IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2020, 11:46   #1
Standart Gebelikte HCG Hormonunun Fonksiyonu ve Test Seviyeleri

Insan koryonik gonadotropin (hCG), buyuk etkileri olan kucuk bir hormondur. Seviyeler yeterince yuksekse, muhtemelen kisi hamiledir. Bu yazida HCG ve gebelik testlerinin nasil calistigini, evde gebelik testi yapmak icin ne kadar beklemesi gerektigine dair bilgiler bulunmaktadir.

HCG (Insan Koryonik Gonadotropin) Nedir?
Insan koryonik gonadotropin (hCG), hamilelige baslamak icin en iyi bilinen bir hormondur. Plasenta dollenen bir yumurta uterusun duvarina yapistiktan sonra hCG salmaya baslamaktadir, bu implantasyon denmektedir. HCG’nin ana islevi, yeni dollenmis bir yumurtanin gelisimini desteklemektir. Implantasyondan 3-4 hafta sonra hCG, bir baska gebelik hormonu olan progesteron salinimini arttirir.
Progesteron uterusta kan damarlarinin buyumesine yardimci olur, bu da plasenta olusturulurken buyuyen fetuse kan saglar ve beslenmektedir. Bu, hCG’yi gebeligin bir gostergesi olarak yararli kilmaktadir. Cogu gebelik testi, idrarda veya kanda hCG olup olmadigini kontrol edecektir. HCG seviyelerinin test edilmesi, kadinlarda yumurtalik kanseri ve erkeklerde testis kanseri de dahil olmak uzere belirli kanser turlerini tespit etmeye yardimci olabilir.



Fonksiyon ve Saglik Etkileri
Fetal Gelisimi Destekler
Artan progesteronun yani sira, hCG ayrica gebeligin 8. haftasinda tamamen olusan plasentanin buyumesini de uyarir. HCG duzeyleri gebeligin 10. haftasinda zirve yapar, bu da gebe kaldiktan yaklasIk 8 hafta sonradir (hamilelik sayisi son donemin ilk gununden itibaren basladigi icin) Ayrica bebegin organlarinin gelisimini tesvik eder ve gobek kordonunun buyumesine yardimci olur. Ayrica, hCG kok hucre buyumesini uyarir, annenin bagisIklik sisteminin fetuse saldirmasini onler ve hamilelik sirasinda uterus kasilmalarini onlemektedir.
Asagi yonde, hCG beyne ulasabilir ve burada bircok kadinin gebeligin ilk aylarinda yasadigi yogun mide bulantisini tetikleyebilir. En azindan bu basit bir versiyondur. Birlikte calisan 5 farkli hCG turu vardir, ancak her birinin kendine ozgu bir yapisi ve islevi vardir (sulfatlanmis hCG, hiperglikosillenmis hCG, hiperglisozize hCG icermeyen alt birim ve hCG icermeyen alt birim)
Gebelik ve Dogurganligi Artirir
Bazi dogurganlik tedavileri, yumurtlamayi baslatmak ve basarili bir hamilelik sansini artirmak icin hCG, luteinizan hormon (LH) ve folikul uyarici hormon (FSH) kombinasyonunu kullanmaktadir. HCG’nin testosteron ile iliskili infertilitesi olan erkeklerde sperm sayisini artirabilecegine dair bazi kanitlar vardir.
Yumurtlamaya Yardimci Olur
Sulfatlanmis hCG (hipofiz hCG olarak da bilinir), kadinlarda yumurtlamadan hemen once kucuk miktarlarda salinir. Bu tip hCG’nin tam islevi tam olarak anlasilamamistir, ancak arastirmacilar, yumurtlamayi destekleyen adet dongusunun onemli bir hormonu olan LH’yi taklit ettigine inanmaktadir.
Hucresel Buyumeyi Artirir
Vucuttaki hucreler dogal olarak apoptoz adi verilen bir surecten gecer, boylece vucut iyi sagligi korumak icin belirli hucreleri kasitli olarak oldurur. Bazi hCG formlari (hiperglikosillenmis hCG ve serbest sub-alt birim tipleri) apoptozu bloke ederek hizli hucre buyumesine yol acabilir. Apoptozu bloke etmek hamile kadinlarda onemli bir isleve hizmet eder: embriyo ve plasentanin gelisimini ve buyumesini etkiler. Cunku yetersiz hiperglikolize hCG duzeyleri gebelik basarisizligi riskini artirabilir. Birlikte ozellikle rahim, plasenta ve testler icindir kanserler riskini artirabilir. Bunun disinda buyume-hCG salgilabilir ve bu da kanser buyumesini daha da hizlandirabilir. Yuksek hCG, hamilelikte fetusu buyutmeye hizmet eden ancak diger yandan kansere yol acilabilir hizli hucresel buyumeyi gerektirir.

Koryonik Gonadotropin (hCG) Testi ve Gebelik Testleri
Apoptozu bloke etmek hamile kadinlarda onemli bir isleve hizmet eder: embriyo ve plasentanin gelisimini ve buyumesini destekler. Aslinda, yetersiz hiperglikolize hCG duzeyleri gebelik basarisizligi riskini artirabilir. Bununla birlikte, hamilelik disindaki yuksek hCG seviyeleri tumorlere yol acabilir ve kanser, ozellikle uterus, plasenta ve testisleri etkileyen kanserler riskini artirabilir. Bunun da otesinde, bazi kanser hucrelerinin kendileri growth-hCG salgilayabilir ve bu da kanser buyumesini daha da hizlandirabilir.

Evde Gebelik Testleri Nasil Calisir?
Hamile olup olmadiginizi merak etmedikce, hCG seviyenizi kontrol etme olasiliginiz dusuktur. Mevcut tum farkli gebelik testi turleri hCG’yi olcerek calisir. Cogu insanin asina oldugu hamilelik testi, eczaneden alinan idrar ornegi turudur. Bu ev gebelik testleri, saptanan hCG miktarinin belirli bir esigin uzerinde olup olmamasina bagli olarak genellikle basit bir evet veya hayir sonucu vermektedir.
Testte gorulen ilk satir, bir “kontrol hattidir”: seritler gerektigi gibi calistigi surece her zaman gorunecektir. Ikinci satir hCG’dir: sadece hCG seviyeleriniz hamileligi gosterecek kadar yuksekse ortaya cikmaktadir. Normalde kliniklerde veya hastanelerde kullanilan daha hassas idrar testleri vardir. Bu tip idrar testleri daha dusuk hCG miktarlarini tespit edebilir ve gercek hCG seviyesini rapor edebilir.
Kan ornekleri kullanan gebelik testleri, idrar testlerine kiyasla genellikle daha hassas ve dogrudur. Kan testleri cok dusuk hCG duzeylerini tespit edebilir ve genellikle doktorlar tarafindan gebeligin dogrulanmasina yardimci olmak icin kullanilir.

Hamilelik Testleri Ne Kadar Dogrudur?
Hamilelik testleri, dogru bir sekilde yapildiginda genellikle cok dogrudur. Bazi calismalara gore, evde gebelik testi markalarinin cogu laboratuvar kosullarinda % 95’in uzerinde dogrudur. Ancak gercek dunyada hatalar olabilir ve testler her zaman dogru sekilde yapilmaz. Bazi ev gebelik testlerinin dogrulugu gibi gercek dunya hatalarini carpanlara ayirirken % 75’in altina dusebilir. Bu sebepler sunlardir:
• Test cok erken yapildiginda
• Suresi dolmus testler kullanildiginda
• Sonuclar yanlis okundugunda
• Cok fazla su icildiginde ve gun sonlarinda test yapildiginda
• Klorpromazin, fenotiyazinler ve metadon gibi ilaclar kullanildiginda
• Kanser hastaligi olanlarda
Hamilelik testleri genellikle ucuzdur ve cogu uretici bu yaniltici faktorlerin bazilarinin ustesinden gelmek icin iki kez yapilmasini onerir. Tekrar tekrar negatif sonuc alinirsa ve regl periyoduna birkac gun varsa doktora danisilmalidir.

Gebelikte Verimli Zaman
Zamanlama buyuk bir faktordur. Gebe kalmasi icin yumurtlama gerekir, bu da sperm salinan yumurtayi dolledigi zamandir. Dollenmis yumurtanin uterusa implante edilmesi yaklasIk 6-10 gun surer; bu, hCG seviyelerinin yukselmeye baslamasi ve onumuzdeki 5 hafta boyunca her 24 saatte bir iki katina cikmaya devam etmesidir. Bununla birlikte, sperm bir kadinin vucudunda bir haftaya kadar hayatta kalabilir. Bu bir haftalik doneme verimli pencere denir ve yumurtlama gununde kapanir.
Yani cinsel iliskiden 2-3 hafta sonra kisi hamile ise hCG seviyeleri yukselmeye baslayabilir. Ornegin, cinsel iliskiye girdikten bir hafta sonra yumurtlamis olunabilir. Yine de yumurtlamadan 7 gun once cinsel iliskiye girilmisse, hamile kalma sansi bir gun oncesine gore cok daha dusuktur. Bazi tahminlere gore, ortalama verimli pencere 6 gun icinde yumurtlamaya sebep olmaktadir. Yumurtlama gununde (yaklasIk % 33) cinsel iliski varsa hamilelik sansi en yuksektir. Gebe kalma sansini en ust duzeye cikarmak icin uzman bir doktorun onerilerini dikkate almak gerekir.



Test Yapmak Ne Kadar Beklenmelidir?
Bazi gebelik testleri daha fazla duyarliligi garanti etmektedir yani ilk seferde sonuc vermektedir. Cinsel iliskiden sonra yaklasIk 8-10 gun sonra test yapilarak sonuc alinabilir ve bu da genellikle adet dongusunden 4-6 gun oncedir. (Tabi kisinin adet donguleri duzenli ise)
Bununla birlikte, cogu uzman, dogru sonuclari almak icin donemi kacirdiktan sonra 3-4 gun beklemeyi onerir. Cok erken test yapilirsa seviyeler olumlu bir sonuc verecek kadar yuksek olmayabilir, yani oldukca yaygin goruldugu gibi yanlis negatif sonuc elde edilebilir. Diger yandan, yanlis olumlu sonuclar son derece dusuktur. Hamile olup olunmadigini ogrenmek icin telase etmek bir suru test satin almaktan ve potansiyel olarak yanlis sonuclar elde etmekle sonuclanabilir.
Beklenilen donem boyunca test yapilir ve olumsuz bir sonuc alinirsa, hamile kalma olasiligi % 2’den azdir. Adet donemini kacirdiktan ve negatif testi yaptiktan sonra 7 gun beklenirse, kisi neredeyse kesinlikle hamile olmadigini sonucu elde eder. Yine de, hangi surenin kacirilmis doneme neden olabilecegini belirlemek icin adetin gelmesi cok uzun surerse bir doktora danismakta fayda vardir. Dogru sonuclar elde etmek icin evde hamilelik testi kiti ile birlikte verilen talimatlari dikkatlice okuyup uygulanmalidir.

Gebelikte hCG Duzeyleri
Laboratuvar sonuclari genellikle referans aralik olarak bilinen ve bazen normal aralik olarak adlandirilan bir degerler kumesi olarak gosterilir. Bir referans araligi, bir grup saglikli insani temel alan bir laboratuvar testinin ust ve alt sinirlarini icermektedir. Saglik uzmani, sonuclardan herhangi birinin beklenen degerler araliginin disinda olup olmadigini gormek icin laboratuvar test sonuclarini referans degerlerle karsilastiracaktir.

Normal seviyeler: Hamileligin erken asamalarinda, hCG seviyeleri katlanarak artar ve ilk trimesterin sonuna yaklasir. Bundan sonra, hCG duzeyleri ikinci ve ucuncu trimesterde platoya ulasana kadar surekli olarak dusmekte ve dogumdan kisa bir sure sonra gebelik oncesi seviyelere donmektedir. hCG kan seviyeleri normal olarak mIU/mL (mililitre basina milli-uluslararasi birimler) cinsinden bildirilir. Amerikan Gebelik Dernegi’ne gore, erken gebelikte normal hCG kan seviyeleri su sekildedir:
• Son adet doneminden 3 hafta sonra 5-50 mI /mL
• Son adet doneminden 4 hafta sonra 5-426 mIU/mL (genellikle adet donemi kacirildigi zaman)
• Son adet doneminden 5 hafta sonra 18-7.340 mIU/mL
• Son adet doneminden 6 hafta sonra 1.080-56.500 mIU/mL
Referans olarak, gebe olmayan kadinlarda normal hCG seviyeleri tipik olarak 0-5 mIU/mL arasindadir. Postmenopozal kadinlarda normal hCG duzeyleri 0-8 mIU/mL’de biraz daha yuksek olma egilimindedir.
Olumlu sonuc: Evde hamilelik testleri, hCG seviyeleri belirli bir esigin uzerindeyse olumlu bir sonuc rapor edecektir. Bu hCG esigi testin markasina bagli olarak degisir ancak genellikle 10 ila 100 mIU/mL arasindadir. Bir doktor tarafindan yapilan kan testleri icin 25 mIU/mL’nin uzerindeki hCG seviyeleri genellikle gebelik icin pozitif kabul edilmektedir.
Insan koryonik gonadotropin (hCG), gebeligin erken asamalarinda salinan bir hormondur. Bu, hCG’yi evde gebelik testlerinde yararli ve dogru bir isarettir. hCG seviyeleri implantasyondan sonra yukselmeye baslar, bu genellikle gebe kalmadan (ve yumurtlamadan) yaklasIk 6-10 gun sonra gerceklesir. Bununla birlikte, cogu hamilelik testi, kur uzunlugu 28 gun olan kadinlar icin kacirilan bir sureden birkac gun sonra, gebe kaldiktan 14-16 gune kadar hCG’yi guvenilir bir sekilde tespit edemez. Erken test etmek ve yanlis negatif sonuc alma riskinden daha uzun sure beklemek daha iyidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:39   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:43   #3
Standart

bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:48.