IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By YGT
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2021, 15:44   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Menopoz Sonrasi Nadir Gorulen Vajinal Hastaliklar

Kadinlarda menopoz sonrasi yasanan hormonel ve fizyolojik degisimlerden dolayi vajinal bazi sorunlarin yasanmasi olasi bir durumdur. Ancak yasanan sorunlardan bazilari hemen hemen herkes de gorulebilecek ciddi olmayan sorunlar olabilirken, bazilari nadir olarak gorulebilir. Bu yazida menopoz sonrasi vajina sagligini etkileyen nadir gorulen saglik kosullari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Mukoza Zari Pemfigoid Veya Sikatrisyel Pemfigoid
Vajinada gorulen bu durum agiz, goz, burun ve vulva gibi mukoza zarlarinin kabarmasina neden olan nadir bir otoimmun hastaliktir. Genellikle yaslilari (yas> 70) etkiler ve kadinlarda daha yaygindir. Vulvayi icerdiginde, vulva anatomisinin bozulmasina neden olan ciddi yara izlerine neden olabilir. Klinik olarak, liken skleroz veya eroziv liken planus gibi vulvayi etkileyen diger durumlardan ayirt etmek zor olabilir. Dogru tani icin bir vulvovajinal uzmana sevk edilmesi onerilir, cunku mukoza zari pemfigoid guclu bir topikal kortikosteroide yanit verebilmesine ragmen, basarili bir sekilde tedavi edilmesi genellikle cok zor bir durumdur ve oral kortikosteroidler veya bir immunosupresan ilac gerektirir.
Pemfigus vulgaris daha yaygin olarak agiz mukozasina ragmen genital bolgeyi etkileyebilen baska bir kabarcikli otoimmun hastaliktir ve vulval pemfigus, oldukca nadirdir.



Kotu Huylu Vulva Cilt Lezyonlari
Menopoz Sonrasi Nadir Gorulen Vajinal HastaliklarVulva bolgesini etkileyen cogu malignite menopoz sonrasi kadinlarda meydana gelir, ancak vulval intraepitelyal neoplazi (VIN) menopozdan once baslayabilir ve bazen daha genc pre-menopozal kadinlarda teshis edilir. VIN, vulvanin invazif karsinomuna ilerleme potansiyeline sahiptir ve supheli lezyonlari olan kadinlarin biyopsi ve tedavi icin ikinci veya ucuncu basamak bakima sevk edilmesi gerekir. Vulva kanserlerinin yaklasIk % 90’i skuamoz hucreli karsinomlardir. Ancak vulva bolgesinde melanom, bazal hucreli karsinom, sarkom ve nadiren vulvanin Paget hastaligi (asagida) ve adenokarsinom dahil olmak uzere diger malign lezyon turleri olusabilir.


Iyi huylu dermatozlarla karsilastirildiginda, kotu huylu lezyonlar genellikle asimetrik, tek odakli veya cok odakli papuller, plaklar, erozyonlar ve ulserlerdir. Vucudun herhangi bir yerindeki kotu huylu lezyonlarda oldugu gibi, vulvadakiler tipik olarak duzensiz bir sekle, yapiya, renge ve dagilima sahiptir. Vulva kanserinin cogu kutanoz alanlardan ziyade tuysuz veya mukozal bolgelerde baslar. Vulvada kotu huylu lezyonlari olan bircok kadinda belirgin bir kitle gorulmez. Vulva kanserinin semptomlari, dahil olan kanserin kapsamina ve spesifik turune gore degisir. Ornegin, kasinti veya agri, kadinlarin yaklasIk% 50’sinde skuamoz hucreli karsinom ile iliskilidir, vulvanin Paget hastaligina bagli lezyonlar yanma hissi ve kasintiya neden olabilirken, habis lezyonlari olan diger kadinlar asemptomatik olabilir.
Semptomatik vulva invaziv kanserli kadinlarda kasinti, belirgin bir yumru, agri, ulserasyon veya kanama gorulebilir. Supheli lezyonlari olan veya liken skleroz gibi durumlar icin tedaviye yanit vermeyen kadinlar muayene, biyopsi ve uygun sekilde ileri tetkikler icin acilen bir uzmana sevk edilmelidir. Vulva kanseri icin risk faktorleri arasinda sigara, VIN, liken skleroz, liken planus, servikal kanser veya intraepitelyal neoplazi, onceki HPV enfeksiyonu ve pozitif HIV durumu yer alir. Vajinal veya anal intraepitelyal neoplazi (VAIN, AIN) veya invaziv vajina ve anus kanseri, vulva malignitesinden daha az yaygindir.


Vulva Paget Hastaligi
Vulvanin Paget hastaligi (ayrica meme disi Paget hastaligi olarak da adlandirilir), birincil olarak yasli kadinlari etkileyen ve vulvayi etkileyen diger cilt hastaliklarindan klinik olarak ayirt etmek zor olabilen nadir bir kotu huylu durumdur. Klinik ozellikler kasinti ve bazen vulva cevresinde kirmizi, pullu ve kabuklu cilt bolgelerinden kaynaklanan agriyi icerir.
Tipik olarak, cilt lezyonlari baslangicta asemptomatik olduklari veya yalnizca kucuk tahrise neden olduklari icin bir suredir mevcut olacaktir. Paget hastaligindan supheleniliyorsa, bir vulvovajinal uzmana sevk edilmesi onerilir cunku dogru tani biyopsi sonuclarina dayanir. Diger altta yatan malignitelerle bir iliski oldugundan kolposkopi veya pelvik goruntuleme gibi baska arastirmalar da gerekebilir. Ornegin, anus cevresindeki Paget hastaligi, insanlarin yaklasIk% 25 – 35’inde altta yatan bir kolorektal kanser ile iliskilidir.


Tedavi genellikle lezyonun cerrahi olarak cikarilmasini icerir, ancak nuks yaygindir (% 50’ye kadar) ve genellikle daha fazla cerrahi gerekir. Mohs mikrografik cerrahi, eger mevcutsa, daha dusuk rekurrens oranlari ve daha az kapsamli cerrahi eksizyon ile iliskili oldugundan, tercih edilen secenektir. Cerrahi olmayan tedaviler lazer ablasyon, topikal florourasil, imikimod veya fotodinamik tedavinin kullanimini icerir.

Iyi Huylu Cilt Lezyonlari
Vulvovajinal bolgede asagidakileri iceren bir dizi iyi huylu deri lezyonu bulunabilir:
Menopoz Sonrasi Nadir Gorulen Vajinal HastaliklarSeboreik keratozlar
Tuylu ciltte “yapismis” sigil papuller olarak gorunur. Iyi huyludurlar ancak semptomatik olabilirler veya kotu huylu lezyonlarla karistirilabilirler. Cikarma (orn. Tiras, kazima, kuret, diyatermi veya kriyoterapi) genellikle sadece lezyonlar agriliysa, boyut olarak artarsa veya maligniteyi dislamak icin (eksizyonel biyopsi) endikedir.


Deri etiketleri (akrokordon, yumusak fibroma)
Dar bir sap uzerinde sarkik lezyonlar olarak gorunur. Surtunme bolgelerinde (uyluk medialinde) ve obez kadinlarda daha yaygindir. Tiras eksizyonu veya kriyoterapi ile cikarma, yalnizca agrili tahris veya iltihaplanma meydana gelirse gereklidir.
Epidermal inkluzyon kistleri
Labia majoranin tuylu derisinde yaygindir. Tedavi yalnizca kist enfekte olursa (kesi ve drenaj ve uygunsa oral antibiyotik) veya herhangi bir enfeksiyon yerlesmisse cerrahi eksizyon gerektiginde genellikle buyuk ve semptomatikse gereklidir.
Melanositik nevusler (benler)
Tipik olarak deriden koyu renkli, yumusak makuller veya papuller olarak gorunur. Cogunlukla 6 mm’nin altinda captadirlar ve sekil, renk ve yapi bakimindan tek tiptirler. Bununla birlikte, daha buyuk, duzensiz sekil veya renkte olan nevusler, kasIk veya genital bolgelerde nadir degildir. Belirli bir noktanin digerlerinden farkli olup olmadigini belirlemek icin hastanin genel nevus modelini inceleyin, ornegin cirkin bir ordek yavrusu. Emin degilseniz, bir uzman (genellikle bir Dermatolog) tarafindan dermatoskopik muayene ayarlayin. Cikarma sadece kozmetik nedenlerle veya maligniteyi dislamak icin gereklidir.


AnjiyokeratomlarMenopoz Sonrasi Nadir Gorulen Vajinal Hastaliklar
Soliter veya daha cok labia majora yerlesimli, 5 mm’den kucuk coklu kirmizi, mor, mavi veya siyahimsi papullerdir. Kadinlar bu lezyonlarla kanama veya agrili tromboz nedeniyle veya gorunumden endise duyduklari icin basvurabilirler. Guvence uygundur. Daha buyuk lezyonlar, uniform sekli, yapisi ve rengi nedeniyle malign lezyonlardan ayirt edilebilir. Dermatoskopi, tromboze olmadikca, siyah olduklarinda (ve kisa surede cozulduklerinde) tek veya coklu kirmizi, mor veya mavi kesekleri (lakunler) ortaya cikarir.
Lipomlar
Serbestce hareket eden, iyi tanimlanmis, deri alti bir kitle olarak gorunur. Eksizyon, yalnizca agrili, boyutu artan veya maligniteyi dislayan durumlarda endikedir. Vulvovajinal bolgede nadirdir.


ALİNTİ ~
 
Alt 06 Nisan 2021, 15:59   #2
Standart

Allah korusun emegine saglik tatlim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 06 Nisan 2021, 16:06   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah korusun emegine saglik tatlim
tşkler Canim.

 
Alt 12 Nisan 2021, 22:07   #4
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeklerine sağlık

 
Alt 12 Nisan 2021, 23:59   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Tskler.

 
Alt 13 Nisan 2021, 06:53   #6
Standart

Emeğine sağlık canım

 
Alt 13 Nisan 2021, 10:14   #7
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
ZeyNa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık canım
tşkler Canim :*

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:35.