IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 10:12   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dusuk Dogum Agirligi Epidemiyolojisi Ve Faktorleri

Kuresel olarak incelendiginde yillik olarak tum dogumlarin tahmini % 15-20’si dusuk dogum agirlikli (LBW). Gerceklesmektedir. Dusuk dogum agirliklari, neonatal ve postneonatal mortalite ve morbidite acisindan daha buyuk risk altindadir. Bu nedenle, dusuk dogum agirligi prevalansini, prediktorleri ve olumsuz perinatal sonuclari ve ilgili olasi onleme yontemlerini vurgulanmalidir.
Sosyodemografik, obstetrik (onceki kurtaj, hipertansif bozukluk, dogum oncesi ziyaretler ve prematurite) ve beslenme faktorleri dusuk dogum agirligi riskini artirmistir. Dusuk dogum agirlikli yenidoganlar, olumsuz perinatal ve cocukluk sonuclariyla iliskilendirilmektedir.Bu sorunlar su sekilde siralanabilir;
• Dusuk Apgar skoru,


• Neonatal olum,
• Yetersiz beslenme,
• Okul caginda ogrenmede zihinsel bozukluklar
Daha once veya yakin zamanda morbiditeleri, hipertansif gebelik bozukluklari olan kadinlarin bakiminin iyilestirilmesi ve premature, dusuk dogum agirligini ve bunun olumsuz perinatal sonuclarini azaltmayi amaclayan oncelikler olmalidir. Dogum oncesi ziyarete akil sagliginin dahil edilmesi, yuksek riskli hamile bir kadinin bakiminin iyilestirilmesi ve toplum temelli kanguru anne bakimi uygulamasi da onerilmektedir.


Dusuk Dogum Agirligi Epidemiyolojisi
Kuresel olarak tum dogumlarin tahmini% 15-20’si dusuk dogum agirlikli olup, yilda 20 milyondan fazla dogumu temsil etmektedir. Gelismis ulkelerde LBW orani dusurulmektedir. Afrika ulkelerinde daha yuksek olan ve demografik ve saglik surveyans verilerine gore gelismekte olan 10 ulkede% 15.9 olan dusuk dogum agirligi dagilimi su sekildedir;
• Burkina Faso’da % 13.45,
• Gana’da % 10.2
• Malawi’de % 12.15,
• Senegal’de% 15.7
• Uganda’da % 10


Dusuk Dogum Agirligi Epidemiyolojisi ve FaktorleriEtiyopya hastanesinde LBW insidansi, son meta-analize gore Hawassa’da % 16.6 ve Etiyopya’da % 17 idi. Zambiya ve Tanzanya’nin DDA prevalansinin % 10.6’sini gostermektedir. Gelismekte olan ulkelerde meydana gelen en yuksek prevalans, evde dogum, preterm dogum ve gebelik sirasinda hipertansiyon, antepartum kanama ve komplike vakalarin sevkini artiran ve DDA riskini artiran calisma alani farkliligindan kaynaklaniyor olabilir. Calismalar, LBW prevalansinin ulkeler arasinda farklilik gosterdigini ortaya cikarmistir. Ornek vermek gerekirse; Nijerya’da % 7,3, Hindistan’da % 40,0 ve Iran’da % 5-12 arasindadir.



Dusuk Dogum Agirliginin Belirleyicileri
Belirtilen dusuk dogum agirligi ve erken dogum ile iliskili en yaygin tanilar hipertansif bozukluklar, kanama ve akut veya kronik fetal sinirlamalardir(fetal sIkinti veya intrauterin buyume kisitlamasi). Guney Etiyopya’daki Hawassa Universitesi Kapsamli Ihtisas Hastanesinde yapilan yeni bir calisma, onceki dusuk, hipertansif gebelik bozuklugu, ANC ziyareti sIkligi ve dogumdaki gebelik yasinin LBW’nin en yaygin prediktorleri oldugunu gostermektedir.


Sosyodemografik Faktorler
Anne yasi, DDA’nin onemli bir prediktorudur. Gelismekte olan ulkelerde yapilan bir calisma 35-49 yas arasi anne yasi LBW olasiligini artirdigi belirlenmistir. Ek olarak, anne yasi <20 sosyal destegin olmamasi ve kirsalda ikamet ve orgun egitimin olmamasi bir diger LBW ile iliskili faktorlerdir.

Obstetrik Faktorler
Premature, dunyadaki Ldusuk dogum kilosu icin tek tahmin edici faktordur denilebilir. Bu durum farkli calismalar tarafindan kanitlanmistir ve 37 haftanin altindaki gebelik yasi DCB riskini onemli olcude artirmistir. Tamamlanan 37 haftadan once dogum yapan kadinlarin dusuk agirlikli dogum yapma riski daha yuksektir. Bu, farkli calismalarla ve Etiyopya’da yapilan sistematik bir inceleme ve meta-analizle uyumludur. Erken dogumun artan LBW oranlari ile onemli olcude iliskili oldugunu tespit edilmistir.
Yenidoganlar onerilen dogum tarihine veya 37-42 haftaya ulasmadan dogduklarinda, kucuk olmalari ve iskelet kasi kutlesinde ve subkutan yag dokusunda azalma olmasi muhtemeldir. Dahasi, hipertansiyon, preeklampsi ve eklampsi, antenatal bakim takibinin olmamasi, gebelik araligi <24 ay olmasi, hamilelik sirasinda depresyon ve maternal atak atma da LBW’nin diger yaygin prediktorleri idi. Etiyopya’da yakin zamanda yapilan bir arastirma, daha once dusuk yapmis annelerin, ANC ziyareti sIkliginin, dogumda gebelik yasinin ve gebelikte hipertansif bozukluklarin dogumdaki dusuk kilonun onemli belirleyicileri oldugu da tespit edilmistir.


Ayrica, annede neredeyse gozden kacma ve perinatal olumlerin onde gelen bir nedeni olan gebelikteki hipertansif bozukluk, Afrika’da dusuk dogum agirligi artis egilimi uzerinde onemli bir etkiye sahiptir. Muadillerine kiyasla, gebelik sirasinda hipertansiyonu olan anneler arasinda dusuk agirlikli bir bebek dogurma riski daha yuksektirDogum 37. gebelik haftasina ulasmadan gerceklesirse iliski artar ve diger calismalar da benzer bulgulara sahiptir. Bunun nedeni hipertansiyonun uteroplasental yetmezlige yol acmasi olabilir.Dusuk Dogum Agirligi Epidemiyolojisi ve Faktorleri
Benzer sekilde, calismalar ayrica, DSO onerilerinden daha az ANV ziyareti (<4 ANC ziyareti) yapan annelerin, onerilen ANC ziyaretlerine bagli olanlara gore dusuk kilolu bir yenidogan verme olasiliginin daha yuksek oldugunu bildirilmistir. Bu, baska kanitlarla da desteklenmektedir. Bu, Gizaw ve digerleri tarafindan yapilan calismalarla benzerdir. Ek olarak, bulgular ayrica Etiyopya, Danimarka ve ABD’de yapilan bir calisma ve bir meta-verinin kanitladigi gibi, daha once en az bir kurtaj yaptiran kadinlarin LBW yenidogan verme konusunda en buyuk risk altinda oldugunu gostermektedir.


Kanada’da yapilan arastirmanin analiz raporu yaninda ayrica Bossley’in [calismasina paralel olarak, birinci veya ikinci trimesterde dusuk yapan kadinlarin DDA bebek riskinde % 35 ve sonraki gebeliklerde preterm bebek riskinde % 36 artis oldugu tespit edilmistir. Etiyopya onceki olumsuz gebelik sonuclarinin son sonucla iliskili oldugunu bulmuslardir. Bu, kurtaj turlerinin neden oldugu servikste fiziksel hasar, servikal tikacin gerilme mukavemetinin azalmasi, daha sonra LBW’ye neden olan erken dogum ve olayin daha once meydana gelmesinden kaynaklanan stres / depresyon ile aciklanabilir.
Bu nedenle, stres-depresyon onceki kurtajla onemli olcude iliskilidir ve kadinlarin diyet cesitliligini azaltir, gelisim icin hayati onem tasiyan fetal besinleri azaltir ve LBW riskinde artisa yol acar. Ek olarak, tedavi edilmemis antenatal depresyon da bir baska onemli belirleyicidir.

Beslenme Faktorleri
Tanzanya’da yapilan bir calisma, yetersiz beslenen gebe kadinlarin DDA riskini artiran baska bir faktor oldugu belirlenmistir. Gelismekte olan ulkelerde yapilan calismalar Etiyopya’da yapilan meta-analizler ve baska bir calisma BMI <18.5 kg / m2’nin LBW oranini artirdigini gostermistir. Etiyopya’da yapilan bir baska calisma da hamilelik sirasinda beslenme danismanliginin ve hamilelik sirasinda demir / folik asit desteginin eksIkligini gostermistir. Hamilelik sirasinda gerekli besinleri almama, annede yetersiz beslenme, maternal anemi ve kadinlarin yetersiz minimum beslenme cesitliligi skoru bagimsiz olarak LBW ile iliskilendirilmistir.Dusuk Dogum Agirligi Epidemiyolojisi ve Faktorleri


Kanita dayali bir tip, demir takviyelerinin dogum agirligini iyilestirmedeki faydalarinin, dogum oncesi programlarin kapsamini iyilestirmek ve gida takviyesini tesvik etmek icin artan cabalara olan ihtiyaci gosterdigini gostermistir. Yoksulluk ve kadinlarin statusu gibi altta yatan sosyal faktorler de ozellikle Guney Asya’da onemlidir. LBW’yi azaltmak icin gida alimini ve mikro besin durumunu, ozellikle demir durumunu iyilestirmek gibi beslenmeye dayali mudahaleleri, kadinlarin durumunu ve ureme sagligini iyilestiren yaklasimlarla birlestiren stratejilere ihtiyac vardir.


ALİNTİ ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:00   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık teşekkürler

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:39   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] paylaşım için

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:43   #4
Standart

Yetersiz beslenme,
vitaminsizlikte dair

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:20.