IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By YGT
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2021, 11:44   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kadinlarda Goz Ardi Edilmemesi Gereken MS Belirtileri

Ulusal Multipl Skleroz Dernegi’ne gore ne yazik ki, multipl skleroz icin tek bir test olmadigindan dolayi, teshis gozden kacabilir, gecikebilir ve hatta yanlis olabilir. Ancak bilgi guctur ve iyi kullanildigi takdirde cok erken donemde bu hastaligin teshis edilmesini saglayabilir. Kadinlarda multipl skleroz belirtilerini bilmek, bir seyin yolunda gitmedigini fark ederek harekete gecmeye ve hazirlikli olmaya yardimci olabilir.

Multipl Skleroz Nedir?
Kadinlarda Goz Ardi Edilmemesi Gereken MS BelirtileriMultipl skleroz (MS), beyni ve omuriligi etkileyen bir merkezi sinir sistemi hastaligidir. Ulusal Saglik Enstituleri’ne gore, MS temel olarak beyin ve vucut arasinda akan mesajlari bloke ederek, genellikle gorme sorunlari, kas gucsuzlugu, koordinasyon sorunlari, uyusma ve dusunme veya hafiza sorunlarina neden olur. Ulusal MS Dernegi’ne gore, dunya capinda MS hastasi olan 2,3 milyon kisi vardir. Hastaligin tedavisi yoktur, ancak tedaviler ve hastaligi degistirici tedaviler semptomlarin ilerlemesini yavaslatabilir veya geciktirebilir.


15 yil teshis edilmemek icin uzun bir sure gibi gorunse de, bu tamamen mumkundur, cunku MS semptomlarinin saptanmasi zor olabilir. NYU Langone’nin Coklu Skleroz Kapsamli Bakim Merkezi’nde norologlara gore semptomlarin cogu spesifik degildir, bu durum bircok semptomun yalnizca MS hastalarinda gorulmedigi anlamina geliyor. Ancak baska hastaliklarla da ortak olabilen semptomlardan bir ya da birkaci goruluyorsa erken donemde bir uzmana gorunmek gerekir. Bu yazida kadinlarda baska hastaliklarla ortak gorulen Ms hastaligi ile semtomlari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.



MS Semptomlari
Ms hastaliginin teshisinde baska hastaliklarla ortak olabilecek, ancak Ms icin erken teshise yardimci olacak bazi belirtiler vardir. Bu belirtiler su sekilde siralanabilir;
Karincalanma
Normalde, sadece bacaga cok uzun sure baski uyguladiginda ve kan akisini gecici olarak kesildiginde igne batiyormus gibi karincalanma hissini yasanir. Ancak kollarin, bacaklarin, ellerin veya ayaklarin uyustugu, yanma hissinin yasandigi veya herhangi bir yerde karincalanma fark edilirse bu Ms belirtisi olabilir.


Kronik yorgunluk: Adet donemine denk gelmeyen gunlerde de bazi sebeplerden yorgunluk yasanabilir. Ancak, haftalarca suren ve gunluk bazda normal calisma yetenegini bozan ani siddetli yorgunluk nobetleri, MS’in omurgadaki sinirleri ve lifleri tahrip ettiginin bir gostergesi olabilir.
Bitkinlik: MS hastalarinda yorgunluklarini ust duzeydedir ve bu da basit gorevleri bile zorlastiran bir durumdur. Genellikle gorulen bitkinlik hali aktiviterle orantisizdir, uyku ile rahatlamaz ve asiri haraket edildiginde ise daha da kotulesir.
Kadinlarda Goz Ardi Edilmemesi Gereken MS BelirtileriAdet duzensizligi ve kesilmesi: Multipl skleroz dahil olmak uzere bagisIklik sistemini etkileyen bir hastalik, amenore veya kaybina neden olabilir. Arada bir adet donemini kacirmak onemli degildir cunku bu stresten seyahate ve gribe kadar her sey ureme sistemini gecici olarak etkileyebilir. Fakat adetler art arda uc aydan fazla bir sure gecerse veya adet dongusu duzensiz hale gelirse bir uzmana danismak gerekir.


Yutkunma ve konusma zorlugu: Ulusal MS Dernegi’ne gore konusma ve yutma ile ilgili sorunlar tipik olarak birlikte gorulur. (tibbi isimleri aslinda disfaji ve dizartridir). Konusmaya gelince, beynin hasarli alanlari konusma kaliplarini etkileyebilir ve sesinizin kisilmasina veya daha fazla burun sesine neden olabilir. Beyin de buyuk olcude yutmayi kontrol eder (tbh, beyin hemen hemen her seyi kontrol eder) ve duzgun bir sekilde yutamamak kesinlikle Ms hastaligina dair bir isaret olabilir.
Denge kaybi: Bazi donemlerde denge kaybi, sakarlik olmasi normaldir. Ancak Ms Insanlar genellikle dengelerinin kotu oldugunu dusunurler. Ancak uzuvlarinizdan birinde veya her ikisinde zayiflik olmasi motor sinirlerinde bir sorun olduguna dair bir isaret olabilir Bu durumda denge kaybi, tokezleme, veya sebepsiz yere sIk sIk dusme yasaniyorsa bu bir Ms belirtisi olabilir ve bir uzmana gorunmek gerekir.
Ruh hali degisIklikleri: Ulusal Multipl Skleroz Dernegi’ne gore MS teshisi konanlarin yaklasIk yuzde 60’i veya daha fazlasi bir tur bilissel veya duygusal sIkinti yasamaktadir. MS hastalari, hatirlama bozuklugu, depresyonda zorluk, sinirlilik, ani ruh hali degisimleri ve kontrol edilemeyen aglama veya kahkaha nobetlerinden mustarip olabilir.


Duyusal sorunlar: Duyusal sorunlar, tuhaf ama yaygin bir multipl skleroz belirtisidir. Hastalar sIklikla vucutlarinin duyusal duzeyde, bir bolumden digerine farkli hissettigini belirtmektedir. Ornegin, gomleklerini giydiklerinde, gogsunun uzerinde kayma, midelerinin uzerinden gecmesinden farkli bir sekilde hissediyorlar. MS teshisi konan kisilerin yarisinda, genellikle istemsiz spazmlar, aciklanamayan gucsuzluk veya kaslarda sertlik ile birlikte gorulen kronik agri vardir. Genellikle agirlik olarak tanimlanir veya uzuv yipranmis gibi hissedilir. Bacaklar genellikle kas agrilarinin yukunu tasiyan ilk ekstremite olmakla birlikte, sirt da tipik bir sorun bolgesidir.
Renkleri ayirt etmede gucluk: Daha once renkleri ayirt etme konusunda iyi bir gozu olan, kisiler bu yetilerinde azalma goruyolarsa bu bir Ms belirtisi olabilir. Buna optik norit denir ve beyindeki optik sinirlerin etrafindaki yalitimin kaybi nedeniyle olur; bu multipl sklerozun birincil semptomlarindan biridir
Korluk: MS ayni zamanda sadece bir gozde kismi korluk, renk korlugu, kor noktalar veya korluk olarak da ortaya cikabilir. Bazi insanlar bunu lekeli bir kontakt lense bakmak veya bir ekrandan veya sudan bakmak olarak tanimlamaktadir. Goz hareketi sirasinda agri veya cekme hissi ile de iliskili olabilir. MS ile iliskili gorme problemlerinin baslangici genellikle yavastir, cunku gozlerdeki bozulma zamanla gerceklesir. Optik norit, bir enfeksiyon, bir vitamin eksIkligi veya diger otoimmun hastaliklarin bir sonucu olarak, multipl skleroz ile ilintili olmasi gerekmeksizin kendi basina da ortaya cikabilir.


Unutkanlik: En yakin sevdiginin veya arkadasinin dogum gununu unutma, anahtarlari bir haftada bes kez kaybetme ve ayni temiz camasirlari iki kez yeniden yikama gibi unutkanlik emareleri varsa, erken baslayan Alzheimer hastaligindan suphelenilebilir. Ancak Alzheimer genc kadinlarda oldukca nadir gorulmektedir. Bunun yaninda kisa sureli hafiza veya diger bilissel sorunlar kadinlarda MS semptomlari olabilir.
Fazla idrara cikma: Idrara cikmanin farkli nedenleri olabilir. Ancak diger sebebler dislandiktan sonra ozellikle yine de cok sIk idrara cikiliyorsa, bu bir multipl sklerozun ayirt edici ozelligi olabilir. Bununla birlikte, idrar sIkligindaki herhangi bir buyuk degisIklik kadinlarda bir MS semptomu olabilir ve cogu zaman insanlarin teshis edilme seklidir, Bazen tam tersi de olabilir. Hatta bazen gece idrara cikma durtusuyle uyanma bile gorulebilir. Islevsiz banyo aliskanliklari ve bagirsak sorunlari MS’li kisilerin yaklasIk yuzde 80’inde gorulur ve idrari tutamama genellikle kabizlik, ishal ve kontrol edilemeyen bagirsak hareketleri ile birlikte gorulur.
Bas donmesi ve mide bulantisi: Kadinlarda Goz Ardi Edilmemesi Gereken MS BelirtileriKadinlarda en erken MS semptomlarindan biri, motor, duyu ve koordinasyon sistemlerine zarar veren sinir hasarinin neden oldugu asiri bas donmesi veya bas donmesidir. Bu kisiyi saskin, kararsiz, bas donmesi ve hatta midesinin bulanmasina neden olabilir.


Ince motor becerilerini kaybetme: MS hastalarinda sIklikla gozlemlenen ilk seylerden biri, mesaj yazamama, cep telefonu veya tablet kullanma veya ince motor kontrolu gerektiren baska hareketleri yapamamalaridir. Multipl skleroz ilerledikce, sinir sisteminde lezyonlara veya hasar alanlarinin olusmasina neden olabilir. Beynin arka bolgesinde bir lezyon olursa, el becerinize zarar verebilir.
Cinsel uyarilmada gucluk: Cinsel uyarilma merkezi sinir sisteminde baslar, bu nedenle beyin, cinsel organi uyarmak ve canlandirmak icin mesajlar gondermelidir. Ancak MS’te, beyin-vucut baglantisi duzgun calismadigindan, Ulusal MS Dernegi’ne gore vucudun harekete gecmeye hazir oldugu mesajini alamayabilir. Cinsel sorunlar aslinda MS’li kadinlar arasinda oldukca yaygindir, kadin hastalarin yuzde 72’si vajinal kuruluk ile birlikte vajinal veya klitoral bolgede azalmis duyu (veya agrili bir sekilde artan duyumlar) dahil olmak uzere cinsel sorunlardan etkilenir.
Sicak-soguk farkini ayirt edememe: Dokunuldugu zaman sicaklik degisIkliklerini algilayamamanin, MS kaynakli sinir hasarinin bir baska semptomu oldugunu belirtilmektedir. Siklikla bu durumu yasayanlarin bir uzmana gorunmesinde fayda vardir.
Multipl skleroz, lupus ile birlikte ‘buyuk maskeli hastaliklardan” biri olarak kabul edilir, cunku semptomlari cok kolay baska nedenlere veya hastaliklara karistirilabilir. Semptomlar tamamen hangi sinirlerin etkilendigine bagli oldugundan, iki hasta ayni belirtileri gostermeyebilir. Pek cok kadin icin bu, MS’in dogru teshisini ancak doktorlari diger her seyi reddettikten sonra aldiklari anlamina gelir. Neyse ki, bir MRI taramasi hastaligin acik “lezyonlarini” tespit edebilir, bu yuzden bunun icin test yaptirmaktan cekinmemek gerekir.


ALİNTİ ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:07   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kadın olmakda zormuş yahu

 
Alt 13 Nisan 2021, 10:14   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Zor Tabi : )

 
Alt 13 Nisan 2021, 11:14   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Allah düşmanımın başına vermesin. Çok zor bir hastalık..

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 13 Nisan 2021, 11:47   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah düşmanımın başına vermesin. Çok zor bir hastalık..
amin Canim.

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:35   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:06   #7
Standart

Rabbim korusun

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:09.