IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


9Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CaNeRR
  • 2 Post By Queen
  • 1 Post By CaNeRR
  • 2 Post By Queen
  • 2 Post By CaNeRR


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2020, 09:34   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ofke Kontrolu Nasil Yapilir?

Ofke, yasamin surdurulmesi icin son derece gerekli olan bir duygudur. Genellikle; Istedigini alamama, karsilanmayan beklentiler, haksiz bir davranisa maruz kalma, kacirilan firsatlar, engellemeler, kiskancliklar, reddedilme, sevilmeme, kavgalar, arkadas ve is kaybi gibi durumlarda ortaya cikar. Ofke, uygun bir sekilde ifade edildiginde son derece saglikli bir duygudur. Fakat ofke kontrolden cikacak kadar yikici bir hale geldiginde, kisiyi ve cevresini tam anlamiyla mutsuz bir yasamin icine suruklemektedir. Burada ofkeyi yasayan kisi icin, ofkenin kontrolu; ofkeye maruz kalan icin ise, gelen bu ofke ile nasil basa cikacagi onemli bir problemdir ve kisinin hayatinda oldukca onemli problemlere yol acabilmektedir.

Kontrol Altina Alinamayan Ofkenin Sonuclari
Ofke son derece dogal, evrensel ve saglikli bir duygu olsa da uygun sekilde ifade edilmedigi zaman kiside bazi olumsuz durumlarin yasanmasina yol acar. Kiside meydana gelen bu olumsuz durumlardan ise su sekilde bahsedebiliriz:
• Bas agrilari,
• Solunum problemleri,
• Mide rahatsizliklari,
• Bobrek ve ureme fonksiyonlarinda problemler,
• Eklem iltihabi,
• Cilt problemleri,
• Sinir sistemi rahatsizliklari,
• Kan sekerinin yukselmesi,
• Dolasim sorunlari,
• Kiside var olan fiziksel birtakim rahatsizliklarin kotulesmesi,
• Kan basincinin ve nabzin artmasi,
• Kas agrilari,
• Zor ve sIk sIk nefes alma
• Konsantrasyon bozuklugu,
• Unutkanlik,
• Dusuk performans,
• Dikkatsizlik,
• Uykusuzluk,
• Sigara tiryakiligi,
• Alkolizm,
• Huzursuzluk,
• Asiri yemek yeme,
• Acelecilik gibi fiziksel, zihinsel ve davranissal pek cok kontrol edilemeyen ofke nedeniyle ortaya cikabilir.



Ofke Yonetimi Neye Yardimci Olur?
Ofkeyi disariya dogru salmanin son derece saglikli bir davranis bicimi oldugunu, ofkenizin hakli oldugunu ya da saygi duyulmak icin ofkeye ihtiyaciniz oldugunu dusunebilirsiniz. Ancak gercekte ofkenin iliskilerinize cok fazla zarar verdigini, basarinizin onune gectigini, yarginizi zedeledigini de bilmelisiniz. Iste bu gibi durumlarin onune gecebilmek icin de ofkenizi kontrol altina alip onu yonetmeniz gerekecektir.

Ofke Yonetiminin Amaci
Insanlarin bircogu ofke yonetiminin ofkeyi tam anlamiyla bastirmak oldugunu dusunur. Ancak hic ofkelenmemek de saglikli bir durum degildir. Ofke son derece normal bir duygudur ve onu bastirmaya calissaniz da o, tekrar ortaya cikacaktir. Bu durumda ofke yonetiminin gercek amaci, ofkeyi bastirmak degil, arkasinda yatan mesaji anlayip onu kontrolu kaybetmeden ifade edebilmektir. Eger bunu basarabilirseniz sadece iyi hissetmekle kalmayip ayni zamanda ihtiyaclarinizi da karsilayacaksiniz. Bu sayede yasaminizdaki catismalari cok daha iyi bir sekilde kontrol edebileceksiniz ve insanlar ile iliskilerinizi guclendirebileceksiniz.

Bu konuda uzmanlasmak cok fazla ugras isteyecektir fakat pratik yaptikca bu durum daha da kolay bir hale gelecektir. Basari sagladiginiz takdirde de her an cok daha iyi iliskiler kurabilecek, hedeflerinize adim adim yaklasabilecek ve son derece tatmin edici bir yasam sureceksiniz.

Ofke Yonetiminde Uygulamasi Gereken Adimlar
Ofke yonetiminde uygulanacak olan ilk adim, bireyin kendi duygularinin farkina varmasidir. Cunku insanlar yetismis oldugu ortamin kosullarina uygun olarak cocukluk doneminde bazi duygulari bastirmayi ogrenirler. Ornek vermek gerekirse bazi yetisme ortamlarinda ofkesini gostermek, erkekler icin uygun oldugu halde kiz cocugu icin uygun degildir. Bu durum sonucunda kiz cocugunun bu hissi ifade etmekten uzak kalmasi istenir. Ofkesini ifade etmesi istenmeyen cocuklar da buyuduklerinde ofkelerini tanimakta zorluk cekerler. Bu durum da kisilerde zamanla depresyon veya ofke sIkayet davranisina donusur.
Ikinci adim ise, kisinin on saniye boyunca derin nefes alip vermesidir. Bu sekilde kisi, ofkesinin farkina varip ic beyinin hakimiyetinden siyrilarak denetimi akil ve dusuncenin bulundugu on beyine aktarabilir. Ancak bunu uygulayan herkesin ofkesini kontrol altina alabilecegi soylenemez; fakat ona kadar saymak bazen boyle bir imkan yaratabilir.
Ofke yonetiminde uygulanacak olan ucuncu adim, ofkemizin temelindeki surecin farkina varmaktir. Cunku ofkeniz karsilanmayan bir beklentiden dolayi ortaya cikabilir. Bu bakimdan surecin farkina varmak onemlidir.
Dorduncu adim ise, bu surecin kaynaginda kisinin egosu mu yer aliyor yoksa hayatin gercekleri mi, onun farkina varmaktir. Ornek vermek gerekirse kendisine yalan soylenildigi icin ofkelenmek degerler ihlaline girerken, “bana ters bakti” gibi nedenlerle kizmak ise ego kaynaklidir.
Ofke yonetiminde uygulanacak olan besinci adimda, ego kaynakli olan ofke, kisinin nefsini terbiye etme imkani olarak degerlendirmelidir. Bunu basarabilen kisi hayati boyunca devamli olarak bir gelisim sureci yasarken nefsini terbiye etmeyen kisi ise bir catismadan digerine savrulmaya mahkum olur.
Altinci adimda hayatin gerceklerinden kaynaklanan ofkenin farkina vardiginda bireyin soracagi soru buyuk onem tasir. Bu soru ise, kisa vadeli olan gecici bir durum ile mi yoksa surekli ve kalici olan bir durum ile mi karsi karsiyayim?
Yedinci adimda ise karar verilmesi gerekli olan etki alani icinde ne gibi seylerin yapilabilecegidir. Ornek vermek gerekirse; yanlis bilgi veren bir saticiya yaklasiminizla, aileden birinin yalan soylemesine karsi yaklasiminiz arasinda bazi farklar olmalidir. Birinci durumda magazanin yoneticisi ile bir defa konusmak yeterli goruldugu halde digerinde uzun sureli takibi yapilmasi gereken bir durum vardir. Bazi durumlarda da durum tamamiyla kisiden bagimsiz olabilir. Ornegin; sizi tehlikeye dusuren bir surucunun arabasi ile hizli bir sekilde oradan uzaklasmasi gibi. Bu durumda etki alaninin sinirlarini iyi bilmek kisinin son derece olgun, gercekci ve kendini taniyan biri olmasini gerektirir.
Ofke yonetiminde uygulanacak olan son adim ise “deger mi?” sorusunu sorabilmektir. Icinizde, “Evet” cevabini buluyorsaniz eger hemen stratejiler gelistirmeye baslamaniz gerekecektir. “Hayir,” cevabini buluyorsaniz da enerjinizi ve zamaninizi cope atmamak adina yapacaginiz en dogru sey, oncelik verdiginiz bir alana yonelmek olacaktir.
 
Alt 10 Ağustos 2020, 09:37   #2
MaviRuhluAdam
CaNeRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ofke, yasamin surdurulmesi icin son derece gerekli olan bir duygudur.

Beni Bu Kısmı İlgilendiriyor. . . 😁

 
Alt 10 Ağustos 2020, 09:40   #3
Moderatör
Queen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

yemin ediyorum seni etiket yapıp yorum yapıcaktım da kızarsın diye birşey yapamadım CaNeRR

 
Alt 10 Ağustos 2020, 09:59   #4
MaviRuhluAdam
CaNeRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Queen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
yemin ediyorum seni etiket yapıp yorum yapıcaktım da kızarsın diye birşey yapamadım CaNeRR
Konu Öfke Olunca Neden Ben Biraz Anlatsana Yaa. . . 😁

 
Alt 10 Ağustos 2020, 10:01   #5
Moderatör
Queen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
CaNeRR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Konu Öfke Olunca Neden Ben Biraz Anlatsana Yaa. . . 😁
bazen fazla sinirleniyorsun gibi geliyor bana ama bunu bulunduğun yeri terkeder net bir şekilde gösteriyorsun o an konuşmak yerine gitmeyi tercih ediyorsun sahi ya sinirin öfken geçiyor mu sonra arada bende denim

 
Alt 10 Ağustos 2020, 10:04   #6
MaviRuhluAdam
CaNeRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Queen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bazen fazla sinirleniyorsun gibi geliyor bana ama bunu bulunduğun yeri terkeder net bir şekilde gösteriyorsun o an konuşmak yerine gitmeyi tercih ediyorsun sahi ya sinirin öfken geçiyor mu sonra arada bende denim
Evet O Ortamı Terk Etmek Bende İşe Yarıyor Seni Bilemem Kimseyi Kırmamak Adına Geri Çekilip Kendimle Başbaşa Kalıyorum İşe Yarıyor Denemelisin . . . 😁

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:32.