IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 10:55   #1
Standart Adet Dongusunde Hormonlar Cildi Nasil Etkiler?

Ciltte ostrojen ve testosteron gibi hormonlara yanit olarak degisimler olusur. Yagli tip bir cilt yapisinda adet doneminden once ve sirasinda yuz yaginda genelde bir artis fark edilir. Ayrica adet oncesi ve adet doneminde akneler alevlenebilir. Cilt vucudun en buyuk ve en onemli organlarindan biridir ve koruyucu bir fiziksel bariyer olusturur, vucut sicakligini duzenler, ter ve yag gibi sivilarin atilmasini saglar.
Cilt yaslandikca farkli asamalardan gecer ve cilt yapisi degisIklige ugrar bu yuzden, cilt icin standart bir durum tanimlamasi yoktur. Cilt ayrica dis iklime gore, hastalik veya rahatsizliklarla da degisebilir. Ozellikle yuzde ergenlik caginda baslayan degisIklikler fark edilebilir duzeydedir, cunku cilt hormonlar da dahil olmak uzere bircok sinyale bircok reseptor araciligiyla yanit verir.


Hormonlar Cildi Yaglandirir mi?Adet Dongusunde Hormonlar Cildi Nasil Etkiler?
Ergenlik doneminde ve daha sonra yasayabilecek cilt degisIkliklerinin cogu, yag bezleri adi verilen kucuk bezlerden kaynaklanir. Bu yag bezleri sebum adi verilen yagli bir madde uretir ve salgilar. Ergenlik caginda baslayarak, yag bezleri buyur ve sebum salgilamaya baslar, en fazla sebum 15-35 yas arasinda salgilanir. Yagli cilde sahip olma durumunun tibbi terimine sebore denir ve farkli nedenleri vardir.


Sebasoz bezler, cildin diger pek cok yerinde oldugu gibi, seks hormonlarindan etkilenen reseptorlere sahiptir. Bu bezler, testosteron gibi erkek seks hormonlari olan, ancak her iki cinste de bulunan androjenlerden en dramatik sekilde etkilenir. Bu androjenler her iki cinste de ergenlik doneminde sebum uretimini arttirir. Yag bezlerindeki reseptorlere baglanan androjenlerin sayisi arttiginda, daha fazla sebum uretilir. Bu, gozle gorulur sekilde daha yagli bir cilde yol acabilir ve akneye kadar ilerleyebilir.
Sebum uretimi adet dongusu boyunca degisebilirken ostrojenin sebum uretimi uzerindeki etkisi hala belirsizdir. Ostrojenin ozellikle yuksek dozlarda sebum uretimi ve bez aktivasyonunu baskiladigi gosterilmistir, ancak adet dongusu boyunca ostrojenin dogal dalgalanmalarinin cildi nasil etkiledigini anlamak daha zordur. Yapilan bir calismada yagli cilde sahip kadinlarda sebum uretiminde artis menstruasyondan onceki hafta ve ayrica menstruasyon haftasinda meydana gelmistir. En dusuk sebum uretiminin oldugu hafta, adet dongusunun ikinci haftasinda olusmustur.


Bunun yaninda yagli tipte cilde sahip olmayan kadinlarda sebum uretiminde onemli bir degisIklik olculememistir. Ayrica bu calismada hormonal seviyeler olculemediginden, arastirmacilar cildin yagliligindaki degisIkliklerin nihai olarak hormon seviyelerindeki degisIkliklerden kaynaklanip kaynaklanmadigini bilinmemektedir. Diger bircok faktor sebum seviyelerinde rol oynar: bu faktorler arasinda genetik, mevsimsel degisIklikler, asiri gunese maruz kalma ve cilt bakim urunlerinin asiri veya yanlis kullanimi sayilabilirken bunlar cildin yaglilik seviyelerini artirir.



Ostrojen Cilt sagligini Nasil Etkiler?
Ostrojenin yag bezlerini ne kadar etkiledigi hala belirsiz olsa da, ostrojen genel cilt sagliginda onemli bir rol oynar. Ostrojen, artan kolajen uretimi, cilt kalinligi, cilt hidrasyonu, yara iyilesmesi ve gelismis bariyer islevi ile iliskilidir. Bir calisma, 5 kadindan 2’sinin menstruasyon sirasinda daha hassas bir cilt oldugunu bildirdigini ve arastirmacilarin bu asamada dusuk ostrojen seviyelerinden kaynaklandigindan suphelendiklerini bulunmustur. Arastirmacilarin ostrojenin cilt uzerindeki etkisini arastirmanin bircok yolu, menopoz oncesi kadinlari (daha yuksek ostrojen seviyelerine sahip) menopoz sonrasi kadinlarla (daha dusuk ostrojen seviyelerine sahip) karsilastirmaktir. Bu calismada, menopoz sonrasi ve perimenopozal kadinlarin ucte biri, menopozdan sonra, ostrojen seviyelerinin dustugu zaman olan cilt hassasiyetinin arttigini kaydetmistir.


Akne ve Adet DongusuAdet Dongusunde Hormonlar Cildi Nasil Etkiler?
Yuksek duzeyde androjenler asiri sebum uretimini tesvik ettiginde, sebum gozenek icindeki olu deri hucreleriyle birleserek tikanmaya neden olabilir. Gozeneklerin bu tikanmasi, uretilen tum fazla sebumu yakalayabilir ve akne olarak kendini gosterebilir. Bu sebum dolgulu gozenekler bakterilerin yasamasi icin ideal yerlerdir, ozellikle bu gozenekleri kolonilestirmeyi seven ve daha da kotulesen ve iltihapli akneye neden olan P. Acnes. Akne (akne vulgaris), donguyle baglantili en sIk bildirilen cilt rahatsizliklarindan biridir. Perimenstruel fazda (adetten onceki 10 gun, arti kanama gunleri) adet donemine bagli hormonal kopuslar cok yaygindir.
Hormonal sivilcenin nedenleri hala net degil, ancak bazi teoriler var. Bazi arastirmacilar, donem baslamadan once “anti-sebum” etkilerini tesvik edecek yeterli ostrojen olmadigini dusunmektedir. Yuksek ostrojen olmadan androjenler sebum uretimini arttirir, bu da gozenek tikanikliginin artmasina ve P. acnes icin yasanabilir bir ortama yol acar. Diger teoriler, hormonal aknenin progesteron -ostrojen oranlarinin eksIkliginden veya dengesizliginden kaynaklanabilecegini dusundurmektedir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.


Polikistik yumurtalik sendromu (PCOS ) olan kisiler gibi, androjen seviyeleri daha yuksek olan kadinlar ve donguleri olan kisilerde sivilcenin yani sira asiri sac buyumesi ve kadin tipi sac dokulmesi gorulme olasiligi daha yuksektir. Trans erkekler de testosteron almanin ilk yilinda akne lezyonlarinda bir artis fark edebilir, ancak bu uzun sureli testosteron kullanimindan sonra azalmalidir. Bazi insanlar hormonal dogum kontrolunde akne olusumlarinda bir azalma gorurler, bu yuzden bazen akneyi tedavi etmek icin oral kontraseptifler kullanilir. Icinde bir araya dogum kontrol hapi, sentetik ostrojen ki bastirmak dozlarda mevcuttur. Yumurtlama gerceklesmediginde, yumurtalik androjenleri uretilmez.
Aknelerin tamami adet kanamasi veya hormonal dongu ile ilgili degildir. Akne her cinsiyetten ve her yastan insani etkiler. Genetik, diyet ve stres nobetleri de sivilceyi etkileyebilir, ancak burada daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir. Akne tedavisi, benlik saygisini ve yasam kalitesini iyilestirmeye yardimci olabilir. Akne salginlari bir hijyen meselesi olmayabilir, ancak cilt hassasiyetinin arttigi gunlerde cilde bakiminda ne kadar titizlik gosterildigi ile ilgili olabilir.

Ter ve Adet Dongusu Asamalari

Vucudunuzun terleme yetenegi de dongusu boyunca degisir. Sizin bazal vucut isisi luteal fazda artar (sizin dongusunun ikinci yarisi). Arastirmacilar, luteal fazdaki kadinlarin, folikuler fazlarinda (adet dongusunun ilk yarisi) zamana kiyasla, daha yuksek sicakliklara maruz kaldiklarinda uretilen terde bir artis gosterdigini fark ettiler. Terlemedeki bu artis sadece yuzde degil tum vucutta fark edilmektedir. Adet dongusu boyunca terlemede degisIklikler fark ederse, bunlari ozel etiketlerle takip edilmelidir.

Kuru Cilt ve Adet DongusuAdet Dongusunde Hormonlar Cildi Nasil Etkiler?
Istediginizden daha kuru bir cilde sahip olmak, ozellikle soguk mevsimlerde veya kuru iklimlerde cok yaygindir. Kuru cilt de genetikten etkilenir ve yasla birlikte daha yaygin hale gelebilir. Dermatit, sedef hastaligi ve diger cilt rahatsizliklari veya hastaliklari adet oncesi donemde kotulesebilir. Dongu boyunca cilt degisIkliklerini izlenmelidir. Cilt, adet dongusu boyunca meydana gelen hormonal degisIkliklere yanit olarak degisebilir. Dongu farkli zamanlarinda akne salginlari, cilt hidrasyonu, elastikiyet ve yara iyilestirme yetenegindeki farkliliklari fark edebilir.
Cilt degisIkliklerini izlemek, dongusunde veya diger yasam faktorlerinde (uyku ve stres gibi) meydana gelebilecek herhangi bir duzeni fark etmeyi olanak saglar. Izleme ayrica akne gibi cilt problemlerini yonetmek icin etkili stratejiler secme yardimci olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:34   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık kuzum :*

Nefret ediyorum bu dönemlerde sivilce çıkmasından

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:39   #3
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık kuzum :*

Nefret ediyorum bu dönemlerde sivilce çıkmasından
cok tşkler guzelim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:00   #4
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eemeğine sağlık

 
Alt 30 Eylül 2022, 22:26   #5
Standart

bir cogu bu problemi yasiyordur

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:01.