IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2021, 09:35   #1
Standart Menopoz Sonrasi Vulva Ve Vajinal Degisimler

Kadinlarda yasa bagli degisIklikler, idrar tutamama, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve cinsel islev bozuklugu gibi iliskili sorunlarin yani sira vulva dermatit ve liken skleroz gibi vulvovajinal dermatolojik durumlarin olusumunda artisa neden olabilir. Azalan ostrojen seviyelerine bagli menopoz sirasinda ve sonrasinda atrofik degisIklikler, vajinal kuruluk ve tahris dahil olmak uzere bir dizi semptomla sonuclanabilir ve ayrica vulvovajinal travma ve enfeksiyona duyarliligi artirabilir. Vulvovajinal atrofi, ostrojen seviyelerinin azalmasi nedeniyle olusur.
Ostrojen, vulvovajinal dokularin fizyolojisini duzenleyen birincil hormondur. Bir kadin yaslandikca, peri-menopozal donemde baslayan dolasimdaki ostradioldeki asamali dusus, genitouriner sistemin sagligini etkileyebilecek bir dizi degisIklige neden olur. Vulvovajinal derinin dogal hassasiyeti, ilerleyen ostrojen eksIkligi ve uretral aciklik ve anusun yakinligi, yaslanmaya bagli cilt degisIklikleri ile birlikte vulvovajinal deriyi etkileyen kosullari yaygin hale getirir ve menopoz sonrasi bircok kadin icin bir sIkinti nedeni haline gelir. Ilerleyen yasla ve ostrojen seviyeleri azalmasiyla meydana degisIklikler sunlardir:


• Vulval doku atrofisi – ciltte incelme, deri alti yag atrofisi, sac buyumesinde azalma
• Vajinanin atrofisi – introitusun daralmasiyla vajinanin daralmasi ve kisalmasi. Rugal kivrimlarin azalmasi nedeniyle vajinanin astari daha ince, daha az elastik ve daha puruzsuz hale gelme egilimindedir.
• Diger tum ostrojene bagimli dokularin atrofisi, ornegin pelvik taban kaslari, uretral mukoza, uterus, yumurtaliklar
• Azalmis damarlanma
• Azalmis vajinal salgi
• Vajinal mikrofloradaki degisIklikler – vajinal epitel hucrelerinden azalmis glikojen, vajinanin pH’inda asidikten daha bazik (tipik olarak> 5.0) bir degisIklige neden olur. PH’daki degisIklik, asit ureten bakterilerin (orn. Laktobasil) hayatta kalmasi icin zararlidir ve pH ve mikroflorada daha fazla degisIkliklere yol acabilir.


Menopoz Sonrasi Vulva ve Vajinal DegisimlerVulvovajinal atrofi, menopozdan sonra tum kadinlarda progresif olarak ortaya cikan vulva ve vajinadaki spesifik atrofik degisIklikleri tanimlamak icin kullanilan terimdir. Azalan ostrojene bagli karakteristik degisIklikler vajinal kuruluk, tahris ve rahatsizlik gibi bir dizi semptomla sonuclanabildiginden, kendi basina bir durum olarak da kabul edilir. Atrofik degisIklikler ayrica vulvovajinal cildi travma ve enfeksiyona karsi daha savunmasiz hale getirir.
Diger vulvovajinal durumlar menopozdan sonra daha yaygin hale gelir. Vulvovajinal atrofiye ek olarak, menopozdan sonra vulva dermatit, liken skleroz ve daha az sIklikla liken planus gibi bir dizi baska durum daha yaygin hale gelir. Liken simpleks menopoz sonrasi kadinlarda da ortaya cikabilir, ancak daha genc kadinlarda gorulur. Bu kosullardan kaynaklanan semptomlarin paterni genellikle benzer olabilir ve kadinlarin cogunda birincil semptom olarak kasinti gorulur. Bununla birlikte, mevcut semptomlarin spesifik olmayan dogasi, cesitli durumlar arasinda ayrim yapmayi zorlastirabilir.


Bazi kadinlarda, ayni anda birden fazla vulva durumu mevcut olabilir veya altta yatan daha genel bir dermatolojik durum, ornegin sedef hastaligi olabilir. Birincil dermatozdan kaynaklanan kasinti, kasinmaya ve asiri hijyenik onlemlere yol acarak ikincil liken simpleks ve tahris edici kontakt dermatite yol acabilir. Bu nedenle, bir baslangic tedavi rejimi semptomlarda bir iyilesme saglamada basarisiz olursa, diger teshisler dusunulmelidir. 2 Bazi hastalarda tani koymak zor olabilir, bu nedenle vulva bozuklugu yanit vermediyse, teshisi dogrulamak icin genellikle bir Dermatolog veya Jinekologa (tercihen vulva dermatozlarina ozel ilgi duyan) sevk edilmesi onerilir ve birinci basamak tedaviye baslanir.
Ostrojen bagimli dokularin Atrofi rahim sarkmasi, idrar kacirma da dahil menopoz sonrasi kadinlar, diger jinekolojik sorunlara katkida bulunabilir. Bu faktorler su sekilde siralanabilir;
• Inkontinans cilt lezyonlari icin bir risk faktorudur
• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlari


• Tekrarlayan UTI’ler
• Menopoz sonrasi kadinlarda vulvovajinal kandidiyazisMenopoz Sonrasi Vulva ve Vajinal Degisimler
• Bakteriyel vajinoz ile ilgili sorunlar
Cesitli nedenlerle, cinsel yolla bulasan enfeksiyonlar (STI’ler) genellikle yasli kadinlarda bir tani olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, menopoz sonrasi bircok kadin cinsel olarak aktif olmaya devam etmektedir ve enfeksiyona karsi artan duyarlilik (atrofik degisimin bir sonucu olarak) ve ozellikle bekar olan kadinlarda prezervatif kullaniminin olmamasi nedeniyle daha yuksek CYBE riskine sahip olabilir. Vulvovajinal atrofi ve vulva cilt rahatsizliklarindan etkilenebileceginden, kadinlarin cinsel islevle ilgili endiseleri de olabilir.
Pek cok kadin bir saglik uzmaniyla vulva veya vajinal problemler hakkinda konusmak konusunda isteksiz olabilir ve baslangicta vulvovajinal semptomlari hafifletmek icin recetesiz urunler kullanabilir. Vulvovajinal semptomlari olan kadinlarin sadece% 25-50’sinin Pratisyen Hekimlerinden yardim istedigi tahmin edilmektedir. Arastirmalar, kadinlarin yardim istememesinin asagidakiler dahil bircok nedeni oldugunu gostermistir:


• Utanc verici, rahatsiz edici veya ozel bir konu oldugu hissi
• Yaslanmanin normal bir parcasi oldugu inanci
• Mevcut tedaviler oldugunun farkinda olmamak
• Bu sorunlar hakkinda nasil bir konusma baslatilacagini bilmemek
Vulvovajinal sagliktaki degisIkliklerin yaslanmanin beklenen bir parcasi oldugunu kabul etmek ve herhangi bir semptomun varligi hakkinda bir konusma baslatmak, kadinlari endiselerini paylasmaya ve tedavi secenekleri hakkinda daha acik olmaya tesvik edebilir. Bazi kadinlar, vulvovajinal bolgenin klinik muayenesi ihtiyacindan rahatsiz olduklari veya utandiklari icin vulvayi etkileyen bir cilt rahatsizligi oldugunu aciklamayabilir. Endiseleri kabul edilmeli ve uygunsa, baska secenekler sunulabilir, ornegin normal pratisyen hekimi erkek ise muayenehanede bir kadin pratisyen hekimi gormelidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 22:27   #2
Standart

paylasim icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:22.