IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 09:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cerrahi Menopoz Nedir?

Cerrahi menepoz, menepoz doneminin bazi operasyonlarla induklenmesi durumuna verilen isimdir. Kisinin kendisini cerrahi menopoza hazirlamasi, yasaminin bundan sonraki kismina ostrojen ve progesteron olmadan devam etmesinde ilk adimidir. Bu yazida cerrahi menepoz nedir, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler bulunmaktadir.

Cerrahi Menopoz Nedir?
Menopozun dogal olarak gerceklesmesi, 45 yasindan 51 yasina kadar herhangi bir donemde baslayabilen kademeli bir surectir. Bu sure zarfinda, yumurtaliklar bu hormonlardan daha az urettiginden dolayi ostrojen ve progesteronda dalgalanmalar yasanir. Kisi birbirini takip eden 12 ay boyunca bir sure regl olmadiysa, resmen menopoza girmis sayilir. Bununla birlikte, cerrahi menopoz ile menopoz semptomlari bir gecede baslayabilir. Yumurtaliklarin cikarilmasiyla vucut, adet dongusunu hemen durduran ostrojen ve progesteron uretmeyi durdurur. Her iki yumurtaligi da ortadan kaldiran prosedur icin tibbi terim bilateral ooferektomidir.
Kisinin histerektomi varsa, cerrah sadece uterusunu cikarir, bu nedenle cerrahi olarak induklenen menopozda hemen belirtileri deneyimlemek mumkundur. Yumurtaliklar ostrojen ve progesteron uretmeye devam edecek, ancak adet donemleri duracaktir. Kismi histerektomi ile erken menopoz gecirme olasiligi daha yuksektir. Neden histerektomi gecirildigine bagli olarak, cerrah, ozellikle endometriozis gibi bir hastaligi veya durumu tedavi ediyorsa, yumurtaliklari da cikarabilir.



Cerrahi Olarak Induklenen Menopozun Olumlu Etkileri
Kisinin sayet belirli bir kanser gelistirme riski daha yuksekse doktorun ooferektomi veya histerektomi onerebilmesinin bircok nedeni vardir. Ozellikle fibroid varliginda agir ve agrili donemler yasiyorsa, cerrahi olarak induklenen menopoz secilebilir. Doktorlar, yumurtaliklari cikarmak icin bilateral ooferektomi ile birlikte genellikle bu durumda tam bir histerektomi onerir. Cerrahi menopozun olumlu etkilerinden biri, agir donemlerin ve fibroidlerin agrili semptomlarindan kurtulmak seklinde olabilir.
Cerrahi menopozun bir diger olumlu etkisi, yumurtalik kanseri gelisme riskinin azalmasidir. Ailede yumurtalik kanseri oykusu varsa veya kisi bu hastaliga yatkinsa, doktoru cerrahi menopoz onerebilir. Bu ameliyata giren bazi kisiler, yumurtalik kanseri hakkinda surekli olarak endise duymaktan kurtulurlar. Arastirmacilar ayrica cerrahi menopozun meme kanseri riskini azaltmaya yardimci oldugunu bulmuslardir.
Cerrahi menopoz bazi insanlara, ozellikle endometriozisin pelvik agrisina maruz kalanlara rahatlama getirebilir. Bu durum, uterus astarinin (endometrium), yumurtaliklar ve fallop tupleri gibi, olmamasi gereken yerlerde buyumesine neden olur ve adet sirasinda yogun agriya neden olur. Cerrahi menopozun endometriozisi olan bazi insanlara yardimci oldugu gosterilmistir, ancak etkinligi kisiden kisiye degisir ve herkes icin dogru olmayabilir.

Cerrahi Menopoz Belirtileri ve Yan Etkileri
Cerrahi menopoz belirtileri dogal menopoz belirtilerine cok benzer ve ayni yan etkileri gorulebilir. Bununla birlikte, hormonlarin kademeli olarak azaltilmasi yerine, cerrahi menopoz hormonlari aniden durdurur, semptomlarin aniden ve bazen daha siddetli gorunmesine neden olur. En yaygin gorrulen belirtileri arasinda sunlar bulunmaktadir:
• Cerrahi menopozun en sIk gorulen semptomlari sicak basmasi, gece terlemesi ve vajinal kuruluktur.
• Ostrojen eksIkligi kemik yogunlugunun azalmasina ve osteoporoz gelisme riskinizi artirabilir. Kiriklar da daha yaygindir.
• Vajinal kuruluk cinsel iliskiyi rahatsiz edebilir ve bazen aci verici hale getirebilir.
• Yumurtalik testosteron kaybi ile libidoda bir dusus yasanabilir.
• Yumurtaliklarin cerrahi menopozla cikarilmasi, duygusal ve zihinsel sagligi etkileyebilecek dogurganlik kaybi anlamina gelir.
• Ostrojen, dokularin canliliginda onemli bir rol oynar. Bu hormonun dusuk seviyeleri kardiyovaskuler sisteminizi etkileyebilir ve sizi kalp hastaligina daha duyarli hale getirebilir.

Cerrahi Menopoz Tedavisi
Cerrahi menopoz belirtileri hakkinda endiseler varsa, menopozal hormon tedavisi (MHT) hakkinda uzman bir doktora gorunmek gerekebilir. Ozellikle endometriozis olanlar icin olmasa da, doktorlar genellikle cerrahi menopoz semptomlarini hafifletmek icin hormon replasman tedavisi (HRT) recete ederler. Hormon replasman tedavisinin ana yarari, kardiyovaskuler hastalik ve osteoporoz riskini yonetmektir. Bu tur cerrahi menopoz tedavisi herkes icin her zaman etkili degildir.
Kisi 45 yasin altindaysa ve MHT icin yuksek riskli bir aday degilse, buyuk olasilikla cerrahi olarak induklenen menopoz icin hormon replasman tedavisi onerilmektedir. Cogu kisi bu cerrahi menopoz tedavi planini, dogal menopoz yasi olan 51 olana kadar takip etmektedir. Bu noktada, doktor kisinin HRT olmadan yasadigi semptomlari nasil yonetecegi hakkinda hasta ile birebir gorusmeler bulunmaya devam ederek takibini yapar.
MHT ozellikle meme kanseri oykusu olanlar icin degildir. Bununla birlikte, calismalar meme kanseri gelisme riski daha yuksek olan kadinlar icin guvenli bir cerrahi menopoz tedavisi oldugunu bulmustur. Kisi hormon replasman tedavisinden vazgecmek, menopoz semptomlarinin ani bir geri donusu yasamasina neden olur, bunun doktor tarafindan dikkatli olarak hastanin gozetimi yapilmalidir. Kadinlarin yaklasIk yuzde 50’si siddetli sicak basmasi ve gece terlemesi sIkayetleri oldugunu bildirmektedirler.
Uygulanacak olan cerrahi menepoz turlerinden hangisinin kisi icin dogru oldugu hastanin durumuna baglidir. Histerektomiden kurtulan kisiler icin doktorlar genellikle ostrojen bazli bir replasman tedavisi recete etmektedirler. Rahimleri bozulmamis olan kisilere ostrojen ve progesteron hormonu replasmani kombinasyonu verilir. Eger hasta 45 yasindan kucukse, doktoru cinsel durtulerini artirmaya yardimci olacak bir testosteron takviyesi onerebilir.

Cerrahi Menopoz Sonrasi Semptomlarin Yonetilmesi
Cerrahi menopozdan sonra artan osteoporoz riski ile, kemik yogunlugu kaybina karsi koymak icin birkac yasam tarzi degisIkligi yapmak akillica bir yaklasim olacaktir. Kemikleri guclu ve saglikli tutmaya yardimci olmak icin kalsiyum ve D vitamini takviyeleri eklenebilir. Ameliyat sIkayetleri sona erdirdikten sonra, haftada en az iki kez direnc egitimi iceren duzenli bir egzersiz programi eklemek saglikli kemiklere sahip olmak ve onarilmasina yardimci olabilir. Ayrica kafein kullaniminizi sinirlamak ve sigarayi birakmak kemik sagligini iyilestirmenin ve kisinin osteoporoza karsi kendisini korumasinin diger iki yoludur.
Yumurtaliklarin cikarilmasindan sonra, sicak basmalari, gece terlemeleri ve vajinal kuruluk gibi kan damarlarindaki degisIkliklerle (vazomotor semptomlar) ilgili semptomlari yonetmeye yardimci olmak icin hormon replasman tedavisi onerebilir. 45 yasin altindaki kisiler daha yuksek bir ostrojen dozuna ihtiyac duyabilir ve doktorlar ayrica libido kaybina yardimci olmak icin testosteron eklemeyi onerebilir. Baslangicta, bu tur tedaviyi kisinin ne kadar iyi tolere ettigini gormek icin muhtemelen dusuk dozlarda ostrojen recete edilmektedir.
Doktorlar ayrica genellikle cerrahi menopoza giren 45 yasin altindaki kisiler icin kemik yogunlugu taramalari onermektedir. Iki yilda bir kemik taramasi yaptirmak gerekir. Ve ayrica cerrahi menopozdan sonra kemik kaybina yardimci olmasi icin MHT’yi onerilebilir. Cerrahi menopoz ostrojen ve progesteron uretimini durdurur ve bu vucudun bircok farkli sekilde etkiler. Kolesterol ve yuksek yagli, yuksek sekerli gidalari sinirlandirarak kalp sagligina cok dikkat edilmelidir. Duzenli kontroller kan basincini ve kolesterolu izlemenize yardimci olur, boylece kisi kendini kardiyovaskuler hastaliklara karsi koruyabilir. MHT kemik kaybina ve vazomotor semptomlara yardimci olurken, kalp hastaligi icin etkili bir cerrahi menopoz tedavisi olup olmadigini belirleyecek hicbir kanit yoktur.
Cerrahi menopozdan sonra vucutta olan bu degisIkliklerden sonra depresyonda girmek nadir bir durum degildir. Bircok kisi, bu semptomlarin yonetilmesine yardimci olmak icin danismanlik ve destek gruplari araciligiyla yardim istemektedirler. Bu anlamda cevrimici forumlar, bu zor zamanda destek ve yardim icin mukemmel bir kaynak sunmaktadir. Bu problemi yasayanlarin iletisim kurmaktan ve yardim istemekten cekinmemeleri gerekir cunku bunu yasayan tek kisi kendileri degildir.
Kisi cerrahi menopoz dusunuyorsa, jinekologu ile gorusmeli kafasindaki sorulari kendisine yoneltmelidir. Bu sekilde bu operasyona karar vermeden once tum tereddutlerini yok edebilir. Eger cerrahi menepoza karar verilirse, ameliyat oncesi yerine getirmesi gereken prosedurlere hazirlikli olmasi, ameliyat sonrasi bakimi icin cevresindekilerden yardim almasi gerekebilir. Cerrahi menopoz yoluyla destek almak semptomlari yonetmeye ve kisinin kendisini gibi hissetmesine yardimci olabilir.
 
Alt 01 Ekim 2022, 00:57   #2
Standart

degisik bir isim bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:12.