IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2021, 09:33   #1
Standart Tekrarlayan Dusuklerde Endokrin Faktorler

Hormonlar fetusu rahme yerlestirmede anahtar rol oynarlar ve degisIklikleri dusuk yapma riskiyle sonuclanabilir. Tum uzmanlarin ciftleri esit sekilde degerlendirebilmesi icin yapilmasi gereken testler ve tani kriterleri konusunda fikir birligine ihtiyac vardir. Bu sekilde, mevcut her tedavinin etkinligini degerlendirebilirken, bu ciftler icin daha fazla finansal kayiplar ve duygusal bozukluk kacinabilmeyi saglar. Tekrarlayan dusuklerde endokrin faktorler su sekildedir:

Luteal Faz Yetersizligi
Normal embriyo implantasyonuna ve buyumesine yol acacak sekretuvar bir endometriumu surdurmek icin progesterona yetersiz maruz kalma durumudur. Luteal yetmezlik icin tani kriterleri iyi belirlenmemistir, bu da luteal faz yetmezligi ile RPL arasindaki nedensel baglantiyi gosterebilecek calismalarin yapilmasini zorlastirir. Bu nedenle, luteal faz yetersizligi testi RPL’li hastalarda onerilmemektedir. Progesteron veya insan koryonik gonadotropinin (hCG) tedavisi icin kullanimi literaturde farklidir.



Tiroid Bozukluklari
Tekrarlayan Dusuklerde Endokrin FaktorlerTiroid uyarici hormon (TSH)> 2.5 mU / L ve normal serbest tiroksin olarak tanimlanan subklinik hipotiroidizm ve artmis RPL riski ile ilgili calismalar dusuk kanit seviyelerine sahiptir. Otiroid dahil RPL’li hastalarda anti-tiroid peroksidaz antikorlarinin (anti-TPO) varligi, onemli bir gestasyonel prognostik faktordur. Bu nedenle, RPL’li kadinlar icin bir TSH ve anti-TPO dozaji onerilir. Ve yukaridaki muayenelerin anormal seviyelerini tespit ederken, T4 seviyelerinin degerlendirilmesi gerektigini onermektedir.


Klinik hipotiroidili hastalar levotiroksin ile tedavi edilmelidir. RPL ve subklinik hipotiroidi olan kadinlarda, kanitlar celiskili oldugundan tedavinin yarari degerlendirilmelidir. Ek olarak anti-TPO pozitif olan otiroid kadinlar levotiroksin ile tedavi edilmemelidir.

Polikistik Over Sendromu ve Insulin Metabolizmasi Bozukluklari
Polikistik yumurtalik sendromu (PCOS) olan hastalarda gozlemlenen cesitli anormallikler, insulin direnci, hiperinsulinemi, hiperandrojenemi, hiperprolaktinemi ve obezite dahil olmak uzere bagimsiz olarak RPL ile iliskilendirilmistir. Kontrollere gore RPL’li kadinlar arasinda daha yuksek bir insulin direnci prevalansi vardir. Bununla birlikte, hicbir calisma insulin direnci ile RPL arasindaki neden-sonuc iliskisini dogrulamamistir.


Bu nedenle, RPL’li kadinlarda gebelik kaybini ve glikoz metabolizmasindaki bozukluklari onlemek icin PKOS, hizli insulin ve hizli glukoz, insulin ve glisemi degerlendirmesini onermek icin yeterli kanit yoktur veya gebelikte metformin kullanimi yoktur. Hiperandrojenemi ile RPL arasinda bagimsiz bir baglantinin varligi tartismalidir. Bu nedenle, RPL’li kadinlarda androjen seviyelerinin arastirilmasi onerilmez.

Prolaktin Bozukluklari
Cogu calisma, RPL ve serum prolaktin konsantrasyonu arasinda dogrudan bir baglanti kuramaz. Bu nedenle, hiperprolaktineminin klinik belirtilerinin yoklugunda prolaktin testi rutin olarak onerilmemektedir. Ancak hiperprolaktinemi saptanirsa, canli dogum oranlarini artirmak icin kadinlarda dopaminerjik agonistlerle tedavi dusunulebilir. Hiperprolaktinemi kolayca tedavi edilebilen bir neden oldugundan, cogu merkez rutin olarak serum prolaktin duzeylerini test eder.


D Vitamini
D vitamini eksIkligi ile RPL arasindaki iliskiyi degerlendiren az sayida calisma vardir. Bunlardan biri RPL’li kadinlarda artmis hipovitaminoz D prevalansi gostermis, ancak neden-sonuc iliskisini belirlenememistir. Bu nedenle, RPL’li kadinlarda hipovitaminoz D’nin anlamli prevalansina ve obstetrik ve fetal komplikasyonlarla olasi iliskisine dayanarak, bu kadinlarda on konsultasyon danismanligi profilaktik D vitamini takviyesini icerebilir.


Kronik Endometrit
Kronik endometrit (CE), uterin kavitede bakteriyel patojenlerin varligindan kaynaklanan endometrial mukozanin kalici inflamasyonu olarak tanimlanir. RPL’li hastalarda prevalansi yaklasIk% 12-13’tur. CE’nin ureme kapasitesi uzerindeki etkisi tartismalidir, ancak bircok yazar CE’nin embriyonik implantasyonu olumsuz etkileyebilecegini one surmektedir. Bazi calismalar, histolojik olarak dogrulanmis CE’ye sahip kadinlarin% 75’inde pozitif kulturlerle enfeksiyoz bir etiyolojiye isaret etmektedir; en yaygin bakteri Escherichia coli , Enterococcus faecalis ve Streptococcus agalactiae’dir (% 77.5)


Tekrarlayan Dusuklerde Endokrin FaktorlerCogu hasta asemptomatiktir ve uterus veya servikal mobilizasyonda agri en sIk gorulen klinik tablodur. CE, histopatolojik olarak endometrial stromada lenfoplazmasitik infiltrasyon olarak teshis edilir. CD138 plazma hucrelerinde bulunan belirtec icin immunohistokimya, tanisal dogrulugu artirmak icin kullanilir. Tanisal bir video histeroskopi, genellikle mukozal odem, fokal veya diffuz endometriyal hiperemi veya mikropoliplerle ortaya cikan endometrial boslugun dogrudan gorsellestirilmesiyle CE’nin belirlenmesine yardimci olabilir. Histeroskopinin CE tanisinda duyarlilik, ozgulluk ve pozitif ve negatif prediktif degerleri sirasiyla % 86.36, 87.30, 70.37 ve 94.82 seklindedir.


Birkac yil oncesine kadar uterus boslugunun steril bir ortam oldugu dusunuluyordu. Son zamanlarda, uterus mikrobiyotasindaki bir dengesizligin embriyonik implantasyonu tehlikeye atabilecegi veya bir kurtaja neden olabilecegi tartisilmistir. Yeni nesil dizileme (NGS) mikrobiyota degerlendirmesi icin endometriyal biyopsi ve etiyolojik ajan arastirmasi artik ticari kitler araciligiyla yapilabilir. Bununla birlikte, ureme sonuclari uzerindeki tanisal etkinligi ve tedaviyi degerlendirmek icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
Bazi calismalar, tedavinin artan canli dogum oranlari ve dusuk dusuk hizlari ile iliskili oldugunu one surmektedir. Birkac tedavi secenegi vardir; literaturde bahsedilen baslica tedavi sekilleri tek basina doksisIklin (100 mg, 12/12 saat agizdan, 14 gun sureyle), metronidazol (250 mg, 12/12 saat agizdan, 14 gun boyunca) ve siprofloksasin kombinasyonunu ifade eder. (250 mg oral yolla 12/12 saat 14 gun).



Tekrarlayan Dusuklerde Baba Faktorleri
RPL icin erkek etiyolojik faktorlerin artan bir kabulu vardir. Taramasi detayli sperm analizinden olusur. Asiri sperm DNA fragmantasyonu, gebe kalma icin onemli bir kisitlamadir. Iki meta-analiz, gebelik kayiplarinin yuksek oranda sperm DNA fragmantasyonu ile iliskisini gostermektedir. Sperm DNA fragmantasyon indeksi icin mevcut testler, sperm kromatin yapi testi (SCSA), terminal deoksinukleotidil transferaz (TdT) aracili dUTP nick end etiketleme (TUNEL), Sperm Kromatin Dagilim testi ve kuyruklu yildiz testidir.


Bazi klinik durumlar, sperm DNA’sinin artmis parcalanmasiyla ilgilidir. Digerlerinin yani sira yuksek seminal plazma lokosit konsantrasyonu, sistemik enfeksiyonlar, varikosel ve sigara kullanimi spermatik DNA hasari ile iliskilidir. Bir Cochrane meta-analizi, C ve E vitaminleri dahil olmak uzere antioksidanlarin kullaniminin, gorunur bir neden olmaksizin subfertil erkekler icin faydalari olabilecegini ve sperm DNA fragmantasyonunu iyilestirebilecegini ileri surmektedir.
Genel olarak onerilen doz, en az 2 ay sureyle gunde 1 gram C vitamini ve 1000 IU E vitaminidir. Bununla birlikte, bu etki RPL’li hastalarda henuz kurulmamistir. ESHRE, sperm DNA fragmantasyon arastirmasinin RPL icin aciklayici amaclar icin degerlendirilmesi gerektigini belirlemektedir. Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ile endike olan ciftler icin, fizyolojik intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (PICSI) ve intrasitoplazmik morfolojik olarak secilmis enjeksiyon (IMSI) gibi daha dusuk DNA fragmantasyon oranina sahip sperm secmek icin laboratuvar teknikleri uygulanabilir.


Bununla birlikte, testis sperminin kullanimi, PICS ve IMSI tekniklerine kiyasla dollenmeyi, hamileligi ve canli dogum oranlarini iyilestiriyor gibi gorunmektedir. Ayrica kurtaj oranlarini dusurmek icin sperm seciminde en iyi yontemi belirlemek icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir. Spermin morfolojik analizi, RPL vakalarinda dikkate alinmasi gereken bir baska noktadir. Yapisal anomalilere sahip spermatozoanin varligi, anoploidi ile iliskili olabilir ve bu da genellikle implante edilmeyen veya iptal edilen anoploid embriyolarla sonuclanir. Bu ozellikle monomorfik teratospermi formlari olan globozoospermi ve makropermi vakalarinda gecerlidir. (tum spermler ayni anomaliye sahipse)


Tekrarlayan Dusuklerde Endokrin FaktorlerKisirlik genellikle bu vakalarla iliskilendirilir ve tup bebek prognozu saklidir. Bu nedenle, kurtajla iliskili oldugunda, IVF’yi takiben anoploidiler icin preimplantasyon genetik testi icin embriyonik biyopsi (PGT-A) bir secenek olabilir. Tekrarlayan spontan abortus, cok faktorlu etiyolojiye sahip bir durumdur ve vakalarin yaklasIk % 50’sinde kaybin nedenini belirlenememistir. Bu, tekrarlayan kayiplara neden olan patolojilerin arastirilmasi ve tedavisi ile ilgili cok sayida tartismayi aciklamaktadir.


Bu kadar cok tartismaya ragmen, uzmanlarin hemfikir oldugu bazi noktalar vardir. Ciftler icin psIkolojik destek cok onemlidir ve sonraki gebelikte daha iyi bir prognozla iliskilidir. Ozellikle onceki kayiplar doneminde periyodik konsultasyonlar ve ultrasonlardan gecmek bu ciftlerin stresini azaltir. Kadinin yasi ve onceki kayiplarin sayisi, ciftin bir sonraki hamilelikte canli bebek sahibi olma sansini tahmin etmede en onemli faktorlerdir.
Tekrarlayan spontan abortus, cok faktorlu etiyolojiye sahip bir durumdur ve vakalarin yaklasIk% 50’sinde kaybin nedenini belirleyemedik. Bu, tekrarlayan kayiplara neden olan patolojilerin arastirilmasi ve tedavisi ile ilgili cok sayida tartismayi aciklamaktadir. Bu kadar cok tartismaya ragmen, uzmanlarin hemfikir oldugu bazi noktalar vardir. Ciftler icin psIkolojik destek cok onemlidir ve sonraki gebelikte daha iyi bir prognozla iliskilidir. Ozellikle onceki kayiplar doneminde periyodik konsultasyonlar ve ultrasonlardan gecmek bu ciftlerin stresini azaltir. Kadinin yasi ve onceki kayiplarin sayisi, ciftin bir sonraki hamilelikte canli bebek sahibi olma sansini tahmin etmede en onemli faktorlerdir.


Tum uzmanlarin ciftleri esit sekilde degerlendirebilmesi icin insan ureme toplumlari arasinda siparis edilmesi gereken testler ve tani kriterleri konusunda fikir birligine ihtiyac vardir. Bu sekilde, mevcut her tedavinin etkinligini degerlendirebilir, bu ciftler icin daha fazla finansal yanik, duygusal bozukluk ve iyatrojenezden kacinilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 13 Nisan 2021, 06:54   #2
Standart

Emeğine sağlık

 
Alt 13 Nisan 2021, 10:13   #3
Standart

Alıntı:
ZeyNa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:08   #4
Standart

Allah tum isteyenleri anne baba eyle

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:18.