz favori konularimdan tsk ler
Cok tskler canim

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:24.