IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By YGT


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2021, 11:31   #1
Standart Obstetrik Ultrason Rutin Uygulamalarinin Surdurebilirligi Ve Onemi

Rutin obstetrik tarama, spesifik gebelik anormalliklerini normal ilerleyen gebeliklerden ayirmak icin birinci, ikinci veya ucuncu trimesterde yapilan her gebelik icin duzenli ultrason goruntulemeyi ifade eder. Buyuk Britanya, Almanya, Fransa ve Iskandinavya gibi bircok gelismis ulkede, yaklasIk 18 haftalik rutin obstetrik ultrason goruntuleme, bakim standardi haline gelmistir. Amerika BirlesIk Devletleri’nde rutin ultrason, Amerikan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmanlari Koleji’nin (2007) hamile kadinlar icin rutin anoploidi taramasini onerdigi halde son zamanlara kadar henuz onaylanmamistir. Isvec’te yayinlanan buyuk olcekli bir gozlemsel calisma, yaklasIk 15 haftalik gebelikte tek bir rutin obstetrik ultrasondan bile onemli bir fayda elde edilebilecegi sonucuna varmistir.Obstetrik Ultrason Rutin Uygulamalarinin Surdurebilirligi ve Onemi
Rutin ultrasonun onemli faydalari arasinda gebelik yasinin belirlenmesinde dogruluk ve cogul gebeliklerin saptanmasi yer alir. Gelismekte olan ulkelerin cogunda, bu bolgelerdeki hamile kadinlarin cogu LMP’lerini hatirlayamadigi icin, ultrason goruntulemeyle gebelik yasinin dogru tahmin edilmesi, gelismis ulkelere gore muhtemelen daha faydali ve onemli olacaktir. Muhtemelen hamile kadinlar arasindaki yuksek okuma yazma bilmeme oranlarindan kaynaklanmaktadir. Bu, onlari fark edilmeyen erken dogum (perinatal olumlerin baslica nedeni) ve fetal sIkinti ve uzun vadeli gelisim bozukluklari ile iliskili olgunluk sonrasi sendromlara karsi cok daha savunmasiz hale getirir.


Bununla birlikte, rutin ultrason goruntulemenin genel gebelik sonucunu onemli olcude iyilestirme acisindan etkisi, cogunlukla gelismis ulkelerde yapilan bircok gozlemsel calisma tarafindan tartisilmistir. Ancak gelismekte olan ulkelerde yeterince arastirma yapilmadigi goz onune alindiginda, gelismis ulkelerde tanimlanan etkinin gelismekte olan ulkelerde benzer sonuclar dogurup yaratmayacagi hala belirsizdir. O zamana kadar, rutin ultrason goruntulemenin gelismekte olan ulkelerde sahip olabilecegi olasi etkiler goz ardi edilemez, cunku anne ve perinatal olum kurbanlarinin cogu bu bolgelerde yasiyor. Bununla birlikte, rutin ultrason icin en buyuk zorluk, maliyet etkinligi olmustur.
Ingiltere’de rutin antenatal ultrason taramasinin, Ulusal Saglik Hizmetine (NHS) tarama basina 14 ila 16 sterline mal oldugu tahmin edilirken, aile, tarama basina 9 ila 15 sterlin arasinda katkida bulunarak rutin ultrasonun ne kadar pahali olabilecegine dair bir gosterge saglar. Ancak Kanadali ve cogu Avrupali saglik politika yapicisi, rutin ultrasonun faydalarinin maliyetten daha agir bastigi gorusunu desteklemektedir. Dahasi, anne ve yenidogan olumlerinin potansiyel uretkenlikte 15 milyar dolarlik tahmini kuresel mali kaybi temsil ettigi soylenmektedir. Gelismekte olan ulkelerde rutin obstetrik ultrasonun onemli etkisine iliskin gozlemsel calismalarin olumlu bir etki gostermesi gerekiyorsa, gelismekte olan ulkelerde rutin ultrason goruntulemenin finansmanina yardimci olmak icin uluslararasi destege, ulasma cabalarinin bir parcasi olarak ihtiyac duyulabilir. Bunlar anne ve yenidogan olumlerinin azaltilmasina iliskin Binyil Kalkinma Hedefleri arasindadir.


Obstetrik Ultrason Rutin Uygulamalarinin Surdurebilirligi ve OnemiIkinci olarak, rutin ultrason, ayni zamanda gereksiz niyete yol acmasi, yanlis pozitif tanilarla ilgili kaygi yaratmasi ve normal ultrason nedeniyle ileri tetkikten caydirilabilecek kadinlara yanlis guvence vermesi nedeniyle de elestirildi. Bu nedenle, gelismekte olan ulkeler icin bir tur rutin ultrason goruntulemenin dusunulmesi durumunda, kalifiye personelin egitilmesi, ultrason makinesinin kalite guvencesi ve bu tur sorunlari en aza indirmek icin ultrason uygulamasinin duzenlenmesi acisindan standartlastirilmis yonergelerin yururlukte olmasini tavsiye edilmektedir.


Ultrason Goruntulemenin Surdurulebilirligi
DSO, daha onceki temel radyoloji sistemi girisiminin ikinci asamasi sirasinda gelismekte olan ulkelere yayilmasi icin ultrasonu onermistir. Ultrason, diger tum goruntuleme yontemlerine kiyasla nispeten dusuk satin alma maliyeti, bakim ve sarf malzemeleri icin dusuk maliyeti, tasinabilirligi ve dayanikliligi nedeniyle gelismekte olan ve dusuk kaynaklara sahip ulkeler icin “surdurulebilir bir teknoloji” olarak tanimlanmistir. Su anda uygun fiyatli ve daha kucuk ultrason tarayicilarin artan bulunabilirligi, gelismekte olan dunya icin ultrasonun surdurulebilirliginin ve anne ve perinatal olumleri azaltmadaki potansiyel rolunun acik bir gostergesidir. Yapilan bir pazar arastirmasi (yayinlanmamis), yeni bir ultrason makinesinin 5000 $ ‘a kadar dusuk maliyetli olabilecegini ve gebelik yasi, fetal canlilik, plasental pozisyon gibi temel obstetrik degerlendirme icin kullanilabilecegini ve hatta fetal anatomik inceleme icin kullanilabilecegini ortaya cikarmistir.


Daha sofistike ve nispeten pahali makinelerle ileri degerlendirme, daha sonra, gelismis bir uygulayici veya uzman tarafindan yurutulen bir seviye 2 veya seviye 3 taramasi seklinde, supheli anormallikleri olan secilmis durumlar icin duzenlenebilir. Ayrica, az kullanilmis ancak kaliteli makinelerin bagislanmasi uygulamasi yardimci olmaya devam etmekte ve tesvik edilmelidir. Ultrason sistemleri ureticileri, bu bolgelerde ofisler, satis temsilcileri ve uygulama personeli saglayarak gelismekte olan ulkeleri desteklemeli, boylece ekipmanin yayilmasina, ilk kurulum ve ekipman kullanimi ile ilgili talimatlara ve ekipman bakimina yardimci olabilirler.
Gelismekte olan ulkelerde yeterince egitilmis doktorlarin ve sonograflarin eksIkligi ve sinirli ekipman bakimi, buyuk bir zorluk olmustur. Dunyanin dort bir yanindaki bazi gelismis ulkeler egitim saglamak icin ortak bir caba sarf etseler de, rastgele bir sekilde saglanmaya devam ediyor ve doktorlar ve sonograflar icin yeterli egitim ihtiyacini hicbir zaman karsilayamamislardir. Ultrason goruntuleme tekniklerini egitmek icin dusuk maliyetli bir sistem kullanmanin bir onerisi, deneyimli ultrason uzmanlari tarafindan uzaktan rehberlige yardimci olmak icin Nintendo Wii oyun konsolundan (simulator olarak) arayuz bilesenlerini kullanan bir PC platformunun kullanilmasi yoluyla olmustur. Onericiler, Gana’da bu teknikle ilgili deneyimlerini ornek olarak gostermektedirler.


Diger bir oneri, yerel universitelerin tip mezunlari icin klinik ultrasona bir diploma dahil edilmesidir. Ultrason konusunda ek egitim almis hemsireler / ebeler veya radyograflar gibi mevcut yardimci saglik profesyonellerinin kullanimi bazi gelismis ulkelerde degerli olmustur ve gelismekte olan ulkelerde uygun maliyetli olabilir. Gelismekte olan ulkelerde yeni bir model, mevcut universite ortamlarinda Sonografi alaninda lisans derecesi programlarinin olusturulmasidir. Bu universite sonografi programlarinin mezunlari sonograf veya ultrason goruntulemede profesyoneller olarak kullanilabilir ve gelismekte olan ulkelerde doktorlar uzerindeki baskiyi hafifletmeye yardimci olabilir. Yazarlarin inanci, gelismekte olan ulkelerde ultrasonun surdurulebilirligi icin uc yonlu bir yaklasimin kullanilmasi gerektigidir:
Birincisi, sonograflar icin universite ortami araciligiyla yeni bir kariyer yolunun gelistirilmesi; Ikinci, hekimler icin uzun vadeli kapsamli sonografi egitim programlarinin olusturulmasi; ve Ucuncusu, duzenleyici politika belirleme icin devlet kurum ve kuruluslarinin katilimi. Aciktir ki, gelismekte olan ulkelerin benzersiz durumlarina hizmet eden ve hem egitimli ultrason ekipmani operatorlerine hem de surekli bakim icin biyoteknik becerilere sahip kisilere olan ihtiyaci karsilayan yaratici ve yeni yaklasimlar son derece yararli olacaktir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:03   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 12 Nisan 2021, 23:57   #3
Standart

Alıntı:
Mustafa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Tsk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 22:23   #4
Standart

bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:07.