IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2020, 08:57   #1
Standart Cocuklarin Okula Karsi Aidiyet Duygusu Nasil Gelistirilir?

Insanlarin dogal olarak baglanma ve ait olma ihtiyaci vardir. Aidiyet duygusu kisiye kendini iyi hissettirir ve kabul edilmisliktir. Ozellikle okullarda aidiyet duygusu gencler icin onemlidir, ancak bircok ogrenci okullarina ait olduklarini dusunmemektedir. Bu his yalnizca gecici olabilir ve her an degisebilir. Ebeveynler, ogretmenler ve diger ogrenciler, genclerin aidiyet duygusunu gelistirmede hayati rollere sahiptir. Bir gencin okula aidiyet duygusunu etkileyen diger faktorler de kisisel ozellikler, akil sagligi ve akademik motivasyondur.

Aidiyet Nedir?
Aidiyet duygusu en onemli ihtiyaclardan biri olarak tanimlanmaktadir. Bu duygu, kisinin kendisini kabul edilmis, dahil edilmis hissetmesi veya baska bir seyin parcasi hissetmesi anlamina gelir. Insanlar bir okula, arkadasliga, spor grubuna veya hatta bir sinifa ait olduklarini hissedebilirler. Ve bu duyguda iki gercek vardir; ait olmak iyi hissettirir, ancak genellikle kisiler bunu kacirana kadar bunu anlamama egiliminde olurlar. Ama aidiyet tam olarak nasil bir duygu diye dusunuldugunde tanimlamasi biraz zor olabilir. Ve bu duygunun eksIkligi bazi insanlar icin fiziksel bir aci cekiyormus gibi hisler uyandirabilir. (Basparmagi bir arabanin kapisina sIkistirmak veya sicak bir ocakta parmagi yakmak gibi) Ait olmama duygusu; degersizlik, kendinden suphe duyma, yalnizlik ve uzuntu duygulariyla baglantili olabilir. Baskalariyla olan iliskileri ve hatta notlarini bile etkileyebilir. Aidiyet onemlidir ve farkli kisiler tarafindan farkli sekilde deneyimlenebilir. Dunyadaki bircok genc okula gittiginden, okullar cogu gencin aidiyet duygusu hissetmesi icin birincil yer olarak kabul edilebilir.



Neden Bircok Ogrenci Okullarina Ait Oldugunu Hissetmez?
Kendini okuluna ait olmadigini dusunenlerin sayisi az degildir. Ortalama bir sinifa bakildiginda, her uc ogrenciden en az biri okuluna karsi aidiyet duygusu hissetmez Bazi arastirmacilar ogrencilere yakin zamanda kendilerini okullarina ait gibi hissedip hissetmediklerini sorduklarinda,% 29’u boyle hissetmediklerini soylemis ve bu oran 2003’ten beri giderek artmaktadir. Ait olmama ve yalnizlik duygulari, insan duygulari yelpazesinin bir parcasidir ve bu duyguyu hissetmekte yanlis bir durum yoktur. Herkes bir donem ozellikle okulda farkli aidiyet dalgalarindan gecmektedir.
Ogrenciler bazi gunler digerler gunlere gore kendini okuluna daha bagli hissederken, bazi gunler de hic hissetmezler. Ait olma duygulari bazen yuksek bazen dusuk olabilir ve bazen ikisinin arasinda bir yere dusebilir. Aidiyet essiz bir deneyimdir ve bu duyguyu etkileyen pek cok faktor vardir. Fakat ana nokta, ait olmama duygularinin gecici olabilecegidir, bunu yaninda bilinmelidir ki degistirilebilirler.

Aidiyet Duygusunun Onemi
Ogrenciler ait olduklarini hissettiklerinde, iyi notlar alma ve okulda iyi performans gosterme olasiliklari daha yuksektir. Aidiyet duygusu ogrencilerin psIkososyal isleyisini de olumlu etkilemektedir. Gunluk aktiviteleri gerceklestirme ve cevrelerindeki insanlarla etkilesim kurma yetenekleri anlamina gelir. Arastirmalar, aidiyet duygusunun ogrencilerin motivasyonunda ve okulda nasil basa cikip ogrendiklerinde onemli bir faktor oldugunu bulmustur. Ait olma hissi, ogrenmeye karsi olumlu tutumlari tesvik eder, refahi artirmaktadir.
Aidiyet duygusu oldugunda kisi kendini saglikli, mutlu ve rahat olma deneyimini ifade eder. Ve okulda basarili olma becerisine olan guvenini gelistirir. Ek olarak, yuksek bir aidiyet duygusu, okulda daha az suistimal ve daha olumlu sosyal iliskilerle ilgilidir.

Aidiyet Duygusu Gelistirmeye Nasil Yardimci Olunur?
Kisilerin kendini arkadas grubuna, okuluna veya dahil olabilecegi baska baska topluluklara ait gibi hissetmemesinin bircok nedeni vardir. Aidiyet neredeyse yeme ihtiyaci kadar zorlayici olabilir Bu, neredeyse herkesin dahil olmak isteyecegi ve bir aidiyet duygusu hissedecegi anlamina gelmektedir.( Ogretmenler, ebeveynler ve liderler bile herkes bu duyguyu gelistirmekistemektedir.)
Arastirmalar, okuldaki genclerin aidiyet duygusunu etkileyebilecek bircok faktorun oldugunu ve bu seylerin okul icinde ve okul disinda bulunabilecegini tespit ermislerdir. En onemli faktorlerden bazilari, genclerin ebeveynler, ogretmenler ve diger ogrencilerle olan iliskilerinden kaynaklanmaktadir. Kisinin hayatindaki cekirdek insanlarla guclu ve saglikli iliskiler kurmak, bir aidiyet duygusu yaratmaya yardimci olmaktair. Hem okul calismasi hem de kisisel konularda kendilerini yakin hisseden ve arkadaslari tarafindan desteklenen genclerin kendilerini okula ait hissetme olasiliklari daha yuksektir. Okula aidiyetin en guclu belirleyicilerinden biri ogretmenlerdir.
Gencler ogretmenler tarafindan sevildiklerini ve ilgilendiklerini hissettiklerinde ve ogretmenlerinin sevimli ve adil oldugunu dusunduklerinde, okula aidiyet duygularini bildirme olasiliklari daha yuksektir. Okulda kendilerini destekleyen ebeveynleri olan, cocuklariyla okul hakkinda olumlu sohbetler yapan ve cocuklarinin egitimine ilgi duyan genclerin de yuksek duzeyde okula aidiyet hissettikleri gorulmustur. Ebeveynlerin ayrica, cocuklarinin duzenli okula devam etmelerine ve okul tarafindan onaylanmis etkinliklere katilmalarina yardimci olmada oynayacaklari bir rol vardir, bu da cocuklarin okul hakkinda iyi hisleri olmasina yardimci olmaktadir.
Ilginctir ki, aidiyet duygusunun gelismesine yardim edenler sadece baskalari degildir. Kisi kendi aidiyet duygusunu gelistirmeye yardimci olabilir. Direncli (problemlerden siyrilabilen), zorluklar ve stresle iyi basa cikabilen, esnek ve uyarlanabilir gencler, aidiyet duygusu hissetmek icin iyi bir konumdadirlar. Mutlu ve akil sagligi iyi olan genclerin ait olduklarini hissetme olasiliklari daha yuksektir. Ayrica akulda motive olmus, ogrenmede bir amac ve deger goren ve iyi calisma aliskanliklarina sahip olan ogrenciler de kendilerini okula ait hissederler.
[aidiyat3]Ozetlemek gerekirse, akranlar, ogretmenler, ebeveynler, ruh sagligi, kisisel ozellikler ve akademik motivasyon, bilimsel literaturde bulunabilecek guclu okul aidiyetinin yapi taslarindan bazilaridir. Kabul edeceginizden emin oldugum gibi, bu bulgulardan, genclerin aidiyet duygusunu gelistirmeye yardimci olmak icin yapilabilecek pek cok sey oldugu gorulmektedir.

Cocuklarin Okula Olan Aidiyet Duygusu Nasil Gelistirilir?
Yapilan arastirmalara gore cogu okul ogrencilerinin bir aidiyet duygusu hissetmesini istemektedirler. Hatta bazi okullar, genclerde gelismis bir aidiyet duygusu yaratmak icin buyuk adimlar atmaktadirlar. Ancak, hangi programlarin ve mudahalelerin okullar icin mevcut oldugunu ve ise yarayip yaramadigini inceleyen cok az arastirma kaniti vardir. Ogrencilerini tanimaya ilgi duyan, ogrencileriyle benzerlikler bulan ve ogrencileri kisisel ve akademik olarak desteklemeye hazir olan ogretmenlerin siniflarinda aidiyet duygusunu desteklemek icin bir takim calismalar yaptiklarini bilinmektedir. Ilginc bir sekilde, bir ogretmenin okula aidiyet duygusunun da ogrencinin okula aidiyet duygusu gelistirme de etkili olmaktadir. Personelin aidiyet duygulariyla ilgilenen okul liderleri de ogrencilerin ait olmalarina yardimci olmaktadir. Bir aidiyet kulturu yaratmak, bu nedenle herkesin icinde rol aldigi bir durumdur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:53.