IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2020, 11:09   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Asherman sendromu nedir, tani ve tedavisi nasildir?

Asherman sendromu oldukca nadir ve sonradan meydana gelen bir rahatsizliktir. Rahimde travma kaynakli olarak yara dokularinin ya da yapisIkliklarin meydana gelmesiyle ortaya cikar. Kadin Hastaliklari ve Dogum & Tup Bebek Uzmani Prof. Dr. Fatih Sendag, asherman sendromu, tanisi ve tedavi yontemleri hakkinda tum guncel bilgileri bizler icin anlatti.
Cok asiri durumlarda rahim on ve arka duvari birbirine yapisabilir. Ancak genellikle bu rahatsizlik rahmin kucuk bolgelerindeki yapisIkliklar olarak gorulur. YapisIkliklar ince ya da kalin olabilir, birbirinden ayri yerlerde meydana gelebilir ya da ayni yerdeki farkli yapisIkliklar buyuyerek birlesebilir.


Asherman sendromu olan kadinlarda adet dongusu cok azdir ya da hic yoktur ve adet donemi agrili gecer. Yapiskan doku ya da yara doku adet doneminde kanin vucuttan atilmasina engel olur.

NASIL TANI KONULUR?

Asherman sendromundan suphelenildiginde tani koymak icin basvurulan ilk seylerden bir tanesi kan tahlili yapilir. Kan tahlilinin yapilmasindaki amac Asherman sendromuna benzer belirtilere sahip diger hastaliklari elemektedir. Ayrica bununla beraber rahim duvari kalinligina bakmak icin ultrason muayenesi de gerceklestirilir.

Asherman sendromu teshisinde en etkili yontem ise histeroskopidir. Bu yontemle doktor rahim icerisini kucuk bir teleskop benzeri arac ile kontrol eder. Bu kontrolde rahim ici yapisIkliklar ya da yara dokulari gozlemlenebilir.

Tum bunlarin yani sira histerosalpinografi de sIk tercih edilen tani yontemlerinden biridir. Bu yontemle rahme ozel bir boya verilir ve rahimde ya da fallop tuplerinde meydana gelen buyumeler ya da blokajlar kolay bir sekilde tespit edilebilir.


ASHERMAN SENDROMU TEDAVISI

Bu rahatsizlik operatik histeroskopi adi verilen bir cerrahi mudahale ile tedavi edilebiir. Tani koymak icin kullanilan histeroskopinin aksine bunda histeroskopa eklenmis kucuk cerrahi enstrumanlar yer alir. Operasyon genel anestezi altinda gerceklestirilir.

Operasyon sonrasinda enfeksiyon olusumunun onune gecmek icin antibiyotik kullanmak gerekir. Ayrica rahim duvarinin kalitesini arttirmak icin ostrojen tabletleri de kullanilabilir. Operasyonun basarili olup olmadigi incelemek icin daha sonra tanisal histeroskopi yontemine basvurulur.
 
Alt 03 Ekim 2022, 02:57   #2
Standart

sukur tedavisi varmis

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:41.