IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 12:39   #1
Standart Tuketici Tercihlerinde Otonominin Faydalari Ve Maliyeti

Otonomi artan veya azalmis seviyede olan bir ozerklik duygusu olarak tanimlanir ve yasamin pek cok alaninda etkileri vardir. Bu kisilik ozelligi ayni zamanda tuketici refahini da etkileyen bir durumdur. Bu yazida ozerklik duygusunun tuketici secimlerindeki rolu uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Pozitif Iliskilendirme Etkisi
Kisinin secimlerinin kontrolunu elinde tuttugunu hissetmesi, olumlu sonuclarin kendine atfedilmesini kolaylastirir, bu da yetkinlik duygularinin artmasina ve daha yuksek duzeyde olumlu etkiye yol acar. Insanlarin, dusuncelerini, eylemlerini ve sonucu birbirine baglayan nedensellik zinciri goze carpan bir durum oldugunda, olumlu sonuclar icin daha buyuk bir sorumluluk duygusu hissettikleri gosterilmistir. Ornegin, ozdenetim gerektiren durumlarda (lezzetli ama sagliksiz bir tatli ile daha saglikli ama daha az lezzetli bir tatli arasinda secim yapmak gibi), bir temsil duygusu tuketicilerin cazibeye direnmesine yardimci olabilir.
Mesela sagliksiz oldugu halde daha lezzetli bir urunun cezbetmesine direnmek ve erdemli secenegi secmek, tuketicilere irade gucleri ve erdemlilik duygusu hakkinda olumlu bir oz-sinyal saglayabilir, secilen secenegin faydasini artirabilir, oysa sagliksiz secime teslim olmak irade eksIkligi sinyalleri verir ve secilen secenegin faydasini azaltir.



Ajanstan HizmetTuketici Tercihlerinde Otonominin Faydalari ve Maliyeti
Olumlu oz-atiflardan yararlanmanin otesinde, urunun ozellestirilmesine yonelik tuketici tercihleri ve hatta urunu kendileri yapmak, tuketimden daha fazla fayda elde etmeye yardimci olan bir ozerklik ve yeterlilik arayisi olarak anlasilabilir. Ornegin, iyi bilinen “IKEA Etkisi” (Mochon ve digerleri tuketicilerin belirli urunleri satin almaktan cok kendileri yapmaktan daha fazla zevk aldiklarini ve bunun da urunlerin degerlendirmelerini gelistirdigini gostermektedir.


Son olarak, secim, uyumsuzluk azaltma mekanizmalarinin devreye girmesine izin verir ve bu da tuketicilerin secilen secenekten elde ettigi memnuniyeti artirir: ozgurce secme deneyimi, tuketiciyi tercih edilen secenegin ozelliklerini desteklemeye ve tercih edilmeyen secenegin cekiciligini en aza indirmeye yonlendirir. Benzer sekilde, secimin bir uzman tarafindan yapildigina kiyasla insanlarin hedonik urunleri tuketmekten daha fazla tatmin aldiklari gosterilmistir.
Kisinin yasaminda artan bir kontrol duygusu, psIkolojik sonuclara ek olarak fiziksel saglik ve diger fizyolojik sonuclar uzerinde genis kapsamli etkilere sahip olabilir. KlasIk bir deneyde, kendi esenliklerinden kendilerinin sorumlu oldugu soylenen ve bir bitkinin bakimi uzerinde kontrol verildigi icin biraz daha fazla sorumluluk verilen huzurevi sakinleri, uyaniklik, aktif katilim ve genel saglik durumlarinda onemli gelisme gosterdiler.


Bunun aksine, personelin kendi refahindan sorumlu oldugu soylenen ve sadece personele fabrikanin nasil bakilmasi gerektigini soyleme firsati verilen (bu secimleri yururluge koymadan) sakinler bu tur iyilestirmeler gostermedi. Bu ampirik bulgu, kisinin yasami uzerinde kontrol sahibi oldugunu hissetmesinin onemli sonuclara yol acabilecegini gostermektedir: cok benzer kosullarda yasayan bireyler arasinda, cevrelerini guclendirici olarak algilayanlar ve tercihlerini uygulayanlar (sadece belirtmek yerine) daha yuksek bir yasam kalitesi yasarlar.

Anlamdan Fayda
Davranisi kisinin kendi ozgur secimlerine atfetmenin davranissal sonuclari etkileyebilecegi ongorusu, otel temizlik personeli uzerinde yapilan bir calismada da desteklenmistir. Bu saha deneyinde, personelin yarisina islerinin gerektirdigi fiziksel aktivitelerin (carsaflari degistirmek, banyolari fircalamak, yeri supurmek) uzmanin gunluk egzersiz kurallarina uygun oldugu ve boylece personele saglandigi soylendi. Neden bu faaliyetlere katilmayi secmelerinin bir nedeni var. Dikkate deger bir sekilde, birkac ay sonra, tedavi grubundakiler daha fazla kilo verdiler ve kan basinci daha dusuktu.


Diger tipteki plasebo tepkilerini animsatan bu sonuclar, bir eylemin modalitesinin ve sonuclarinin anlasilmasinin fiziksel sonuclarini degistirebilecegini ve kamu politikalarini tasarlarken niyetin iletilmesinin onemini vurguladigini gostermektedir. Bu noktanin, ozellestirilmis politikalarin ve reklamlarin tasarimi icin ilginc cikarimlari vardir: iletisimin veriye dayali olmasi ve bireysel tuketicileri gecmis satin alma islemlerine veya goz atma gecmislerine gore hedeflemesi gittikce daha yaygin hale gelmektedir.
Bir eylemin yontemlerini ve sonuclarini anlamanin yararlari oldugu gozlemlerinden, tuketicileri belirli bir onerinin (veya reklamlarin) nedeninin farkina varilmasinin, kapama oranini (tiklama orani) artirip artirmayacagini merak edilmektedir.

Algilanan Oz Karar EksIkligi

Son olarak, tuketiciler karar verme sureclerinde kendilerini ozerk hissetmezlerse ne olacagi, secimin faydalarina daha fazla taniklik eder. En asiri duzeyde, kendi kaderini tayin eksIkligi, tuketiciler cevrelerinin onemli ozelliklerini kontrol edemediklerinde ve bunlari anlamadiklarinda ortaya cikabilir. Ogrenilmis caresizlik uzerine yapilan arastirmalar, guclu bir sekilde degistirmeyi arzu ettikleri bir durumu etkilemekte yetersiz kalan insanlarin (ornegin, tekrar tekrar is bulamama), sonunda geri cekilecegini ve siddetli psIkolojik aci yasayacagini ileri surmustur. Tuketici Tercihlerinde Otonominin Faydalari ve MaliyetiDaha az sayida bir dizi calisma, tuketicilerin kendi ozgurlugune olan inancini tehdit etmenin, azaltilmis yardimseverlik ve daha yuksek duzeyde saldirganlik gibi cesitli istenmeyen sonuclara yol acacagini bulmustur ve zamanlar arasi secimlerde daha dusuk oz denetim sergilemislerdir. Bu etkiler, aksi takdirde benlik uzerinde olumsuz bir sekilde yansiyacak davranis icin bir gerekce saglayan zayif kisisel sorumluluk duygusu tarafindan yonlendirilir. Bu bir kez daha veriye dayali pazarlama perspektifinden ilgilidir: Tuketiciler, pazarlamacilarin algoritmasinin gittikce daha ikna edici hale geldigine ve kendi tercihlerini ongormeye basladigina inanirlarsa, bu onlara cazip reklamlari takip etmeleri icin bir gerekce saglayabilir.


Tuketici Seciminde Otonomi Deneyiminin Maliyetleri
Tuketiciler genellikle kararlarini kendi belirledikleri gibi gormeyi tercih etseler de, bizim tanimladigimiz gibi onemli faydalariyla, secme eylemi tuketicileri de olumsuz etkileyebilir. Asagida, tuketici seciminde algilanan ozerkligin olumsuz etkilerinin bu tur birkac tetikleyicisi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Tradeoff Catismasi
Secenekler genellikle bir setten en iyi secenegi (ornegin bir urun veya hizmet) secmeye calismaktan olusur: ilk adim olarak tuketiciler, farkli seceneklerin ozelliklerini inceler ve karsilastirir. Bu gorev, secim kumesinden baskin bir secenek cikarsa, digerlerinden acikca ustun olan nispeten kolaydir. Aksine, boyle bir secenek olmadiginda, bu karsilastirma sureci bilissel olarak vergilendiricidir ve tuketicinin digerleri karsiliginda bazi faydalari degis tokus etmesini ve feda etmesini gerektirir Bu, ayni urunun diger seceneklerden secilmeden tuketilmesine kiyasla daha az tatmin edici bir tuketim deneyimi ile sonuclanabilir.



Secim Kolayligi
Odun verme catismasi karar vericilerden bilissel maliyetler alsa da, tuketiciler bazen tatmin edici bir strateji benimsemeleri daha iyi olsa da veya gorunuste baskin bir secim secenegidir. Bu gozlem, yapay zeka ve buyuk veri caginda tuketici refahi icin karisIk sonuclara sahiptir. Bir yandan, kisisellestirilmis, hedeflenen oneriler, tuketiciye sunulan ilk secenegin memnuniyet esigini karsilama olasiligini artirir ve bu nedenle tuketicilerin karsilastirmali alisveris yapma olasiligini azaltir. Diger rahatligi, tuketicilerin genis bir urun yelpazesini goruntulemesini kolaylastiriyor, bu da hem bir urunun satin alinma olasiligini hem de tuketicilerin urunden duyacagi memnuniyeti azaltabilir.


Secenek Eklentisi
Tuketici Tercihlerinde Otonominin Faydalari ve MaliyetiTuketiciler nitelikleri acikca karsilastirmadiklarinda bile (ornegin secenekleri sirali bir sekilde degerlendirirken), genellikle bir urunu nasil kullanabileceklerini veya deneyimin nasil hissettirecegini hayal ederler. Secim surecini aktif olarak desteklemek icin bilgilendirmeye yonelik bu tur zihinsel simulasyon ve detaylandirma, secim kumesindeki seceneklerin zihinsel bir donanima sahip olma hissini tetikler, bu da bir secenek bir baskasi icin vazgecildiginde bir kayip hissi uyandirir. Secim sureci tarafindan tetiklenen bu “secenek ekleme” etkisi, tuketicileri vazgecilen seceneklerin degerini desteklemeye ve dogru secimi yaptiklari konusunda daha az guvende hissetmelerine yol acabilir.

Asiri Yuk Secenegi
Secme eylemi, tuketicilerin motivasyonunu da olumsuz etkileyebilir. Secenekler bol oldugunda, secme eylemi zahmetli hale gelebilir ve tuketicilerin tamamen secim yapma konusunda cesareti kirilabilir. Iyi bilinen bir calismada, recel tadim kabini, 6secenek sundugundan 24 farkli secenek sundugunda daha fazla kisinin ilgisini cekmistir, ancak 6 secenekli setten 24 secenekli setten daha fazla satin alma olmustur. Ancak bu “asiri secim” etkisi, tuketicilerin sunulan seceneklere asina olmadigi durumlarla sinirli olabilir.


Daha genel olarak, insanlar secimin faydalarini abartirlar: Daha iyi bir secenegi secmek icin ne kadar zaman ayirmalari gerektigine karar verirken, arastirmanin ve dusunmenin zamansal, bilissel ve duygusal maliyetlerini dahil etmezler. Cogu zaman, insanlarin marjinal olarak daha iyi bir secenegi secmelerinden elde ettikleri kucuk faydalar, onu bulmak icin harcanan zamani ve cabayi telafi etmez ve secim tatminsiz bir deneyim haline gelir.
Kotuler Arasindaki Secimlerden Sucluluk
Tuketicilerin ozerklik arzusu, tercihleriyle hicbir secenegin tutarli olmadigi onemli kararlarla karsi karsiya kaldiklarinda dramatik olumsuz sonuclara yol acabilir. Botti vd. secim surecindeki ozerklik ile duygusal refah arasindaki baglantilari arastirmak icin cocuklari yenidogan yogun bakim unitelerinde (NICU) olen ebeveynlerle roportaj yapti. Spesifik olarak, Fransiz ve Amerikan saglik hizmetleri sistemleri arasinda dogal bir fark kullanmislardir: Fransa‘da doktorlar, yasami surduren tedavilere devam edip etmeme veya geri cekme konusunda ebeveynler adina karar verirken, ABD‘de doktorlar yalnizca bu secenegi sunuyor ve ebeveynler son karari vermek zorundadir.
Arastirma bulgulari, iki grup arasindaki kritik farkliliklari ortaya cikardi: Fransiz ebeveynler, son karari kendileri vermek zorunda olan Amerikali meslektaslarindan daha az duygusal sIkinti yasadiklarini ve keder ve yas ile daha iyi basa ciktiklarini bildirdi. Amerikali ebeveynler daha yuksek duzeyde sucluluk ve kendini suclama bildirdiler. Yasami surduren tedaviyi kesintiye ugratmak icin daha buyuk bir sorumluluk duygusu hissettiler ve kararlariyla bir kapanma hissine ulasmada daha zor zamanlar gecirdiler, cogu zaman dogru secimi yaptiklarindan suphe duydular.


Kritik olarak, ebeveynlerin secim sureciyle ilgili ikircikli bir tavri vardi: Fransiz ebeveynlerin cogu, karari verdikleri icin doktorlara mutesekkirdi, ancak bazilari tedaviyi yarida kesme secimine daha fazla dahil olmayi diledi. Amerikali ebeveynler, keskin bir tezatla, tibbi personele onlari boylesine zor bir karar almaya zorladiklari icin ofke ve aci ifade ettiler. Bu asiri ornek, cogu tuketicinin tercihi pazarlama aninda priori arzulamasina ragmen, bazi durumlarda, posteriori’nin secimin duygusal yukunden ve sonuclarindan kurtulmasini istediklerini gostermektedir.
Nihayetinde, tuketicilerin kendi belirledikleri secimlerden (kisisel sorumluluk duygusu ve kararin sahibi olma duygusu) gurur ve memnuniyet elde etmelerine olanak taniyan surecler, bir secimin sonucu olumsuz oldugunda sucluluk ve tatminsizlige yol acabilir. Tuketicilere sinirli bir ozerklik duygusu saglamak bu nedenle paradoksal olarak onlari guclendirebilir ve refahlarini ve motivasyonlarini artirabilir.
Ornegin, tum “saglikli seceneklerin” stokta kalmadigi bir restoranda tatli secmek, tuketicilerin otonom bir kararla iliskilendirilebilecek sucluluk duygusu olmadan cikolatali pastanin tam hedonik deneyimini yasayabilmesini saglayacaktir. Ayni sekilde, baskalarinda sinirli bir ozerklik duygusunun kabul edilmesi olumlu sonuclar dogurabilir ve insanlari daha bagislayici hale getirebilir. Ozgur iradeye olan daha zayif bir inanc, suclularin cezalandirilmasina veya diger sapkin davranislara iliskin daha az cezalandirici tutumlari ongordugu gosterilmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:54.