IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2020, 09:57   #1
Standart Dogumdan Sonraki Cinsel Yasam Uzerine Merak Edilenler

Dogum sonrasi ilk birkac hafta, ister yeni isterse tecrubeli bir anne icin en zorlayici donemdir. Cunku bu donemde anne ve bebegi yeni bir rutine alismaya calismakta, uyku problemi yasamakta ve annenin birakin kendine bakmayi hatta dus almak bile zamani olmamaktadir. Cinsel iliski, muhtemelen dogumdan sonraki ilk birkac hafta ve hatta aylarda bir oncelik degildir ve bu cogu cift icin bir sorun degildir. Ister vajinal yolla dogum yapilmis olunsun, isterse sezaryen dogum yapilmis olunsun, vucudun iyilesmesi zaman alir, ayrica, enerjinin cogu bebegin bakiminda harcanir. Tum bunlar yaninda, cinsel hayatin insan olmanin onemli bir parcasi oldugu konusu da inkar edilemez ve ciftlerin ne zaman tekrar cinsel hayatlarina kaldigi yerden devam edebilecegini merak etmesi de gayet dogaldir. Bu yazida dogumdan sonra cinsel hayata nasil gecilir ve neler yapilmasi gerektigine dair bilgiler bulunmaktadir.

Dogumdan Ne Kadar Sonra Cinsel Iliskiye Girilmeli?
Dogumdan Sonraki Cinsel Yasam Uzerine Merak EdilenlerAmerikan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmanlari Koleji, bir kadinin bebekten sonra seks yapmaya baslayabilecegi belirli bir zaman olmadigini soylese de, dikkate alinmasi gereken birkac faktor vardir. Ilk once dogumdan sonraki alti hafta icinde dogum sonrasi kontrollerin yapilmasi icin doktora gorunmek gerekir. Anne vajinal dogum yaptiysa, vajinanin gerginligi, epizyotomi veya yirtilmadan iyilesmesi devam etmektedir. Yirtik veya ameliyat kesIkleri olanlar icin dogumdan sonraki dort haftadan once seks yapmak vajinal enfeksiyona duyarli hale getirebilir.
Bununla birlikte, partnerle birlikte dogumdan sonra genellikle dort hafta iliskiye girmeme siniri koyulur ve bu sinira uymak istemeyen ciftler doktoru ile goruserek cinsel iliskiye girmeleri gerekebilir. Cunku bu dort hafta icinde cinsel iliski sonrasi kanama olma riski daha yuksektir. Bununla birlikte bu sinir sezeryanla dogum yapanlar icinde genellikle gecerlidir cunku kesi yapilan bolgenin iyilesmesi zaman alir, bu nedenle dogumdan dort ila alti hafta sonra doktor onayi olmadan cinsel iliskiye girilmemelidir.



Dogum Sonrasi Cinsel Iliskide Hassasiyet
Her kadin farklidir, bu nedenle dogumdan sonra cinsel birliktelik sonrasi, hafif hassasiyetten agriya kadar farkli deneyimler yasanabilir. Kadinlarin hamileligin son ve hassas aylarinda seks yapmamasi da yaygindir, bu nedenle dogum sonrasi cinsel iliski, son cinsel iliskiden bes ila alti ay sonra da gerceklesebilir. Eger durum buysa, muhtemelen dogum sonrasi girilen cinsel iliskide rahatsizlik yasanabilir. Eger kisi vajinal dogum yani normal dogum yaptiysa, vajinal kaslari muhtemelen gerilir, ancak bu gecici bir durumdur. Ilave olarak, vajinada normalden daha fazla kuru hissedilebilir anne emziriyorsa bu daha muhtemeldir. Cunku emzirmek ostrojeni bastirir ve vajinanin kurumasina ve daralmasina neden olur. Normalde dusuk ostrojen seviyeleri vajinal dokuyu incelterek ekstra bir rahatsizlik katmani ekleyebilirken bu donem durum farkli olabilir.Bununla birlikte, hamilelikten sonra cinsellik iliskinin baslangicinda bazi zorluklari olsa da, kisi partneri ile birlikte bunlari asmak icin bazi adimlar atabilir.

Dogumdan Sonra Cinsel Hayat Nasil Baslatilir?
Esler dogumdan sonra doktorundan cinsel hayatlarina baslayabileceklerine dair onay aldiktan sonra, yine de dikkatli olmalari gerekir. Yeni annelerin bebekten sonra cinsel yasamlarina geri donmek icin atabilecegi birkac adim vardir. Iste bu adimlar su sekildedir:
• Egzersiz yapmak: Dogumdan sonra Kegel egzersizleri yaparak vajinayi sekillendirmek mumkundur. Bu basit egzersizler kan akisini artirir ve pelvik taban kaslarinin tonunu geri kazandirarak vajinanin dogumdan sonra orijinal yapisini geri kazanmasina yardimci olur.
• Onlem almak: Anne henuz baska bir hamilelige hazir degilse, doktorundan dogum kontrol yontemlerini ogrenerek olasi bir hamilelik riskini azaltabilirler.
• Kayganlastirici kullanmak: Kayganlastirici, dogumdan sonra ilk cinsel aktivitede pek cok kadinin gerekli buldugu bir durumdur. Bunun hayatin heyecanlan duzeylerini artiracak, cinsel urunler kullanabilirler. Bu tur yardimci maddeler kullanmak, kisinin partneriyle tekrar ayni ambiansi ve heyacani yakalamasina yardimci olarak, vajinal islakliga yardimci olur ve cinsel hayatlarini kolaylastirir. Annenin normal hormon seviyelerine donene kadar bu tur kayganlastiricilar kullanmasi cinsel aktivitelerinde zevk duzeyini artirirken agrinin azalmasini saglar.
• Ihtiyaclar konusunda utangac olmamak: Dogum sonrasi ilk cinsel iliski fikri gerginlik yaratabilir. Bu surecte ciftlerin rahatlamasini saglayacak sekilde birbirlerine masaj yapmalari bu gerginligin atilmasi icin yardimci olacaktir. Bu anlamda ciftler birbirlerine karsi acik olmali ihtiyaclarini dile getirmelilerdir.
• Seks pozisyonunda dikkatli olmak: Kadin kendine iyi gelecek pozisyonlar bulmak icin durumu iyi yonetmelidir. Cinsel iliskide herhangi bir dikise baski uygulanmamasina ve sert hareketlerden kacinilmaya dikkat edilmelidir. Dogum sonrasi ilk birkac cinsel iliski girisiminde kadin pozisyon olarak ustte olmayi veya yan yana posizyonlar tercih edilmelidir. Iliskiye oncelikle yavas baslanmali, kontrollu olarak hizlanma konusunda kontrollu olunmalidir.

Dogum Sonrasi Cinsel Hayatta Yaygin Olarak Gorulen Sorunlar ve Cozumleri
Dogumdan Sonraki Cinsel Yasam Uzerine Merak EdilenlerCiftler zihinsel olarak kendini yeniden cinsel hayata baslamak icin hazir hissetse de fiziksel olarak buna hazir olmayabilirler. Dogumdan bu yana vucut kendini iyilestirmeye calismasinin yaninda, hormonlar libidoyu dusuruyor ve bebek enerjiyi tuketiyor olabilir. Ancak bu yasananlar konusunda kisi yalniz olmadigini bilmesi gerekir, cunku cogu hatta tum yeni dogum yapmis kisiler bu durumlari yasarlar. Asagida yaygin olarak yasanan dogum sonrasi zorluklar ve cozum yollari bulunmaktadir:
Dogum Sonrasi Cinsel Iliskinin Aci ve Agriya Sebep Olmasi
Bazi anneler, dogum sonrasi seks agrisinin kisa surdugunu ve bunun icin kayganlastirici gibi rahatlatici cozum yollarina gerek olmadigini dusunebilirler. Ancak bazi kisiler icin, ozellikle de iyilesmesi gereken onemli bir yirtigi olanlar icin agri yogun ve sasirtici derecede uzun sureli olabilir. Yapilan, bir calisma, tum annelerin neredeyse yarisinin dogumdan alti ay sonra cinsel iliskide devam eden agri yasadigini tespit etmistir.
Cinsel aktiviteye geri donmenin en iyi yollarindan biri, haftada en az bir veya iki kez cinsel iliskiye girmektir. Ancak bebekten sonra girilen cinsel iliski zevkten daha fazla aciya neden oluyorsa, ilk adim oncelikle partnerlerin birbirlerine karsi anlayisi ve nazik davranmalari gerektigidir. Annenin onceden rahatlamasina yardimci olmasi icin meditasyon yapmasi veya partnerinden masaj yapmasini istemesi bu konuda yardimci olabilir. Bunun Diger secenekler arasinda, iliskiden once asetaminofen (Tylenol ve digerleri) veya ibuprofen (Advil, Motrin ve digerleri) gibi recetesiz satilan bir agri kesici almak ve duzenli bir Kegel rutini surdurerek pelvik tabanini guclendirmek yer alir. Ayrica, cinsel iliskiye girmeden once gevsemeye calisilmalidir.
Bu cozum yollari denendigi halde bir aylik duzenli cinsel iliskiden sonra kademeli bir iyilesme fak edilmezse doktora muracaat edilmelidir. Doktorun yapacagi kapsamli bir muayene, agrinin nedenini, yirtigin bulundugu bolgedeki yara dokusu veya hatta cok sIki bir sekilde dikilmis bir onarim gibi ortaya cikarabilirken, bir mantar veya baska bir enfeksiyon agriyi tetikliyor olabilir. Bu durumda gerekiyorsa doktor kisiyi pelvik taban terapistine yonlendirebilir veya agri, kurulugu ve tahrisi hafifletmek icin bir ostrojen kremi recete edebilir.

Dogum Sonrasi Libidonun Dusmesi
Ciftlerin eski cinsel yakinligi geri kazanmasinin harika bir yolu, durust ve net bir ilisimlerinin olmasidir. Duygularini birbirleri ile paylasmalari, ihtiyaclarini ve endiselerini birbirlerine aktarmalari bu noktada onemlidir. Bu saglikli bir cinsel hayati ilk kuralidir. Bunun icin birbirlerine zaman ayirmalari gerekir. Mesela bebeklerini bakacak bir buyuklerine birakarak bir aksam yemegine cikabilirler, beraber hos vakitler gecirebilirler. Ardindan, iletisimin yavas yavas fiziksel yakinliga donusmesi icin istekli olmalilardir. Mesela el ele tutusmak, masajlar, kucaklasmalar, hos hazirlik yapmalar, romantikligi yakalamanin ve cinsel hayatlarinin bebek oncesindeki ruhunu yeniden yakalamanin harika yollaridir.

Goguslerde Hassasiyet ve Sizlama Hissedilmesi
Goguslerde hassasiyet ve sizi varsa onlari pompa yardimi ile bosaltmak veya bebegi emzirmek bunu azaltabilir. Ayrica, cinsel iliski sirasinda agirligin bir kismini hafifletmek icin emzirme sutyeni takilabilir veya bir atlet giyilebilir. Bebek duzenli olarak emzirmeye baslandiginda gogusler daha az hassas hale gelecek ve daha fazla cinsel zevk alinmasina izin verecektir.



Dogumdan Sonra Cinsel iliskiden Ayni Zevki Almamak
Vajinal bolge dogum sonrasi farkli hissediliyorsa, bu tamamen normaldir ve muhtemelen dogum sirasinda kaslarin gerilmesi nedeniyledir. Burada kisi Kegel egzersizleri yaparak vajinal kaslarini calistirabilir ve zevk duzeyini artirabilir.

PsIkolojik Olarak Cinsel Iliskiye Hazir Olmamak
Dogum sonrasi psIkolojik olarak cinsel acidan istekli olmamak veya kendini hazir hissetmemek cogu kadinin yasadigi bir durumdur. Bu durumu asmak icin ayni durumu yasayan annelerde sohbet etmek, sorunlarini paylasmak, bu durumun asilmasinda yardimci olabilecek bir aktivitedir. Ayni zamanda partneri ile hissettiklerini acik bir sekilde paylasmasi daha hizli yol kat etmesine yardimci olacaktir.
Ozet olarak cogu kadin dogumdan sonra cinsel iliskiye girmeme uzerine doktorunun tavsiyede bulundugu sureyi tamamlasa bile kendini hazir hissetmez. Bu bebegin bakimi icin harcanan enerji, ona iyi bakabiliyor muyum kaygisi, vucudun iyilesme sureci, hormonlarin eski haline donme sureci de dahil olmak kaydi ile bir cok faktor tarafindan etkilenen bir donemdir. Bu donemi hizli ve saglikli olarak gecilmesinde partnerin destek ve hassasiyeti de onemli bir faktordur. Kadinlar yukarida belirtilen ipuclarini ve adimlari takip ederek ve tabi ki bir bebege sahip olmanin da bilinci ile bu sureci rahatca asmalari mumkundur. Gerektigi takdirde bir psIkologtan veya terapistten yardim almayi da goz ardi etmemeleri gerekir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 22:27   #2
Standart

emegine saglik canim

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:40.