IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 12:43   #1
Standart Tuketici Ozellikleri Ve Karbon Ayak Izi Etiketlemesine Tepkileri

Tuketici ozellikleri (demografi, bilissel ve kisilik faktorleri) tuketicilerin karbon ayak izi etiketlerine ve bunlari olusturan kisimlara nasil tepki verecegini etkileyebilir. Onceki arastirmalar, uc ortak demografik ozelligin etik ve gida etiketi secimini etkiledigini gostermektedir; bunlar cinsiyet, yas ve egitimdir. Kadinlarda, genc tuketicilerde ve daha egitimli olanlarda beslenme etiketlerinin kullanimi daha yuksektir. Besin etiketlerini okuyan tuketicilerin ambalaj uzerindeki karbon ayak izi etiketlerini okumasi daha muhtemel olmali ve bu da karbon emisyonlari konusunda daha fazla farkindaliga yol acmalidir.
Daha yuksek egitimli tuketiciler fiyata daha az duyarli olma egiliminde olduklarindan [ daha dusuk karbon emisyonu seviyeleri icin prim odeme olasiliklari daha yuksek olabilir. Arastirmaci Goolsby ve Hunt daha genc, daha yuksek egitimli kadinlarin sosyal acidan sorumlu tutum ve davranislarin bir gostergesi olan bilissel ahlaki gelisimde yuksek puan aldigini bulmustur. Etik karar vermede deneysel calismalarin ozetinde, kadinlarin ve daha yuksek egitimli olanlarin etik acidan daha duyarli olduklarina dikkat cekilmektedir.Tuketici Ozellikleri ve Karbon Ayak Izi Etiketlemesine Tepkileri


Kadinlar, urun kararlarini erkeklerden daha fazla almak icin karbon ayak izi etiketlerini kullanmaktadirlar. Daha egitimli tuketiciler, urun kararlarini daha az egitimli tuketicilerden daha fazla almak icin karbon ayak izi etiketlerini kullanacaktir. Bunun yaninda daha genc tuketiciler, urun kararlarini daha yasli tuketicilerden daha fazla almak icin karbon ayak izi etiketlerini kullanmaktadirlar.
Karbon emisyonlarina karar vermede onemli bir rol oynayabilecek bireysel bir farklilik degiskeni, kontrol odagidir. Kontrol odagi (LOC), bir kisinin davranislarinin dahili olarak motive edildigine veya kontrol edildigine, kendi eylemlerine veya kisisel ozelliklerine bagli olduguna, disariya, kendi kontrollerinin otesinde ve bir sans islevi veya guclu baskalarinin kontrolu olduguna inanma derecesidir. Bierhoff vd. ozgecil olma olasiligi daha yuksek olan kisilerin daha yuksek ic LOC duzeylerine sahip olduklarini bulurken, Singhapakdi ve Vitell yuksek ic LOC duzeylerinin artmis ahlaki kimlige isaret ettigini bulmustur.


Arastirmacilar ic cevresel LOC’nin geri donusum seviyeleriyle ilgili oldugunu, bir dis cevresel LOC’nin ise insanlarin surdurulebilirlik sorumlulugundan muaf tutulmasiyla ilgili oldugunu tespit etmislerdir. Bu sonuclar, daha yuksek dahili LOC’ye sahip tuketicilerin, karbon emisyonlarina, ozellikle de geri donusum gibi kontrollerindeki yonlerine daha fazla odaklanacagini gostermektedir.

Kontrol
Tuketicilerin urun yasam dongusunun dort asamasi boyunca karbon emisyonlarina gosterdigi ilgi, kontrol odagi tarafindan yonetilmektedir. Bunda daha yuksek duzeyde ic denetim odagina sahip tuketiciler, daha dusuk duzeylerde ic denetim odagina sahip olanlara gore karbon ayak izi etiketine daha fazla dikkat edeceklerdir. Ve daha yuksek duzeyde dahili kontrol odagina sahip tuketiciler, daha dusuk seviyelerde dahili kontrol odagina sahip olanlara kiyasla, karbon ayak izi etiketinin geri donusum kismina daha fazla onem verecektir.


Ahlaki kimligin sembolik yonu ve sosyal onay icin genel bir ihtiyac, bir tuketicinin karbon ayak izlerini iceren kararlarini etkilemelidir. Tuketiciler genellikle kendileri icin onemli olan konularla ilgili kararlara daha fazla dahil olurlar, ozellikle de kisinin ahlaki kimligini tetiklemesi muhtemel olan cevre bilinci ile ilgilidir. Literatur olumlu firma sonuclarinin, firmanin urunleri ile bireysel tuketici arasinda sosyal konulara iliskin algilanan bir uyum oldugunda ortaya ciktigini, ancak firmanin ve musterilerin KSS degerleri arasinda bir kopukluk oldugunda ortaya cikmadigini belirtmektedir.
Bu bulgularin bir nedeni, tuketicinin ahlaki cevresel katilimiyla ilgili olabilir. Ahlaki kimlik, daha yuksek bir seviyeye sahip olanlar icin, ornegin kahve uzerindeki adil ticaret etiketinin tuketicileri daha fazla satin almaya daha yuksek etik yukumlulugu getirmesi gibi durum icin belirgin hale geldiginde tetiklenir. Diger urunlere kiyasla daha dusuk karbon emisyonu seviyelerine sahip urunlerin mevcudiyeti, tuketiciyi daha yuksek sembolik ahlaki kimligini gostermeye ve daha yuksek bir sosyal onay seviyesine ulasmaya tetikleyebilir.Tuketici Ozellikleri ve Karbon Ayak Izi Etiketlemesine Tepkileri


Daha yuksek seviyelerde sembolik ahlaki kimlige sahip tuketiciler, urun kararlari verirken daha dusuk seviyelerde sembolik ahlaki kimlige sahip olanlara gore karbon ayak izi etiketlerine daha fazla vurgu yapacaklardir. Temel duzeyde, onceki arastirmalar firmalarin KSS’lerinden fayda saglamak icin musterilerinin beklentilerini asmasi gerektigini ima eder. Bu nedenle, daha dusuk karbon ayak izi isteyen tuketiciler, karbon ayak izi seviyelerine daha fazla agirlik verecektir.
Beklentilerdeki onaylanamama, tuketicilerin daha ahlaki olarak algiladiklari firmalari orantisiz bir sekilde etkileyebilir. Ornegin, Ben and Jerry’s, yerel olarak (mumkun oldugunda yerel ciftcileri kullanarak), ulusal olarak (kagit ambalaj icin surdurulebilir ormancilik) ve uluslararasi olarak etkileyebilir. Bu nedenle musteriler, bu tur firmalardan daha yuksek karbon ayak izi azaltma seviyelerine sahip olmasini bekleyebilir. Boylece, Bu firmalar, tuketicilerin karbon ayak izi seviyeleri ile ilgili onceden beklentilerinin olmadigi firmalara kiyasla, daha fazla karbon ayak izi icin daha yuksek cezalarla karsilasabilir. Ek olarak, bu ayni firmalarin tuketicilerden herhangi bir fayda saglamadan once endustri ortalamasini buyuk olcude asmasi gerekebilir.



Tuketici Beklentisinin Etkisi
Tuketicilerin, ureticinin karbon emisyonlarina iliskin onceki beklentileri, bir urunun emisyon seviyesi algisinin satin alma kararlari uzerindeki etkisini hafifletecektir. Ayni seviyede karbon salimina sahip bir urun, musterinin beklentilerinin yuksek oldugu duruma gore musteri dusuk beklentilere sahipse daha cok tercih edilecektir.
Sosyal onaya benzer sekilde, akranlarin bir karbon ayak izi etiketi secimi uzerinde sahip olabilecegi etkidir. Arastirmaci Griskevicius vd. insanlarin bilincsiz kopyalama davranislarini surdurulebilirlik baglaminda uzun uzadiya arastirmaktadirlar. Ornekleri, enerji kullanimi veya otel havlusunun yeniden kullanimi gibi alanlarda olumlu toplumsal grup davranisi duzeyinin karar vericiye bildirilmesiyle istenen davranisin etkilendigi normatif sosyal davranistan olusur.


Insanlari sadece surdurulebilirlik sorunlari hakkinda bilgilendirmenin davranis uzerinde cok az etkisi var gibi gorunmektedir, ancak bir grup icindeki akranlar baska bir bireyin karbon ayak izi etiketlerini kullanmasini olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Grup uyumu guveni artirir ve dengelere olan inanci artirmalidir. Bu nedenle, karbon ayak izi etiketlerinin grup tarafindan benimsenmesi, etiketin karbon yutaklari, 6C onerisini denetleme gibi daha supheli kisimlarina olan inanci artirmalidir
Kulturel grup ayrica karbon ayak izi etiketinin benimsenmesinde onemli bir etkiye sahip olmalidir. Kolektivist kulturlerin sIki baglari vardir ve uyeler bir butun olarak grubun cikarlarini gozetir. Bu tur kulturlerin surdurulebilirlige olan ilgisi artmistir. Yine de, kolektivist bir kulturdeki karbon ayak izi etiketlerinin yuksek, baslangictaki dikkat duzeyinden dolayi, kolektivist kulturdeki surdurulebilirlik yanlisi bir alt grubun etkisinin, benzer bir grupla karsilastirildiginda o kadar onemli olmayabilecegi dusunulmektedir. Tabi bu daha bireysel bir kulturle ongorulebilir.
Tuketici Ozellikleri ve Karbon Ayak Izi Etiketlemesine TepkileriKarbon emisyonlarinin benimsenmesinde akran etkisinin rolu uzerindeki bir diger ilimli etki, bir grubun sosyo-ekonomik durumudur. Acikca, fiyat dusuk gelirli gruplar icin daha onemli olmali, ancak ekonomik dezavantaj karbon etiketlerine tepkiyi nasil etkileyecek? Ekonomik acidan dezavantajli gruplar, surdurulebilirligi kendileri icin diger konular kadar alakali bulmayabilirler. Bu nedenle, ekonomik olarak daha dezavantajli gruplar icin toplumsal baskinin genel onemi daha az olmalidir.


Benzer Urunler
Benzer urunlerde karbon emisyonlarina ne kadar dikkat etmeleri halinde, birey karbon emisyonlarina o kadar cok dikkat edilecektir. Kolektivist kulturler, karbon emisyonlarina bireyci kulturlerden daha fazla onem verirler. Karbon ayak izi etiketlerinin grup tarafindan benimsenmesi, karbon yutaklarinin etkinligine olan inanci azaltacaktir. Karbon ayak izi etiketlerinin grup tarafindan benimsenmesi arttikca, karbon yutaklarina verilen onem de artacaktir.
Kulturel tarz, akran etkisi ile karbon emisyon etiketlerine gosterilen ozen arasindaki iliskiyi yumusatacaktir. Toplumsal kolektivizm arttikca, bir akran grubunun etkisi azalacaktir. Ayrica bir grubun ekonomik seviyesi, akran etkisi ile karbon emisyonu etiketlerine verilen onem arasindaki iliskiyi yumusatacaktir. Ekonomik dezavantaj seviyesi arttikca, bir akran grubunun etkisi azalacaktir.
Bir karbon emisyon etiketine dikkat uzerindeki ek bir etki, urunun amaclanan kullanimi olabilir. Hedonik veya deneyimsel satin alimlar, faydaci veya islevsel, ekonomik temelli satin alimlardan daha caziptir. Faydaci satin alimlar urun kullanimina odaklandigindan, bir urun ne kadar faydaci olursa, karbon ayak izi etiketinin kullanim asamasina o kadar cok dikkat edilecektir.
Karbon ayak izi etiketinin kullanim kismi, faydaci icin hedonik urunlerden daha fazla agirlik tasiyacaktir. Sik satin alinan urunler genellikle basit secim sezgisel yontemleri kullanilarak secilir ve hizli kararlar alinir. Bu nedenle, sIkca satin alinan urunlerdeki karbon ayak izi etiketleri, sIklikla satin alinan urunlerle karar verme surecinde daha az rol oynayacaktir. Ayrica satin alma sIkligi arttikca, karbon ayak izi etiketi urun seciminde daha az rol oynayacaktir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:57.