IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2020, 08:15   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Evlilik İptali Davasi Nedir?

Turk Medeni Kanunu’nda bazi durumlar soz konusu oldugunda evlilik iptali gerceklestirilebiliyor. Ancak kanunda belirtilmeyen durumlar disinda evliligin iptali istenemez. Bu sekilde acilan davalarda ise, mahkeme davayi reddeder. Kanunda belirtilen durumlarla ilgili acilan evlilik iptali davasiyla da evliligin, evlilik sozlesmesine uygun olarak yapilmadigi, bu sebeple evliligin gecersiz sayilmasi gerektigi ileri surulur. Bu durum sonucunda da evliligin iptaliyle evlilik gecersiz bir hale gelecektir.

Evliligin Iptal Olmasi Icin Gerekli Sartlar Nelerdir?
Evliligin nikah memuru onunde yapilmasina karsin, birtakim gecersizlik sebepleri varsa bu durumda evliligin iptali icin bir dava acilabilir. Ancak evliligin iptali, mutlaka nispi butlan ve mutlak butlan olmak uzere toplamda iki nedene dayanmalidir. Evliligin nisbi ya da mutlak butlanla iptali sebepleri ise soyledir:



Evliligin Nispi Butlanla Gecersiz Sayilma Sebepleri
Nispi butlana dayanan ve evliligi gecersiz kilan sebepler sunlardir:

• Gecici ayirt etme gucu yoksunlugu,
• Aldatma,
• Yanilma,
• Korkutma.

Evliligin Mutlak Butlanla Gecersiz Sayilma Sartlari
Evliligin mutlak butlanla gecersiz hale gelebilmesi icin su sartlari tasimasi gerekmektedir:

• Eslerden birinin evlenme esnasinda evli bulunmasi,
• Esler arasinda evliligi gecersiz hale getirecek derecede bir hisimligin bulunmasi,
• Eslerden birinin evlenme esnasinda surekli bir nedenle ayirt etme gucune sahip olmamasi,
• Eslerden birinin akil hastaligi bulunmasi durumunda evlilik mutlak butlanla gecersiz sayilacaktir.

Evliligin Iptali Davasini Kimler Acabilir?
Evliligin gecersizligi sebebiyle iptali, mutlak butlan nedenlerinin var olmasi halinde cumhuriyet savcisi, esler ve ilgililer; nispi butlan nedenlerinin var olmasi halinde ise sadece esler veya bazi durumlar soz konusu oldugunda yasal temsilciler araciligiyla acabilir. Ayrica taraflarin bir avukat araciligiyla da iptal davasi acmalari mumkundur.



Evliligin Iptali Davasi Ne Zaman Acilabilir?
Mutlak butlan durumlari soz konusu oldugunda, evliligin iptali icin belli bir zaman sinirlamasi yoktur. Dolayisiyla evliligin herhangi bir asamasinda, evliligin iptali davasi acilabilir. Nispi butlan durumlarinda ise; bu durumun gerceklestiginin ogrenildigi ya da korku uzerine bir evlilik soz konusuysa korkunun etkisinin ortadan kayboldugu tarihten baslayip alti ay icinde ya da en gec evlenme akdini takiben bes sene icinde acilmasi gerekir.

Evliligin Iptali Ne Kadar Surer?
Evliliginin gecersiz oldugunu savunan davaci taraf, evliligin iptali talebiyle dava acabilir. Sure acisindan belli bir aralik verilecekse de bu dava bir veya bir bucuk sene kadar surebilmektedir. Bu sure mahkemenin is ve dosya yogunluguna gore de degisebilir.

Davanin acilmasi sonucunda; durusma gununun verilmesi, durusmada hakimin bulunup bulunmayacagi ve durusmanin adli tatil gunune denk gelmesi gibi pek cok etken dava suresini etkilemektedir. Fakat evliligin iptali davasinin sadece bir durusmayla bitmeyeceginin de bilinmesi gerekmektedir. Bu davanin kisa bir sure icinde sonuclanmasi icin de mutlaka bir avukattan yardim alinmalidir.

Evliligin Iptali Davasinda Yetkili ve Gorevli Mahkeme
Evliligin mutlak ya da nisbi butlan davasinda, gorevli olan mahkeme aile mahkemesidir. Eger davanin goruldugu yerlerde aile mahkemesi bulunmuyorsa bu durumda gorevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleri olur.

Davaya bakan yetkili mahkeme ise, eslerin son alti aydir beraber oturduklari yer veya taraflardan birinin yerlesim yeridir. Dolayisiyla eslerin yerlesim yeri ayri yerler olsa bile davayi acacak olan es kendi yerlesim yerinde veya davalinin yerlesim yerinde acabilecektir.

Cumhuriyet savcisi, ilgililer veya yasal temsilcilerin acacagi butlan davasinda yetkili olan mahkeme ise davalinin yerlesim yeri mahkemesidir.

Evliligin Iptali Davasi Bosanma Davasi ile Terditli Acilabilir mi?
Terditli dava, davacinin bir dava icerisinde iki istemde bulundugu davadir. Bu durumda davacinin istemlerinden birisi asli, digeri de tali olup ilk once asli talebinin kabulunu, o mumkun degilse de talinin kabulunu istemesidir. Evliligin iptali istemiyle dava acacak olan taraf, bu istemi kabul olmadigi durumda bosanma talebinde bulunabilecektir. Eger evliligin iptalini gecerli hale getiren sartlar olustuysa da mahkeme evliligin iptaline yonelik bir hukum verecektir.

Cumhuriyet savcisinin yetkili bulundugu evliligin iptalinin mumkun olmadigi davalarda bosanma davasi acma yetkisi yoktur.



Butlan sebepleriyle bosanma davasinin nedenlerinin beraber gorulmesi mumkundur. Evliligin iptali sartlarinin olusmasi durumunda bosanma davasi acilirsa hakim bu durumu sadece kendisi dikkate alamayacaktir. Fakat daha onceden acilmis olan iptal davasinda bosanma davasi, mevcut olan davayi bekletici bir mesele yapacaktir.

Evliligin Iptalinde Nafaka, Mal Rejimi ve Tazminat
Esler arasinda gecersiz olan bir evlilik olsa bile eslerin gecersiz evlilik icerisinde birlikte edinmis olduklari mallar icin mal rejimi tasfiyesine iliskin bir dava acilmasi mumkundur. Ayni zamanda esler arasindaki gecersiz bir evlilikten dogacak olan nafaka, tazminat ve velayet gibi bazi konular bosanma davasinda yer alan hukumler gibi gecerlidir.

Evliligin iptali davasiyla eslerin evliliginin iptaline iliskin karar alindiktan sonraki uc yuz gun icerisinde de hamile kalinmis veya dogum gerceklesmisse nafaka, velayet gibi hususlarda bosanmayla alakali ornek hukumler uygulanacaktir.

Davada evliligin iptali yonunde bir karar verilmesi durumunda, iddet suresi icinde de bosanmaya dair hukumler uygulanacaktir. Bu sebeple kadin, evliligin iptalinden baslayarak uc yuz gun icerisinde de baska bir erkekle evlenemeyecektir.

Evliligin iptali davasinda, iptal karari alinsa bile kayin hisimligi bitmeyecektir. Dolayisiyla kayin hisimligina iliskin evlenme yasaginin gecerliligi karar alindiktan sonra da devam edecektir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:28.