IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2021, 11:36   #1
Standart Obstetrik Ultrasonun Kromozomal Ve Yapisal Anormalliklerin Erken Tespitindeki Rolu

Bir kadin hamile kaldiginda yasanilan sevinc, hamilelik veya dogum sirasinda oldugunde veya bebek oldugunde aniden uzuntu ve yas tutmaya donusur. Dunya Saglik Orgutu’ne (WHO) gore anne olumlerinin bes ana nedeni kanama, sepsis, dusuk komplikasyonlari, eklampsi ve engelli dogumdur. Dunya Saglik Orgutu benzer sekilde yenidogan olumlerinin en yaygin nedenlerini enfeksiyonlar, dogum asfiksi, dogum yaralanmalari, erken dogumlar ve dogum kusurlari olarak listelemektedir. Bu olum nedenlerinin, zamaninda ultrason goruntulemenin erken tanida ve dolayisiyla mudahalede cok yardimci olabilecegi ve anneler ve bebekleri arasindaki olum oranlarinin azalmasina yol acabilecegi kosullar oldugunu belirtmek gerekir.
Bu onlenebilir olumlerin cogunun (% 99), ultrason goruntulemenin halihazirda yetersiz kullanildigi gelismekte olan ulkelerde meydana gelmesi ve mali kisitlamalarin ana neden olarak gosterilmesi de dikkate degerdir. Bununla birlikte, bu gereksiz olumlerin onlenmesinde ultrason goruntulemenin faydasindan tam olarak yararlanilmamistir. Dusuk kaynak ayarlarinin, nispeten uygun fiyatli ve guvenli bir goruntuleme yontemi olan bu modern teknolojinin ihtiyatli uygulanmasindan fayda saglayabilecegi tahmin edilmektedir. Son zamanlarda teknoloji, bu yontemi o kadar uygun fiyatli ve yaygin olarak erisilebilir hale getirdi ki, ultrason uygulamasinin hayatta kalma oranlarini iyilestirmeye yardimci olabilecegi bu tur gereksiz olumleri izlemek kabul edilemez.


Ister gorunuste normal isterse yuksek riskli durumlarda olsun, gebeligin cesitli asamalarinda ultrason goruntulemenin yararliligini tartismaktadir. Gebelik sonucunu iyilestirmeye yardimci olan obstetrik ultrason uygulamasi ve goruntuleme tekniklerindeki guncel gelismeler uzerine de tartismalar vardir. Ayni zamanda, mevcut anne ve perinatal olum oranlarinin kabul edilemez derecede yuksek oldugu gelismekte olan ulkelerde surdurulebilir ultrason uygulama standartlarinin uygulanmasi ihtiyacini vurgulayarak, obstetrik saglik hizmetlerini iyilestirebilecek daha uygun fiyatli ancak yuksek kaliteli ultrason ekipmaninin mevcudiyetini ele almaktadir.


Kromozomal ve Yapisal Anormalliklerin Erken Tespiti (11-14 Hafta Taramasi)
Anomali tespiti icin ilk trimesterin sonlarinda ultrason goruntuleme tipik olarak 11-14. Haftalarda oncelikle ense saydamligini (NT) olcmek icin yapilir. NT, fetusun CRL’si 45-84 mm oldugu zaman, GA ile NT arttiginda tanisal bilgi elde etmek icin kullanilabilen, fetusun cildi ve servikal omurgasi arasindaki subkutan fizyolojik sivi koleksiyonunun ultrason aciklamasidir. NT olcumunun yorumlanmasi icin dogru CRL gereklidir.
NT olcumu, perinatal mortalitenin onemli bir nedeni olan anoploidinin belirlenmesinde faydalidir. 11-14. Haftalarda, tum ana kromozom kusurlari, artan NT kalinligi ile iliskilidir. Kromozomal olarak normal bir fetuste, artmis NT kalinligi ayni zamanda kalp ve buyuk damarlardaki major anormallikler, diyafragmatik herni, ekzomfalos ve bogucu torasIk atrofi ile iliskilidir. Bu nedenle, ekokardiyografi veya 3D goruntuleme ile daha ileri sonografik degerlendirme bu anormallikleri ekarte etmek icin talep edilebilir. Bu gebelik doneminde saptanabilen diger kusurlar sunlardir: akrania, anensefali, ensefalosel, gastroskizis, yarik damak vb.Obstetrik Ultrasonun Kromozomal ve Yapisal Anormalliklerin Erken Tespitindeki Rolu


Anoploidi ve yapisal kusurlarin erken tahmininde ultrason goruntulemenin rolu, cifte kromozomal olarak anormal fetusu sonlandirip sonlandirmamaya karar verme firsati sundugu icin dogum kusurlarindan kaynaklanan perinatal olumlerin sayisini azaltir. Gebeligin bu erken gebelikte sonlandirilmasi, daha az maternal morbidite ve mortalite ile iliskilidir.
Gelismis ulkelerde, kromozomal olarak anormal fetusun erken sonlandirilmasi uygulamasi perinatal mortaliteyi onemli olcude azaltmistir ve gelismekte olan ulkelerde yararli olabilir; cunku artan egitimle birlikte, bu ulkelerdeki kadinlar artik yasamlarinin ilerleyen donemlerinde dogum yapiyorlar ve bu da onlari kromozomal olarak anormal bebeklere sahip olma riskiyle karsi karsiya getiriyor.
Kesin tani icin gerekli olan amniyosentez veya koryon villoz ornekleme ile invazif prenatal testler de ultrason rehberligi gerektirir. Bu invaziv prosedur maalesef normal bir hamileligin dusuk olmasina neden olabilir. Bu nedenle ultrasonun onemli rolu, kromozomal anormallikleri olan cogu fetusun, gebeligin bu erken evresinde sonografik olarak tespit edilebilen ya buyuk yapisal malformasyonlara ya da kucuk anormalliklere (belirtecler) sahip olmasi ve sonlandirmayi mumkun kilmasi gercegine dayanmaktadir. (daha az morbidite ve mortalite ile gebelik)Obstetrik Ultrasonun Kromozomal ve Yapisal Anormalliklerin Erken Tespitindeki Rolu


Cift gebeligi surdurmeye karar verse bile, yapisal kusurlarin bilgisi, dogum sonrasi bakimi iyilestirmek icin ucuncu basamak bir merkeze sevk edilmesini saglar. Nicolaides’in rapor edilen bulgularina dayanarak, anoploidi ile iliskili ilk trimester anomalilerini (belirtecleri) gostermektedir. NT vakalarin yaklasIk % 95’inde TAS ile dogru bir sekilde olculebilmesine ragmen, NT’nin TAS degerlendirmesi ve yapisal anormalliklerin dahil oldugu durumlarda, TAS ve TVS’nin bir kombinasyonu gereklidir. TAS’nin avantaji, prob manipulasyonunun esnekligine izin vermesidir. Bununla birlikte, TVS daha iyi cozunurluk ve gorsellestirme sunar.
Braithwaite ve arkadaslari tarafindan 12 ila 13 haftada TVS ve TAS kullanarak fetal anatomiyi karsilastiran bir calismada, TAS kullanan kadinlarin % 72’sinde, TVS ile% 82’sinde ve % 95’inde tam bir anatomi arastirmasinin mumkun oldugunu tespit etmislerdir. Fetal kalp hizinin M-mod degerlendirmesiyle elde edilen ek sonografik bulgular, ilk trimesterin sonlarinda ultrason goruntulemesinde anoploidi tahmin etmek icin de yararlidir. Normal fetal kalp hizi (FHR), gebeligin 5. haftasinda yaklasIk 100 vuru / dakika’dan 10. haftada 170 vuru / dakikaya yukselir ve daha sonra 14. haftada 155 vuru / dakika’ya duser (Nicolaides ve digerleri, 2004). 10-14. Haftalarda, trizomi 13 ve Turner sendromu tasIkardi ile iliskilendirilirken, trizomi 18 ve triploidide fetal bradikardi vardir. Trizomi 21’de FHR’de hafif bir artis vardir.Obstetrik Ultrasonun Kromozomal ve Yapisal Anormalliklerin Erken Tespitindeki Rolu


Bazilari arastirmacilar listelenen ek yapisal anormalliklerin tespit orani , sonografi uzmaninin becerisine ve deneyimine ve daha az olcude makineye baglidir. En son teknoloji ultrason makinesi ile son yillarda bircok yapisal anormallik tespit edilmistir. Birinci trimesterde secilmemis bir populasyonu taramakla ilgili bes ayri calismada, fetal anormallik tespit oranlari % 33-% 64,7 arasinda degismektedir. Ozellikle yuksek riskli ailelerde 3 boyutlu ultrason goruntulemenin onemi, anormalligin saptanmasini daha da artirir. Bazi arastirmacilar, hacimleri dondurme kabiliyeti nedeniyle iskelet yapilarini ve toraksi, ozellikle uzun kemikleri degerlendirmede 3-D ultrason goruntulemenin tercih edilen bir arac oldugunu ileri surmuslerdir.
Bununla birlikte, fetusun hizli hareketi ve ekstremitelerin uterus duvarina bitisIk konumlandirilmasi, degerlendirilmelerinde potansiyel olarak bir engel olabilir. 4-D goruntulemenin daha yararli oldugu kanitlansa da, birincil tokezleyen bloklar ayni kalir. Ultrason goruntuleme de dahil olmak uzere artan teknolojik gelismeye ragmen, maternal ve perinatal mortalite kuresel olarak azalmadi ve gercekten de gelismekte olan bazi ulkelerde artis vardir. Anne olumlerinin baslica nedenleri arasinda kurtajla ilgili komplikasyonlar, cesitli kosullardan kaynaklanan kanama, hipertansif bozukluklar, tromboembolizm, tikali dogum, uzun sureli dogum, rupture uterus ve lohusa enfeksiyonu yer alir. Perinatal olum nedenleri arasinda prematurite, dogum asfiksi, konjenital malformasyonlar, IUGR, travmatik dogum ve kordon sarkmasi sayilabilir. Anne olumune neden olan bu kosullarin onemli bir kismi perinatal olume de yol acmaktadir.


Neyse ki ultrason, bu kosullarin cogunun teshisine yardimci olabilecek, bu komplikasyonlarin etkilerini onleyebilecek ve bazi durumlarda tedavide rehberlik edebilecek non-invaziv ve guvenli bir aractir. Bu nedenle obstetrik uygulamada ultrasonun daha genis kullanimi savunulmaktadir. Obstetrik birimdeki her tip doktoru ve hatta ebelerin obstetrikte ultrasonun temel kullanimi konusunda egitilmesi onemlidir. Sonoloji uzmani olarak uzman dogum uzmanlari ve gelismis ultrason uygulayicilari olarak profesyonel sonografi uzmanlari icin ileri uygulama egitimi ihtiyaci, su anda bazi gelismis ulkelerde uygulandigi gibi, gelismekte olan ulkelerde gelecekte tavsiye edilmektedir.
Hukumetler, ozellikle obstetrik unitelerdeki saglik tesislerine yonelik ultrason makinelerinin satin alinmasi ve bakimi konusunda kararli olmalidir. Ultrason goruntulemenin daha yaygin kullanimi ve tedavi yaklasimindaki iyilesme maternal ve perinatal mortalitede azalmaya yol acmalidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:03   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

 
Alt 30 Eylül 2022, 22:25   #3
Standart

ilksefer duydum boyle birseyi

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:22.