IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2020, 09:19   #1
Standart Makro Ve Mikro Sosyoloji

Makro ve Mikro sosyoloji genellikle karsit yaklasimlar olarak cercevelenmis olsalar da, toplumu incelemek icin birbirini tamamlayici yaklasimlardir ve zorunlu olarak oyle olmak zorundadir. Makro sosyoloji, genel sosyal yapi, sistem ve nufus icindeki buyuk olcekli kaliplari ve egilimleri inceleyen sosyolojik yaklasimlari ve yontemleri ifade etmektedir. Genellikle makro sosyoloji de dogasi geregi teoriktir. Diger yandan, mikro sosyoloji, genellikle topluluk duzeyinde insanlarin gunluk yasamlari ve deneyimleri baglaminda daha kucuk gruplara, kaliplara ve egilimlere odaklanmaktadir.
Bu iki kavram birbirini tamamlayan yaklasimlardir cunku ozunde sosyoloji, buyuk olcekli kaliplarin, egilimlerin gruplarin, bireylerin yasamlarini ve deneyimlerini sekillendirme bicimini anlamakla ilgilidir ve bunun tersi de gecerlidir. Makro ve mikro sosyoloji arasinda farklar vardir ve bu farklari belirleyen sorular su sekildedir:
• Her seviyede hangi arastirma sorulari ele alinabilir?
• Bu sorulari takip etmek icin hangi yontemler kullanilabilir?
• Arastirma yapmak icin pratik olarak konusmak ne anlama gelmektedir?
• Her ikisiyle de ne tur sonuclara varilabilir?

Makro ve Mikro Sosyolojinin Arastirma Sorular
Makro sosyologlar, genellikle hem arastirma sonuclari hem de yeni teorilerle sonuclanan buyuk sorulari sormaktadirlar, ornegin:
• Irk, ABD toplumunun karakterini, yapisini ve gelisimini hangi yonlerden sekillendirmistir? Sosyolog Joe Feagin, Sistemik Irkcilik adli kitabinin basinda bu soruyu sormaktadir.
• Insanlar bircok seye sahip olmalarina, uzun saatler calismalarina ve nakit sIkintisi cekmesine ragmen neden hala surekli alisveris yapmak icin guclu bir durtuye sahiptirler? Sosyolog Juliet SCHOR ekonomik ve onu klasIk kitabinda bu soruyu sormus ve tuketici sosyoloji olarak incelemistir.
Mikrososyologlar, daha kucuk insan gruplarinin yasamlarini inceleyen daha yerel, odaklanmis sorular sorma egilimindedir. Ornegin:
• Okullarda ve toplumlarda polisin varliginin, sehir ici mahallelerde buyuyen siyahi ve Latin erkek cocuklarin kisisel gelisimleri ve yasam yollari uzerindeki etkisi nedir? Sosyolog Victor Rios unlu kitabi Punished: Policing the Lives of Black and Latino Boys’da bu soruyu ele almaktdir.
• Lise baglaminda erkek cocuklar arasinda kimlik gelisiminde cinsellik ve toplumsal cinsiyet nasil kesismektedir? Bu soru sosyolog CJ Pascoe’nin cok populer kitabi olan you are fag isimli kitapta lisede erkeklik ve cinsellik konulari yer almaktadir.



Makro ve Mikro Sosyoloji Arastirma Yontemleri
Makro sosyologlar Feagin ve Schor, digerleri arasinda, sosyal sistemin ve icindeki iliskilerin zaman icinde nasil gelistigini gosteren veri kumeleri olusturmak icin tarihsel ve arsiv arastirmasinin uzun donemlere yayilan istatistiklerin analizinin bir kombinasyonunu kullanmaktadirlar. Ek olarak Schor, tarihsel egilimler, sosyal teori ve insanlarin gunluk yasamlarini deneyimleme bicimleri arasinda akilli baglantilar kurmak icin daha yaygin olarak mikrososyolojik arastirmalarda kullanilan gorusmeler ve odak gruplari kullanilmaktadir.
Mikro sosyologlar (Rios ve Pascoe dahil) tipik olarak bire bir gorusmeler, etnografik gozlem, odak gruplari, daha kucuk olcekli istatistiksel ve tarihsel analizler gibi arastirma katilimcilariyla dogrudan etkilesimi iceren arastirma yontemlerini kullanirlar. Hem Rios hem de Pascoe arastirma sorularini ele almak icin, inceledikleri topluluklara gomulmus ve katilimcilarinin yasamlarinin bir parcasi haline gelmis, aralarinda bir yil veya daha fazla yasayarak, hayatlarini ve baskalariyla etkilesimlerini ilk elden gorerek ve onlarla konusarak, deneyimlemektedirler.

Makro ve Mikro Sosyoloji Arastirma Sonuclari
Makroososyolojiden dogan sonuclar, genellikle toplumdaki farkli unsurlar veya fenomenler arasindaki korelasyonu veya nedenselligi gostermektedir. Ornegin, sistemik irkcilik teorisini de ureten Feagin’in arastirmasi, Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki beyazlarin, siyaset, hukuk gibi temel sosyal kurumlarin kontrolunu elinde tutarak yuzyillar boyunca irkci bir sosyal sistemi nasil insa ettiklerini ve surdurduklerini gostermektedir. Bunu egitim ve medya ve ekonomik kaynaklari kontrol ederek ve beyaz olmayan insanlar arasindaki dagilimini sinirlayarak yapmaktadir.
Feagin, tum bu seylerin birlikte calisarak bugun ABD’yi karakterize eden irkci sosyal sistemi urettigi sonucuna varmaktadir. Mikro sosyolojik arastirma, daha kucuk olcegi nedeniyle, kesin olarak kanitlamaktan ziyade, belirli seyler arasinda korelasyon veya nedensellik onerisi uretme olasiligi daha yuksektir. Verdigi ve oldukca etkili olan sey, sosyal sistemlerin iclerinde yasayan insanlarin yasamlarini ve deneyimlerini nasil etkilediginin kanitidir. Arastirmasi, belirli bir sure icin tek bir yerde tek bir lise ile sinirli olsa da, Pascoe’nun calismasi, kitle iletisim araclari, pornografi, ebeveynler, okul yoneticileri, ogretmenler ve akranlar dahil olmak uzere belirli sosyal guclerin erkek cocuklara mesajlar uretmek icin nasil bir araya geldigini etkileyici bir sekilde gostermektedir. (Erkeksi olmanin dogru yolunun guclu, baskin ve zorunlu olarak heteroseksuel olmak oldugu gibi)
Sosyoloji, insanlara sagduyulu olmalari, arkadaslarin ve ailenin nasil anlastigini, gruplarin nasil calistigini ve bir toplumun kuresel sisteme nerede uydugunu, gunluk yasamlarini bilimsel olarak inceleyerek ogrenmelerine yardimci olur. Sosyoloji okumak, kisinin kendisini ve sosyal hayatini daha derinlemesine incelemesine yardimci olur. Tanimlar Makro-sosyoloji analizi, toplumun genis olcekli kaliplarinin incelenmesi, toplumun genis ozelliklerine odaklanir. Catisma teorisyenleri ve islevselciler, bu yaklasimi sosyal sinifi ve gruplarin birbirleriyle nasil iliskili olduklarini analiz etmek icin kullanirlar, sosyal sinif sistemi ve sosyal statuye odaklanirlar. Mikro sosyoloji analizi, toplumun kucuk olcekli kaliplarinin incelenmesi, sosyal etkilesime odaklanir Sembolik etkilesimciler bu yaklasimi davranislari, iletisimi ve etkilesimi analiz etmek icin kullanir.
Sonuc olarak, bu yaklasimin avantaji, sosyolojik arastirma panoramasina insanlari tanitmasidir. Bireylerin gunluk yasamlarindaki faaliyetlerine dikkat eder ve insanlarin toplumsal kurallarin ve kurumsal normlarin emirlerini mekanik olarak yerine getiren robotlar degil, hayatini yasayan ve dusunme yetenegine sahip varliklar oldugunu gorur. Etkilesim yoluyla, durumu yorumlamalarina, belirli eylemlerin avantaj ve dezavantajlarini degerlendirmelerine ve sonra bunlardan birini secmelerine olanak taniyan semboller ve anlamlar uzerinde calisirlar. Bu nedenle, sembolik etkilesimciligin temsilcileri, yapisal sinirlamalarin dissal zorunluluklarina pasif bir sekilde tepki vermek yerine, davranisini aktif olarak sekillendiren bir birey olarak bir insan imajini onermektedir.
Makro ve mikro sosyoloji toplumu, sosyal sorunlari ve insanlari incelemek icin cok farkli yaklasimlar benimsemelerine ragmen sosyal dunyanin, icinden gecen sorunlari ve bunlara yonelik olasi cozumleri anlama yetenegine yardimci olan cok degerli arastirma sonuclari vermektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:46.