IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2020, 09:27   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mandela Etkisi Nedir?

Mandela Etkisi, buyuk bir kitlenin aslinda gerceklesmeyen bir olaya inandigi durumu ifade eden bir kavramdir. Mandela etkisinin acik bir sekilde anlasilabilmesi icin kokenini anlamak gerekir. Bu yazida mandela etkisi nedir ve bu garip algi ile ilgili aciklamalar bulunmaktadir.

Mandela Etkisinin Kokenleri
Mandela Etkisi terimi, 2009 yilinda Fiona Broome tarafindan ilk kez ortaya ciktiginda,bir web sitesinde yayinlanmistir ve populer olmustur. Broome bir konferansta, diger Guney Afrika Cumhurbaskani Nelson Mandela’nin 1980’lerde Guney Afrika hapishanesinde olumunun trajedisini nasil hatirladigini anlatmistir. Ancak, Nelson Mandela 1980’lerde bir hapishanede olmemistir ve olum tarihi 2013’dur. Broome diger insanlarla anilari hakkinda konusmaya basladiginda, bu tarih konusunda yalniz olmadigini ogrenmistir. Onun gibi diger hatirlayanlarda, olumunun haberlerini, dul esi tarafindan yapilan bir konusmaya istinaden ogrendiklerini hatirlamislardir.
Broome, bu kadar buyuk bir kitlenin ayni olayi hic olmadigi zaman bu kadar ayrintili bir sekilde hatirlayabildigi icin cok sasirmistir. Kitap yayincisi tarafindan cesaretlendirildiginde, Mandela Etkisi adini ve bunun gibi diger olaylari tartismak icin bir web sitesi yayinlamistir.



Mandela Etkisine Onemli Ornekler
Nelson Mandela’nin hikayesi, bu tur yanlis grup hafizasinin tek ornegi degildir. Mandela Etkisi kavrami Broome’un web sitesi ile birlikte populer oldukca baska gruplar ortaya cikmis sahte anilarini aciklamaya baslamislardir.
VIII Henry’nin Hindi Bacagi Yedigi Resim
Insanlarin cogunda, VIII. Henry’nin bir hindi bacagi yiyen bir resminin anisi vardir, ancak boyle bir resim gercekte yoktu. Bununla birlikte, bu goruntu benzer karikaturler ortaya cikmistir.
Oscar Meyer
Unlu sosisli sandvic markasi Oscar Mayer weiners’in yazimiyla ilgili bazi tartismalar var. Bazi insanlar markanin “Mayer” (dogru yazim) yerine “Meyer” yazildigini hatirladigini iddia etmektedirler.
Yeni Zelanda’nin Yeri
Avustralya ile Yeni Zelanda nerededir? Haritaya bakildiginda, ulkenin haritanin ulkenin guneydogusunda oldugunu gorulur. Bununla birlikte, Yeni Zelanda’nin guneydogu yerine kuzeydogu oldugunu hatirladigini iddia eden bircok topluluk bulunmaktadir.
Shazaam
Mandela Etkisinin en iyi bilinen orneklerinden biri, 1990’larda aktor / komedyen Sinbad’in rol aldigi “Shazaam” adli bir filmin kolektif hafizasidir. Aslinda, boyle bir film yoktur, ancak Kazaam adli bir cocuk filmi ve bu filmin bircok insanin zihninde nasil yaratildigini (veya hatirlandigini) aciklamaya yardimci olabilecek bazi tesadufler vardir.

Mandela Etkisi ile Ilgili Gercekler
Mandela etkisinin temeline bakildiginda, bir teori kuantum fiziginden kaynaklanir ve olaylarin bir zaman cizelgesinden ziyade, alternatif realitelerin veya evrenin hareketinin kisinin zaman cizelgesi ile karismasi dusuncesiyle ilgilidir. Teoride, bu ayni anilara sahip olan insan gruplariyla sonuclanacaktir, cunku bu farkli gerceklikler arasinda gecis yaparken zaman cizelgesi degismistir.

Yanlis Anilar
Mandela etkisi icin daha olasi bir aciklama yanlis anilar icerir. Yanlis anilarla neyin kastedildigini dusunmeden once, hafizanin nasil hatali olabilecegini anlamaya yardimci olacagi icin Mandela etkisinin bir ornegine iyice incelemek gerekir.
Alexander Hamilton kimdir? Amerikalilarin cogu okulda Amerika BirlesIk Devletleri’nin kurucu babasi oldugunu, ancak baskan olmadigini ogrenmislerdir. Bununla birlikte, Amerika BirlesIk Devletleri baskanlari soruldugunda, bircok insan yanlislikla Hamilton’un bir baskan olduguna inanmaktadir. Bunun nedeni soyledir: Basit bir sinirbilim aciklamasini dusunuldugunde, Alexander Hamilton icin hafiza, BirlesIk Devletler baskanlarinin anilarinin saklandigi bir alanda kodlanir. Bellek izlerinin depolanma araclarina engram denir ve benzer belleklerin birbiriyle iliskilendirildigi cerceveye sema denir.
Insanlar Hamilton’u hatirlamaya calistiklarinda, bu noronlari birbirine yakin sekilde baglar ve beraberinde baskanlarin anisini getirir. (Bu asiri basitlestirilmis bir aciklama olmasina ragmen, genel sureci gostermektedir.) Anilar mukemmel bir sekilde hatirlanmak yerine hatirlandiginda, sonunda yanlis olabilecekleri noktadan etkilenir. Bu sekilde, bellek guvenilir degildir veya yanilmaz degildir.

Bellekle Ilgili Kavramlar
Bu, alternatif evrenlerle degil, bellekle ilgili sorunlarin Mandela etkisinin aciklamasi olma olasiligina sebep olmaktadir. Aslinda, bu fenomende rol oynayabilecek bellekle ilgili bir takim alt konular vardir. Dikkate alinmasi gereken birkac olasilik sunlardir:
• Konfabulasyon: Konfabulasyon , beynin daha anlamli olmasi icin anilarda eksIk olan bosluklari doldurmasini icerir. Bu yalan soylemez, daha once hic gerceklesmeyen ayrintilari hatirlamaktir. Konfabulasyon yasla birlikte artma egilimindedir.
• Etkinlik sonrasi bilgileri: Bir etkinlikten sonra ogrenilen bilgiler, bir etkinligin bellegini degistirebilir. Bu olay ince bilgilerini icerir ve gorgu taniklik ifadesinin neden guvenilmez olabilecegini aciklamaya yardimci olur.
• Hazirlama: Hazirlama, olayi algilamayi etkileyen bir olaya yol acan faktorleri tanimlar. Onerme ve on varsayim olarak da adlandirilan hazirlama, bir kisinin ne kadar kisa oldugunu sorma ile bir kisinin ne kadar uzun oldugunu sorma arasindaki farktir.
Ozetle, anilar, beyinde depolanan ve zamanla degistirilebilen savunmasiz bilgi parcalaridir. Anilarin dogru oldugunu varsayarsak da, durum her zaman boyle degildir.

Internetin Etkisi
Kitlelerin hatiralarini etkilemede internetin rolu goz ardi edilmemelidir. Muhtemelen bu dijital cagda Mandela etkisinin dikkate alinmasi bir tesaduf degildir. Internet, bilgiyi yaymanin guclu bir yoludur ve bu bilginin yayilmasiyla, yanilgilarin ve yalanlarin cekis gucu kazanma potansiyeli artmaktadir. Insanlar daha sonra bu yalanlara dayali topluluklar olusturmaya baslar ve bir zamanlar hayal gucunde olan sey gercekci gorunmeye baslarlar.
Aslinda, Twitter’da tartisilan ve 10 yillik bir sure boyunca yurutulen 100.000’den fazla haber hakkinda yapilan buyuk bir calismada, aldatmacalarin ve soylentilerin her zaman yaklasIk% 70 oraninda gercekleri kazandigini gostermistir. Bu, manipulasyonun veya botlarin sonucu degil, gercek kisilerin gercek dogrulanmis hesaplari, yanlis bilgileri yaymaktan kaynaklanmaktadir.
Yanlis bilginin internete yayilma hizi kavrami Mandela etkisini aciklamaya yardimci olabilir. Her insan kendi deneyimleriyle veya bir olayin hatirasi ile uyustukca, bu sahte anilar diger insanlarin anilarini etkileyebilir, boylece olaylari ayni sekilde hatirlamalari icin onlari renklendirebilir. Mandela etkisi, daha cok insan hafizasinin yanilticiligindan kaynaklanan bir durum olduguna dair aciklamalar cok fazla olsa bile, kaynagi ile ilgili tartismalar devam eden bir olgudur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:11.