IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2020, 10:57   #1
Standart Hipnozun Terapide Kullanilmasi Ile Ilgili Sasirtici Gercekler

Yapilan arastirmalar, hipnozun cok sayida psIkolojik, fiziksel, davranissal sorun ve kosul icin cesitli faydalar sagladigini gostermektedir. Hipnoterapi veya hipnoz kullanan terapi, genellikle fobiler ve diger anksiyete bozukluklarinin tedavisinde bir tedavi planinin parcasi olarak kullanilir. Ayni zamanda agri yonetimi, kilo verme gibi tibbi cesitli uygulamalar icinde de kullanilir.
Hipnoz kelimesi, sadece uyumak anlamina gelen Yunanca hypnos kelimesinden gelmektedir. Hipnoterapi, bircok akil sagligi uzmaninin etkililigine itiraz ettigi ve bircok hastanin denemekten korktugu icin hala tartismali olarak kabul edilen bir terapi seklidir. Fakat faydalari konusunda kanitlar bulunmaktadir. Bu yazida hipnoz tekniginin terapide nasil kullanildigi uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Hipnoterapi Nedir?
Hipnoterapi, sahne hipnozu degildir. Sahne hipnotistleri, insanlari okumada mukemmel olan oyunculardir. Kalabalik icinde harika bir gosteri yapabilmek icin disa donuk kisileri ararlar ve onlar uzerinde hipnoz denemesi yaparlar. Deneklerinin gercekten hipnotize edilip edilmedigi tartismalidir, cunku bazen sahnede hipnozcunun onerilerine uymaya istekli olan kisiler olabilirler. Egitimli hipnoterapistler ve psIkologlar bireylere hipnoz uygulayabilir.
Hipnoterapi, bir fobinin daha derinlemesine anlasilabilmesi icin hipnotik durumun yuksek farkindaligini kullanmaktadir. Hipnoterapist tarafindan hipnoz yapilacak kisi korkulari ile yuzlesmesi icin rahatlayabilecegi bir ortam hazirlanir ve bu korkulari gorsellestirmesi icin hipnoterapist tarafindan kisi yonlendirilir. Hipnoz sirasinda, egitimli bir hipnoterapist veya psIkolog, yukseltilmis bir bilinc durumuna ulasmasina yardimci olmak amaciyla kiside asiri rahatlama, odaklanma ve konsantrasyon duygularini ortaya cikarmak icin rehberli gevseme teknikleri kullanir.
Hipnoterapi sirasinda kontrol kisidedir. Cunku hipnoz altinda bile kimsenin kisinin kendisini kendi istedigi disinda bir sey yapmaya zorlamasi mumkun degildir. Kisi her ne kadar hipnoz halinde olsa ve cevresinde olup bitenlere tepki veremese de her zaman kendi eylemlerinden, davranislarindan ve ifadelerinizden sorumlu olur. Hipnoterapi, bayiltmak ile ayni sey degildir. Hipnotik durumu sirasinda meydana gelen olaylari hatirlanir, uykuda veya bilincsiz olmaz ve hipnotik transi her zaman bitirebilir. Bununla birlikte, bazi insanlar hipnoterapi sirasinda soyledikleri veya yaptiklari icin gecici hafiza kaybi yasayabilirler



Hipnoterapi Gercekten Ise Yarar mi?
Rehberli hipnoz olarak da adlandirilan hipnoterapi, yuksek bir bilinc veya farkindalik durumuna ulasmak icin gevseme, asiri konsantrasyon ve yogun dikkat kullanan bir psIkoterapi turudur. Baska bir deyisle, kisiyi bir trans ya da degismis farkindalik durumuna gecirmektedir. Bu terapi sekli, kisinin zihnini psIkolojik sIkinti, fobiler ve sagliksiz, yikici veya tehlikeli aliskanliklar (sigara ve alkol) gibi cesitli sorunlari azaltmaya veya hafifletmeye yardimci olmak amaciyla kullanilan alternatif tip olarak kabul edilir. Hipnoterapinin amaci, bir kiside bilincsizlik veya uyku (uyku) halindeyken olumlu bir degisIklik yaratmaktir.

Hipnoz PsIkoterapide Nasil Kullanilir?
Daha spesifik olarak, hipnoz bir tur psIkoterapi olan bir hipnoterapi bicimidir. Sonuc olarak, hipnoz bazen danisma sirasinda bir hastayi veya musteriyi rahatlatmak icin kullanilir. Bu durumda, egitimli bir psIkolog, bireyi hipnotik bir duruma veya transa sokar, boylece bilincli olarak zihinden gizlenen aci verici, travmatik ve bastirilmis anilari acik ve guvenli bir sekilde kesfedebilir.
Bilincteki bu degisim, bazi hastalarin veya danisanlarin gercek hayattaki durumlarini, duygularini ve olaylari farkli bir bakis acisi ile ele alarak gorulmesine yardimci olabilir. Kisi hipnoz altindayken hipnoterapistin veya psIkologun onerilerine ve rehberligine daha acik hale gelir. Sonuc olarak, hayatinda olumlu degisIklikler yapabilmektedir.

Hipnoterapi Ne Icin Kullanilir?
Hipnoterapi, asagidakiler gibi cok cesitli kosullari, sorunlari ve istenmeyen davranislari tedavi etmek icin kullanilir. Kullanildigi durumlar su sekildedir:
• Fobiler
• Bagimlilik
• Iliski/Aile/Is Catismalari
• Uyku bozukluklari
• Kaygi
• Depresyon
• Travma Sonrasi Stres Bozuklugu (TSSB)
• Sevilen Birinin Keder ve Kaybi
• Sigarayi Birakma
• Kilo kaybi
Bu tur hezeyan ya da halusinasyon gibi psIkotik semptomlari olanlar, bu terapi olup olmadigini belirlemek icin nitelikli bir hipnoterapist veya psIkolog ile konusmalari kendileri icin en dogru olandir.
Hipnoterapide Yaygin Olarak Hangi Yontemler Kullanilir?
Hipnoterapinin iki ana yontemi telkin terapisi ve analizdir. Bu yontemler su sekildedir:

Oneri Terapisi
Oneri terapisi bir bireyin transa benzer veya degismis bir durumdayken hipnoterapist veya psIkologun onerilerine ve rehberligine cevap verme yetenegine dayanir. Bu yontem genellikle sigara icmek, kumar oynamak, tirnak yemek ve asiri yemek yemek gibi istenmeyen veya sagliksiz davranislari kontrol etmek veya durdurmak icin kullanilir. Calismalar, kronik agrisi olanlar icin de faydali olabilecegini ileri surmektedir. Ayrica arastirmalar, telkin terapisinin oz motivasyon ve kendine guven gibi olumlu ve saglikli davranislari tesvik edebilecegini gostermektedir.
Dahasi, bu yontem danisanlara veya hastalara bir problemin veya semptomun psIkolojik kokenini, ornegin kisinin sosyal kaygisinin, depresyonunun veya gecmis travmasinin kokenini kesfetmesine yardimci olabilir. Travma ile iliskili duygularin veya anilarin, kisinin yasadigi travmayi (bilincli duzeyde) hatirlamamasi icin kisinin bilincdisi hafizasinda gizlenme egiliminde oldugunu anlamak onemlidir.
Hipnoterapide Analiz

Diger yandan analiz, bastirilmis anilari veya gecmis travmalari geri getirmek icin bilincaltinin derinlerine inmek icin son derece etkili oldugu kanitlanmistir. Bunlarin hepsi psIkolojik sIkintiya, zihinsel saglik kosullarina veya sorunlu davranislara neden olabilir. Ayni zamanda regresyon terapisi olarak da adlandirilan bu yontem, dogasi geregi daha arastiricidir. Aslinda, analizin temel amaci, bir bireyin sIkintisinin temel nedenini, sorununu, bozuklugunu veya semptomunu belirlemektir. Analiz sirasinda, bir psIkolog once kisiyi rahat bir duruma sokarak hipnotize eder. Ardindan, bu bireyin hayatindaki gecmis olaylari kesfetmesine yardimci olur. Amac, bireyin soz konusu olayla ilgili bilincaltinda yatan durumu anlayarak o olayi asmasini saglamaktir.



Hipnoterapi Hakkinda Sasirtici Gercekler
Her ne kadar bazi kisiler tarafindan red edilse de hipno terapi gunumuzde kullanilan bir terapi seklidir. Bu terapi ile ilgili bilinmeyen sasirtici gercekler bulunmaktadir ve su sekildedir:
• Hipnoz, kabul edilen bir tibbi tedavi seklidir: Hipnoterapi olarak da bilinen hipnozun supheleri vardir, ancak 1950’lerden beri kabul edilen bir tibbi tedavi sekli olmustur. Her yil daha fazla insan, korkulari ve olumsuz davranislari kontrol etmenin saglikli bir yolunu bulmak icin hipnoterapistlerle randevu aalmaktadir. Bunu basarmak icin hipnoterapistler, hastalarin bilincaltina erismelerine yardimci olur, bu da cogu kisinin her gun farkinda olmadan yaptigi bir seydir.
• Hipnoz sirasinda kisi tamamen uyanik kalmaktadir: Populer inanisin aksine, hipnotizma dogal bir ruh halidir. Bu bir uyku sekli degil. Bilim adamlari, hastalarin hipnoz altindayken tamamen uyanik kaldigini ve hatta eylemlerinin tam kontrolunu elinde tuttugunu defalarca kanitlamislardir.
• Kisiler gunde en az iki kez hipnoz yasarlar: Ister inanin ister inanmayin, muhtemelen gunde en az iki kez hipnotik bir duruma girilir. Yaygin ornekler arasinda gidecegi yere gitme ani olmadan o yere varmak, bir kitabin sayfasini okurken bolgelere ayrilmak veya yarim gunun gectigini zar zor fark edilecek sekilde televizyon programina dalmak ornekler arasinda sayilabilir.
• Hipnoz resmi olarak 18. yuzyildan beri vardir: Franz Mesmer, genellikle 1770 civarinda bir zamanlar halkin dikkatine hipnoz getirmekle anilir. Avusturyali hekim muhtemelen daha onceki toplumlarda hipnoz kullanimini biliyordu ve kariyerinin cogunu hipnoz ve bunun insan zihni uzerindeki etkilerini inceleyerek gecirmistir. Ilginc bir sekilde, Mesmer hipnozdan hayvan manyetizmasi veya mesmerizm olarak bundan bahsetmistir. Ve ikisinden sonuncusu bazen bugun hala kullanilmaktadir.
• Hipnozun bulunan en eski tanimlari MO 1500 yillarinda eski Misir‘a kadar uzanmaktadir:
Dunyanin bilinen ilk hekimi olan Imhotep, Uyku Tapinaklari olarak bilinen sifali tapinaklari kullandi. Tapinaklar bir tur telkin terapisi icin kullanildi ve insanlar hem fiziksel hem de zihinsel sorunlardan iyileseceklerdi. Bir Uyku Tapinagini ziyaret eden hastalarin buyulu sozlerin veya hipnotik durumun etkisi altina alinacagi soyleniyor. Doktor, nihayetinde uykuya dalmadan once, tanrilarin hastayi uykusu sirasinda ziyaret edip duzeltmeleri umuduyla, sorunlarinin ustesinden gelmelerine yardimci olabilecek her turlu oneride bulunurdu.
• Hipnoz anestezi olarak kullanilabilir: esitli calismalar hipnozun agri yonetimi icin etkili bir arac olabilecegini bulmustur. Aslinda, EEG kullanilarak yapilan arastirmalar, hipnozun duygusal aci deneyimini ortadan kaldirirken, kisinin duyusal hissi deneyimlemesine izin verdigini gostermistir. Dokunma hissedilebilir, ancak gercek aci hissi beyin tarafindan taninmaz. Giderek daha fazla kadin, dogal dogum icin hazirlanirken dogum oncesi hipnoz egitiminden bile gecmektedir.
• Hipnoz ve klinik hipnoz cok farklidir: Hipnoz denildiginde, cogu insan asama hipnozu dusunme egilimindedir. Bu, bir hipnozcunun rastgele gorunen insanlari sectigi, onlari uykuya gonderdigi ve sonra gulmek icin komik (ve bir tur ortalama) numaralar yapmasini saglayan populer sovdur. Asama hipnozu ne kadar eglenceli olsa da, klinik hipnozla cok az ilgisi vardir. Ikincisi, insanlarin rahat bir zihin ve stratejik oneri yoluyla cesitli rahatsizliklarin ustesinden gelmelerine yardimci olan kabul edilmis bir terapi seklidir.
• Herkes sahne hipnozuna aday degildir: Daha once eglence amacli sahne hipnozunu gorenler muhtemelen sovmen/hipnozcunun sahneye cikip hipnotize edilmek icin rastgele bir seyirci grubu gibi gorunen bir seyi sectigini bilirler. Ancak durum her iyi gosteride oldugu gibi, degildir. Cesitli bilimsel calismalara gore, bazi insanlar hipnotik telkine daha yatkindir. Bu insanlar bilincaltina digerlerinden daha kolay ikna edilebilirler. Bu tur insanlar, farkinda olmasalar bile, genellikle onceden test edilir.
• Hipnotize edilmis kisi tam kontrol altinda kalir: Hipnoz bazen televizyonda gorunebilir. Genellikle hipnotize edilen kisinin tum kontrolu kaybettigi ve bir kukla haline geldigi bir hikayenin parcasidir. Gercekte, rahat bir hipnoz durumundaki insanlar tamamen kontrol altindadir. Hipnozcunun ne onerdigini duyabilmeli, anlayabilmeli ve daha sonra hatirlayabilmelidirler. Hipnotize edilmis haldeyken gevezelik ettirilmeye veya cinayet cilginligina gonderilmeye dair hicbir endise olmamalidir.
• Hipnoz, bir dizi hastaligin ustesinden gelmeye yardimci olabilir: Kisiler cesitli nedenlerle hipnoterapistler ararlar. Bunlar arasinda korku ve fobilerin ustesinden gelmek icin yardim almak, kilo vermek, olumsuz ve travmatik anilar, uykusuzluk ve sigara icmek yer almaktadir. Hipnoterapinin dogum sirasinda agriyi azaltarak dogum yapan annelere yardimci oldugu bile bulunmustur. DEHB olan cocuklarin daha fazla ebeveyni, hipnoterapinin cocuklari uzerinde olumlu ve ilacsiz bir etkiye sahip oldugunu bilinmektedir. Ingiliz Pediatri Cocuk Sagligi’na gore, Hipnoterapi cocugun kontrol duygusu kazanmasina, ozguvenini ve yeterliligini artirmasina ve stresi azaltmasina olanak taniyabilir.
• Hipnoz, yalnizca amaclanan hedef sayet buysa hafiza kaybina neden olur: Televizyonda, hipnotize olmus insanlar hipnoz sirasinda ne oldugunu asla hatirlamazlar. Ancak yukarida da soylendigi gibi, hipnotize olmus kisiler seans boyunca uyanik ve farkinda kalirlar. Hipnoz tamamen telkinle ilgilidir. Hipnoterapi yaptirmanin amaci olumsuz anilari unutmaksa, bu basarilabilir. Hatiralari unutmak ancak amac buysa gerceklesebilir ve bu anilar bile baska onerilerle geri getirilebilir.
• Hipnotize edilmis bir durumda beyin farkli calisir: Hipnoz, beynin zihnin bilincli kismini atlamasina izin verir. Soru sorma veya cevreyi not alma arzusunu kapatir. Bunun yerine beyin, bilincli olarak dusunmeden kisinin vucudunu veya cevresini kontrol etme durumu olan asiri farkindalik kazanir.
• Hipnotize edilmisken trans halinde sIkisip kalmak imkansizdir: Bir kisinin hipnotize edilmis bir transa takilip kalabilecegi fikri yaygin bir yanilgidir. Gercekte, hipnotize edilmis insanlar zihinlerinin veya bedenlerinin kontrolunu asla kaybetmezler ve hipnotize edilmis durumdan gozlerini acmak kadar kolay cikabilirler.
• Hipnoz seviyesi herkeste farklidir: Hipnoz gecirmis kisiler, hipnoz altindayken farkli duygular bildirirler. Bazilari deneyimlerini televizyon acikken uykuya dalmak gibi anlatirken, bazilari kendilerini agir hissettiklerini bildirmektedirler. Yine de bazilari hafif veya yuzer bir durumda oldugu tanimlamasi yapmaktadirlar. Herkesin deneyimleri farkli bir sekilde icsellestirdiginnden, hipnoz hissinin her insan icin farkli olmasi mantiklidir.
• Kisi isterse kendini hipnotize edebilir: Televizyonda her zaman bir hipnozcu ve hipnotize edilen bir kisi vardir, bu da hipnotizma durumunda illa iki kisi gerektirdigi seklinde yaygin bir yanlis kaniya yol acar. Gercekte kendi kendine hipnoz diye bir sey var ve bu tamamen gecerlidir. Fransiz psIkolog Emile Coue, bir kisinin tum zihinsel direncini bastirabilecegi ve hipnotik bir duruma girebilecegi teknigi gelistirmistir.
Ozet olarak terapide hipnoz kullanimi, tartismali bir durum olsa da bircok uzman hipno terapinin bazi durumlarda ise yaradigina inanilmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:36.