IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2021, 11:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Performans Yonetimi Ve Olcumu

Performans yonetimi (PM) kavraminin ima ettigi gibi, modern kurumsal yonetim, bir firmanin finansal performans uretiminin altinda yatan neden-sonuc iliskilerine odaklanmak zorundadir. Mali acidan arzu edilen etkilerin nedenlerini belirlemek icin, calisanlarin ortuk bilgi adi verilen konuya bagli deneyimleri ve bilgileri gerceklestirilmelidir. Bunun icin bilgi yonetimi (KM), kurumsal uzmanlarin ortuk bilgilerinden finansal performans uretiminin sirkete ozgu basari faktorlerini ortaya cikarmak icin cesitli cozumleme teknikleri sunar.
Tanimlanan faktorler, bir sebep-sonuc iliskileri agi icinde organize edilmelidir. Bu cercevede, Proje Yoneticisi, bireysel olarak aciga cikan bilgiyi yapilandirmak, bir araya getirmek ve tum sirket icin gorsellestirmek icin haritalama aracini uygulayabilir. Nedensel iliskilerin gecerli bir temsili icin, bahsedilen surec icinde ortaya cikan oznel onyargi en aza indirilmelidir. Literaturde, yaklasimlari ve onem duzeyleri acisindan farklilik gosteren cesitli haritalama yontemleri bulunabilir.


Performans Yonetimi ve Olcumu Nedir?Performans Yonetimi ve Olcumu
Koruyucu bakim ve performans olcumu genellikle uzun vadeli finansal basariya odaklanmak icin stratejik bir yonetim ve kontrol ile iliskilendirilebilir. Bu hedefi gerceklestirmek, stratejileri umut verici bir sekilde uygulamak ve tum organizasyonun basari potansiyellerinin tutarli bir sekilde gelistirilmesine uyum saglamak icin, finansal basari ile ilgili stratejik faktorlerin tanimlanmasi gerekir. Kritik basari faktorlerinin olculebilir temel performans gostergeleri (KPI’lar) araciligiyla kontrol edilmesiyle, sirketin finansal performansi faydali bir sekilde etkilenebilir. Bu, finansal olarak veya finansal olmayan olarak boyutlandirilabilen finansal basarinin yukari yonlu nedenlerinin tanimlanmasini gerektirir.


Genelde yoneticilerin ve calisanlarin sezgisel bilgilerine derin bir sekilde kok salmis olan finansal olarak boyutlandirilmamis basari faktorlerin daha sonra dikkate alinmasiyla, Performans yonetimi (PM), tamamen mantiksal ayristirilmis olarak olusturulmus finansal oranlara dayali olarak geleneksel kontrol prosedurlerinin kisitlamalarini genisleten bir yonlendirme ve kontrol konsepti sunar. Neely ve ekibi, performans olcumu, eylemin etkililigini ve etkinligini nicellestirme sureci olarak tanimlamislardir. Eylemin verimliligi ve etkililiginin degerlendirilmesi her zaman kurumsal stratejik hedeflerin yansimasini gerektirir. Boylece performans olcumu, sirketin performansinin butunsel bir degerlendirmesini saglar. Tum performans uretim surecini analiz etmek icin, neden-sonuc iliskilerinin ek tanimlanmasini gerektirir.
Bir sirketin belirli basari faktorleri bir neden-sonuc agina entegre edilmistir. Her faktor dogrudan veya dolayli olarak sirketin finansal performansi ile iliskilendirilebilir. Neden-sonuc iliskisi, nedenler ve sonuclar arasinda guclu bir korelasyon varsa ve eylemin nedeni gecici olarak etkiden once gelirse nedensel olarak tanimlanir. Ek olarak, iliski makul bir sekilde aciklanabilir olmalidir. Faktorler arasindaki nedensel iliskilerin dogru bir sekilde belirtilmesiyle, performans uretiminin kapsamli bir sekilde anlasilmasi saglanir. Dahasi, karar verme durumlarinda, secilen eylemlerin sirketin basarisi uzerindeki sonuclari tahmin edilebilir.


Bu baglamda, performans cok kriterli ve dolayisiyla cok boyutlu bir yapi olarak belirlenir ki, bu nedensel anlamda sadece onceden degil, ayni zamanda onceden de olculebilir. Dolayisiyla performans olcumu, koruyucu yoneticinin bir ust kontrol baglaminda bunun ayrilmaz bir parcasi olarak siniflandirilir. Bu noktada proje yoneticisi, tutarli bir eylemler sistemiyle kurumsal stratejiyi planlama, uygulama ve yurutme surecini aciklar. Bir strateji ile baglantili olarak, olculebilir temel performans gostergeleri (KPI) degerlerini ve sirasiyla calisma sayilarini belirler.
Operasyon numaralarinin kalici olarak izlenmesi nedeniyle, onemli bir varyans belirlenirse, proje yoneticisi geri bildirim veya ileriye donuk besleme gibi uygun stratejik eylem baslatabilir. Sonuc olarak, performans uretiminin kapsamli bir analizi ve kontrolu icin, basari faktorlerini ve sirkete ozgu nedensel iliskilerinin dikkatlice tanimlanmasi ve derinlemesine incelenmesi gerekir. Bu nedenle performans yonetimi, bilgi yonetimini tamamlayici bir disiplin olarak ele alir.



Performans Yonetimi ve OlcumuAcik ve Ortuk Bilgi Yonetimi
Bilgi yonetimi, bir sirkette bilginin edinilmesi, gelistirilmesi, aktarilmasi, depolanmasi ve kullanilmasi anlamina gelir. Bilgi uretmenin bir kosulu, bilimsel teoriler ve modeller gibi genel bilgidir. Bilgi, belirli bir baglam icin sistematize edilmemis, basit gercekler veya olaylar vb. olarak tanimlanan verilere dayanir. Boylelikle, bir sonuca varmak veya bir tahminde bulunmak icin acik veri noktalarinin yapilandirilmis, anlamli bir ozetini olusturur. Ozellikle, birkac yeni uygulama alaninda daha once toplanan bilgilerle son bilgileri baglama ve kullanma genel becerisini temsil eder. Sonuc olarak, bilgi tasiyicilari yeni bir bilgi temeli olusturan gercek duruma iliskin yeni bir anlayis veya oznel algi gelistirir. Burada genellikle acik ve ortuk olarak farklilik gosterebilir.


Acik bilgi aktarilabilirdir ve bu nedenle yalnizca ona sahip olan ve onu kullanan kisi icin mevcut degildir. Sirkete ozgu neden-sonuc bagimliliklari ile ilgili, ayrica, yetkin calisanlar ve yoneticilerin konuya bagli, sezgisel deneyime dayali bilgilerine dayandirilabilir. Bunu zimni olarak belirtilen ortuk bilgi olarak ifade etmek ve ayrica acik bilginin aksine resmilestirmek zor veya imkansizdir, ayrica bireysel spesifik bilgi birikimi olarak anlasilir.
Ambrosini ve Bowman’a gore bilgi, zimniligin derecesine gore derecelendirilebilir. Ve bunlar acik bilgi (A) ile genellikle aciklanamayan koklu zimni bilgi (D) arasinda, bulasici bilgi (B ve C) belirtilmelidir. Bir spesifikasyon, uygun sekilde ifade edilebilen ve aciga cikarilabilen ortuk bilgiyi (B) icerir. Ancak, bu zamanla daha az belirgin hale gelir, cunku bilgi tasiyicilari bununla zihinsel olarak ilgilenmemistir ve hicbir ucuncu taraf bunu talep etmemistir. Ek olarak, yalnizca eksIk olarak ifade edilebilen zimni bilgi (C) vardir. Buna ulasmak mumkun olsa da genel dil kullanimiyla aciklanamaz. B ve C tipi ortuk bilgi, performansla ilgili basari faktorlerini kesfetmek ve bir haritada varsayimsal nedensel iliskilerini gelistirmek bir sirket icin ozel bir oneme sahiptir.
Uzmanlarin zimni bilgileri, bilgi yonetimi baglaminda yeterli elisitasyon teknikleri uygulanarak dissallastirilmalidir. Bu amacla, literaturde temel olarak bilgi elde etme teknikleri terimi altinda uc grup ayrilmistir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Gozlemler ve gorusmeler,
• Surec izleme,
• Kavramsal teknikler,
Genellikle bir yontemin digerinden daha uygun oldugu tanimlanamaz. Performansla ilgili bilgiyi elde etmek icin bir teknik secimi, ozel olarak ele alinmalidir. Bununla birlikte, nedensel hipotezlerin gelistirilmesi icin, gorusme tekniklerinin en yaygin olarak uygulanan yontemler olarak diger yaklasimlara gore sirkete ozgu baglantilar hakkinda daha fazla bilgi urettigi deneyimi vardir.
Daha sonra, performansla ilgili basari faktorlerinin dissallastirilmis ortuk bilgisi, nedensel bir harita formule edilerek daha genel ve kolayca anlasilabilir bir forma donuserek nedensel olarak sistematiklestirilir. Secilen haritalama yontemine bagli olarak, nedensel iliskiler tamamen oznel yargilara dayanir. Bu oznel bilgi, bir bireyin cevresiyle olan iliskisini ifade eder ve dolayisiyla nesnel degildir. Oznellik, epistemik bir deger sunsa da, mevcut konuda bir hata kaynagi olarak gorulebilir. Nedensel iliskiler hakkindaki bireysel oznel degerlendirmelerin artan karsilastirilabilirligi ve seffafligi, bir dereceye kadar oznelerarasilik yaratir. Bu nedenle, yalnizca birden fazla birey, basari faktorleri arasindaki nedensel iliskilerin formulasyon ve yapilandirma surecini acikca anlayabilirse, oznelerarasilik elde edilebilir.Performans Yonetimi ve Olcumu


Ancak, gelecekteki performans gelismeleri ile ilgili stratejik tahminler ancak bir dereceye kadar mumkundur, hatta oznel ve ozneler arasi tabanli haritalarin uygulanmasiyla gerceklestirilemez. Ancak, nedensel haritanin yalnizca istatistiksel bir dogrulamasi nedensel iliskilerin nesnel bir anlayisini uretir ve bu nedenle dogrudan deneysel olarak dogrulanabilir. Sonuc olarak, performans uretiminin gecerli tahmini verilebilir ve baslangicta, oznel haritalama yontemleri asagidaki bolumde daha yakindan ele alinmaktadir.
Haritalama yontemleri, kontrolle ilgili faktorler ve bunlarin nedensel iliskileri gibi sirkete ozgu acik ve ortuk bilgileri tasvir etmek icin kullanilir. Literaturde haritalama yontemlerinin cesitli tanimlari ve isimleri vardir. Bunlar turlerine ve yapim konseptlerine gore ayirt edilebilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:43.