IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


18Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 5 Post By Queen
  • 3 Post By tugbu
  • 2 Post By Queen
  • 2 Post By tugbu
  • 2 Post By Beyaz
  • 2 Post By Nevra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2020, 09:57   #1
Standart Ozguven Sahibi Olabilmek Icin Yapilmasi Gerekenler Nelerdir?

Ozguven, kisinin kendi analizini yapabilmesi ve kendisiyle barisIk olmasi demektir. Yani bireyin yapabilecegi seylerin veya yapamayacagi seylerin kararini tek basina almasidir. Ozguven sahibi olmak, bireyin kendisi haricindeki kisilerin olumsuz tavir ve dusuncelerinin kendisini yonlendirmesine izin vermemesidir.
Ozguven, insanlarin hayatla bas etmesini ve karsina cikan sorunlarla gercekci bir bicimde mucadele etmesini saglayan son derece onemli bir ozelliktir. Ozguven kazanma sureci ise, hayatin onemli zorluklariyla basa edip mutlu olmaya layik olma deneyimidir. Bu bakimdan ozguven, bireye guc verir ve insani daha fazla caba sarf etmeye ozendirir. Ayni zamanda basari icin de onemli bir ilham kaynagi olan ozguven, elde edilen basarilardan da keyif almayi saglar.

Ozguven EksIkliginin Belirtileri Nelerdir?
Ozguven eksIkligi, kisilerde birtakim etkiler birakir. Bu etkilerden bazilarini ise su sekilde siralayabiliriz:
• Karar almada zorluk,
• Devamli olarak baskalarina ihtiyac duyma,
• Iliskilerde sinir koyamama,
• Risk alamama,
• Baskalari tarafindan kullanilma,
• Dusuncelerini soyleyememe,
• Sosyal ortamlarda bulunamama,
• Sevilmeme hissi,
• Utanc,
• Elestiriye acik olamama,
• Ice kapanma,
• Depresyon belirtileri,
• Kendini yetersiz gorme,
• Basarili yonleri gorememe,
• Fiziksel gorunumu begenmeme gibi belirtiler ozguven eksIkligi yasayan kisilerde meydana gelen belirtiler arasindadir.



Ozguveni eksIk olan bireylerde ortaya cikan bu belirtiler de onlari devamli olarak yanlisa surukler. Kendi kararlarini kendileri alamayan bireyler bir sure sonra mutsuz bir hayatin icine duserler. Cunku yanlis yapmaya musait bir konuma gelirler.Bu durum sonucunda da cevrelerindeki insanlar tarafindan pek cok konuda olumsuz elestiri alirlar ve hayat boyu mutsuz olurlar.

Ozguven EksIkliginin Nedenleri Nelerdir?
Ozguven eksIkligi, cesitli sebeplerden dolayi ortaya cikmaktadir. Bu durum ilk once ailede baslar. Bu yuzden cocukluk zamaninda ailenin cocuga olan davranisi buyuk onem tasir. Cocugun ailesi tarafindan asagilanmasi, onlar tarafindan deger gormemesi ozguven eksIkligi yaratmaktadir. Cunku kendini degersiz ve onemsiz hisseden cocuk yasadigi bu durumu hayati boyunca unutmaz.

Yasanan bu durum yalnizca aile icinde degil, ayni zamanda aile disindaki faktorler sebebiyle de olusabilir. Bu faktorler ise okul donemi, bulunulan cevre ve arkadas ortamidir. Okul doneminde arkadas ortaminda cocukla alay edilmesi, ogretmenin cocuga yanlis bir sekilde davranmasi, cocugun bulundugu cevrede itibar gormemesi ve sevilmemesi de ozguven eksIkligine sebep olan en onemli faktorlerdir. Bu durumun hayat boyu devam etmesi de bireyin psIkolojisini alt ust edip bireylerin benlik saygilarini yitirmelerine yol acmaktadir. Bu nedenle aileler cocuklarina gereken ilgi ve sevgiyi gostermelidir. Okul doneminde de ogretmenler her cocuga esit yaklasmalidir. Cunku ancak bu sayede cocuklar ozguven sahibi bireyler olarak yetisebilirler.

Ozguven Sahibi Olmak Icin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kisilerin ozguven sahibi olabilmeleri icin oncelikle kendisini mutsuz eden herkesten ve her seyden uzak durmasi gerekir. Bu bakimdan kisinin kendisine pozitif bir ortam yaratmasi her seyden onemlidir. Ancak bu sayede kisi, ozguven sahibi bir birey olabilir. Bunun yaninda kisinin, hayatindaki sorunlara odaklanmayi birakip hayatina olumlu degisIklikler katmaya odaklanmasi da bir diger onemli konudur. Bunu yapmayi basarabilen her birey hem ozguven sahibi hem de mutlu bir birey olacaktir. Ayrica kisinin, guclu yanlarini taniyip onlari vurgulamasi da onu ozguveni yuksek bir kisi yapacaktir. Bu yuzden cabalariniz ve saglam adimlarla ilerleyebilmeniz icin de kendinizi mutlaka odullendirin. Bir engelle karsilastiginizda, kendinize nazik bir sekilde davranin. Asla basarisizlik uzerinde durmayin. Kendinizi sevmeyi ogrenin. Ulasilabilir ve gercekci hedefler belirleyin. Yogun duygular hissettiginiz zamanlarda da durup dusunerek mantikli kararlar vermeye calisin. Durumlar ve insanlar hakkinda yorum yapmayin. Gecmiste yasanan olumsuz deneyimlerden yola cikarak kararlar almayin. Size mantiksiz gelen seyler hayir demeyi ogrenin. Yardim istemekten veya yardim etmekten asla cekinmeyin. Tutkuyla yapabileceginiz bir hobi edinin. Cunku hobi edinmek, motivasyonunuzu daima yuksekte tutmak icin onemli bir arac olacaktir.
Ancak ozguven gelistirmenin yollari asla bunlarla sinirli kalmamalidir. Bunlarin disinda da dikkat edilmesi gereken bazi hususlar vardir. Bu hususlardan ise su sekilde bahsedebiliriz:

Vucut Dilini ve Dis Gorunumunuzu Degistirin
Ozguveni yuksek olan insanlarin hemen hemen hepsi vucut diline ve gorunumune onem veren insanlardir. Cunku durus, goz temasi, konusma,gulumseme gibi detaylar her zaman dikkat ceken unsurlardir. Yalnizca omuzlarinizi geri cekmeniz dahi baskalarina ozguven sahibi bir insan oldugunuzu anlatir. Gulumsemek de hem kendinizi hem de cevrenizdekileri cok daha rahat hissettirecektir. Zaten iyi bir gulumsemeye ve durusa sahip birini gordugunuzde akliniza gelen ilk sey kendine guvenen bir kisi olacaktir.



Kafanizdaki Olumsuz Dusuncelerden Kurtulun
Basarisizligi ve olumsuzlugu asla kabul etmeyin. Buyuk sIkintilarla bas edebilmek, son derece onemli ve guven artirici bir detaydir. Dusuk ozguven, zihinde yer alan olumsuz dusuncelerden kaynaklanan bir durumdur. Bu sebeple kendinizi uzmekten vazgecip olmak istediginiz konuma ulasmak icin cabalayin.

Her Seye Hazirlikli Olun
Bazi durumlarda yuksek, bazen de dusuk ozguven hayat kurtarici bir ozellige sahiptir. Bu gercegi goz onunde bulundurarak dusuk ozguven icin meydana gelebilecek olan durumlarla bas etmeye calisin. Bu durumlar; isiniz, sunumunuz veya herhangi bir sey olabilir. Bunlar hakkinda ogrenmeniz gereken seyler icin her zaman hazirlikli olun. Eger kendinize ve ogrendiklerinize guvenerek hazirlandiysaniz, ayni sekilde ozguveniniz de artacaktir.

Zor Zamanlarla Bas Etmeyi Ogrenin
Hayat zorluklarla doludur. Bu bakimdan ozguvenimizi korumanin da zor oldugu zamanlar gelecektir. Bu sebeple oncelikle hayatinizda minnettar oldugunuz ve gurur duydugunuz butun seylerin bir listesini olusturun. Olusturdugunuz listeleri de devamli olarak gorebileceginiz bir yere birakin. Kendinize olan guveniniz azaldiginda ise, hazirlamis oldugunuz bu listelere goz atarak kendinizden tekrardan ilham almaniza imkan saglayin.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:33   #2
Standart

özgüven sahibi olmak istiyorsanız 2 kural var


1- kendinizi sevin ve inanın
2- etrafınızdaki her canlıya değer verin değer görün =)

________________

<div align=center><b>dobarla bıragma gendini</b></div> <img src=images/smilies/vbsmiley/a4.png border=0 alt= title=A4 class=inlineimg />

Konu Queen tarafından (10 Ağustos 2020 Saat 11:39 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:35   #3
Hacker Tugbu
tugbu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ben @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'i takip etmek istiyorum sjsjs

________________

 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:40   #4
Standart

Alıntı:
tugbu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'i takip etmek istiyorum sjsjs
ahahaah değiştim yorumu yaa fazla egoist hissettim kendimi ağzuma çarpasım geldi wala jhfjdshfjdhsfj :

________________

<div align=center><b>dobarla bıragma gendini</b></div> <img src=images/smilies/vbsmiley/a4.png border=0 alt= title=A4 class=inlineimg />
 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:41   #5
Hacker Tugbu
tugbu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Queen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ahahaah değiştim yorumu yaa fazla egoist hissettim kendimi ağzuma çarpasım geldi wala jhfjdshfjdhsfj :
Olsun ben yinede seni takip etcem sjsjs;68

________________

 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:42   #6
Standart

Kararlılık ve Israr..

 
Alt 10 Ağustos 2020, 11:49   #7
Helper
Nevra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Aslında bazen çok özgüven sahibi biri olduğumu hissediyorum. O hissiyati algılayabiliyorum 😅 Ama bazen de öyle bir geri duruyorum ki, soğuk - sessiz- yetersizmiş gibi. Ben şimdi bununla ne konuşucam ki diye düşünürken buluyorum kendimi. Sanırım bu yönümü biraz geliştirmem gerekiyor.

________________

*****

"Ardından karanlığın içinde bir kibrit yanmış.
Geçmiş, geleceğin üzerinde kendini ateşe vermiş.
Ve gelecek, geçmiş ile birlikte yok olmaya başlamış."

*****
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:36.