IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


6Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By KuzeyAras


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2021, 13:46   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Adet Dongusu, Hormon Dalgalanmalari Ve Haritalama

Adet dongusu sirasinda hormonlarin nasil dalgalandigini anlamak, kadinlarin bu donemde genel sagliklarini iyilestirmelerine yardimci olacak bir dizi bilgiler saglar. Her kadin, adet dongusu boyunca kadin hormonlarinda 480’e kadar aylik dalgalanma yasamayi bekleyebilir. Oyleyse kadinlar, bu dalgalanan hormonlarin sagliklari ve yasamlari boyunca sagliklari uzerindeki etkileri veya hormonlarinin olmasi gerektigi gibi dalgalanip dalgalanmadigi konusunda nasil fikir edinebilirler?
Bu yazida, adet dongusu sirasinda hormon varyasyonlarinin kadinlarin refahi uzerindeki etkileri hakkinda bilgiler bulunmaktadir. Ayrica hormonlarina uyum saglamak isteyen kadinlar icin bazi cozum onerileri bulunmaktadir. Bu oneriler genel saglik ve egzersiz performansini iyilestirmek ve optimize etmek, perimenopozda gezinmek veya dogurganlik sorunlari, PCOS veya PMS gibi kadin hormonlarina bagli durumlarin yonetilmesine yardimci olmak uzerinedir.


Adet DongusuAdet Dongusu, Hormon Dalgalanmalari ve Haritalama
Cogu kadin, hayatlarinin en az 30 yili boyunca adet dongusu yasamaktadir. Her adet dongusu sirasinda, yumurtaliklardan yumurtanin salinmasini duzenleyen karmasIk bir ic geribildirim mekanizmalari aginda kadinlik hormonu seviyeleri onemli olcude yukselir ve duser. Menstruasyon (donemler), her adet dongusunun baslangicini isaret etmektedir ve kadinlarda erken ergenlik doneminden menopoza kadar, adet donemlerinin durdugu zamana kadar bu devam etmektedir. Ilk adet doneminin (menars olarak da bilinir) ortalama yasi yaklasIk 12’dir. Menars, ortalama yastan birkac yil once veya sonra ortaya cikabilir, ancak genellikle 16 yasindan sonra olamaz.


Hamilelik disinda kadinlar, perimenopoz olarak bilinen menopozun erken donemlerine girene kadar yetiskin yasamlari boyunca duzenli adet gormeye devam edeceklerdir. Perimenopoz sirasinda, yumurtaliklar daha az duyarli hale geldikce normal hormon dalgalanmalari degismeye baslar ve perimenopoz, bir kadinin 12 aydan uzun suredir adet gormedigi menopozla sona erer. Menopozun ortalama yasi 51’dir, ancak menopoz genellikle kirk bes yasindan once gerceklesmese de, bunun her iki tarafinda da birkac yillik farkliliklar olabilir.



Adet Dongusu Ne kadardir, Ne kadar Surer?
Acik ortalama bir adet dongusu 28 gun surer, ancak uzunlugu araligi kadin takvim yilda en az 9 adet donemi sahip, 24 ila 35 gun kadar olma egilimindedir. Ve adet dongusu, kadinlarda degisen hormonlarin duzenli dongusudur ve folikuler faz ve luteal faz olmak uzere 2 asamadan olusur. Bir adet dongusunun baslangici, 1. gun, adet kanamasinin ilk gunudur. 1. gunden itibaren yumurtlamaya kadar (kabaca dongunun 14. gununde meydana gelen) folikuler faz olarak adlandirilir.
Adet dongusunun bu ilk asamasinda, yumurtaliktaki bir folikul, yumurtlamada yumurtaliktan bir yumurta cikarmak icin gelismeye baslar. Bu, adet dongusunun folikuler fazinda baskin hormon olan ostrojeni (en aktif formu ostradiol) uretir. Yumurtlamadan sonraki adet doneminin baslangicina kadar gecen sure luteal fazdir. Adet dongusunun bu ikinci asamasinda, yumurtanin serbest birakildigi folikul kalintilari yumurtaliktaki korpus luteumu olusturur. Korpus luteum, adet dongusunun luteal fazinda baskin hormon olan progesteronu uretir.


Adet Dongusu Hormonlari
Adet dongusune dahil olan ana dort hormon vardir. Bu hormonlar ;
• Yumurtalik tepki hormonlari,
• Ostrojen ve progesteron ile birlikte iki kontrol hormonu,
• Folikul uyarici hormon (FSH)
• Luteinize edici hormon (LH)
Beyin, adet dongulerinin zamanlamasi icin kontrol merkezidir ve hipotalamus ve hipofiz bezlerini icerir. Bunlar, kontrol hormonlari FSH ve LH’yi adet dongusu boyunca dikkatli bir sekilde zamanlanmis bir sekilde salgilar. Bu kontrol hormonlari, ostrojen ve progesteronun temel yumurtalik tepkisi hormonlarinin salgilanmasini saglamak icin yumurtalik uzerinde etki eder.


Adet Dongusu Sirasinda Hormon Dalgalanlamalari
Tum hormonlar dinamik bir durumda iken, bir adet dongusu boyunca kadin hormonlarinin dalgalanmalari, tum hormon aglarinin en karmasIk ve karmasIk olanidir. Her adet dongusu sirasinda, kadin hormonlari, asagidaki adet dongusu grafiginde gosterilen karakteristik bir modelde farklilik gosterir.

Kadin Hormonlari Sagligini Nasil Etkiler?
Her kadinin bir adet dongusu sirasinda kisisel ve bireysel hormon dalgalanmalari, fiziksel ve zihinsel saglik acisindan kendi benzersiz deneyimini sekillendirir. Ornegin, ruh halindeki degisIklikler, uyku duzenleri, artan yorgunluk, aclik durtusu veya adet dongusu ile iliskili diger semptomlar gibi. Bunun nedeni, beyinde ve vucudun diger bolumlerinde bu hormonal varyasyonlardan etkilenen ve bir kadinin yasam kalitesini etkileyebilecek bir dizi fiziksel ve zihinsel degisIklige neden olan reseptorler olmasidir.Adet Dongusu, Hormon Dalgalanmalari ve Haritalama


Bu ozellikle yumurtaliklar tarafindan uretilen tepki hormonlari, ostrojen ve progesteron icin gecerlidir. Bu hormonlarin kadin ureme sistemi, sinir sistemi, kas-iskelet sistemi, sindirim sistemi, kardiyovaskuler sistem, bagisIklik sistemi ve metabolizma uzerinde genis kapsamli etkileri vardir. Adet dongusunun her asamasi, bir kadinin fiziksel ve zihinsel sagligi uzerinde etkili olacak baskin bir hormona sahiptir. Ornegin ostrojen, adet dongusunun folikuler fazinda baskin yumurtalik tepki hormonudur, oysa progesteron luteal evrede baskin yumurtalik tepki hormonudur. Bu asamada daha yuksek progesteron seviyeleri metabolizmada bir artisa neden olur, bu nedenle aclik durtulerinde bir artis yasamak normal degildir.
Boylesine karmasIk bir sistemde, dongulerin uzunlugu, yumurtlamanin zamanlamasi ve her bir hormonun kesin seviyeleri bir kadindan digerine degisir. Ve isleri daha karmasIk hale getirmek icin, bir kadin bir donguden digerine tum bu degiskenlerde degisIklikler yasamayi bekleyebilir.


Hormon Haritasi: Hormonlarda Benzersiz Kisilestirme
Kadinlik hormonlarini olcmenin mevcut uygulamasi, genellikle hormonlarin en az aktif oldugu menstruel sIklusun ucuncu gununde tek bir kan ornegi almaktir. Bu yaklasim, bir kadinin hormonlarinin yalnizca tek bir gunluk goruntusunu verir ve bu, bir dongu boyunca yuksek duzeyde degiskenlik goz onune alindiginda, herhangi bir kesin sonuc cikarmayi cok zorlastirabilir.
Hormonlarin kadinlarin yasamlari uzerinde boylesine buyuk bir etkisi oldugu dusunuldugunde, uzerinde daha cok yapilmasi gerekenler oldugu seklinde bir kani uyanir. Genel nufus ortalamalari uzerinde calismak ve tek bir anlik goruntu, kadinlara adet donguleri ve hormon sagligi hakkinda anlamli bilgiler vermez. Cok daha bilgilendirici olan sey, bir kadinin tam bir adet dongusu boyunca kendi benzersiz hormon varyasyonunu bilmesidir. Bu bilgiyi o dongu sirasinda nasil hissettiginle iliskilendirmek, kadinlara ihtiyac duyduklari cevaplari vererek guclu ic goruler saglayacaktir.
Kan analizi, yapay zeka ve klinik uzmanligin bir kombinasyonunu kullanarak, Kadin Hormonu Haritalama yaptigi tam olarak budur, kadinlar icin cigir acan bir urundur. Bir kisinin adet dongusunun 14. ve 21. gununde yapilan sadece 2 parmak delme kan testine dayanarak, adet dongusunun her gunu icin dort anahtar kadin hormonunun her biri icin kendi kisisel hormon profilini matematiksel olarak modelleyebilir.
Makine ogrenimi sayesinde, kisisellestirilmis egri verilere gore ayarlanir, ne kadar cok veri girilirse sonuclar o kadar dogru olur. Bu kisiye farkli yasam evreleri boyunca hormonlarini takip etmesi icin bir aractir. Ve sonuclar sanki adet dongusunun her gunu kan testi yaptirmis gibi veriler saglar.



Kadin Sagliginin Iyilestirilmesi
Bir endokrinolog kisinin adet dongusu sirasinda hormon varyasyonlari ile o sirada gordugu semptomlar arasinda kurdugu baglantilara dayanarak, hormonlarla ilgili kisinin genel sagligini ve refahini nasil iyilestirecegi hakkinda tavsiyelerde bulunur. Konusunda pratik, hayata gecirilebilecek ve kisisellestirilmis tavsiyeler sunar. Bu tavsiye, kisinin yasam tarzi ve hedefleri baglaminda yer alan beslenme ve egzersiz gibi kontrol altindaki faktorlere odaklanan ve kanita dayalidir.
Ayrica kisiye genel yumurtalik tepkisi icin bir puan verir. Bu puana, adet dongusundeki iki onemli zaman noktasinda alinan kontrol (FSH ve LH) ve yanit (ostrojen ve progesteron) hormonlarinin dengesini hesaplayan ‘Dorduncu Yumurtalik Duyarli Metrik’ (FORM) skoru adini verilir. Kosullarin iyilestirilmesi icin ise yardimci olacak bilgiler saglayabilir. Duzensiz donemler, adet oncesi sendrom, dogurganlik zorluklari, PCOS ve endometrioz gibi durumlar kadin hormonlari ile iliskilidir. Kadin Hormon Haritalama yetersiz luteal fazlari ve anovulatuar donguleri tanimlamaya yardimci olabilir.


Perimenopoz, yumurtaliklar daha az yanit verdiginde menopoza gecis asamasini tanimlamak icin kullanilan terimdir. Bu, azalan ostrojen ve progesteron seviyelerini ve FSH ve LH kontrol hormonlarinin artan seviyelerini uretir. Bu degisIklikler, kadinlarin yasadigi duzensiz donemler, sicak basmalari, gece terlemeleri ve ruh hali degisIklikleri gibi bircok belirtiye neden olur. Kisinin FORM puani birbirini takip eden donguler uzerinden karsilastirmak, yumurtalik duyarliligindaki herhangi bir degisIkligi gosterebilir. Bu ozellikle perimenopoza girip girmediklerini merak eden kadinlar icin gecerlidir. Perimenopoz dinamik bir durum oldugundan, FORM puani uc ayda bir izlemek, menopoz yaklasimi ile tutarli olarak yumurtalik tepkisindeki herhangi bir azalmayi izlemeye olanak tanir.Adet Dongusu, Hormon Dalgalanmalari ve Haritalama
Kadin hormonlari kadin sagliginda buyuk rol oynar. Bir kan testi, bir zamanda tek bir noktada, ozellikle de bu hormonlar en az aktifken adet dongusunun 3. gununde alinan 4 anahtar kadin hormonunun tumunu olcmek icin altin standart iken, kisinin hormon sagligi yeterli bilgi veya icgoru saglamaz. Cunku her kadinin adet dongusu, hormon dalgalanmalari ve nasil hissettigi ona ozgudur. Bu nedenle adet dongusunde belirli bir gun icin tek bir kan testi, neler olup bittigine dair gercek bir fikir vermez.
Cigir acan Kadin Hormonu Haritalama’nin amaci, kadinlarin kisisel ic hormon varyasyonlari ile bunun sagliklari ve hissettikleri uzerindeki etkisi arasindaki baglantiyi anlamalarina yardimci olmaktir. Hormonlarin beklendigi gibi ay boyunca dalgalanip dalgalanmadigini ve yasadigi herhangi bir sorunun hormon seviyelerindeki degisIkliklerle iliskili olup olmadigini gosterir.


Kadin Hormon Haritalama tum kadinlarin adet yasamlari boyunca kisisel olarak en iyi sekilde hissetmelerine yardimci olmayi amaclamaktadir. Perimenopoz etrafinda ortaya cikan belirsizlikle karsi karsiya olan kadinlar icin, Kadin Hormon Haritalama yasamin bu asamasinda meydana gelen onemli degisIkliklerin daha iyi anlasilmasini saglar. FORM puani, kadinlar tarafindan zaman icinde yumurtalik tepkisini izlemek icin kullanilabilecek onemli bir aractir. Dogurganlik sorunlari veya PCOS gibi kadin hormonuyla ilgili sorunlari olan kadinlar icin, Kadin Hormon Haritalama yararli olabilir.
Adet dongusu boyunca ve yasamin farkli asamalarinda kisisel hormon duzeylerindeki degisimleri daha derinlemesine anlamanin avantajlari asIkardir. Bu kadinlari dongulerinin neresinde ve hangi asamada olurlarsa olsunlar, ileriye donuk planlama ve kendi kisisel hedeflerine ulasmak icin stratejiler tasarlama konusunda guclendirecegi umut edilmektedir.


ALİNTİ ~
 
Alt 01 Nisan 2021, 14:15   #2
Standart

emegine saglik cnm guzel bi bilgi

________________

No MoRe DramA
 
Alt 01 Nisan 2021, 14:20   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik cnm guzel bi bilgi
tşkler guzelim :*

 
Alt 01 Nisan 2021, 15:44   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık Ceren Hanımcım

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 01 Nisan 2021, 17:19   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize sağlık Ceren Hanımcım
cok tşk ederim efenim :*

 
Alt 01 Nisan 2021, 17:25   #6
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegıne Saglık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 01 Nisan 2021, 19:22   #7
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzeyAras Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegıne Saglık.
Tsk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:18.