IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 10:03   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Peter Pan Sendromu Nedir?

Peter pan sendromu, olgun yastaki kisilerin sosyal acidan hala cocukmus gibi davranmasi durumunu ifade eder ve aslinda bir davranis bozuklugudur. Bu yuzden oldukca onemli ve ciddi bir rahatsizliktir. Bu sendrom, erkeklerde kadinlara gore cok daha sIk ve olgun yaslarda ortaya cikmaktadir. Genel olarak ailelerde yasanan otorite boslugu sebebiyle ortaya cikan bu sendrom, sorumluluk almadan buyutulen cocuklarda da sIklikla gorulmektedir.

Kisiler birer yetiskin olduklarinda karsilarina cikan zorluklarla bas edemeyince cocukluk donemine donmek isterler. Bu sebeple kisilerde peter pan sendromu meydana gelir. Bu hastalik aslinda psIkolojik bir rahatsizliktir. Bu nedenle kisi, kontrol altina alinarak hemen tedavi edilmelidir.



Peter Pan Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Peter pan sendromuna yakalanan kiside birtakim belirtiler ortaya cikar. Kiside meydana gelen bu belirtiler ise sunlardir:

Irade zayifligi,
Ozguven eksIkligi,
Sozunde durmama,
Kendini asiri ozguvene sahipmis gibi gosterme,
Gorunusune asiri bir sekilde dikkat etme gibi belirtiler peter pan sendromu gorulen kisilerde meydana gelen belirtiler arasindadir.
Peter Pan Sendromuna Sebep Olan Faktorler Nelerdir?
Peter pan sendromu bircok nedenden oturu meydana gelebilir. Ancak bu sendromun temel nedeni cocukluk donemine dayanir. Kisacasi cocukluk doneminde yasanan sIkintilar bu sendroma sebep olmaktadir. Bu sendrom, cocukluk doneminde herhangi bir sorumluluk almadan buyutulen cocuklarda ya da otorite boslugu yasanan ailelerin yetistirmis oldugu cocuklarda sIklikla gorulur. Bunlarin yaninda herhangi bir kisitlama ile karsilasmamis, asiri rahat ve ozgur birakilan cocuklarda da peter pan sendromu gorulebilmektedir. Cocuklar ergenlik veya yetiskinlik doneminde hayatin sIkintili ve zorlu zamanlarda sorumluluk almayi hic istemezler. Bunlarla mucadele etmek yerine cocukluk donemine donmeyi tercih eder ve orada kalmak isterler.

Peter Pan Sendromunun Turleri Nelerdir?
Peter pan sendromu, yas gruplarina gore farkli sekillerde ortaya cikabilir. Bu bakimdan peter pan sendromunun yasa gore gelisimini su sekilde ifade edebiliriz:

10-15 yas arasi donem: Kisi yogun endise sebebiyle dis dunyaya kendini kapatir.
16-22 yas arasi donem: Kisi kendini asiri begenir ve dis dunyaya karsi kabalasir.
23-25 yas arasi donem: Kisinin bu donemde genel bir mutsuzluk hali vardir.
26-30 yas arasi donem: Kisi, sosyal sorumluluklarinin artmasiyla birlikte ciddi bir bunalim gecirir.
30-45 yas arasi donem: Kisi bu donemde kendini cocuksu haller ile ele verir.
45 yas ve sonrasi donem: Bu son evrede ise kisi yasadigi umitsizlik halleri ile cocukluguna buyuk bir ozlem duyar.
Peter Pan Sendromu Nasil Onlenir?
Peter Pan sendromunda hem ailelerin davranis sekli ve yapisi hem de bireylerin kisilik ozellikleri buyuk onem tasir. Aile duzeni ve yapisi peter pan sendromunda oldukca onemli bir faktordur. Genel olarak cocuklarin asiri ozgur ve rahat birakilmasi sonucunda meydana gelen bu sendrom, kisilerin birer birey olarak hareket etmesini onemli olcude engellemektedir. Kisinin herhangi bir konuda sorumluluk almasini ve kendi kendine karar verebilme yetisini bile engellemektedir. Bu durum da kisilerin ileride kendi hayatini idame ettirebilmesini fazlasiyla zorlastirir. Bu sebeple peter pan sendromu kontrol altina alinmalidir. Ailelerin de bu durumda cocuklarina olan davranis sekillerini degistirmeleri ve cocuklarinin yetiskin bir kisi oldugunu kabullenmesi gerekmektedir. Eslerin de bu durumda asiri koruyucu olmamasi gerekir. Bireyler de sorumluluklarini ustlerine alarak eslerine karsi cocuk gibi davranmamalidir. Ailelerin cocuklarina verecegi sorumluluklar peter pan sendromunun onune gececektir. Bu yuzden peter pan sendromunun tedavisi ilk olarak ailede baslamalidir. Aileler de mutlaka alaninda uzman kisilere danisarak, bu hastaligin tedavi edilmesi konusunda yardim almalidir. Uzman kisiler de ilk olarak sendromun sebeplerini arastirmali ve tedaviye bu sekilde baslamalidir.

Peter Pan Sendromunun Tedavisi Nasil Yapilir?
Peter pan sendromu ancak alaninda uzman kisiler araciligiyla tedavi edilebilir. Ilk once bir psIkiyatrist ya da bir psIkolog araciligiyla kisiye peter pan sendromu teshisi konulur. Daha sonra kisilerde psIkoterapiler ile peter pan sendromu en alt seviyeye indirilir. Burada ulasilmak istenen hedef kisilerin sorumluluk almalarini ve gercek dunyaya dondurulmesini saglamaktir.



Peter Pan Sendromu Testi Nasil Yapilir?
PsIkolojik hastaliklarda testler genelde sorularla ilerler. Bu nedenle peter pan sendromu belirtileri gosteren kisiye terapist tarafindan cesitli sorular sorulur ve ardindan hastaliga bir teshis konulur. Bu konuda yapilan terapiler ise kiside olumlu sonuclar vermektedir.

Peter Pan Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Peter pan sendromu geciren kisiler genel olarak sorumluluktan kacan, eglence arayan, ekonomilerine sahip cikamayan, insan iliskilerinde oldukca basarisiz kisiler olmasi sebebiyle tedavi edilememeleri durumunda yasamlari boyunca tahmin edemedikleri bir hayat surmek zorunda kalirlar. Bu nedenle peter pan sendromuna yakalanan kisilerin, yasanilan bu durumlari atlatabilmeleri icin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Eger tedavi edilmezlerse hayatlari boyunca mutsuz, eksIk ve yetersiz hissedecekler ve tum bunlar sonucunda da bos bir hayat gecireceklerdir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:54.