IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Programlama C , C# , C++ , Java , Python , Php , Javascript , Matlab Örnekleri

15Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2022, 21:27   #1
Standart PHP Nedir

PHP (PHP için sürekli tekrarlanan kısaltma: Hypertext Preprocessor – Üstünyazı Önişlemcisi) JavaScript ve Python gibi programlama dillerinin alt kümesidir. Aralarındaki fark ise PHP genellikle sunucu taraflı iletişim için kullanılırken JavaScript ise hem frontend ve backend için kullanılır. Python ise sadece istemci tarafı için kullanılmaktadır (backend).

Programlama Dilleri

PHP Nedir

Bir programlama dili görevlerin özel bir yürütme ortamında çalıştırılmasını otomatikleştiren bir dildir. Buna statik bir sayfaya (HTML ve CSS ile yapılmış) önceden tanımladığınız belirli eylemleri yapmasını söylemek de dahildir.

Örneğin bir form sunucuya gitmeden önce bütün alanların doldurulduğundan emin olmanızı sağlamak için bir script kullanarak formu doğrulayabilirsiniz. Script, bir kullanıcı formu yolladığında çalışır ve bütün alanları kontrol eder.

Eğer alanlardan biri boşsa kullanıcıyı bilgilendirmek için bir uyarı yazısı görüntülenir.

Programlama dillerinin diğer yaygın kullanışlarıysa imleç ana menünün üzerine geldiğinde açılır bir liste ve rollover butonlar ve animasyon görüntülemek, iletişim kutusu açmak vb.

PHP nedir?

Bu dil aslen Rasmus Lerdorf tarafından kişisel ana sayfasına gelen ziyaretçileri takip etmek için yaratılmıştır. Popülerliği arttıktan Lerdorf en sonunda PHP’yi açık kaynaklı bir proje olarak yayınlamıştır. Bu karar geliştiricilerin onu kullanmasına, düzeltmesine ve kodu geliştirmesine teşvik etmiştir. Böylece PHP en sonunda bugünlerde kullandığımız programlama diline dönüşmüştür.

PHP her amaca uygun bir programlama dili olarak görülse de en yaygın olarak web geliştirme için kullanılmaktadır. Bu en harika özelliklerinden biri olan HTML dosyalarına yerleştirilebilmesi sayesindedir.

Diyelim ki insanların kaynak kodunuzu görmesini istemiyorsunuz. Bu programlama diliyse bunu yapmak mümkündür. Kodu bir PHP dosyasına yazın, bir HTML dosyasına yerleştirin ve böylelikle kimse esas kodu göremeyecektir.

Bu özelliğin bir başka yararı ise sıklıkla aynı HTML işaretlemesini kullanmanız gerektiğinde yeniden yazmak yerine kodu bir PHP dosyasına yazabiliyor olmanız. HTML’i her kullanmanız gerektiğinde PHP dosyasını yerleştirin.

PHP sayfasının bir örneği ise Facebook’da görülebilir. Ana sayfasını açın ve URL’nin .php ile bittiğini göreceksiniz (facebook.com/home.php). Bir başka deyişle bu sayfa bir üstün yazı ön işlemcisi kodu karışımı ve HTML etiketleri içeren bir PHP dosyasıyla (home.php) oluşturulmuştur.

Eğer bir PHP dosyasının nasıl yazıldığını öğrenmek istiyorsanız aşağıda bir örnek bulabilirsiniz:

PHP- Kodu

<html>
 <head>
  <title>PHP Test</title>
 </head>
 <body>
 <?php echo '<p>İrcrehberin\'den Selamlar</p>'?> 
 </body>
</html>

Eğer bu yazılmış PHP dosyasını sitenizin kök dizinine yerleştirirseniz dosyayı siteniz.com/selamlar.php bağlantısında bu dosyayı bulabilirsiniz.

Bu PHP dosyasının sonucu HTML’de böyle gözükecektir:

Neden PHP’i Kullanmalısınız?

PHP, mevcut olan tek sunucu taraflı programlama dili değildir. Bunlardan çok sayıda bulunmaktadır. Ancak bir WordPress siteniz varsa PHP, rakiplerinden bir adım öndedir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi WordPress PHP kullanılarak yazılmıştır. Yani bu dili kullanarak sitenizde sahip olabileceğiniz özelleştirmeyi ciddi biçimde artırabilirsiniz. PHP’yi eklentileri ve temaları düzenlemek için kullanabilir ve hatta kendi eklentinizi veya temanızı bile yapabilirsiniz! Eğer bir WordPress geliştiricisi olmak istiyorsanız PHP öğrenmeniz gerekmektedir.

Eğer hala ikna olmadıysanız işte PHP’nin neden harika bir programlama dili olduğunu gösteren diğer sebepler:
  • Öğrenmesi kolaydır — PHP, fonksiyonlarına dair bol örnekli harika kılavuzlara sahip olduğundan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
  • Yaygın biçimde kullanılır — eTicaret siteleri, bloglar, sosyal medya vb. platformları oluşturmak için kullanılır. İstatistikler web sitelerin %79’unun PHP kullandığını göstermektedir!
  • Düşük masraflıdır — açık kaynaklıdır, yani ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
  • Büyük topluluk — eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız İnternet’te birçok PHP blogu bulunduğundan kolaylıkla yardım bulabilirsiniz.
  • Veritabanları ile entegre olabilir — bunların bazı örnekleri MySQL, Oracle, Sybase, DB2, vb.

PHP vs JavaScript

Daha önce de belirttiğimiz gibi PHP ile birçok şey yapabilirsiniz. Ancak PHP genellikle dinamik içerik oluşturmak için kullanılmaktadır.

Eğer JavaScript’e aşinaysanız JavaScript’in ayrıca statik bir sayfanın daha dinamik ve interaktif için kullanıldığını da bilirsiniz. Bu nedenden dolayı PHP ve JavaScript birbirine benzer fonksiyonlara sahip olan iki adet programlama dilidir.

Neden ikisine de ihtiyacımız var?

Konu bir dinamik web sitesi kurmaya geldiğinde tamamiyle JavaScript ile çalışan bir tane kurmak mümkündür. Ancak fonksiyonellik değişebilir.

JavaScript ile fare rollover efekti, otomatik doğrulama ve fotoğraf galerileri gibi basit etkileşimlere izin veren dinamik bir site yapabilirsiniz. Ancak sosyal ağlar ve eticaret (kullanıcı davranışına göre değişen web siteler) gibi kullanıcı katkılı içerikler yaratamaz. Bunu yapmak için PHP’ye ihtiyaç duyarsınız.

Diyelim ki bir sosyal ağa giriş yapıyorsunuz. Profilinizi görüntülemek için PHP veritabanınızdan veri alır ve tarayıcınıza sonuç yollar.

Profilinize her değişik yaptığınızda ilerideki veri alımları için PHP yeni bilgiyi depolayacaktır. Bütün bu işlem bir sosyal ağın farklı kullanıcılara farklı içerikleri görüntülemesine izin verir.

Bu yüzden JavaScript ve PHP rakip değillerdir. Hatta birlikte güzel bir dinamik web sitesi yapmak için kullanılabilirler.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu ExCaLuBuR tarafından (11 Mart 2023 Saat 00:13 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 25 Aralık 2022, 21:38   #2
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık güzel bilgi paylaşımları.

________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 
Alt 26 Aralık 2022, 07:03   #3
Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz, emeğine sağlık hemşo

 
Alt 28 Aralık 2022, 11:05   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Değerli paylaşımınız için teşekkür ederiz elinize sağlık

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Aralık 2022, 12:23   #5
Standart

Python istemci tarafinda degil sunucu tarafinda calisiyor

Bir programlama dili görevlerin özel bir yürütme ortamında çalıştırılmasını otomatikleştiren bir dildir. burada ne demek istedin bu cumlenin icinde kayboldum gittim bir dakika dusundum ne demek istiyo diye anlamadim

Bu en harika özelliklerinden biri olan HTML dosyalarına yerleştirilebilmesi sayesindedir. phpyi html dosyasinda yazarsaniz bir anlam ifade etmez .php uzantili dosyaya yazmaniz gerek bu dosyalar da yorumlanir html ciktisi verir biz tarayicida bunu goruruz
php kodlari ile html kodlarini ic ice yazabilirsiniz mi demek istedin buna da anlam veremedim

Kodu bir PHP dosyasına yazın, bir HTML dosyasına yerleştirin bunu yapabilen biri var mi Allah askina bana gostersin bi lutfen ornegini cok merak ediyom

Ancak bir WordPress siteniz varsa PHP, rakiplerinden bir adım öndedir. benim wordpress sitem yok php bi adim geri gitti hay Allah..

JavaScript ile fare rollover efekti, otomatik doğrulama ve fotoğraf galerileri gibi basit etkileşimlere izin veren dinamik bir site yapabilirsiniz. Ancak sosyal ağlar ve eticaret (kullanıcı davranışına göre değişen web siteler) gibi kullanıcı katkılı içerikler yaratamaz. javascript su an sunucu tarafinda da calisiyor dosya klasor islemleri de yapabiliyorsun veritabani da baglayabiliyorsun falan filan

yaziyi paylasman guzel fakat bana yabanci bi siteden cevrilmis gibi geldi
keske paylasmadan once bi duzenleseydin

yine de ugrastigin icin tesekkurler

________________

hay s.yim yine ayni gun yine ayni tavan ya
 
Alt 28 Aralık 2022, 14:51   #6
Standart

Alıntı:
scope Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
keske paylasmadan once bi duzenleseydin

yine de ugrastigin icin tesekkurler
Keske, sen paylasmis olsaydin.. Dogrusunu.. Eleştirmenden, sorgulamandan yada duzeltmenden gocundugumdan degilde okadar zamani bole harcamana yazik olmus..

Kolay kolay alintiyi atlamam neredeyse her paylasimim altinda belirtirim , birtanesini yakalamış olmaniz cok isabet olmus.

 
Alt 28 Aralık 2022, 22:35   #7
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

bundan 10-15 sene önce asp, php den daha popülerdi, sık kullanılmasa da tanıdığım bir çok yazılımcının hayran olduğu bir yazılım dili idi ancak php çağ atladı ve kullanım alanını çok geliştirdi. Paylaşım için teşekkürler ustam. Ben bu işin ustasıyım, bu işi biliyorum diyenlerin bu işle alakalı bir çok özgün makale yazıp kullanıcılarımızı bilgilendirmeye çalıştığını görmek isterdi gönül. Bilginin gücü paylaştıkça çoğalır, makale için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 
Alt 29 Aralık 2022, 21:01   #8
Standart

guzel bilgiler iceriyor yine emeginize saglik
paylasim icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 
Alt 31 Aralık 2022, 17:03   #9
Co Admin
BuKLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

zaman ayırıp paylaşım için teşekkür ederiz

 
Alt 02 Ocak 2023, 19:14   #10
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık dostum

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:47.