IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By YGT
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By Zeytin


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2021, 13:09   #1
Standart Vajinada Gorulen Agrilarin Nedenleri Nelerdir, Nasil Tedavi Edilir?

Vajinal agri, tuvalet ihtiyacini giderirken veya cinsel iliski sirasinda kisinin sIkinti yasamasina neden olabilir. Her ne kadar cogu kadin bunu konusurken zorlansa bile, maalesef kimsenin rahatsizliklarini secme sansi yoktur. Buna neden olabilecek nedenler hakkinda bilgi sahibi olunmasi, bu konulara dikkat etmeyi veya bir uzmana gitmeye karar vermede yardimci olabilir.
Rahatsizligin tam olarak hangi bolgede agri veya aciya neden oldugunu belirlemek icin oncelikle aci noktalari ayirt etmek onemlidir. Uzmanlara gore bazi kadinlar bikini bolgesini vajina olarak tanimlamaktadir. Ancak gercekte vulva, rahim, fitik, pelvik veya karin bolgesindeki siddetli kramplardan bahsediyor olabilirler. Eger bir kisi rahatsizlik hissinin tam olarak nerede oldugundan emin degilse, bir agri gunlugu tutarak, boylece semptomlar devam ederse saglik hizmeti saglayicinizin agrisini daha iyi karakterize edilebilir. Ozellikle agri gunluk aktiviteleri engel oluyorsa, en kisa surede bir uzmana gorunmek gerekir. Uzmanlara gore vajinal agrinin yaygin nedenleri arasinda sunlar bulunur:

Maya Enfeksiyonlari
Uzmanlara gore maya enfeksiyonlarinin en yaygin semptomlarinin daha cok vajinada gorulen kasinti ve yanmadan kaynaklidir. Ama ayni zamanda aci verici de olabilirler. Maya vajinanin icini veya dogrudan vajinanin disini etkileyebilir ve bu da sislik, kizarikliga neden olabilir. Ayrica vajinal akinti yasanabilir ve bu akinti genelde beyaz renkli, suzme peynir gorunumundedir.



Nasil tedavi edilir?

Bir maya enfeksiyonunu OTC ilaclariyla tedavi edebilirken, kisiaha once bu tur bir enfeksiyon yasadiysa bu ilaci kullanmayi tercih edebilir. Ancak ilk defa bu sorunu yasayanlar icin bir uzmandan gorus almak en iyisidir. Tedavide genellikle bir kadin dogum doktoru bir pelvik muayene yaparak, semptomlar gecene kadar kullanilmak uzere bir mantar onleyici krem recete etmektedir. Eger daha once kullanilan ilaclar kullaniliyor ve bir hafta icinde gecmediyse bir doktora gorunmek gerekir.


Bakteriyel Vajinoz (BV)
Bakteriyel vajinoz, kasintiya ve vajinal rahatsizliga da neden olabilir, ancak sahip olabileceginiz herhangi bir akinti muhtemelen daha sulu olacaktir ve buna balik kokusu benzeri bir koku eslik edecektir. Bu duruma vajinadaki asiri bakteri buyumesi neden olur. Normalde, vajina dengede vajinanin pH degerini tutmak iyi bakteriler dolar, ama iyi bakteriler kotu bakteriler tarafindan sayica geride kaldiginda, iste o zaman bir BV vakasina yasanir. Tam olarak neyin tetiklediginden tam olarak emin olunmasa da seks ve regl donemi vajinal pH’inizi degistirebilir.

Nasil tedavi edilir?

Bakteriyel enfeksiyonlara yatkinlik ve yasaniyorsa, hizli bir antibiyotik (genellikle bir hap veya krem) tedavisi alinmasi onu gerekir. Boylelikle gorulen semptomdan kurtulmak mumkundur.



Cinsel Yolla Bulasan Enfeksiyonlar
Ucuk, klamidya, bel soguklugu gibi genellikle cinsel yolla bulasan her turlu enfeksiyonun (STI) vajinada agriya neden olabilir. Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezlerine gore ozellikle her alti Amerikalidan birini etkileyen herpes ile tipik olarak sinir veya iltihaplanma ile ilgilidir. Herpes belirli lezyonlara sahip olma egilimindedir ve vajinayi dokunusa oldukca hassas bir hale getirir.
Diger cinsel yolla bulasan hastaliklardan kaynaklanan agri tipik olarak genel iltihaptan kaynaklanir. Aci ve rahatsizligin yani sira yanma ve kasintiya duyarli olma egiliminde olan vajinal dokuda daha fazla sislik yaratma egilimindedir. Her iki durumda da, durumu kontrol altina almak icin vajina bolgesinde herhangi bir agri ve iltihap yasayip yasamadigini kontrol edecek bir uzmana gorunmek gerekir.


Nasil tedavi edilir?

STI’ler, antibiyotiklerle tedavi etmenin acik bir yolu ve net bir onleme yontemi vardir. Bu genelde iliski sirasinda prezervatif kullanimidir. Klamidya, bel soguklugu ve diger cinsel yolla bulasan hastaliklar tipik olarak ilacla temizlenebilir ve herpes tedavi edilemez olsa da gelecekteki salginlari ve agriyi azaltmayi basarabilir.

Vajinal Kuruluk
Vajinal kuruluk tamamen ostrojen hormonu ile ilgilidir, ozellikle de bu hormonun eksIkliginden kaynaklanir. Ostrojenin kendisi vajinaya kan akisini, vajina duvarinin kalinligini ve ayrica vajinanin elastikiyetini ve yaglanmasini iyilestiren bir buyume hormonudur. Ve vucut da dogum kontrol ilaclari kullanimi, emzirme veya menopoz gibi nedenlerden dolayi yeterince ostrojen uretilmediginde bu vajinal kuruluk yaparak vajinada agriya neden olabilir.


Nasil tedavi edilir?

Vajina eskisi gibi kayganlasmadiginda uzmana basvurmak gerekir. Bu durumda rahatlama saglamak icin uzman tarafindan genelde guncel bir tedavi plani uygulanirken, dogum kontrol yonteminin degistirilmesi gerekebilir.

Cinsel Iliski Pozisyonlari
Vajinada yasanan agrilar cinsel iliski sirasinda partnerin cinsel organinin buyuk olmasi veya terz pozisyonlarda cinsel iliskiye girmekten kaynaklanabilir. Bu karin agrisi seklinde bir agri gibi gorulurken, rahatsiz edici olabilir. Eger partnerin penis buyuklugunden kaynakli bir sorun varsa, pozisyonlar degistirilebilir. Ayrica iliski oncesinde kayganlastirici jel kullanilabilir. Bunun haricinde vajinada uygulanan bir piercing veya prezervatif kullanimi da lateks gibi alerjik reaksiyonu olanlarda vajinal agrilara neden olabilir.


Nasil tedavi edilir?

Aile hekimi veya jinekolog ile yapilan gorusmede tum nedenler dislanmali ve buna neden olan sebep uzerine cozumler bulunmalidir. Prezervatif cinsinin degistirilmesi veya bir kayganlastirici jel tavsiyesi cozumler arasinda yer alabilir.

Vulvodini
American College of Obstetricians and Gynecologists’e (ACOG) gore, Vulvodynia, tanimlanabilir bir neden olmaksizin kronik vajinal agridir (yani, enfeksiyon veya baska bir tibbi durum nedeniyle degil ). Rahatsizligin penetrasyon sirasinda veya vajinaya bir tampon yerlestirme esnasinda meydana gelmesi muhtemeldir. Kadinlarin yaklasIk yuzde 9’u hayatlarinda bu tur bir agrilar yasamaktadirlar. Bununla birlikte, bazi kadinlar icin agri sancilari kendiligindendir ve cinsiyetle veya bolgeye herhangi bir sekilde dokunmakla ilgisizdir. Vulvodini sebebi tam olarak anlasilamamistir, ancak doktorlar agrinin vajina ve vulvanin o dis kismindaki ekstra sinir liflerinden geldigine inanmaktadir.


Nasil tedavi edilir?

Vulvodini teshisi koyan doktorlar, genellikle, bilinmeyen bir baska kronik agri durumu olan fibromiyalji icin de kullanilan lidokain gibi topikal ilaclarla tedavi ederler.

Endometriozis
Vajinada Gorulen Agrilarin Nedenleri Nelerdir, Nasil Tedavi Edilir?Endometriozis kafa karistirici bir durumdur ve doktorlarin da teshis etmesi oldukca zordur. Endometriozis, rahim dokusunun rahim disindaki yerlerde (pelvik bolgesi, karin ve hatta akcigerlerler gibi diger yerlerde oldugu gibi) buyumesidir. Durum ayni zamanda inanilmaz derecede aci vericidir. Dokular etrafinda agriya neden olabilen kronik iltihaplanma ve yara izi yaratir.


Nasil tedavi edilir?

Endometriozis tipik olarak agriya neden olan dokulari cikarmak icin hormon tedavisi veya ameliyatla tedavi edilir.

Pelvik Inflamatuar Hastalik (PID)
Pelvik inflamatuar hastalik; rahim, fallop tupleri veya yumurtaliklarinizin enfeksiyonu vajinada agriya neden olabilecek baska bir enflamatuar durumdur. Pelvik organlarin icinde yara izi kalmasina veya pelvik organlarinin birbirine yapismasina neden olarak kronik rahatsizlik ve agriya neden olabilir.

Nasil tedavi edilir?

Kisinin bu durumdan muzdarip olup olmadiginizi belirlemek icin bir pelvik muayene ve ultrasondan sonra (bir STI tedavi edilmemis bir sekilde birakilmasinin bir sonucu olarak gelisebilir). Kesin teshis konduktan sonra doktor muhtemelen kisiyi tedavi etmek icin bir antibiyotik kuru baslatmaktadir.


Vulvovajinal Atrofi
Mayo Clinic’e gore, vulvovajinal atrofi, vucut daha az ostrojen urettiginde meydana gelebilecek vajinal duvarlarin incelmesi, kurumasi ve iltihaplanmasidir. Bu nedenle, en sIk menopozdan sonra gorulurken, durum cinselligi ve idrara cikmayi rahatsiz edebilir.

Nasil tedavi edilir?

Kadin dogum uzmani tarafindan tani konulduktan sonra, durum tipik olarak kayganlastirici ve hormon tedavisi ile tedavi edilir.

Rahim Agzi Kanseri
Pelvik agri (sirt agrisi, anormal kanama, kahverengi akinti, yorgunluk, mide bulantisi ve kilo kaybi ile birlikte) rahim agzi kanserinin bir semptomudur. Bu semptomlari yasiyorsa ve gecen yil pap smear yaptirilmadiysa yapilmasi gerekebilir. Tumorun tedavine ve kisinin yasina gore bir tedavi plani baslatilir.


Travma
Onceki donem yasanan bir travmada vajinada agriya neden olabilir. Cocuk istismari, cinsel saldiri veya vajinal dogum travmasi gecmisi varsa uzmana bunu aciklamak gerekir. Belirgin olmayan bu faktorlerin tumu vajinal agriya neden olabilir.

Nasil tedavi edilir?

Travmatik bir iyilesme deneyimiyle sonuclanan cinsel saldiri veya ameliyatlar yasandiysa, uygun tedaviyi plani tedavisinde yardimci olabilir. Bu tedavi yontemleri arasinda terapi, ilac, givi tedavi yollari sayilabilir. Hem doktorlar hem de hastalar icin akil sagliginin onemli oldugunu hatirlamalari onemlidir.
Vajinal agrilar hakkinda konusmak zor ve garip gibi gorunebilir. Ancak bir saglik hizmeti saglayicisiyla konusmak, rahatlama bulmak ve ozel tedavi gerektiren altta yatan herhangi bir durumu dislamak icin anahtardir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:05   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine Sağlık Ceren

 
Alt 12 Nisan 2021, 22:16   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Allah kimseye vermesin ya zor.

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:39   #4
Zerya
Zeytin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Vajinal floranin bozulmasından kaynakli, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen olumsuz bir durumdur. Tedavisi de oldukça uzun bir süreçtir. Tavsiyem pamuklu çamaşır kullanımı ve fazla su temasindan kaçınılmasidir. Florayi bozan en önemli etkenler bunlar.

________________

Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alt 12 Nisan 2021, 23:59   #5
Standart

Tskler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:09   #6
Standart

bilmedigimiz okadar cok hastalik varki aman diyorum

________________

No MoRe DramA
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:38   #7
Farklının Farkını Farklılar Fark Eder
Klaus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Guzel bilgilendirici icerik

________________

whynot?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:06.