IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 12:46   #1
Standart Gunumuzde Hala Geleneksel Dogum Uygulamalarinin (Ebe) Kullanilmasinin Nedenleri

Dogumla ilgili komplikasyonlar, artan olum ve sakatlik oranlariyla iliskilidir. Dogum sirasindaki olumlerin (anne olumleri) dogrudan nedenleri eklampsi, obstetrik kanama, tikali dogum kanali, sepsis, abruptio ve rupture uterustur. Dogum sirasinda bu tibbi durumlardan kacinmak, nitelikli bakim gerektirir. Yine de kadinlar yoksulluk, cehalet ve kulturel kabul nedeniyle bu vasifsiz dogum gorevlilerine bir nevi patronluk yapmaya devam etmektedir.
Hamile kadinlarla etkilesimler, TBA’lara(geleneksel dogum refakatcisi) kendilerine daha yakin olduklari icin gittiklerini, faturalarini taksitle odemelerine izin verildigini ve onlari sevdikleri icin sarki soyleyip dans ettiklerini ortaya cikardi. Hamile kadinlar bakima kolay erisim ister. Paydaslar bunu idrak etmeli ve hayat kurtarmak icin strateji olusturmalidir. TBA’larla etkilesimler, onlarin egitimsiz olduklarini ve anne olumu ve morbiditesini onlemek icin gereken gerekli bakimi saglayamadiklarini ortaya koymaktadir. TBA’larin buyuk bir kisminin resmi bir egitimi yoktu ve dogumla ilgili komplikasyonlarin tedavisi veya yonetimi konusunda hicbir fikirleri yoktur. Bu, Ofili ve Okojie’nin 2005 yilina kadar elde ettigi bulgulara benzemektedir.Gunumuzde Hala Geleneksel Dogum Uygulamalarinin (Ebe) Kullanilmasinin Nedenleri


TBA, Nijerya ile Afrika ve Asya ulkelerinde anne sagliginin iyilestirilmesi icin uzun suredir devam eden bir zorluk olmustur. 2014’te bir basyazida, Okonofua ve Ogu hastanede dogum yapmak isteyen kadinlar icin maliyet azaltma, ulasim saglanmasi ve sartli nakit transferleri acisindan sosyal guvenlik aglarinin saglanmasina dayanan mudahalelerin, kadinlarin nufusu icinde vasifli dogum gorevlileri tarafindan dogum yapan kadinlarin oranini artirmada muhtemelen etkili olacagini belirtti. Ulasim yetersizligi nedeniyle TBA’lari himaye etmektedir. Yoksulluk, TBA’larin dogumun geleneksel yollarla olmasinin nedenidir. Cunku kadinlarin kaliteli bakim sunan devlet veya ozel tesislerdeki hizmetler icin odeme yapamamasindan kaynaklanir.


Endeks tartismalari sirasinda, kadinlar TBA’lari kendileri icin daha ucuz oldugu icin kullandiklarini yinelediler. Yoksulluk gercektir ve goz ardi edilemez. Ekonomik guclendirme, anne olumlerini azaltmaya yonelik cozumun bir parcasidir. Bazilari dogum sirasinda TBA’larin kaliteli bakim hizmetine entegre edilmesi icin cagrida bulundu, ancak bu cagrilara ragmen uygulayicilarin cogu egitimsiz. Bunlar buyuk olcude hamile kadinlara bakmak isteyen ancak ortodoks egitim ucretlerini karsilayamayan veya egitim okullarina giremeyen kadinlardir. Nijerya gibi gelismekte olan ulkelerdeki saglik hizmetlerinin gevsek yapisi, TBA’nin vasifsiz bir saglik hizmeti saglayicisi olarak var olmasini saglamistir. Burada hizmet, hamile kadinlarin bakimi ve dogum sirasinda dogum yapanlarin bakimidir.
Dogum sirasinda daha vasifli gorevlilere ihtiyac oldugu aciktir. Su anda Afrika’da bulunan 1000 kiside tahmini 2, onaylanandan cok uzaktir. Boylece, vasifli dogum gorevlileri icin karsilanmamis ihtiyac TBA’lar tarafindan karsilanmaktadir. Ancak, TBA’lar yetersiz donanimlidir ve dogum sirasinda morbidite ve mortaliteyi onleyemez. Bazilari da ayni sekilde TBA’larin yasaklanmasi cagrisinda bulundu. Hukumetin TBA’lari yasaklamasi TBA’larin sorununa cozum olacak mi? Nijerya’nin bati kesiminde 2012 yilinda yapilan bir arastirma, TBA kullanicilarinin% 77’sinden fazlasinin TBA hizmetlerinin yasaklanmasina karsi ciktigini ortaya koymustur.


Malawi’den yakin zamanda yapilan bir arastirma, TBA himayesine getirilen bir yasagin, hamile kadinlarin dogum sirasinda saglik hizmetlerine erisme girisiminde karsilastiklari engelleri belirgin sekilde agirlastirdigini tespit etmistir. TBA’nin rupture uterus, obstetrik kanama, malpresentasyon, eklampsi ve tikali dogum karsisinda gosterdigi “bakim”, morbidite veya mortaliteyle sonuclanan dogum komplikasyonlarini onlemeyecek veya tedavi etmeyecektir. Buna gore, aseptik teknikleri, uterotonikleri, antibiyotikleri, antikonvulsanlari, kan transfuzyonunu kullanma ve uygulama bilgi ve becerisine sahip olmayan bir TBA, temelde onlenebilir anne ve perinatal olumlere neden olacaktir. Yalnizca siyasi taahhut ve yeterli yatirimlarla desteklenen uzun vadeli eylemlerin, saglik isgucunun gelistirilmesinde surdurulebilir sonuclara ulasmak icin gereken donusturucu degisIkliklere yol acacagini yinelenmektedir.
Bir gercek vardir isgucu olmadan saglik olamaz. Simdiye kadar alinan net bir ders, parca parca yaklasimlardan ve kisa vadeli cozumlerden uzaklasma ihtiyacidir; TBA’lari hamilelik ve dogumdaki tehlike belirtilerinin farkinda olacak sekilde yeniden egitmek, saglayamadiklari bakimi saglamaya devam ederlerse sonuclari iyilestirmeyecektir. Bir TBA, yetenekli bir dogum gorevlisine donusemez. Tip ve hemsirelik okulundaki egitim sirasinda kazanilan temel temel eksIktir. Etkili bir intrapartum bakim stratejisinin uygulanmasi, anne olumlerini onleme arayisinda ezici bir onceliktir. Bu nedenle, vasifli acil obstetrik bakim saglamak icin mevcut saglik bakim sistemlerini desteklemek ve guclendirmek icin uyumlu cabalar zorunludur.Gunumuzde Hala Geleneksel Dogum Uygulamalarinin (Ebe) Kullanilmasinin Nedenleri


Bir saglik kurulusu intrapartum bakim stratejisi, yuksek anne olum oranlarini azaltmak icin en iyi senaryodur. Dogum sonrasi enfeksiyonlari onlemek ve dogum sonuclarini optimize etmek icin temiz bir ortam ve dogum teknigi saglayabilen yetenekli bir dogum gorevlisinin bulundugu bir saglik tesisinde dogum. Partograf, erken komplikasyonlari tespit etmek ve uzun sureli ve tikali dogum eylemini onlemek icin dogum gozetimi icin gereklidir. Dogum sonrasi kanamayi onlemek icin oksitosIklerle dogumun ucuncu evresinin aktif yonetimi zorunludur. Eklampsi yonetiminde magnezyum sulfat kullanma yetenegi, puerperal sepsisi onlemek icin antibiyotikler, sezaryen dogumlari ve histerektomi gibi operatif mudahalelerin uygulanmasi hayat kurtarir. Burada, mumkun olan yerlerde destekleyici refakatci dahil olmak uzere, calisma ve dogum sirasinda bir kadina vasifli yardim, komplikasyonlari erken tespit eder.


Bu anne komplikasyonlarinin erken tespiti ve anne komplikasyonlari olan tum gebelerin erken sevk edilmesi anne olumlerinin tum nedenlerini onler. Ayni sekilde, yenidogan komplikasyonlarinin erken tespiti ve komplikasyonlu tum yenidoganlarin hizli sevk edilmesi neonatal morbidite ve mortaliteyi onlemektedir. Yenidoganin en az bir ambu torbasi ile resusitasyonu, yeterli yenidogan sicakligi, hijyenik kordon bakimi, erken ve sadece emzirmeyi tesvik eden tavsiyelerle erken emzirme gibi basit prosedurler, yenidoganin hayatta kalmasini saglar. Tum olum nedenlerini onlemek icin sevk tesislerine onceden ayarlanmis organize ulasim cok onemlidir. Bu intrapartum mudahaleler, dogum sirasinda mortalite ve morbiditenin azaltilmasi icin cok onemlidir.
TBA’larla hukumet tarafindan resmen kabul edilmelerini ve kadrolu olarak calismak isterker. Bu, vasifsiz bir refakatciyle dogum yapan kadinlarin belasina bir cozum olabilir. TBA’lar hukumet tarafindan istihdam edilebilir ve tum hamile kadinlarin vasifli gorevlilerle dogum yapmalari icin saglik tesislerine yonlendirilmelerini saglamak icin odeme yapilabilir. Uygulanabilir bir strateji olabilir, hukumetin TBA’lari sagligi gelistirme gorevlileri olarak gorevlendirdigi bir durum – hamileligin ve dogumun tehlike isaretlerini ve sevkleri etkin bir sekilde nasil saglayabileceklerini ogrenmek icin bir aylik bir egitime tabi tutulabilirler.Gunumuzde Hala Geleneksel Dogum Uygulamalarinin (Ebe) Kullanilmasinin Nedenleri


Hamilelik ve dogumun tehlike belirtilerine iliskin egitim, onlarin nitelikli bakim saglamaya calismanin pratik olmadigini gormelerini saglamak icindir. Sagligin tesviki ve gelistirilmesi memuru olarak istihdamlari, hamile kadinlara uygun vasifli gorevlilerle birlikte bir saglik tesisine gitmelerine yardimci olacaktir. Bryne ve Morgan sistematik incelemelerinde, resmi saglik calisanlarinin TBA’larla etkilesimlerini iyilestirmek icin kisilerarasi ve iletisim becerilerini gelistirmenin bir entegrasyon mekanizmasi oldugunu ve TBA sevklerini ve vasifli dogum katilimini artirdigini gostermislerdir.
Bu nedenle, saglik calisanlarinin Peru’da ve Mullany ve Meslektaslari tarafindan uygulandigi gibi TBA’lar ve kadinlarla etkili bir sekilde isbirligi yapmalari icin egitilmesi, vasifli dogum katilimini sirasiyla % 37’den % 95’e ve % 5’ten % 48.7’ye cikarmistir. Ayni sekilde, TBA’lari resmi saglik sektorune ilk once toplum katilimina neden olmadan entegre etmek, Malavi’de goruldugu gibi bakimin surekliligi icin nihai olarak zararli olabilir. Bu nedenle, temel saglik hizmetlerini saglamakla gorevli hukumetin bir kolu olan Temel Saglik Hizmetleri Gelistirme Ajansi, acil olarak daha fazlasini yapmali ve ileriye donuk yolu yok etmelidir.


Cok fazla kadin dogum sirasinda nitelikli dogum bakimini karsilayamadigi icin hayatini kaybetti. TBA’lar, cok sayida hamile kadinin ilk ugrak noktasi oldugu icin, saglik yonetimi kurulu sorumluluk almali ve ilgili saglik tesislerinde vasifli gorevlilerle uygun bakimin sunulmasini saglamalidir. Acil ambulanslar ve hamile kadinin nakli / TBA cifti, onlari uygun saglik tesislerine hizli bir sekilde getirmek icin konuslandirilmalidir.
Ayrica, ebeler ve doktorlar gibi vasifli dogum gorevlilerinin egitimini saglamak ve surdurmek icin caba gosterilmelidir. Ondo Eyalet Tip Bilimleri Universitesi gibi Tip Okullari ve Universiteler, saglik personeli uretmeleri icin tesvik edilmeli, desteklenmeli ve finanse edilmelidir. Yalnizca siyasi taahhut ve yeterli yatirimlarla desteklenen uzun vadeli eylemler, anne sagligini iyilestirmek ve dogum sirasinda morbidite ve mortaliteyi onlemek icin gereken isgucune yol acacaktir.
Yoksulluk, cehalet ve kulturel kabul, hamile kadinlarin geleneksel dogum gorevlilerini kullanmasini tetiklemeye devam etmektedir. Geleneksel dogum gorevlileri, anne olumlerini onlemek veya obstetrik komplikasyonlari yonetmek icin yeterli donanima sahip degildir. Geleneksel dogum refakatcilerinin hukumet tarafindan istihdam edildigini ve tum hamile kadinlarin vasifli gorevlilerle dogum yapmalari icin saglik tesislerine yonlendirilmelerini saglamak icin ucret aldiklarini dusunulmektedir.
Tip Okullari ve Universiteler, gerekli vasifli saglik is gucunu / insan gucunu uretecek sekilde finanse edilmelidir. Kadinlarin ekonomik olarak guclendirilmesi, saglik calisanlari refahi artirdi, hukumetin isleyen saglik tesislerine yonelik taahhutlerini artirdi, anne olumunu onlemek icin gereken bazi mudahalelerdir. Yalnizca siyasi taahhut ve yeterli yatirimlarla desteklenen uzun vadeli eylem haline donusturulmelidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Nisan 2021, 15:45   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Gelişmemiş ülkelerde mecburen hala kullanılıyor. Allah yardımcıları olsun. Doğumda ölen anneler çocuklar düşünmek dahi istemiyorum..

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 01 Nisan 2021, 17:19   #3
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Gelişmemiş ülkelerde mecburen hala kullanılıyor. Allah yardımcıları olsun. Doğumda ölen anneler çocuklar düşünmek dahi istemiyorum..
Aynen Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:38   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Maalesef ki bu şekilde doğum yapan nice kadınlarımız var

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:40   #5
Standart

Bazen imkanlar el vermiyor mecbur kalınıyor sanırım.
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 30 Eylül 2022, 02:44   #6
Standart

ekisi gibi yok artik sanirim

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:36.