IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By Ecem
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2021, 12:21   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Meme Kucultme Hakkinda Sık Sorulan 30 Soru Ve Yaniti

Meme kucultme ameliyati veya gogus kucultme operasyonu ulkemizde ve dunyada en cok talep edilen estetik meme ameliyatlarindan bir tanesidir. Gerek kadinlar gerek erkekler goguslerinin normalden buyuk olmasi nedeniyle meme kucultme ameliyatini dusunmekte ve bu konuda daha detayli bilgi arayisina girmekte. Gogus kucultme operasyonu hakkinda en cok merak edilen ve sIkca sorulan sorulari Estetik Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi uzmani Prof. Dr. Cengiz Acikel’ e sorduk.

1. Gogusleri buyuk olmasi bir hastalik midir?



Goguslerin ergenlik doneminden beri buyuk oldugu ve ozel bir hastaliga bagli olmadigi durum en sIk gozlenen durumdur. Buna ek olarak gebelik sonrasi donemde, menapoz doneminde, asiri kilo alimina veya bazi ilaclarin surekli kullanimina bagli goguslerde buyume gozlenebilir ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalik degildir. Diger yandan, cok cok az oranda bazi otoimmun hastaliklara bagli olarak “enflamatuar gigantomasti” denilen gogus buyumesi gorulebilir. Ozellikle tek tarafli gogus buyumelerinde olasi bir tumoral olusum soz konusu olabilir.


2. Meme kucultme ameliyati zorunlu mudur?

Oncelikle bir genel cerrahi uzmani ve endokrin ve metabolizma hastaliklari uzmani tarafindan muayene ve testler yapilmali ve altta yatan olasi bir hastalik olup olmadigi arastirilmalidir. Olgularin buyuk cogunlugunda oldugu gibi, eger goguslerin buyuk olmasina neden olabilecek patolojik bir durum saptanmaz ise meme kucultme ameliyati zorunlu degildir. Ancak, goguslerin buyuklugu ile orantili olarak hem psIkolojik hem fiziksel bircok sorun ortaya cikmakta ve bu nedenle gogus kucultme ameliyati talep edilmektedir. Ameliyat sonrasinda hastalarimin en cok mutlu oldugu ameliyatlardan bir tanesi meme kucultme ameliyatidir. Hem goguslerin agirliklarindan kurtulmak hem de estetik goguslere sahip olmak yasam kalitesini son derece olumlu etkilemektedir.

3. Ameliyatsiz gogus kucultme yontemi var midir?

Gogusleri hem 3-boyutlu olarak kuculten hem de estetik sekil veren ameliyatsiz bir yontem yoktur maalesef. Fazla kilosu olanlar kilo verdiginde goguslerde de bir miktar kuculme beklenebilir. Gogus buyumesine neden olan bir ilac veya hastalik varsa bu nedenler ortadan kaldirildiginda goguslerde de kuculme beklenebilir.



4. Gogus kucultme ameliyati en erken hangi yasta yapilabilir?

Ergenlik doneminin bitmesi ve goguslerin buyumesinin durmasi uzerinden en az 6 ay gectikten sonra meme kucultme ameliyati yapilabilir ki bu yas 18-19 yaslarina denk gelir. Ancak cok buyuk boyutlarda olan ve ciddi psIkolojik sorunlara neden olan durumlarda daha erken yaslarda da gerekli konsultasyonlar yapildiktan sonra meme kucultme ameliyati yapilabilir.

5. Meme kucultme ameliyati sut vermeyi (emzirmeyi) engeller mi?


Meme kucultme ameliyatinda farkli cerrahi teknikler kullanilmaktadir. Bu tekniklerin cogunda sut verme fonksiyonu korunmaktadir. Bu nedenle ameliyati cocuk sahibi olduktan sonraya ertelemek zorunlu degildir.

6. Emzirmeyi bitirdikten ne kadar sure sonra meme kucultme ameliyati olabilirim?

Sut verme doneminde genislemis olan sut bezlerinin normale donmesi icin en az 6 ay hatta 1 yil beklenmesinde yarar oldugunu dusunuyorum.

7. Gogus kucultme operasyonu meme kanserine neden olur mu?


Gogus kucultme ameliyati meme kanserine neden olmadigi gibi potansiyel olarak meme kanseri gelisebilecek meme dokusu miktarini onemli olcude azalttigi icin dolayli olarak kanser riskini de dusurmektedir. Ek olarak, ameliyatta cikartilan dokular rutin patolojik incelemeye gonderilir ve henuz baslangic asamasinda bir kanser varsa bu da cok erken evrede yakalanmis olur.

8. Kimler meme kucultme ameliyati olabilir?
Gogusleri normalden buyuk boyutlarda olan ve bu durumdan psIkolojik ve fiziksel rahatsizlik duyanlar,
Ergenlik donemini tamamlamis olanlar,
Herhangi bir fiziksel veya psIkiyatrik hastaligi olmayanlar,

Asiri kilolu olmayanlar,
Sigara icmeyenler veya ameliyattan en az 1 ay once sigarayi birakanlar,
Ameliyattan beklentileri gercekci olanlar bu ameliyat icin uygun adaydirlar.
9. Meme kucultme ameliyati oncesi nelere dikkat etmeli?
Ameliyat oncesi donemde bir genel cerrahi uzmanina basvurarak goguslerde herhangi bir hastalik kitle vb. durumun olup olmadigi arastirilmalidir.
Fazla kilo varsa oncelikle kilo verilmeli ve normal kiloya dusulmelidir.
Sigara kullaniliyorsa birakilmalidir.
Kan sulandirici etkisi olan aspirin gibi ilaclar, yesil cay gibi bitkisel urunler, bazi vitaminler ve besin destekleri ameliyattan en az 2 hafta once birakilmalidir.

Meme Kucultme Hakkinda Sik Sorulan 30 Soru ve Yaniti
10. Meme kucultme ameliyati kac saat surer?

Ameliyat genel anestezi altinda yapilir ve memenin buyuklugu ve kullanilan cerrahi teknige bagli olarak 3-5 saat surer.

11. Memede iz birakmayan meme kucultme ameliyati var midir?

Buyuk boyutlu olmayan ve meme derisi sIki olan cok secilmis olgularda meme derisini cikartmadan sadece “liposuction” yontemi ile memeyi bir miktar kucultmek mumkundur.


12. Meme kucultme ameliyatinda meme diklestirme islemi de yapilir mi?

Meme kucultme ameliyatinda fazla olan meme dokusu ve meme derisi 3-boyutlu olarak cikartilarak meme kucultulurken ayni zamanda estetik bir sekil de verilir. Meme ucu memealti kivriminin yukarisina tasinir yani meme diklestirme toparlama islemi yapilir. Ek olarak, genislemis olan meme ucu cevresindeki pigmentli kisim (areola) da kucultulur.

13. Meme kucultme ameliyatinda tum plastik cerrahlar ayni teknigi mi kullanir?

Ameliyatta cikartilacak olan ve korunacak olan meme dokusunun secimi ve meme ucu ile olan baglantisi noktasinda bircok farkli cerrahi teknik soz konusudur. Size hangi yontemin kullanilacagini doktorunuzdan ogrenebilirsiniz. Gorustugunuz plastik cerrahlar size farkli cerrahi teknikler onerebilirler ve bu normaldir. Plastik cerrahin kendi deneyimi, tercihi ve sizin memenizin durumu cerrahi teknik seciminde rol oynar.


14. Gogus kucultme ameliyatinda gogusler ne kadar kucultulmeli?

Ameliyat oncesi yapilan cerrahi planlama ve cizim ile kisinin boyu ve beden olculeri ile uyumlu bir buyukluk hedeflenir. Bu cizimler binlerce hastada denenmis ve gelistirilmis cizimlerdir ve buyuk oranda normal bir meme boyutu elde edilir. Tabi ki plastik cerrahin deneyimi ve soz konusu teknigi dogru uygulamasi da cok onemlidir.

15. Meme derisinde daha az iz birakarak meme kucultmek mumkun mu?

DegisIk derecelerde izler birakan farkli cerrahi yontemler vardir. Genel olarak, meme ne kadar buyuk ve sarkik ise, bir baska deyisle, meme derisi ne kadar fazla ise, olusacak iz de o kadar fazla olacaktir diyebiliriz. Bana gore; daha az iz birakmak adina fazla deri dokusunun yeterince cikartilmadigi durumlarda izler az olsa dahi meme sekli istenilen estetik gorunumde olmadigi icin hasta memnuniyeti dusmektedir. Bu nedenle ben kendi hastalarimin cogunda ideal estetik gorunumu yakalamak adina izleri genis tutmaktan cekinmiyorum.


16. Ameliyat izleri ne zaman normale doner?

Meme derisinde yapilan kesilere bagli izler, ameliyati takip eden ilk aylarda daha belirgindir. Izlerin son halini almasi 1-2 yili bulmaktadir. Hastalarin buyuk cogunlugunda bu sure sonunda izler dikkat cekmeyecek bir hale gelir. Cok az bir hasta kisminda ise, izlerde genisleme, kizarma, sertlesme ve kabarma ile karakterize “hipertrofik skar” veya “keloid” dedigimiz kotu yara iyilesmesi gorulebilir. Bu durum hastanin kendi yara iyilesme ozelliginden kaynaklanir ve bir doktor hatasi olarak degerlendirilmemelidir. Boyle kotu iyilesmekte olan izler icin de ameliyati yapan doktorla yakin iletisimde olunmali ve sabirla surec yonetilmelidir.

17. Ameliyatta dren kullanmak gerekli mi?

Ameliyat alaninda birikecek olan olasi kan ve doku sivisini vucut disarisina almak amaciyla yaygin olarak dren kullanilir. Bununla birlikte bazi secilmis olgularda dren kullanmayi tercih etmeyen plastik cerrahlar da vardir. Ben kendi ameliyatlarimda mutlaka dren kullaniyor ve ameliyat alanindan gelen sivi miktari belirli bir renk ve hacme ulasana kadar drenleri yerinde tutuyorum.


18. Meme kucultme ameliyati agrili midir?

Ameliyat bitiminde kesi hatlarina lokal anestetik enjekte edilir ve damardan da agri kesici verilir. Bu nedenle ameliyat sonrasinda ciddi bir agri duyulmaz. Hastalarim evlerine gittiklerinde parasetamol disinda bir agri kesici ihtiyaci duymamaktadirlar. Eger ciddi bir agri duyuluyorsa bu bir komplikasyon habercisi olabilir, doktora haber verilmelidir.

19. Ameliyat sonrasi nelere dikkat etmek gerekir?

Ameliyat oncesi gorusmenizde doktorunuzdan ameliyat sonrasi surec ile ilgili detayli bilgi almanizi oneriyorum. Ameliyat sonrasinda yari oturur pozisyonda yatmak, kollari zorlayici hareketlerden kacinmak, nefes egzersizleri yapmak, yeterince sivi ve besin tuketmek, kani sulandirici ilac ve besin desteklerinden uzak durmak, tuvalette asiri ikinmamak, doktora danismadan baska bir ilac veya besin destegi tuketmemek dikkat edilmesi gereken noktalardan bazilaridir.


20. Meme kucultme ameliyati sonrasi ne zaman isime donebilirim?

Isiniz kollari zorlayici bir is degil ise ameliyattan bir hafta sonra, kollari zorlayici bir is ise 2 hafta sonra isinize donebilirsiniz.

Meme Kucultme Hakkinda Sik Sorulan 30 Soru ve Yaniti
21. Ameliyattan ne kadar sonra spora baslayabilirim?
Ameliyattan 4 hafta sonra kollari cok zorlamamak kaydiyla spora baslayabilirsiniz. Sinav cekme, yuzme, tenis oynama gibi kollari zorlayici sporlar icin ise en az 6 hafta beklenmelidir.

22. Ameliyattan sonra denize girmek ve guneslenmek zararli midir?


Dikis yerleri iyilestikten sonra ki bu sure yaklasIk 2 haftadir, denize veya havuza girmekte bir sakinca yoktur. Ancak kollari cok zorlayacak yuzme hareketlerinden kacinilmalidir. Dikis hatlarinin gunes gormesi durumunda bu alanlarda renk degisimleri olusabilir. Bu nedenle 50 faktorlu gunes kremi kullanilmali ve ameliyat alanlari dogrudan gunese maruz birakilmamalidir. Ameliyat alanlarini kapatan bir mayo ile, gunes kremi de surmek kosulu ile, denize girilmesinde sakinca yoktur.

23. Ameliyat sonrasi nasil bir sutyen kullanmaliyim?

Ameliyati takip eden 6-8 hafta boyunca kesi yerlerine baski yapmayan doktorunuzun onerdigi ozel sutyen korse kullanilmalidir. Bu sure sonrasinda yeni sutyeninizi alirken bizzat deneyerek size uygun olcude bir sutyen alabilirsiniz.

24. Ameliyat sonrasinda sutyen kullanmak zorunda miyim?

Meme kucultme ameliyatini takip eden ilk 6-8 haftalik ozel sutyen kullanimi sonrasinda sutyen kullanmak zorunda degilsiniz. Ancak, ozellikle ayakta iken sutyen kullanilmadiginda goguslerin yer cekimi etkisi altinda sarkmaya biraz daha fazla meyilli olacagi da unutulmamalidir.



25. Ameliyat sonrasinda goguslerim nasil olacak ve seklini ne kadar sure koruyacak?

Gogus kucultme ameliyati sonrasi pansumanlar cikartildiginda gordugunuz gogus sekli goguslerinizin gercek ve son hali degildir. Odemlerin gecmesi ve yer cekimi etkisi ile goguslerin gercek seklini almasi 3-6 ayi bulmaktadir. Gogusler dinamik organlardir, ameliyat sonrasi verilen sekil omur boyu ayni kalmayacaktir. Zamanla ve gebelik, kilo alip verme gibi faktorlere bagli olarak goguslerde bir miktar degisim beklenmelidir.

26. Meme kucultme ameliyatinin riskleri var midir?

Her ameliyatta oldugu gibi meme kucultme ameliyati icin de bazi komplikasyonlar soz konusudur. Anesteziye bagli risklerin yani sira, ameliyat bolgesinde kan birikmesi (hematom), meme ucunda kan dolasimi bozuklugu ve doku kaybi, dikis hatlarinin acilmasi, meme ucunda duyu degisIklikleri veya duyu kaybi, dikis izlerinin kotu iyilesmesi, memelerin yeterince kucultulmemesi, estetik acidan tatmin edici olmayan sonuclarin alinmasi, goguslerde belirgin bir asimetri olusmasi gibi istenmeyen durumlar gozlenebilir. Ameliyat oncesi yapilan gorusmelerde plastik cerrahinizdan ve anestezi doktorunuzdan tum bu riskleri aciklayan “yazili onam formu” nu talep etmenizi ve dikkatle okumanizi, akliniza takilan sorulari tekrar konusmanizi oneriyorum.



27. Meme kucultme ameliyati sonrasi gogusler tekrar buyuyebilir mi?


Yeterince kucultulmus goguslerin eski boyutlarini almasi mumkun degildir. Ancak, asiri kilo alinmasi, gebelik, bazi ilaclar veya hastaliklar nedeniyle goguslerde bir miktar buyume ve deformasyon gozlenebilir.

28. Meme kucultme ameliyati sonrasi revizyon ne zaman yapilmalidir?

Ameliyat sonrasinda herhangi bir revizyon yapmak icin en az 6 ay beklenmesinde yarar vardir. Kesi izlerinde genisleme, guzel iyilesmeme gibi sorunlara bagli bir revizyon icin ise en az 1 yil beklenmelidir.

29. Meme kucultme ameliyati tekrarlanabilir mi?

Ilk ameliyatta yeterince kucultulmemis veya istenilen sekle ulasilamamis durumlarda, ameliyattan en az 1 yil sonra ameliyat tekrarlanabilir. Ancak, ilk ameliyatta kullanilan cerrahi teknigin bilinmesi cok onemlidir. Bu nedenle ikinci ameliyatinizi farkli bir doktora yaptiracak iseniz ilk ameliyati yapan doktorunuzdan size hangi cerrahi teknigin uygulandigini aciklayan bir rapor almanizda buyuk yarar vardir.

30. Meme kucultme ameliyatinin fiyati nedir?

Ameliyat fiyati ameliyati olacaginiz hastaneye, ameliyatinizin zorluk derecesine ve plastik cerraha gore degiskenlik gosterir. Ameliyatta cikartilan dokularin patolojik inceleme ucreti ve kullanilan ozel sutyen de fiyat belirlenirken goz onune alinir.


ALİNTİ ~

Konu IneGoL tarafından (28 Haziran 2021 Saat 13:24 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 28 Haziran 2021, 12:39   #2
Standart

emegine saglik cnm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 28 Haziran 2021, 12:42   #3
Standart

emegine saglik canim

________________

P̣ṛẹṇṣẹṣ
 
Alt 28 Haziran 2021, 14:15   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik cnm
tşkler Canim.

 
Alt 28 Haziran 2021, 14:15   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Ecem Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik canim
cok tşkler Canim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:08.