IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2021, 11:45   #1
Standart Born Globallerde Ag Pazar Oryantasyonu Ve Sogurma Yetenegi

Sogurucu dinamik yetenek, sirkette yeni bilgi aramak, icsellestirmek ve firmanin mevcut bilgi tabanina entegre etmek icin gelistirilen sureclerle ilgilidir. Bu yetenegin gelistirilmesi, is firsatlari henuz konsolide edilmediginden, born globallerin hayatta kalmasi icin hayati onem tasir. Ayrica, kuresel bir pazar segmentinde rekabet ettigi goz onune alindiginda, is cevrelerinin kosullarini etkileyen faktorlerin dogasi, cok cesitli kaynaklardan gelir. Bu kaynak cesitliligi, born globallerin kendi dis pazarlarindan bilgileri yonetmek ve dahili olarak entegre etmek icin uretmesi gereken mekanizmalarla iliskili karmasIkligi artirma etkisine sahiptir. Bu nedenle, yeni bilgi arama ve butunlestirici mekanizmalar gelistirmeden once, firmalar farkli kaynaklardan orijinal bilginin verimli bir sekilde yonetilmesine izin veren sureclerin kullanimini tesvik etmelidir.


Born Globallerde Ag Pazar Oryantasyonu ve Sogurma YetenegiBorn globaller yakin zamanda olusturulmus sirketlerdir ve bu nedenle sinirli kaynak kullanilabilirligini varsayarlar. Bu kosullarda aglar, sogurma yeteneginin gelistirilmesini kolaylastirir. Nahapiet ve Ghoshal, dis pazarlarindan farkli bilgi kaynaklarina erismek icin firmalarin, gercek ve potansiyel yeteneklerin ve kaynaklarin yakalanmasini, butunlestirilmesini garanti etmek icin iletisim surecleri olusturmalari gerektigini belirtmektedir. Benzer sekilde, Cohen ve Levinthal sogurma yeteneginin firma sinirlarini asan iletisim yapilari uzerine insa edildigini one surmektedir.


Bu nedenle, pazar odakli bir aga ait olmak, born globallere, ilk olarak, birden cok araciya ve bilgi kaynagina dayali olarak pazarlari hakkinda mutabik kalinan bir algiyi gelistirme kapasitelerini gelistirerek bazi ilgili avantajlar saglar. Ve ikincisi, bu bilgiyi yorumlamak, anlamak ve bunu dahili firmanin bilgi tabanina entegre etmek icin koordinasyon sureclerini birlestirir. Ozetle, pazar odakli bir ag, born globallerin sogurma yeteneginin gelistirilmesini kolaylastirir.

Born Globallerde Sogurma Yetenegi ve Rekabet Avantajlari
Porter’a gore, urun farklilastirmasina ve maliyete dayali rekabet avantajlari, rekabetci avantajlara atifta bulunmak icin kullanilan farkli anlamlarin geri kalan her seyi kapsayan iki genel anlama yogunlastirilabilecegidir. Ayrica guvenilirlik ve hizmetlere bagli olarak firmalarin eski tarz kalite, tasarim, rakiplerinin degerleri ve guvenilirlik gibi nitelikleri vardir. Maliyete dayali avantajlar uretim, yonetim ve ticarilestirme maliyetleri alaninda yatar. Ureticiye daha dusuk maliyetler seklinde deger verirler ve tuketiciye en dusuk fiyati sunarlar.


Cohen ve Levinthal sogurma yeteneginin bu avantajlar uzerindeki etkisi ile ilgili olarak, dis bilginin ozumsenmesini tesvik eden uygulamalarin tesis edilmesinin Ar-Ge’ye yatirim yapmak icin olumlu tesvik ettigini bildirir. Boylece firmanin ustun rekabet avantajlari elde etme olasiliklarini iyilestirdigini iddia etmektedir. Ref gore, yeni bir sirketin farkli dogasini iyilestirmek icin bazi stratejiler onermektedir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Belirli degerli bilgiye dayali kaynaklarin ve kabiliyetlerin dahili olarak uygulanmasi,
• Bunlari diger harici olanlarla iliskilendirme becerisi,
• Bu birlikten elde edilen bilgiyi dahili olarak entegre etme kapasitesi
• Bu bilgiyi potansiyel olarak basarili is hedeflerine uygulama yetenegi.
Bununla birlikte firmalarin dis cevrelerine acik olmalarinin, yoneticilerin ic kaynaklari gereginden fazla vurgulayabileceklerini ve dis kaynaklari yeterince vurgulayabileceklerini gosteren bir orgutsel miyopiyi yansitiyor olabilir. Bu nedenle asiri bir ic vizyon, firmanin rekabet gucunu olumsuz etkileyebilir. Firma rekabetciligini tesvik etmek icin, ideal olarak ic yeteneklerin konsantrasyonu ile disa aciklik arasinda bir denge olmalidir. Bu baglamda, Vinding firmanin ic kabiliyetinin ve dis isbirliginin birbirini tamamlamasini sagladigi icin sogurma kabiliyetinin rolunu bildiri. Bu kabiliyet temelinde, firmalar dissal bilgiyi yakalamayi, ozumsemeyi ve kullanmayi basararak rekabet avantajlarinin elde edilmesini kolaylastirir.


Born Globallerde Ag Pazar Oryantasyonu ve Sogurma YetenegiBorn globaller, musterilerinin ozelliklerini ve rekabet ortamlarini karakterize eden kosullari dikkate alarak urun veya hizmetlerinin ozelliklerini kademeli olarak tanimlama egilimindedir. Bu nedenle, farkli ve dusuk maliyetli urun veya hizmetlerde pazar egilimlerini belirtirken dahili kisa goruslulukten kacinmalidir. Kendi is projelerinin fizibilitesini garanti etmek icin urunlerinde veya hizmetlerinde gerekli olan degerli ozellikleri tanitmak icin sogurma yetenekleri temelinde uretilen bilgi ve bilgileri kullanilir.



Born Global’lerde Rekabet Avantajlari ve Uluslararasi Performans
Rekabet avantaji kavraminin kavramsallastirmalarinin gozden gecirilmesi, tanimi geregi, bir firmanin ustun bir performans elde ettiginde baska bir firmaya gore rekabet avantajina sahip oldugunu gosterir. Bu nedenle, rekabet avantaji bir born globalin uluslararasi performansinin dogrudan bir onculu olarak gorulebilir. Cunku deger saglama girisiminden kaynaklanan ustunluk, hedef pazarinin satin alma performansini ve dolayisiyla performansini belirler. Bir firma farklilasma veya maliyet temelli rekabetci avantajlar elde ettiginde, musterileri icin deger uretme kapasitesi daha yuksektir.
Buna bagli olarak daha yuksek musteri memnuniyeti, is hacmi, pazar payi ve daha dusuk musteri hizmet maliyetleri seviyeleri vardir. Snoj ve ekibi, rekabet avantajlarinin surdurulmesinin, ustun is performansi, hayatta kalma ve gelisme elde etmenin temeli olduguna isaret etmektedir. Bu nedenle, bazi hipotezler onerilmektedir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Born globallerin farklilasmaya dayali rekabet avantajlarina ulasmasi, daha yuksek uluslararasi performans seviyelerine katkida bulunur,
• Born globallerin maliyet temelli rekabet avantajlarina ulasmasi, daha yuksek uluslararasi performans seviyelerine katkida bulunur.

Sinirlamalar ve Gelecekteki Arastirmalar
Calismadan elde edilen sonuclarin yorumlanmasi, gelecekteki belirli arastirma hatlari onermeye goturen bazi sinirlamalari hesaba katmalidir. Teorik sinirlamalarla ilgili olarak calismalar, born global’ler tarafindan rekabet avantajlarinin ve uluslararasi performansin elde edilmesinin aciklamasini tamamlamak icin ek degiskenleri hesaba katarak, diger yeni iliskilerin eklenebilecegi belirli bir etki modeli onermektedir. Ek olarak, born globallerin piyasa yonelimlerinin rekabet gucu uzerindeki etkisini bireysel bir perspektiften gosteren onceki calismalardan elde edilen sonuclari tamamladigi dusunulur. Ve gelecekteki arastirmalar ag pazar oryantasyonunun ile belirli bir pazar yonelimi arasindaki iliskiyi kesfedebilir.
Born Globallerde Ag Pazar Oryantasyonu ve Sogurma YetenegiDahasi, ana uluslararasilastirma kararlarinin yeni dis pazarlara girdikleri hiz ve modla ilgili oldugu dikkate alinmalidir. Boylelikle, gelecekteki calismalar ag pazar oryantasyonunun farkli hiz seviyeleri ve giris modlari uzerindeki etkisini analiz edebilir. Metodolojik sinirlamalar, tek bir ulus ornekleminin kullanimini icerir, cunku elde edilen bulgular diger ulusal baglamlara genellestirilemeyebilir. Gelecekteki arastirmalar, diger ulkelerdeki calismalarda sunulan hipotezleri kopyalayabilir ve karsilastirabilir. Aglarin davranislari, yapilari ve performanslari acisindan farklilik gosterebilecegi dusunuldugunde, gelecekteki arastirmalar sektorleri kesfedebilir ve isletmeler ve aglarin daha buyuk bir homojenligini kolaylastirabilir. Diger bir metodolojik sinirlamada, ag ve firma basina tek bir gorusmeci yanitinin kullanilmasiyla ilgilidir. Buda, iki soruyu gundeme getirir:


• Tek bir firmanin yoneticisi, bir sirketler aginin bir butun olarak nasil calistigina dair sorulara cevap verebilir mi?


• Benzer sekilde, gorusulen tek bir kisi yanitlarinda tum sirketi temsil edebilir mi?
Cevrimici olarak dagitildigini akilda tutarak, ankete gercekte kimin yanit verdigi sorusu hakkinda daha fazla suphe ortaya cikabilir. Son olarak, kesitsel verileri kullanarak nedensel cikarimlar yapmak, sonuclarin degerini sinirlayabilir. Yeni arastirma, onerilen etki modelini uzunlamasina verilerle faydali bir sekilde analiz edebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:15.