IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2020, 10:37   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nudibranch Nedir?

Nudibranchlar olan yumusakcalar icinde sinifin Gastropoda salyangoz, sumuklu bocek, limpets ve deniz tuyleri iceren deniztavsani turudur. Hem dalgiclari hem de bilim adamlarini buyuleyen renkli olan nudibranch’lar kadife cicegi, palyaco, gorkemli, ejderha ve dansci gibi bu renklere hitap eden isimleri vardir. Nudibranch alt sinirlar Aeolidida ve Doridacea dahil tum dunyadaki okyanuslarin deniz tabanlarinda yasarlar. Dikkat cekmeyen deniz sumuklu bocek, goremedikleri fantastik bir sekiller dizisi ve neon-parlak renklere sahiptirler. Bircok gastropodun kabugu vardir ve Nudibranch larvalarinda bir kabuga sahiptir, ancak yetiskin formunda kaybolur. Gastropodlar ayrica ayak ve tum genc karindan bir surec olarak adlandirilan gecmesi torsiyonu onlarin larva asamasindadir. Bu surecte, vucutlarinin ust kismi ayaklari uzerinde 180 derece bukulur. Bu, solungac ve anusun basin uzerine yerlestirilmesine ve asimetrik formda yetiskinlere yol acar.
Nudibranch kelimesi, bircok nudibranch’in sirtindan cikan solungaclara veya solungac benzeri eklere atifta bulunan Latince nudus (ciplak) ve Yunan branhyasindan (solungaclar) gelmektedir. Ayrica kafalarinda, koku almalarina, tadina bakmalarina ve dolasmalarina yardimci olan dokunaclari olabilir. Nudibranch’in basindaki rinofor adi verilen bir cift dokunac, nudibranch’in yiyeceklerini veya diger nudibranch’lerini koklamasini saglayan koku alicilarina sahiptir. Gergedanlar yapisip ac baliklar icin bir hedef olabileceginden, cogu omurgasizlar, gergedan tehlikesi algilarsa, gergedanlarin cogu cildindeki bir cebe gizlenebilir.

Turler
3.000’in uzerinde nudibranch turu vardir ve hala yeni turler kesfedilmektedir. Mikroskobikten bir bucuk metreye kadar boylari vardir ve sadece 3 kilogramin uzerinde agirlik alabilirler. Bir nudibranch sasirtici derecede genis bir yelpazede renk ve sekillerde gelirler, bircogunun baslarinda ve sirtlarinda parlak renkli cizgiler veya noktalar ve gosterisli ekler bulunur. Bazi turler, Phylliroe gibi saydam veya biyo-isildayandir. Nudibranch’lar sig, iliman ve tropik resiflerden Antarktika’ya ve hatta hidrotermal menfezlere kadar cok cesitli sualti ortamlarinda buyurler.
Alt takim: Nudibranch’larin iki ana alt siniri, Dornudibranch’lari (Doridacea) ve aeolid nudibranch’laridir (Aeolidida). Gibi Nudibranch’lar Dorid, Limacia cockerellikendi arka (arka) uc uzerinde solungaclari nefes alirlar. Aeolid nudibranch’larinda sirtlarini orten cerata veya parmak benzeri eklentiler bulunur. Cerata, cesitli sekillerde olabilir – iplik benzeri, kulup seklinde, kumelenmis veya dallanmistir. Solunum, sindirim ve savunma dahil olmak uzere bircok islevi vardir.

Habitat ve Dagitim
Nudibranch’lar soguk sudan ilik suya kadar tum dunya okyanuslarinda bulunur. Yerel gelgit havuzunuzda, tropik mercan resiflerinde snorkelle yuzerken veya dalis yaparken ya da okyanusun en soguk kisimlarinda veya termal deliklerde bile omurgasizlari bulunabilir. Deniz tabani uzerinde veya yakininda yasarlar ve okyanus yuzeyinin 30 ila 6.500 feet altindaki derinliklerinde tespit edilmislerdir.

Beslenmeleri
Cogu Nudibranch avini tuttuklari kayalardan avlamak icin kullandiklari disli bir yapi olan bir radula kullanarak yemek yemektedirler. Bazilari bir esekarisi gibi dokusunu onceden secilen enzimlerle onceden sindirdikten sonra avini emerler. Etcildirler; av, sungerleri, mercanlari, anemonlari, hidroidleri, ahirlari, balik yumurtasini, deniz sumuklu boceklerini ve diger omurgasizlari icerir. Nudibranch’lar secici yiyicilerdir, bireysel turler veya nudibranch aileleri yalnizca bir cesit av yiyebilir. Nudibranch’lar parlak renklerini yedikleri yiyeceklerden alirlar. Bu renkler kamuflaj icin veya icinde bulunan zehirin avcilarini uyarmak icin kullanilabilir.
Ispanyol sal Nudibranch (Flabellina iodinea) adli Hydroid bir turun beslenen Eudendrium ramosum Nudibranch onun parlak mor, turuncu verir astakzantin denilen pigment ve kirmizi renklerini sahiptir. Mavi Ejder gibi bazi nudibranchlar mercanla mercan yiyerek kendi yiyeceklerini yaratirlar. Nudibranch, aylar boyunca nudibranch’i korumak icin gunes kullanarak fotosentez yoluyla besin elde eden alglerin kloroplastlarini (zooxanthellae) cerata emerler. Digerleri, onlari sindirim bezlerinde barindiran zooxanthellae yetistiriciliginin baska yollarini gelistirmistir.

Davranis
Deniz salyangozulari aydinligi ve karanligi gorebilir, ancak kendi parlak renklerini goremezler, bu nedenle renklerin arkadaslari cekmesi amaclanmamistir. Sinirli vizyonlariyla, dunyaya iliskin hisleri, rinoforlari (basin ustunde) ve sozlu dokunaclariyla (agzin yaninda) elde edilir. Tum nudibranch’ler renkli degildir; Bazilari bitki ortusune uymak ve saklanmak icin savunma kamuflaji kullanir, bazilari renklerini sigacak sekilde degistirebilir, bazilari parlak renklerini yalnizca avcilari uyarmak icin ortaya cikarmak icin gizlerler.
Ciplaklar, sumuklu bir iz birakan, ayak adi verilen duz, genis bir kas uzerinde hareket ederler. Cogu okyanus tabaninda bulunurken, bazilari kaslarini esneterek su sutununda kisa mesafelerde yuzebilir. Bazilari bas asagi bile yuzebilir. Aeolid nudibranch’lari cerata’larini savunma icin kullanabilirler. Portekizli savas adamlari gibi avlarinin bir kismi, dokunaclarinda dikenli veya zehirli bir kivrik iplik iceren nematokist denilen ozel bir hucreye sahiptir. Nudibranch’lar nematosistleri yerler ve onlari yirtici avcilarina gec kullanilabilecekleri nudibranch ceratalarinda saklarlar. Dor nudibranch’lar kendi toksinlerini yaparlar veya toksinlerini yiyeceklerinden alirlar ve gerektiginde bunlari suya birakirlar.
Insan olmayan avcilarina sunabilecekleri tatsiz veya toksIk tadina ragmen, bircok nudibranch, nematosit tuketen Glaucus atlanticus gibi olanlar haric, insanlara zararsizdir ve bu nedenle sizi bir avci ve sokucu olarak dusunebilir.

Ureme ve Yavrular
Nudibranch’lar hermafroditlerdir, bu da her iki cinsiyette ureme organlarina sahip olduklari anlamina gelir. Cok fazla, cok hizli hareket edemedikleri ve dogada yalniz olduklari icin, eger durum kendini gosterirse uremeleri onlar icin onemlidir. Her iki cinsiyetten birine sahip olmak, gecer bir yetiskinle ciftlesebilecekleri anlamina gelir. Nudibranch’lar, cogunlukla kendi baslarina kalan, spiral seklinde veya sarilmis yumurta yiginlarini birakir. Yumurtalar eriskinler olarak okyanusun dibine coken serbest yuzme larvalarina donusur. Sadece bir nudibranch turu olan Pteraeolidia ianthina, yeni serilmis yumurta kitlelerini koruyarak ebeveyn bakimi sunmaktadir.

Ciplaklar ve Insanlar
Bilim adamlari, karmasIk kimyasal yapi ve uyarlamalari nedeniyle nudibranch’lari incelemektedir. Kansere karsi mucadelede yardimci olabilecek anti-mikrobik ve anti-parazitik ozelliklere sahip nadir veya yeni kimyasal bilesIklere sahiptirler. Ciplak DNA DNA’si calismalari, iklim degisIkligine bagli olarak okyanus kosullarinin izlenmesinde de yardimci olmaktadir.

Tehditler
Bu guzel hayvanlar cok uzun yasamazlar; bazilari bir yila kadar yasar, ancak bazilari sadece birkac haftaligina yasar. Kuresel nudibranch populasyonu su anda degerlendirilmiyor. Arastirmacilar her yil hala yenilerini kesfetmektedir ancak tehlike altindaki turler Uluslararasi tarafindan yapilan gozlemler, su kirliligi, bozulma, habitat kaybi ve biyolojik cesitliligin azalmasi nedeniyle bircok turun nadir hale geldigini gosteriyor kuresel isinma ile iliskilidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:20.