IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Cirkin
  • 1 Post By Cirkin


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2020, 10:27   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Zihin Haritalama: Tanimi, Tarihi Ve Olusturulmasi

Zihin haritasi, bilgileri, dusunceleri veya fikirleri gorsel olarak organize etmek ve sunmak icin kullanilan hiyerarsIk bir yapiya sahip bir diyagramdir. Bu, gunumuzde bircok kisi ve kurulus tarafindan uygulanan zihin haritalama teknigini kapsamli bir sekilde detaylandiran tanimdir. Bununla birlikte, zihin haritalama terimine ve teknigine asina olmayan pek cok kisi vardir. Bu yazida zihin haritasinin ne oldugu ve nasil olusturuldugu uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Zihin Haritalamasi Nasil Dogmustur?
Zihin Haritalama: Tanimi, Tarihi ve OlusturulmasiZihin haritasi, bilgileri, dusunceleri veya fikirleri gorsel olarak duzenlemek ve sunmak icin kullanilan hiyerarsIk bir yapiya sahip bir diyagramdir. Tarihsel olarak zihin haritalarina benzer diyagramlar yuzyillar oncesinden bilinse de zihin haritalama terimi ilk kez dunyaca yenilenen Ingiliz yazar ve egitim danismani Tony Buzan tarafindan tanitilmis ve populer hale getirilmistir. Zihin haritalama, Leonardo da Vinci ve Albert Einstein‘in gecmiste kullandiklari yaratici teknikler ve Joseph D. Novak’in 1970’lerde ortaya koydugu kavram haritalama tekniginden ilhan alinarak uretilmistir. Aslinda Tony Buzan, bu insanlarin, ornegin Leonardo da Vinci’nin, kisisel not alma pratiginde goruntuleri, bazi baglanti ve cagrisimlari kullanma egiliminde olduklarina gozden gecirmistir.
Tony Buzan’in BBC’de yayinlanan on bolumluk dizisi Kafani kullan adli yayini zihnin yaraticiligi, etkili ogrenme ve ezberleme teknikleri alaninda etkili olmustur. Zihin haritasi kavramina resmi bir giris yapan BBC Dizisi, dunya capinda ovgu toplamis ve bir sure sonra, belleginizi kullanin, belleginizde ustalasin, kafanizi kullanin, hizli okuma gibi bir dizi kitap cikarmistir. Serinin bir bolumunde Buzan, ozellikle zihin haritalama tekniginin kokenlerinden ve norofizyoloji ve beyin hucreleri uzerinde calistigi donemde zihin haritalari fikrini nasil ortaya cikardigindan soz etmektedir.
Buzan baskalarinin, ozellikle de ogrencilerin notlarini inceleyen bir gozlemde, ne kadar dogrusal notlar alirlarsa, onlari o kadar sevmedikleri ve sinav zamanlarinda o kadar umutsuz olduklari sonucuna varmistir. Daha iyi sonuclari olan ogrencilerin karalamalar, baglantilar, resimler ve anahtar fikirler iceren daginik notlar alma egiliminde olduklarini gozlemledi ve eger durum buysa, o zaman daginik notlarin bir sekilde dogrusal notlardan daha iyi oldugunu dusunmustur. Daha sonra, hatirladiklariyla ilgili surecini incelemis, cumleleri hatirlamadigini fark etmis ve bu sekilde not almistir. Sonra Buzan okudugu, yazdigi veya duydugu 10 veya daha fazla kelimeden olusan 10 cumleyi hatirlamaya calismis ve testte basarisiz olmustur. Diger taraftan imgeler, cagrisimlar ve duyularla iliskilendirdigi gunler, aylar veya yillar suren olaylari hatirlayabiliyordur. Daha sonra eserinin neyle dolu oldugunu anlamak icin buyuk sairleri, ozellikle Shakespeare’i incelemis, bu da onu bu kadar akilda kalici, cekici ve net kilmistir. Calismalarinin imgeler ve cagrisimlarla dolu oldugu bir gercektir.



Zihin Haritasi Nedir?
Zihin haritasi, yaratici dusunme, ezberleme veya ogrenme gibi farkli bilissel islevleri iceren cok cesitli aktiviteler icin genis bir kullanim alani bulabilen cok yonlu ve kullanimi kolay bir arac olarak kabul edilir. Gunumuzde zihin haritasi olusturmak icin farkli yazilim programlari bulunmaktadir. Zihin haritalari; baglantilar, cagrisimlar, imgeler, renkler ve anahtar sozcuklerin bir kombinasyonunun kullanimiyla dogrusal olmayan dusunmeyi desteklemek icin gelistirildikleri icin notlardan farklidir. Zihin haritalama tekniginin, kullanicilarin uretkenliklerini ve kendi organizasyonlarini artirmalarina, yaraticiliklarini gelistirmelerine, fikir uretmeyi tesvik etmelerine ve gorsellestirmeyi iyilestirmelerine yardimci oldugu kanitlanmistir.
Dunyada 250 milyondan fazla insan beyin firtinasi yapmak, fikirleri ve dusunceleri organize etmek ve sunmak, not almak, calismak, proje yonetimi, planlama ve gunluk yasamlarindaki diger bircok gorev icin zihin haritalama teknigini uygulamaktadir. Zihin haritalari, tek bir merkezi konuyla ilgili fikirleri vveya dusunceleri temsil etmek icin anahtar sozcukler kullanma ilkesi uzerinde calisir. Bu cagrisimlar kullanicilarin yaraticiligini, hayal gucunu tetikler ve beyinlerini zihin haritasinin ana konusu ile ilgili daha fazla fikir ve dusunce gelistirmeye tesvik eder.

Etkili ve Guclu Bir Zihin Haritasi Nasil Olusturulur?
Zihin haritasi olusturmanin cok sayida avantaji vardir. Fikir, dusunce ve bilgi uretme ve gorsel olarak duzenleme ve sunma surecini basitlestirme fikri ile tasarlanmis bir zihin haritalama aracidir. Ogrenme veya calisma surecini basitlestirecek etkili bir zihin haritasinin nasil olusturulacagina dair birkac adim vardir. Bu adimlar su sekildedir:

Ana Konunun Belirlenmesi
Zihin Haritalama: Tanimi, Tarihi ve OlusturulmasiGuclu bir zihin haritasi olusturmanin en onemli adimi, ilgili bir merkezi konuya sahip olmaktir. Zihin haritasinin cekirdegine yerlestirilen, daha sonra bir dizi konu ve alt baslikta haritalanacak olan belirli bir ana konuyu kesfetmek ve daha da gelistirmek icin bir zihin haritasi kullanilir. Zihin haritalari, bircok dali ve alt dali olan agaclara benzer, bu nedenle ana fikrin, tum dallari ve alt dallari bir arada tutan agacin cekirdegi oldugunu hayal edilmelidir. Merkezi bir konu nasil secilir? Zihin haritasinin amacina bagli olarak, oncelikle ana konunun belirli bir anahtar kelime mi, bir cumle mi, yanitlanmasi gereken bir soru mu yoksa cozulmesi gereken bir sorun mu olacagina karar verilmelidir. Ardindan, uygun bulunan bir daire veya farkli bir seklin ortasina yerlestirilir ve renk, yazi tipi, sembol veya resimle kisisellestirilir.

Haritanin Dallandirilmasi
Konular veya sozde dallar zihin haritalarinin ayrilmaz bir parcasidir. Belirli bir konuyla ilgili en onemli alanlari tanimlamak icin kullanilirlar. Perspektif olarak ifade etmek gerekirse, merkezde ana konu seyahat plani olan bir zihin haritasi, bir seyahat planlamasi ile ilgili temel bilgileri (guzergah, konaklama, butce, ulasim ve gundem) kapsayan dallara yayilabilir. Bununla birlikte, dallarin listesi kisinin ihtiyaclarina gore belirlenmelidir ve zihin haritalarini esnek, cok yonlu ve donusturucu yapan da budur.
Bir kullanici icin ise yarayan akil haritalama, baska bir kullanici icin calismak zorunda degildir. Harita vazgecilmez unsurlarla olusturuldugu ve ana yapiya gore olusturuldugu surece kullanicilar istedikleri ve ihtiyac duyduklari kadar sube eklemekte ozgurdurler. Genellikle ana konuyla ilgili bir veya iki anahtar kelimeyle aciklanan bu konular, beynin yaratici tarafina daha yeni fikirler uretmesi ve konuya daha fazla dalmasi icin ilham veren ve uyaran seydir.

Dallarin Alt Dallarla Genisletilmesi
Ana konu farkli konularda genislettikten sonra, bunlari alt konulara veya sozde alt dallara ayirmanin zamani gelmistir. Kafa karistirici gelebilir ama aslinda cok basittir cunku alt basliklarda daha da gelisen farkli konularda yayilan merkezi bir fikir vardir. Her dal kendi alt dallarina baglidir ve hepsi birlikte merkeze konulan ana fikri detaylandirir. Dallar genellikle bir veya iki anahtar kelimeyle tanimlaniyorsa, alt dallar acikladiklarina bagli olarak cok sayida kelime icerebilir. Ana fikirle ilgili belirli anahtar kelimeleri kullanildigi surece, aciklama bir kelimeden daha karmasIk cumlelere kadar degisebilir.



Alt Dallarin Detaylandirmasi ve Buyutulmesi
Alt dallar, icerik olarak bir zihin haritasini eksIksiz yapan seydir. Diger bir deyisle, konular genel ve ayrintili olarak birakilirsa, zihin haritasi olmasi gerektigi kadar guclu olmayacaktir. Belirli bir dala ekleyecek hicbir sey kalmadigindan emin olana kadar her zaman zihin haritasini ve konularini genisletmeye odaklanilmalidir. Harita, bilinen tum bilgilerin ve ana konuyla baglantili olan akildaki her fikrin ve cagrisimlariyla yayinlanmasidir. Dallari ve alt dallari eklemeyi bitirdikten sonra, daha yaratici adimlara gecilebilir. Ve harita farkli renkler ve resimlerle dekore ederek cesur ve goz alici hale getirilebilir.

Zihin Haritasinin Renklendirilmesi
Zihin Haritalama: Tanimi, Tarihi ve OlusturulmasiBir zihin haritasinda, icerigine uygun yazi tipi secilmesi, konular ve alt basliklarda farkli carpici renkler secilmesi haritayi guclu bir arac haline getirir. Kullanilabilecek bir yazilim zihin haritasinin her dalini ve alt dalini kisisel tercihlere gore renklendirmeye firsat taniyarak pratik bir sekilde guclu bir zihin haritasi olusturulmasini saglar. Renklerin rolu sadece haritayi daha cekici kilmak degildir. Renklerin insanlarin ezberleme becerileri uzerinde faydali bir etkisi oldugu bulunmustur. Daha kesin olmak gerekirse, birkac calisma, insanlarin belirli bir rengi ezberleme ve hatirlama konusunda bir kelimeden daha buyuk bir yetenege sahip oldugunu gostermistir. Bu nedenle, bir zihin haritasi olustururken farkli renkler kullanmak her zaman iyi bir fikirdir cunku bu bilgiyi bir renge baglayacagi icin bilgiyi daha kolay ezberlemeye yardimci olur.
Hangi renkleri ve yazi tiplerini kullanacagina karar vermekte zorlaniliyorsa, iletmek istenilen mesaja veya icerigin ezberlenmesi cok onemli olan belirli kisimlarinin olup olmadigina bakilmalidir. Bundan sonra, icerigi vurgulamak icin en guclu bulunan renkler secilebilir. Ayrica, haritanin daha akilda kalici olmasi icin metni kalinlastirabilir veya altini cizilebilir.

Konulara ve Alt Konulara Gorseller Eklenmesi
Zihin haritasi genisletildikten, tum ilgili konular ve alt konular farkli renklerle vurgulandiktan sonra, bir sonraki adimla devam edilmelidir. Bu bolum icerige resimler veya semboller koymaktir. Daha once de belirttigi gibi, renkler daha kolay ezberlemeye yardimci olurken, renge ve icerige gorseller eklemek beyin icin daha da buyuk fayda saglar. Belirli bir kavram veya fikirle iliskilendirilen resimler ve semboller, bilgiyi daha iyi ezberlemeye ve hatirlamaya yardimci olabilir. Bu nedenle, belirli bir seyi hatirlamaya yardimci olacak bir harita uzerinde calisiyorsa, bu adimi atlanmamalidir. Bir sinava calisiyorsa veya bir zihin haritasi ile bir sunum hazirliyorsa ozellikle bu onemlidir.

Zihin Haritasina Arka Plan Resim Eklenmesi
Onceki tum adimlari tamamladiktan, dallar ve alt dallarla bir zihin haritasi olusturduktan ve bunlari farkli renkler, goruntuler ve sembollerle susledikten sonra, icerigi vurgulayacak ve zihin haritasini bir ifade haline getirecek bir arka plan goruntusu veya desen ekleme zamani gelmistir. Arka plan olarak bir goruntu secerken, her zaman haritanin ana fikrine veya konusuna karsilik gelecek bir stil bulunmalidir. Arka plan resimleri eklemek, zihin haritalarini daha cekici ve goze cekici kilar, bu adimin onemli olmasinin ve goz ardi edilmemesinin nedeni budur.
Sonuc olarak, zihin haritalama teknigini gunluk rutinde uygulamanin avantajlari cok buyuktur. Herkes bir zihin haritasi kullanicisi veya bu konuda bir zihin haritasi ustasi olabilir. Baslamak icin ihtiyaciniz olan tek sey uygun bir zihin haritalama yazilimidir. Beyin firtinasi ve not tutmadan proje veya etkinlik planlamasina, ders calismasina ve topluluk onunde konusmaya veya sunmaya kadar, olusturulan zihin haritalari, hem yaratici hem de mantikli dusunme bicimini harekete gecirmeye yardimci olabilirken fikir ve dusuncelerin ozgurce aktarilmasina tesvik edebilir.
 
Alt 02 Ekim 2020, 10:29   #2
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hanim, benim psikolojim bu ara cacik bir el atar misiniz 😅😍😊

________________

"Nereye varsam,
Varamadığım yerdeyim.."
 
Alt 02 Ekim 2020, 10:37   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Cirkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hanim, benim psikolojim bu ara cacik bir el atar misiniz 😅😍😊
Bebeim bu sira benimkide sorunlu artik birbirimizi idare etces : ))

 
Alt 02 Ekim 2020, 10:48   #4
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'mm o is bende .d

________________

"Nereye varsam,
Varamadığım yerdeyim.."
 
Alt 02 Ekim 2020, 10:49   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Cirkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'mm o is bende .d
Sana guveniyorum

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:44.