IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2021, 11:56   #1
Standart Kadinlarda Idrar Kacirma Turleri

Kadinlarda idrar kacirma genellikle birkac ceside ayrilirken bunlar; stres inkontinans, acil inkontinans, karisIk inkontinans, asiri aktif mesane ve overflow inkontinans’tir. Kadinlarda tum inkontinans vakalarinin % 90’ini stres ve acil inkontinans olusturmaktadir. Inkontinans icin en onemli risk faktorleri ileri yas ve vajinal dogum yapilan gebeliklerdir. Obezite ve ailede inkontinans oykusu olmasi da inkontinans gelisme olasiligini artirir.

Kadinlarda Idrar Kacirma Turleri
Stres Inkontinansi
Stres inkontinansi, oksurme, hapsirma veya sandalyeden kalkma gibi fiziksel aktivite veya karin ici basinc artisi ile iliskili sizinti olarak tanimlanir. 30 yas ustu kadinlarin% 25 – 45’inde gorulur. Atrofi veya pelvik taban kaslari, baglari veya fasya hasarindan kaynaklanir. Bu genellikle dogum ve menopoz ile iliskilidir.
Acil(ani) inkontinans, ani iseme ihtiyaci (aciliyet olarak adlandirilir) ile iliskili veya hemen sonrasinda ortaya cikan sizintidir. Kaybedilen idrar hacmi degiskendir ve tam inkontinans olarak bilinen mesanenin tamamen bosalmasi meydana gelebilir. Acil inkontinans, detrusor kasinin asiri aktivitesi nedeniyle olusur. Bu asiri aktivite, altta yatan bir patolojiye ikincil olarak norojenik veya idiyopatik olabilir. Mesanenin norojenik asiri aktivitesi, norolojik kontrol kaybina neden olan herhangi bir durumdan, en yaygin olarak inme, multipl skleroz, omurilik hasari veya spina bifida’dan kaynaklanabilir.


IYE- Idrar Yollari EnfeksiyonlariKadinlarda Idrar Kacirma Turleri
Idrar kacirmanin ikincil nedenleri arasinda idrar yolu enfeksiyonu (IYE), cinsel yolla bulasan enfeksiyonlar (STI), interstisyel sistit, atrofik vajinit, mesane divertikulu veya onceki pelvik radyasyon veya cerrahi tedavi yer alir. Idiyopatik asiri aktivite tam olarak anlasilamamistir, ancak yaslanma ile ortaya cikar ve asiri aktif mesane sendromu ile yakindan baglantilidir.
Asiri Aktif Mesane Sendromu


Asiri aktif mesane sendromu, aciliyet, sIklik ve sIklikla nokturi iceren buyuk olcude idiyopatik bir urolojik durumdur. Bilinen bir nedeni olmayan acil inkontinans, genellikle asiri aktif mesane olarak adlandirilir. Bununla birlikte, asiri aktif mesaneye sahip kisilerde, herhangi bir inkontinansla sonuclanmadan aciliyet ve sIklik ortaya cikabilir. Idrara cikma sIkligi genellikle gunde sekiz defadan fazla olarak tanimlanir. Asiri aktif mesanenin nedeni tam olarak anlasilamamistir, ancak detrusor kas aktivitesinin norolojik kontrolunun kaybinin duruma katkida bulundugu dusunulmektedir. Asiri aktif mesane, acil inkontinansla ayni sekilde yonetilir.


KarisIk Inkontinans
KarisIk inkontinans, stres ve acil inkontinansin bir kombinasyonu olarak tanimlanir ve inkontinansi olan kadinlarin yaklasIk ucte birinde gorulur. KarisIk inkontinans, coklu hastalik durumlari ortaya cikmaya basladikca yasla birlikte daha yaygin hale gelir, ornegin, stres inkontinansa neden olan zayif pelvik tabani olan bir kadinda idiyopatik acil inkontinans gelismeye baslar. Yonetim, her tip inkontinansin bireysel yonetimini takip etmelidir, ancak baskin tipe odaklanmalidir.
Tasma Inkontinans
Tasma inkontinansi, mesane boynunda tikaniklik oldugunda veya detrusor kontraktilitesinde bir bozulma oldugunda meydana gelir, boylece sizinti, genellikle aciliyet olmaksizin asiri dolu bir mesaneden meydana gelir. Erkeklerde daha sIk gorulur. Uretral tikaniklik, pelvik organlarin sarkmasi, norolojik hasar ve inme, multipl skleroz ve diyabet gibi mesanede hissi azaltabilen durumlar asiri akis inkontinansina neden olabilir.
Diger Inkontinans Turleri
Diger inkontinans turleri / nedenleri sunlari icerir:
1. Fonksiyonel inkontinans: Bilissel veya fiziksel bozukluklar hastanin bagimsiz ve uygun sekilde isemesini engellediginde ortaya cikar.
2. Idrara cikma sonrasi sizinti: Idrar yolunda kalan idrar nedeniyle iseme sonrasi olusan sizintidir.
3. Urojenital fistul: Mesane / uretra ile vajina arasinda uretral sfinkterden gecerek bir gecisin acildigi yerdir. Urogenital fistul tam inkontinansa neden olabilir. Gelismis dunyadaki kadinlar arasinda, bu en sIk jinekolojik cerrahiden kaynaklanan komplikasyonlardan kaynaklanmaktadir, ornegin histerektomi.



Mesane Nasil Calisir?
Mesane, kasIk sempatizinin arkasinda oturan kasli bir idrar rezervuaridir. Bir yetiskinde normal bir mesane 300 – 600 mL idrari tutar. Saglikli oldugunda, mesane islevi kas-iskelet sistemi ve norolojik girdiler arasindaki koordinasyonla kontrol edilir. Mesanenin norolojik kontrolu iki fazli olup, bir anahtar gibi calisir: saklama veya iseme arasinda donusumlu olarak. Idrara cikmayi kontrol eden sinir yollari karmasIktir ve beyin, omurga ve periferik ganglionlari icerir. Bu yollar, otonomik (sempatik ve parasempatik) ve somatik sinirleri (pudendal sinir yoluyla) icerir. NB Asetilkolin, detrusor kasilmasina aracilik eden parasempatik yollarin norotransmiterlerinden biridir, bu nedenle mesaneyi stabilize etmek icin antikolinerjik ilaclar kullanilir.


Bu yapilarin veya sinir yollarinin herhangi birinin hasar gormesi idrar kacirmaya neden olabilir. Mesane kontrolunu iceren afferent ve efferent sinir lifleri esas olarak S2 – S4 spinal sinir seviyelerinde bulunur (ancak ayni zamanda T11 – L2 spinal segmentleri de icerir), bu nedenle sakral seviyedeki omurilik yaralanmalari sIklikla kontinansi etkiler. Beynin on lob, uygun olmayan mesane iseme bastirilmasi, onleyici giris saglar. Bu nedenle tutamayanlar icin bir felc veya demans oldu, bu insanlar arasinda frontal lob, zarar kaynaklanabilir. Erkeklerde prostatektomi gibi urogenital sistemi iceren cerrahi prosedurler, komsu eksternal uretral sfinktere veya uretranin kendisine zarar vererek inkontinansa neden olabilir.Kadinlarda Idrar Kacirma Turleri


Saglikli insanda idrara cikma bilincli kontrol altindadir ve cocukluk doneminde gelisen ogrenilmis davranislara dayanir. Kontinansin mekanik kontrolu, mesaneyi cevreleyen kaslari ve bag dokusunu icerir. Mesane boynu ve pelvik taban kas sistemi, istirahat mesanesinin yarattigi cikis basincindan daha buyuk oldugu bir noktaya cikis direncini artirmak icin birlikte calisir. Akut basinc artislari, oksurme, ayaga kalkma ve gulme gibi gunluk aktivitelerde de ortaya cikar. Pelvik taban kaslari yeterli tona sahipse, koruyucu refleksi, idrarin devam etmesini saglayarak cikis basinci arttikca uretral basinci artirir. Pelvik taban desteginin kaybolmasi gibi, disari akis direnci bu basinc artislarindan daha azsa, sizinti meydana gelir. Detrusor kaslari kasildiginda disari akis basinci da artar. Bu, normal idrara cikma sirasinda bilincli olarak meydana gelir, ancak mesanede asiri aktivite ile bilincsizce de meydana gelebilir ve bu da inkontinansa neden olabilir.


Kadinlarda Idrar Kacaginin Teshis ve Tanisi
Idrar kacirma teshisi baslangicta hastanin semptom raporuna gore, idrar kacirmanin oykusu ve muayenenin odak noktasi hastanin inkontinansinin tipini, altta yatan faktorlerini, ciddiyetini ve etkisini belirlemek icin olmalidir. Belirtiler alinriken sunlara dikkat edilir;
Idrara cikma sIkligi,
Sizinti sIkligi (gunde kac kez, tipik bir haftada kac gun) ve sizan idrar hacmi
Sizinti ile iliskili tetikleyiciler, yani hasta guldugunde sizinti oluyor mu? Yatakta duz yatarken mi?
Pedlerin veya diger koruyucu cihazlarin kullanimi
Kafein ve alkol alimi dahil diyet ve sivi alimi
Alt idrar yolu semptomlari, ornegin IYE semptomlari, idrara cikma sonrasi sizinti, idrara ciktiktan hemen sonra tekrar idrara cikma ihtiyaci olup olmadigi,
Diger genitouriner semptomlar, ornegin urogenital veya abdominal agri, rahatsizlik, hematuri, diger akintilar olup olmadigi,


Kabizlik ve fekal inkontinans / kirlenme olup olmadigi,
Cinsel islev (yani inkontinansin psIkososyal etkileri)
Gecmis gecmis: mesane cerrahisi, histerektomi, dogum (dogum sayisi ve dogum sekli dahil), onceki IYE, onceki CYBE
Ilac kullanimi,
Sigara icme durumu,
Sigara icimi mesane asiri aktivitesi ile iliskilidir, mesaneyi tahris edici oldugu dusunulur ve kronik oksuruge neden olur, bu da zamanla pelvik tabani zayiflatabilir ve stres inkontinansinin siddetini dogrudan etkileyebilir. Kadinlarda degerlendirmenin bu noktasinda, inkontinansin turu muhtemelen belirgin olacaktir. Asagidaki inkontinans turleri, idrar sizintisinin ne zaman meydana geldigine bagli olarak daha olasidir:
Stres uriner inkontinans; oksururken, hapsirirken, gulerken, kaldirirken veya egzersiz yaparken,
Asiri aktif mesane sendromu olan veya olmayan acil inkontinans, ani aciliyet, sIklik ve nokturi ile birlikte, ozellikle hasta yatakta ve hareketsiz yatiyorsa (yani stres yoksa)
KarisIk inkontinans; her iki semptom turu de mevcuttur


Inkontinans yukaridaki nedenlerle iliskili degilse (ki bu nadirdir), su faktorler goz onunde bulundurulmalidir:
o Mesane tasmasi inkontinansi veya mesane cikis tikanikligi ile iliskili kronik idrar retansiyonu – iseme zorlugu (tereddut, iseme icin zorlanma, zayif veya aralikli idrar akisi ve iseme sonrasi damlama)
o Fistul (vezikovajinal, uretrovajinal veya ureterovajinal – surekli pasif idrar sizintisi ve sIklikla tam inkontinans
o Uretral divertikul; ozellikle tekrarlayan IYE’si olan bir kadinda iseme sonrasi damlama, sIklik, disparoni ve dizuri


Uretral divertikul, belirsiz etiyolojiye sahip uretranin disarida kesilmesidir. En sIk 30-60 yas arasi kadinlarda gorulur. Idrar bu kesede durur ve hastayi tekrarlayan enfeksiyonlara yatkin hale getirebilir. Divertikul buyukse mesane cikisinin tikanmasina neden olabilir. Zamanla kronik inflamasyon, uretral divertikulu kaplayan hucrelerin kotu huylu donusumune yol acabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Temmuz 2021, 12:24   #2
Standart

yaslandikcada oyle oluyo diye biliyorum

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:09.