IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2020, 08:48   #1
Standart Tuzak Peptidleri Nedir, Nasil Kullanilir?

Peptid, kisa bir amino asit zinciridir. Bir peptiddeki amino asitler, peptid baglari adi verilen baglarla bir dizide birbirine baglanmaktadir. Tipik olarak peptitler, daha kisa uzunluklariyla proteinlerden ayirt edilmektedir, ancak bir peptit ve proteini tanimlamak icin kesilen amino asit sayisi rastgele olabilmektedir. Peptitler genellikle iki veya daha fazla amino asitten olusan kisa zincirler olarak kabul edilmektedir. Bu arada proteinler, coklu peptit alt birimlerinden olusan uzun molekullerdir ve ayni zamanda polipeptitler olarak da bilinmektedir. Proteinler, enzimler (diger proteinler) tarafindan kisa peptit parcalarina sindirilebilmektedir. Hucreler arasinda peptitler biyolojik islevleri yerine getirebilmektedir. Ornegin, bazi peptidler, hucrelerden salindiginda vucudun diger alanlarini etkileyen molekuller olan hormonlar olarak islev gormektedir.
Tuzak peptitleri veya tuzak reseptorleri, belirli bir reseptor proteininin rolunu taklit etmek icin ozel olarak tasarlanmis molekullerdir. Hedef varliklarin bunlarla etkilesime girmelerini tesvik etmektedir, boylece bu etkilesimler incelene bilmekte ve analiz edilebilmektedir, hatta belirli bir aktivite veya tepki baslatmak icin kullanilabilmektedir. Hedef hucrelere alinmalarini kolaylastirmak icin, genellikle belirli bir hucreye nufuz eden peptide veya monoklonal antikora konjuge edilmektedirler. Cesitli amaclar icin kullanilabilmektedirler ve her ozel duruma uyacak sekilde tasarlanmislardir. Son yillarda, tuzak peptitlerinin cok cesitli hastaliklarin tedavisi icin nasil yeni terapotik yaklasimlar sunabilecegini aciklayan bircok arastirma yayinlanmistir. Ayrica cesitli biyolojik sistemler hakkindaki anlayisi arastirmak ve derinlestirmek icin de kullanilmaktadirlar.

Kanser
Son arastirmalar, tuzak peptidlerinin tuzaklarinin kanser icin potansiyel yeni tedavilerin gelistirilmesine yardimci olarak basarili bir sekilde kullanildigini gostermistir. Drug Discovery Today dergisinde yayinlanan bir bildiri, peptit tuzagi teknolojisinin gogus kanseri icin yeni bir terapotik yaklasim olarak kendini nasil gelistirdigini ve nasil gelistirdigini ozetlemektedir. Bircok meme kanseri turu bulunmaktadir. Ve bazilari mevcut tedavilere direnclidir veya tedavi edilemez olarak kabul edilmektedir. Meme kanserinin kadinlar arasinda en yaygin kanser turu oldugu dusunuldugunde, arastirmacilar tedavi sonuclarini iyilestirebilecek daha etkili terapotik yaklasimlar gelistirmeye calismaktadir.
Drug Discovery Today’de yayinlanan calisma, uzak peptidlerinin, meme kanseri patogenezinde rol oynayan spesifik ligandlarla (enflamatuar sitokinler) yuksek afiniteli bir etkilesim yoluyla onkojenik sinyal yollarini baskilayabildigini gostermistir. Ayrica daha onceki calismalar, tuzak peptidlerinin diger kanser turlerini hedeflemedeki etkinligini gostermistir, bazi calismalar gelecekte potansiyel olarak asi ve kanser immunoterapisi gelistirmek icin kullanilabilecegini dusundurmektedir.



Hemofili A
Yapilan bazi son calismalar, patolojik antikorlari tuzak peptidlerinin notralize ederek hemofili A’yi tedavi etmek icin yeni yaklasimlar onermektedir. Hemofili, olumcul olabilen kalitsal bir hastaliktir ve semptomlari faktor VIII (FVIII) eksIkliginin bir sonucudur. Hemofili hastalarinin FVIII prokoagulan aktivitesini inhibe eden anti-FVIII antikorlari gelistirdigi gozlenmistir. Arastirmalar, tuzak peptidlerinin FVIII inhibitorlerinin aktivitesini notralize etmek icin kullanilabilecegini ve FVIII aktivasyonunda bir artisa izin vererek hastaligin semptomlarini azalttigini gostermistir. Arastirma hala ilk asamalarinda olmakla birlikte, patolojik antikorlari notralize etmek icin yeni terapotik yaklasimlar olusturmak icin peptit tuzaklarinin gelistirilebilecegi dusunulmektedir.

Agri Modulasyonu
Ayrica yapilan arastirmalar tuzak peptidlerinin agri modulasyonu bilgisini derinlestirmede kullanilabilecegini ve hatta agriyi azaltmak icin yeni farmakolojik hedeflere kapi acabilecegini gostermistir. Montaj kanitlari, Toll benzeri reseptor (TLR) olarak bilinen sinyal adaptor proteini ile Toll / Interleukin-1 Reseptoru (TIR) arasindaki duyusal noronlar tarafindan agri modulasyonunda bir rol oynamistir. TLR’lerle ligand etkilesiminden sonra, sinyal adaptor proteinlerinin aktivasyonunu baslatan TIR tarafindan hucre ici sinyallemenin aktive edildigi gozlenmistir. TLR ve TIR’in TLR sinyallesme kaskadlari icin uzun suredir hayati oldugu bilinmekle birlikte, bu reseptorlerin agri modulasyonundaki kesin islevi zor kalmistir.
Tuzak peptidlerini kullanan son arastirmalar bu bilgi bosluguna deginmistir. Bilim adamlari, bu alanlarin LPS ile induklenen hucre ici kalsiyum akisini, duyu noronlarindaki uyarmayi etkiledigini ve uyarilmis dokunsal allodini (agri duyarliligi) ortaya cikardigini kesfetmek icin modifiye TLR TIR tuzak peptitlerini kullanmislardir. Bilim adamlari tuzak peptidleri kullanilarak, TLR TIR alanlarinin agriyi hafifletmek icin yeni farmakolojik hedefler olarak hizmet edebilecegini belirleyebilmislerdir.

Proteomiks
Proteomik, proteomlarin ve islevlerinin incelenmesi, peptit tuzaklarinin kullanimindan da buyuk olcude faydalanmistir. Tandem kutle spektrometresi kullanan buyuk olcekli proteom analizleri, proteinlerin ve peptitlerin yanlis tanimlarinin tahmini icin buyuk olcude dogru araclara dayanmaktadir. Peptit tuzaklarinin kullanimi, bu temel tahminlerin uretilmesinde etkili bir yaklasim olarak ortaya cikmistir. Yontem nispeten basittir: dizilere bilerek yanlis kodlamalar eklenmektedir ve arama alaninda dogru kabul edilen yanlis arama sonuclarina karsilik gelmektedir. Bu yontem proteomik alaninda sIki bir sekilde yerlesmis ve arastirmacilarin yanlis sonuclari dogru bir sekilde tahmin etmelerini ve filtreleme kriterlerini tasarlamak icin tuzaklari kullanmalarini saglamistir.
Bu, peptit tuzagi uygulamalarinin kapsamli bir listesi olmasa da, bu molekullerin sunabilecegi cok cesitli terapotik firsatlari gostermektedir. Peptit tuzak teknolojisinin biyolojik ve tibbi arastirmalarda, ozellikle de simdiye kadar cok basari elde ettigi bir sektor olan ilac gelistirmenin ilk asamalarinda kullanilmaya devam etmesi beklenmektedir.

Peptid ve Protein Arasindaki Fark Nedir?
Proteinler ve peptidler, onemli biyolojik islevleri yerine getiren hucrelerin temel bilesenleridir. Ornegin proteinler hucrelere sekil ve hucre disi ortamdan iletilen sinyallere tepki vermektedirler. Bazi peptid turleri, diger molekullerin faaliyetlerini duzenlemede anahtar rol oynamaktadir. Yapisal olarak proteinler ve peptitler cok benzerdir, peptit baglari (amit baglari olarak da adlandirilir) tarafindan bir arada tutulan amino asit zincirlerinden olusmaktadirlar.
Temel ayirt edici faktorler boyut ve yapidir ve peptitler, proteinlerden daha kucuktur. Geleneksel olarak peptitler, 2 ila 50 amino asitten olusan molekuller olarak tanimlanirken, proteinler 50 veya daha fazla amino asitten olusmaktadirlar. Ek olarak, peptitler, ikincil, ucuncul ve kuaterner yapilar olarak bilinen karmasIk konformasyonlari benimseyebilen proteinlerden daha az yapi olarak tanimlanma egilimindedir. Peptidler ve proteinler arasinda fonksiyonel ayrimlar da yapilabilmektedir.
Bununla birlikte, peptidler, birkac amino aside (ornegin, 2 ila 20) sahip oligopeptidler ve bircok amino asidi olan polipeptidler olarak alt bolumlere ayrilabilmektedir. Proteinler, birlestirilmis bir veya daha fazla polipeptitten olusmaktadir, dolayisiyla, proteinler esasen cok buyuk peptidlerdir. Aslinda, bazi arastirmacilar, peptit terimini spesifik olarak oligopeptitlere veya baska sekilde nispeten kisa amino asit zincirlerine atifta bulunmak icin kullanmaktadirlar. Bununla birlikte polipeptit terimi , proteinleri veya 50 veya daha fazla amino asit zincirini tanimlamak icin kullanilmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:09.