IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:53   #1
Standart Mol Gebelik (Uzum Gebeligi) nedir? Nasil anlasilir?

Halk arasinda uzum gebeligi olarak isimlendirilen mol gebelik, hamile kalan kisinin genetik problem nedeniyle normal gelisme gostermemesi durumdur. Peki mol gebelik nedir? Mol gebelik nasil anlasilir?

Mol Gebeligin Anlami Nedir?
Mol gebelik, dollenme esnasinda olusan bir hata sonucunda rahim icerisinde anormal plasental dokunun buyumesine verilen isimdir. Mol gebelik kavrami, halk arasinda uzum gebeligi olarak da bilinir. Bu durum ayrica gestasyonel trofoblastik hastalik, hidatiform mol ve sadece mol olarak da anilmaktadir.

Mol Gebelik Neden Uzum Gebeligi Olarak Anilir?
Mol gebelik yasayan kadinlar, ultrasona girdiklerinde uzum seklinde bir goruntu gorurler. Seklinin uzume benzemesi nedeniyle de uzum gebeligi olarak adlandirilir.

Mol Gebelik Sik Gorulen Bir Durum Mudur?
Mol gebelik, nadir gorulen bir gebelik turudur. 1000’de 1 oraninda gorulur.

Mol Gebeligin Turleri Nelerdir?
Mol gebeligin iki turu vardir. Bunlar: Tam (komplet) mol ve parsiyel (inkomplet) moldur.

Tam (Komplet) Mol
Bu gebelikte sadece plasenta parcalari bulunur. Spermin, icin bos olan yumurtayi dollemesi ile olusur. Yumurtanin icinin bos olmasi nedeniyle bebek olusmaz. Gebelik testi yapildiginda plasentanin beta HCG uretmesi nedeniyle test pozitif cikar. Mol gebelik ultrason goruntusu incelendiginde ise sadece plasenta gorunur. En sIk gozlenen mol tipidir. Erken gebelikte belirti verir.

Parsiyel (Inkomplet) Mol
Parsiyel mol, kismi mol olarak da bilinir. Bu gebelik turunde anormal plasental gelisiminin yani sira bebege ait bazi yapilar da bulunur. Parsiyel mol yani kismi mol tipinde, normal yumurta hucresi iki spermle dollenir. Bu durumda bebek olusur fakat genetik olarak sahip olmasi gereken 46 kromozom yerine, 69 kromozoma sahiptir. Bu nedenle de bebegin yasama sansi bulunmaz.


Kimler Mol Gebelik Yasama Riski Tasir?
Mol gebeligin gorulme olasiligi yuksek olan bazi anne adaylari vardir. Sizler icin mol gebelik riski tasiyan kisileri listeledik.
40 yas ustu gebelik yasayanlar
Dusuk yapan bireyler
Siyahi kadinlar
Daha once mol gebelik gecirenler
Kotu beslenen kisiler
Mol Gebeligin Risk Unsurlari Nelerdir?
Daha once de bahsettigimiz gibi ileri yastaki anne adaylari ve kotu beslenen bireyler mol gebelik yasama riskini tasir ve bu kisiler ayni zamanda mol gebeligin en sIk goruldugu kisilerdir. 1000’de 1 rastlanan mol gebelik, daha once bu tip bir gebeligi atlatmis olanlarda 10 kat oraninda artis gostererek %1’e ulasir. Iki kez mol gebelik atlatan kadinlarda ise bu risk %10’a yukselir.

Mol Gebeligin Belirtileri Nelerdir?
Normal bir gebelik gecirip gecirmediginizi anlayabilmeniz icin mol gebelik belirtileri hakkinda bilgi sahibi olmaniz gerekmektedir. Peki mol gebeligin belirtileri nelerdir?

Kahverengi akintilar,
Asiri bulanti ve kusma,
HCG seviyesinde gerekenden fazla yukselme,
Fetal hareket ve kalp ritminin olmamasi,
Erken donemde preeklampsi,
Nadiren de olsa gorulen tiroit hastaliklari,
Nadir gorulen uzum tanesine benzer parcalar dusurmek mol gebelik belitilerindendir.
Bu belirtilerin disinda normal gebelik gibi adet olmama, gebelik testinin pozitif cikmasi durumlari da gorulur. Sadece bulanti olmasi gerekenden fazla siddetli olur.
Mol Gebelik Tanisi Nasil Konulur?
Bu gebelikte, gebelik kesesi gorunmeyebilir. Rahim icerisinde uzume benzer bir goruntu olusur. Beta Hcg degeri yuz binin uzerinde olur. Kismi molde deger bu kadar yuksek olmayabilir ve bu nedenle tanisini koymak daha zordur. Tam molde ise tani daha erken konulur. Kismi molde bebegin varligi durumunda yanlislikla normal gebelik oldugu dusunulebilir. Bu nedenle anne karnindaki plasentayi detayli olarak incelemek cok onemlidir. Kesin tani mol gebeligi patoloji sonuclari ile konulur. Burada onemli olan sey tahliye ettikten sonra Beta HCG seviyesinin duzenli olarak takip edilmesidir. Kansere donerse hayati tehlikesi olabilir.

Mol Gebeligin Tedavisi Nasil Yapilir?
Mol gebeligin kurtaj ile sonlandirilmasi gerekir. Kurtaj, anestezi altinda yapilir ve rahim duvarlari kazinir. Erken tespit edilip, gebelik kurtaj ile sonlandirilmazsa, uzum salkimi olarak adlandirilan doku vajinadan gelmeye baslar. Bazi durumlarda mol gebelik ilac tedavisi ile de sonlandirilir. Kurtaj sonrasi %90 oraninda farkli bir tedaviye ihtiyac duyulmaz.


Mol Gebelik Tahliyesi Nasil Yapilir?
Genel anestezi altinda tahliye islemi gerceklestirilir. Tahliye islemi, gebeligin yayilimina gore agrili bir islem olabilir. Bu durum rahim yaralanmalarina yol acabilir. Bu nedenle hamile kisilerin mutlaka hekime basvurmasi oldukca onemlidir.

Dusuk Yapan Bir Kadinin Mol Gebelik Yasamamak Icin Ne Yapmasi Gerekenler Nelerdir?
Bu durumda yapilan dusugun mol gebelik olup olmadigi buyuk onem tasir. Kisinin durumu tedavi olmasini gerektiriyor ise antikanserojen ilac tedavisi uygulanir. Ilac tedavisi devam ederken beta HCG degerleri sIklikla kontrol edilir. Burada gerekli birtakim degerlerin sifira inmesi onemlidir. Bu degerler sifira indikten sonra kisinin hekiminin de onay vermesi durumunda hamile kalmasinda bir sakinca yoktur. Mol gebelik geciren kadinlarda beta HCG iceren hucrelerin aktivitesi devam eder. Bu nedenle de sIkca kontrol edilmesi gerekir. Mol gebelik geciren kadinlarda %10 oraninda gebelik bitmesine ragmen beta HCG degerleri uretimi devam edebilir. Bu durum da kansere yol acabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:37   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:42   #3
Standart

40 yas ustu gebelik yasayanlar hmm

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:57.