IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2020, 14:42   #1
Standart Regl nedir: Regl hakkinda merak edilenler ve sehir efsaneleri

Aylik donguler seklinde gerceklesen vajinal kanamaya regl adi verilir. Bu durum halk arasinda adet kanamasi olarak da bilinmektedir. Fizyolojik bir surec olan regl hakkinda merak edilenleri sizler icin yanitladik. Regl nedir, regl neden olur, regl agrisina ne iyi gelir? Iste bilmeniz gereken onemli bilgiler.
Halk arasinda aybasi, renklenme, kirlenme, hastalanma olarak ifade edilen regl, kadinlarin ayda bir yasadigi fizyolojik bir durumdur. Regl baslangic yasi ortalama olarak 8-16 yaslari araligindadir. Kanama ise 2-7 gun arasinda surmektedir. Kadinlar icin regl donemi kilavuzu hazirladik. Her kadinin bu donem hakkinda dogru bilgiye ulasmasi gerektigini dusunuyoruz. Regl nedir, regl ne demek, regl sancisina ne iyi gelir, regl gecikmesi neden olur? Detaylari ogrenmek icin yazimizi okumaya devam edin...


REGL NEDIR, REGL NE DEMEK?
Regl; rahmin ic astarindan, yaklasIk bir aylik periyotlarla kanin ve mukozal dokunun rahim astarindan disari bosaltilmasi islemine verilen isimdir. Regl donemi, ergenlikle baslar ve menopoz donemine kadar devam eder. Her kadinin regl baslangic yasi ve menopoza giris yasi farklilik gostermektedir.

8-16 yas araliginda baslayan regl, surec olarak da ortalama 2-7 gun arasi surer. Regl, 21-35 gunde bir kez meydana gelir. Eger bu dongu icinde birden fazla regl goruluyorsa mutlaka kadin dogum uzmaniyla gorusulmelidir. Regl doneminde rahim kendisini yeniler ve gebelige hazirlar. Eger bu surecte gebelik olusmazsa rahmin icinde bulunan tabaka, damarlar ile beslenir. Burada gelisimini tamamlayan yumurta hucresi, dokulmeye baslar ve rahimden disari kan olarak atilir. Regl doneminde 20 ile 80 ml arasinda kan kaybedilir. Bahsettigimiz bu donguye ise mestruasyon dongusu denir.

Regl doneminde vucuttaki birtakim degisIklikler meydana gelebilir; karin ve bel bolgesinde agri-sanci, ruh halinde inisler cikislar, memelerde hassasiyet, siskinlik ve bas agrisi one cikan regl belirtileridir. Regl doneminde en zorlayici sey ise regl agrilaridir.


REGL AGRISINA NE IYI GELIR?
Regl donemi kimi kadinlarda oldukca sancili gecer. Bazi kadinlar ise bu konuda oldukca sanslidir ve su cumleyi duyariz onlarin agzindan: “Regl oldugumu bile anlamam” Siz de regl donemlerini sancili bir sekilde geciriyorsaniz muhtemelen her ay internette regl agrisina ne iyi gelir sorusunu aratiyorsunuzdur. Agri kesiciler, adet doneminde kadinlarin en buyuk kurtaricilaridir. Ilacin etkisini tam olarak gormek istiyorsaniz regl baslamadan once ilaci icmeye baslamalisiniz. Agri kesici ilaclari kullanmadan once doktorunuza danismalisiniz.

Dogum kontrol ilaclari da adet agrisina iyi gelir. Adet agrilarini hafifleten dogum kontrol haplari ayni zamanda yumurtlamayi onler. Ancak asla doktorunuza danismadan kullanimina baslamayin.

Regl sancisina ne iyi gelir diyenler icin agri kesici ilaclarin ve dogum kontrol haplarinin disinda oneriler ise su sekilde;

E vitamini, Omega 3 ve B vitaminleri acisindan zengin yiyeceklerle beslenin.

Ayaklarinizi usutmemeye ozen gosterin. Ayni zamanda bel ve karin bolgesine sicak kompres uygulayabilirsiniz.


Stresinizi en aza indirmeye calisin. Sinir ve stres regl agrisini artirabilir.

Adet oncesinde duzenli egzersiz yapmak, kramp ve kasilmalarin azalmasina yardimci olur.

Bitkisel yontemler de adet sancilar icin iyi gelebilir. Peki bu yontemler nelerdir?

Maydanoz: Bir su bardak suyu kaynatin. Suyu ocaktan alin ve icine bir avuc maydanoz ilave edin. Suyu ilitin. Ilidiktan sonra maydanozlu suyu suzun ve icin. Gunde bir bardak icmeniz yeterlidir.

Papatya cayi: Bir bardak suyu cezvede kaynatin. Icine 4, 5 adet papatyayi ekleyin ve demlemeye birakin. Karisimi ilik bir sekilde icin. Gunde bir bardak icmeniz yeterli olacaktir.

Tarcin: Bir bardak suyu isitin. Icine bir adet cubuk tarcin ekleyip 10 dakika bekletin. Sonrasinda icinden tarcini cikarin. Bir cay kasigi bal ilave ederek suyu icin.

Zencefil: Taze zencefil ve limonla hazirlanan bu karisim regl sancilarinizi hafifletebilir. Bunun icin bir bardak suyu kaynatin. Icine 2 dilim taze zencefil ve bir dilim limon ekleyin. 10 dakika demlemeye biraktiktan sonra karisimi icebilirsiniz. Zencefil ve limonlu suyu gunde 2 kez tuketebilirsiniz.

REGL NEDEN GECIKIR?
Adet duzensizliginin birden farkli sebebi olabilir. Bu nedenler arasinda;

STRES
Cagimizin en buyuk sorunlarindan biri olan stres, bircok hastaligin nedeni olarak karsimiza cikar. Regl gecikmesinde etkisi hic kucuk degildir. Eger stresli bir ay geciriyorsaniz bu durum adet dongunuzu bozabilir. Stres, hormonlarda degisime neden olabilir. Bu da adet periyodunu olumsuz anlamda etkiler.


KRONIK HASTALIKLAR
Diyabet, tiroid gibi kronik hastaliklar da adet dongusunu olumsuz bir sekilde etkileyebilir. Kan sekerinin duzensiz bir sekilde inip cikmasi, hormonal degisIkliklerle baglantilidir. Bu da adet donemi duzenini bozabilir. Colyak hastaligi da regl periyodunu bozabilir.

OBEZITE
Fazla kilolar, hormonal degisIkliklere neden olabilir. Eger asiri kiloluysaniz ve adet gecikmesi yasiyorsaniz mutlaka doktorunuza danisip gerekli testleri yaptirmali ve destegi almalisiniz. Uygulanacak tedavi yontemi ve saglikli bir beslenme listesi ile hormonlarinizi dengeleyebilir ve cok daha saglikli bir birey olabilirsiniz.

POLIKISTIK OVER SENDROMU
Vucudun, erkeklik hormonu olan androjen uretmesine neden olan polikistik over sendromu, bir hormon dengesizligidir. Bunun sonucunda yumurtalar uzerinde kistler meydana gelebilir ve yumurtlama duzensizlikleri yasanabilir. Ciddi bir tedavi ve takip gerektiren polikistik over sendromunda doktorlar adet duzenleyici ilaclar recete edebilir.

DOGUM KONTROLUNE YONELIK TEDAVI
Dogum kontrolu tedavi asamalari, adet periyodlarini bozabilir. Tedavi amacli kullanilan dogum kontrol haplari, ostrojen ve progestin hormonlari icerir. Bu hormonlar da yumurtaliklarin yumurta salmalarini engeller.


REGL NEDEN OLUR?
Beyinde bulunan bazi hormonlar adet dongusunde salgilanmaya baslar. Bu salgilanan hormonlar ise yumurtlama ile uyarilir. Uyarilma sonucunda yumurta spermle birlesirse dollenme olur. Dollenen hucrenin rahme yerlesmesi icin uygun kosul hazirlanmistir artik. Ancak gebelik gerceklesmiyorsa bu yapi regl kanamasi ile sokulur.

Regl doneminde beyinde salgilanan bir hormon sayesinde yumurtaligin icinde bir kese meydana gelir. Bu kesenin icinde ise yumurta hucresi vardir. Ayni zamanda rahim ic tabakasi da kalinlasmaya baslar. Dollenme gerceklesmezse omru dolan bu tabaka yikima ugrar ve kanamayla birlikte disari atilir.

REGL ILE ILGILI SEHIR EFSANELERI
Bircok toplumda regl, kotu ya da pis olarak tanimlanir. Aslinda bu durum kadinlarin tabiatidir. Kulturel kodlarda yer alan bu algi kadini ne ‘kotu ne de pis’ kilar. Saglikli bir kadinin bu fizyolojik durumu yasamasi son derece normaldir, olmasi gerekendir. Toplumda regl donemi hakkinda bilinen sehir efsaneleri vardir. Bunlardan bazilari ise;

REGL DONEMINDE DUS ALINMAZ
“Regl zamaninda dus almak adeti keser” inanci yanlistir. Dus regl kanamasini ne azaltir ne de artirir. Ustelik bu donemde herhangi bir enfeksiyon gelismemesi icin vajinal temizlik oldukca onemlidir. Anlayacaginiz hanimlar, bu donemde kendinizi temizlemeye ozen gosterin :)


SAGLIKLI BIR REGL 5-6 GUN SURMELI
Hayir. Regl periyodlari kisiden kisiye farklilik gostermektedir.

REGL DONEMINDE SAC BOYATILMAZ
Adet doneminde sacinizi boyatabilirsiniz. Reglinin sac boyatmasiyla bir iliskisi yoktur. Hatta bazi kisilere gore regl doneminde dis dolgusu yaptirilmaz. Bu da sehir efsanelerinden biridir. Regliyken de gunluk hayatiniza devam etmekte bir sorun yoktur. Onemli olan agir islerden, agrinizi artiracak aktivitelerden kacinmanizdir.

TAMPON KULLANMAK SAGLIKSIZDIR
Tamponun adet kanamasini engelledigi dusunulur. Fakat boyle bir sey soz konusu bile degildir. Tamponlar, tipki pedler gibi kani emerler. Buradaki onemli mevzu tamponu dogru yerlestirmek ve hijyenik bir sekilde kullanmaktir.

REGL DONEMINDE HAMILE KALINMAZ
Surprizlere hazir olun sevgili okur! Adet tarihinden 14 gun once yumurtlama zamani olarak bilinir. Fakat erken yumurtlama da gorulebilir. Bu durum nadir de olsa gebelikle sonuclanabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ekim 2022, 02:56   #2
Standart

bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:30.