IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2021, 13:01   #1
Standart Ultrason Goruntulemenin Dogum Ani Ve Sonrasindaki Faydalari

Anne olumlerinin cogu dogum sancilari ve dogum sirasinda meydana gelirken, perinatal olumlerin cogu dogum sancilari ve dogum sirasinda meydana gelen olaylardan kaynaklanir. Bu asamada anne olumunun nedenleri arasinda sunlar vardir: su ve elektrolit dengesizligi sekeliyle uzun sureli dogum, su ve elektrolit dengesizligi ve uterin ruptur sekeliyle tikali dogum, eklampsi, kanama ve tromboembolizm ve sezaryen icin anestezi komplikasyonlari; bunlarin hepsi perinatal olume de yol acabilir.Ultrason Goruntulemenin Dogum Ani ve Sonrasindaki Faydalari
Dogum sirasinda perinatal olum, subgaleal kanama, subdural hematom, serebral infaksiyon, kafatasi kirigi ve neonatal sariligi iceren vakumlu dogum komplikasyonlarindan da kaynaklanabilir. Omuz distosisi ve makat dogum sirasinda meydana gelen dogum yaralanmalarinin tumu perinatal olumle sonuclanabilir. Bunlarin neredeyse tamami, uygun vaka secimi ve partograf kullanimi dahil iyi is gucu yonetimi ile onlenebilir. Ultrason goruntuleme, induksiyon sirasinda servikal uzunlugun degerlendirilmesi, dogum sirasinda bas pozisyonunun ve inisin bilinmesi, sezaryen sonrasi vajina dogum icin vaka secimi (VBAC), uterus rupturunun tespiti, tikali dogumun onlenmesi, kanama ve fetal kalp izleme, intrapartum nedeninin belirlenmesi dahil olmak uzere dogum surecinde faydalidir.

Induksiyon Uygulama Araligi
Dogum induksiyonunun basarisi, Bishop skoru ile gosterilen serviksin tercih edilebilirligi ile dogrudan iliskilidir. Ultrason, uzun sureli dogum eyleminden kacinmak icin skoru belirlemeye yardimci olmak icin servikal uzunlugu ve dilatasyonu dogru bir sekilde olcer. Servikal uzunlugun degerlendirilmesi ikinci trimesterde tarif edilmektedir. Ikinci olarak, fetal basin perine mesafesine TVS olcumu ve fetal bas pozisyonunun TAS olcumu, dogum eyleminin basarili induksiyonunun en dogru tahminini sunar.



Bebegin Bas- Popo Pozisyonu
Calismalar, bas pozisyonu ve inisinin sonografik olcumunun dijital muayeneden daha dogru oldugunu gostermistir. Daha yakin zamanlarda, fetal basin en alt noktasini pubik sempatizinin alt kenarina baglayan bir cizginin olusturdugu acinin, translabial sonografi yaklasimi kullanilarak inisi degerlendirmek icin nesnel, dogru ve tekrarlanabilir bir yol sagladigi one surulmustur. YaklasIk 120 derece ya da daha fazla ilerleme acisinda, ya spontan vajinal dogum ya da kolay ve basarili bir vakum ekstraksiyonu olasiligi yuksektir. Ayrica, dogum sirasinda fetal bas pozisyonunu degerlendirmek icin altin standart teknik, transabdominal suprapubik transvers ultrasondur. Bu nedenle, bu sonografik bulgunun partografik sunumu ile gosterildigi gibi ilerleme eksIkligi, mudahaleye yol acar.

Sezaryen Sonrasi
VBAC ile ilgili ana endise, uterus skar rupturudur. Uterus rupturunu onceden belirleyen faktorler arasinda fetal boyut ve skar kalinligi yer alir. Fetal boyut ve agirlik tahmini vakalarin secimine yardimci olur. Calismalar, antepartum uterin skar kalinliginin intrapartum uterus rupturu riski ile ters orantili oldugunu ve uterus skarinin intrapartum degerlendirmesinin uterus rupturunu yuksek derecede dogrulukla tahmin edebilecegini bulmustur. Ultrason goruntulemenin uterus skar kalinliginin belirlenmesinde ve VBAC icin vaka seciminde yardimci olabilecegine dair kanitlar vardir.

Uterus Rupturunun Tespiti
Dogum sancilari ve dogum sirasinda uterus rupturu cogunlukla klinik olarak teshis edilir; bu nedenle klinik tani netse, degerli zaman ultrason goruntulemede bosa harcanmamalidir. Bununla birlikte, dogum oncesi sessiz rupturde veya bazen ozellikle epidural ile dogum eyleminde ortaya cikabilecegi gibi klinik ozelliklerin acik olmadigi durumlarda, ultrason goruntulemesi rahim duvarindaki kirliligi gosterebilir.

Vakum Icin Bas Pozisyonu
Vakum dagitiminin basarisi, diger kosullarin yani sira, kapagin yerlestirildigi yere baglidir. Yanlis yerlestirme fetal basin yonunu degistirebilir ve prosedurun basarisiz olmasina neden olabilir. Baslik, tepe uzerindeki fleksiyon noktasina veya yakinina yerlestirilmelidir. Ultrason destekli muayenenin bu fleksiyon noktasini tek basina dijital muayeneden daha iyi tespit ettigi gosterilmistir.

Kordon Tespiti
Bu durum, tespit edilmezse, fetal membranlar yirtildiginda gobek kordonu prolapsusuna yol acacaktir. Sunulan bir kordonu hissetmek zor olabilir. Renkli Doppler sonografi, fetal veya neonatal olumu onlemek icin uygun mudahaleyi yonlendirmek icin bu kordonu acikca tespit edebilir.



Sahte Dogum Sancilari
Fetal makrozomi, yanlis sunum ve anormal yalan, dogumun tikanmasinin nedenleridir. Makrozomi disinda, diger tum durumlar da kord prolapsusuna yatkinlik yaratir. Ultrason, fetal biyometri ve EFW ve prezentasyon / yalan degerlendirilerek obstruksiyonu veya kordon sarkmasini onlemek icin uygun mudahale icin tum bunlari tespit etmede faydalidir.

Fetal Kalp Atis Hizi Algilama
Bazen fetal kalp hizi Pinard fetal stetoskopla duyulmayabilir. Ultrason, ozellikle dusuk gelirli ulkelerde, sonicaid (ses Doppler) veya kardiyotokografi (CTG) makinesinden daha fazla kullanilabilir hale geldiginden, ultrason, fetal durumu kontrol etmek icin kullanilir ve fetus canli ve sIkinti icindeyse sezaryen ile hizli dogum veya vakum perinatal olumu onleyecektir.

Ikiz Dogumlar
Ilk ikizin dogumundan sonra kordon kazalari, plasentanin erken ayrilmasi ve diger faktorlere bagli olarak, ikinci ikizle ilk ikizle karsilastirildiginda artmis perinatal mortalite vardir. Bu nedenle, ikinci ikizin dogumunu olabildigince erken hizlandirmaya ihtiyac vardir. Ilk ikizin dogumundan sonra, ikinci ikiz sefalik degilse, vajinal dogumu saglamak icin ultrason rehberliginde harici sefalik versiyon (membranlar saglamsa) veya internal podalik versiyon (membranlar saglamsa veya sadece yirtilmissa) yapilabilir.

Dogum Sonrasi Komplikasyonlar
Ultrason Goruntulemenin Dogum Ani ve Sonrasindaki FaydalariKanama ve soka neden olan uterin inversiyon, kanama ve enfeksiyona yol acan gebe kalma urunleri, puerperal sepsis, postpartum eklampsi ve tromboembolizm dogumdan sonra anne olumunun baslica nedenleridir. Ultrason goruntulemenin tromboembolizmi saptamadaki faydasi ve goruntuleme teknigi daha once tartisilmistir. Klinik taninin acik olmadigi bazi uterus inversiyonu vakalarinda, uygun yonetimi saglamak icin taniyi ortaya cikarmak icin ultrason kullanilmistir. Gebe kalma urunlerinin alikonmasi durumunda ultrason, tutulan urunler ile endometriti ayirt edebilir. Ilk trimester dusukte meydana gelen kucuk tutulan gebelik urunleri bile Doppler uygulamasiyla TVS tarafindan dogru bir sekilde tespit edilir.

Uterus Rupturunun Dogum Sonrasi Tespiti
Bazen uterus rupturu suphesi dogum sonrasina kadar ortaya cikmaz, ozellikle de dogumun ikinci asamasinda ortaya cikarsa. Ultrasonun dogumdan sonra sezaryen yara yirtigini ve hatta dogum sonrasi yara izini tespit edebildigine dair kanitlar vardir . Digerleri, alt segmentin balonlasmasiyla iliskili birlesIk anterior uterin duvari ve mesane kalinliginin (<3 mm) miyometriyumda bir kusuru gosterdigini one surmuslerdir.

Dogum sonrasi Genis Bag Hematomunun Tespiti
Genis bag hematomu uterin ruptur oldugunda veya ust ekstansiyonla birlikte servikal yirtik oldugunda meydana gelebilir ve dogum sonrasi donemde orantisiz olabilecek soka neden olabilir. Ultrason goruntuleme, hematomun saptanmasina yardimci olabilir.

Puerperal Sepsis
Ultrason, dogum sonrasi endometrit tanisina yardimci olmanin yani sira, hipoekoik veya karmasIk bir fokal koleksiyon olarak gorunebilen pelvik apseyi dogru bir sekilde tespit eder.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:06   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağLık ceren

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:36   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:06   #4
Standart

Dogum Sonrasi Komplikasyonlar bunlar ayrica cok onemli

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:47.