IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2021, 11:38   #1
Standart Gelecekte IVF (Tup Bebek) Sonucunu Iyilestirmek Icin Proteomikler

In vitro fertilizasyonda (IVF) basari oranlarini yukseltmek icin preimplantasyon genetik taramanin (PGS) otesinde yeni teknik, metodik ve daha verimli yaklasimlara ihtiyac vardir. Yeni bir yaklasim, IVF islemi sirasinda embriyolarin proteomunun karakterizasyonu olabilir. Bu, embriyo tarafindan cevreleyen yetistirme ortaminda salgilanan spesifik proteinlerin, basarili bir embriyo transferi ve sonucta hamilelik icin potansiyel belirtecleri belirlemek amaciyla analiz edilebilecegi ve embriyolar arasinda karsilastirilabilecegi anlamina gelir.
Bu prosedur, oosit dollenme anindan embriyo transferine kadar tum inkubasyon suresi boyunca sureclerin anlasilmasi ve ardindan kultivasyon periyodu sirasinda coklu kultur ortami degisiminde kullanilan kultur ortaminin analiz edilmesiyle sonuclanabilir. Yeni bir kultur ortamina embriyo transferinin bu proseduru, embriyonun gelisimi icin gereklidir ve gunluk olarak veya en azindan embriyolar 4. gunde embriyoblast asamasina ulastiginda gerceklestirilir. Embriyonun cikarilmasindan sonra kalan ortam rutin olarak atilir. Bununla birlikte, bu ortam, onceki inkubasyon islemi sirasinda embriyo tarafindan salgilanan proteinlerin ve lipidlerin ayrintili bir analizi icin hala yararli olabilir ve embriyolarin mevcut gelisim durumu hakkinda bilgi edinmeye yardimci olabilir.Gelecekte IVF (Tup Bebek) Sonucunu Iyilestirmek Icin Proteomikler


Subat 2018 tarihli Avrupa Insan Ureme ve Embriyolojisi Dernegi (ESHRE) raporu, Avrupa’nin bildirilen tum in vitro fertilizasyon (IVF) dongulerinin yaklasIk % 50’si ile dunyaya liderlik etmeye devam ettigini gostermektedir. En son rakamlar 2014 icin mevcuttur ve bunlar, 39 Avrupa ulkesinin ABD‘deki 150.000 dongu veya Avustralya ve Yeni Zelanda’daki 65.000 donguyu karsilastiran yaklasIk 800.000 dongu rapor ettigini gostermektedir
Cin’den resmi raporlar olmamasina ragmen, bu ulkenin buyume egilimi ile 800.000’den fazla IVF dongusu gerceklestirdigi tahmin ediliyor. Ozetle, ESHRE her yil yaklasIk 2,5 milyon IVF dongusu gerceklestirildigini ve IVF’yi takiben yaklasIk 500.000 bebegin dogdugunu tahmin ediyor. Gebelik orani embriyo kalitesine baglidir ve 2014 yilinda Avrupa’da embriyo transferi basina ortalama gebelik orani IVF’den sonra % 35, ICSI’den sonra % 33, dondurulmus embriyo transferinden sonra % 30 ve yumurta bagisindan sonra % 59’du. Genc hastalarda (<35 yas) gebelik oranlarinin daha yuksek oldugu gorulmektedir.


Transfer edilen embriyolarin sayisi ve coklu embriyo transferini takiben meydana gelebilecek coklu dogumlar acisindan ulkeler arasinda buyuk farkliliklar vardir. Cogul gebelikler yuksek riskli gebelikler olarak siniflandirilir ve hem anne hem de bebek icin onemli bir saglik riski olusturur. Bununla birlikte, bundan bagimsiz olarak, coklu embriyo transferi uygulamasi hala mevcuttur ve gebelik sansini artirmak icin yaygin olarak kullanilmaktadir. Su anda, coklu embriyo transferinin sayisini azaltmak icin caba gosteriliyor ve transfer basina ortalama 1.81 embriyo rapor ediliyor.
Avrupa’da, Avrupa Insan Ureme ve Embriyoloji Dernegi raporuna gore, embriyo transferleri icin coklu dogum orani 2000 yilinda % 26,9’dan 2014’te % 17,5’e dustu (en son veriler mevcut), ve daha da dusmesi bekleniyor. Isvec gibi bazi ulkeler cok dusuk bircoklu dogum oranina ulasti ve tek embriyo transferi tum transferlerin ucte ikisinden fazlasinda gerceklestirilmistir.


IVF’nin toplumdaki onemi, Tip bebek yonteminin babasi kabul edilen Robert Steptoe ile birlikte olan Robert Edwards’a verilen 2010 Nobel Odulu ile de vurgulanmaktadir. IVF sureci hem fiziksel hem de psIkolojik olarak hem ebeveynler hem de esasen anne-anne icin son derece streslidir. Surecin basarili bir hamilelikle sonuclanmasini saglamak icin bir dizi fiziksel muayene ve tibbi prosedur yapilmaktadir. Gelecekte IVF (Tup Bebek) Sonucunu Iyilestirmek Icin ProteomiklerTup bebek surecinde, ozellikle basari sansini en yuksek seviyede tutmak icin hangi embriyonun transfer edilecegine karar verilirken, embriyonun durumu hakkinda hizli ve dogru bilgiye dayali, mumkun olan en iyi karara ihtiyac vardir. Gecilen yillarda anne adaylarinin yasinin artmasi nedeniyle, IVF ve intra-sitoplazmatik sperm enjeksiyonu (ICSI) gibi yapay ureme tekniklerini (ART) takiben gebeliklerde istikrarli bir artis gozlenmistir. Bu gelismenin nedenleri ekonomik, egitimsel ve sosyal faktorlerde gorulmeli ve bu da yasli hasta oranlarinin giderek artmasina neden olmaktadir. Yas ilerledikce dogurganlik ve dogurganlik azalir. Bununla birlikte, ureme tibbinda saglanan ilerlemeler, artan sayida kadinin cocuk dogurmayi geciktirmesinin nedenlerinden biri olabilir.


IVF prosedurleri icin gebelik oranlarinin yukseltilmesi, hastalar uzerindeki yuku azaltmak ve prosedurlere bagli maliyetleri dusurmek icin kesinlikle gereklidir. Bu, bir hamilelik elde edilene ve embriyo basarili bir doguma ulasana kadar sIklikla tekrarlanmalidir. PGS kullanan mevcut yaklasimdan daha verimli yeni teknolojilere ve yontemlere ihtiyac vardir. Yeni bir yaklasim, IVF islemi sirasinda embriyolarin proteomunun analizi olabilir. Bu, kultur ortamini cevreleyen IVF’de embriyo tarafindan salgilanan spesifik proteinleri analiz etmek anlamina gelir. Rutin olarak, embriyo transferinden sonra kalan ortam atilir. IVF proseduru sirasinda meydana gelen coklu embriyo transferi, dollenme asamasindan sonra gereklidir ve harcanan besiyeri, teshis amaciyla kullanilabilecek zengin bir biyolojik materyal kaynagidir.
Ortam, gelisimin her asamasinda embriyo tarafindan salgilanan proteinlerin ve lipidlerin ayrintili bir incelemesi icin yararli olabilir ve “embriyo kalitesinin” tahmini ve birincil transfer icin karsilik gelen embriyolarin secilmesi icin kullanilabilir. Kullanilan teknolojilere ve yaklasimlara genel bir bakis ve basitlestirilmis bir deneysel yaklasim sunulmaktadir. Laboratuvarlarda kullanilan yontem, kullanilan teknolojilere bir ornek olarak kullanilir ve bir dizi farkli yaklasim tartisilabilir.


Elde Edilen Sonuclar
Gelecekte IVF (Tup Bebek) Sonucunu Iyilestirmek Icin ProteomiklerProteomik, ART’de embriyo secimi icin olasi biyobelirteclerin tanimlanmasi ve dogrulanmasi icin umit verici bir teknolojidir. Dyrlund ve arkadaslari tarafindan listelendigi gibi, bu alana daha fazla katkida bulunabilecek salgilanan proteinlerin buyuyen bir listesi tanimlanmistir. Bununla birlikte, arastirmanin onundeki zorluk hala bir proteomik sekretom imzasinin guvenilir ve tekrarlanabilir sekilde tanimlanmasini icermektedir. Bu imza, embriyonun yasayabilirligi ve prosedurun basarisi, yani basarili hamilelik ve cocugun dogumu ile dogrudan iliskilendirilmelidir. Bu, yalnizca insan embriyolarinin karmasIkligi, heterojenligi ve cesitliligi nedeniyle degil, ayni zamanda kullanilan kultur ortamlarinin ve bunlarin icindeki kirletici proteinlerin yeniden uretilemezligi nedeniyle de cok zorlu bir gorevdir.
Proteomik yontemlerin klinik kullanimindaki diger bir zorluk, proteomik analizinin hizidir. Bir numunenin numune hazirlanmasi, olcumu ve veri analizi, IVF icin gerekli zaman araligi icinde su anda mumkun degildir. Mevcut numune analiz yontemleri, cok uzun olan mevcut en hizli proteomik yontem icin en az yarim gun gerektirir. Bununla birlikte, proteomik yontemler, klinik olarak onaylandiktan sonra, karsilik gelen antikorlari olusturarak diger, daha hizli yontemler kullanilarak analiz edilebilen varsayilan biyobelirteclerin tanimlanmasina ve dogrulanmasina katkida bulunabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:02   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cocuksuz aileler için tüp bebek güzel çözüm allah herseye hakkıyla yetendir

 
Alt 30 Eylül 2022, 22:23   #3
Standart

emeginize saglik

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:14.