IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2020, 10:16   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tilapia Balığının Riskleri ve Sağlığa Faydaları

Tilapia baligi lezzetli ve ucuz bir protein kaynagidir. Dunyada en cok tuketilen ikinci balik olup ilk olarak Afrika ve Orta Dogu’da ortaya cikmis, bilim adamlari tarafindan sayisiz saglik yararini kesfedildikten sonra kuresel populerlik kazanmaya baslamistir. Ayrica, hizli buyur, suslu ve zor kultur kosullari gerektirmez. Ancak, yag asidi orani ve agir metal zehirlenmesi ile ilgili endiseler ortaya cikmasi tuketenlerin dikkatli olmasi konusunda endiseler yaratmistir. Fakat Bu tehlikeler hakkinda cogu kisinin bilgisi yoktur. Asagida tilapia baligi ile ilgili bilgiler bulunmaktadir:

Tilapia Baligi Hakkinda Bilgi
Tilapia ciklit ailesine aittir. Sicak sularda goletler, nehirler, goller ve sig akarsularda yetisen, hafif bir tada sahip tatli su baligidir. Sunbath baligina benzer ve yan cizgileri ile uzun sirt yuzgeci vardir. Dort ticari tilapia turu vardir: Mozambik tilapia, Mavi tilapia, Kirmizi tilapia ve Nil tilapia’dir. Nil tilapyasinin tarihi eski Misir kulturune kadar uzanmaktadir. Ilginc bir sekilde, tilapia baligi yeniden dogusun sembolu olarak kabul edilmistir. Gunumuzde ciftliklerde yetistirilmekte ve artan pazar taleplerini karsilamak icin hibrit baliklar uretilmektedir. Ve genellikle insanlara zararli etkileri olabilecek buyume hormonlari enjekte edilmektedir.

Tilapia Baliginin Beslenme Degerleri
Tilapia baligi protein yuklenir, dusuk kalorilidir, iyi bir vitamin ve mineral kaynagidir. Beslenme degerleri asagidaki gibidir:
• Kaloriler-36
• Protein-7.3 g
• Toplam Yag-0.7g
• Coklu Doymamis Yag-0.11g
• Karbonhidrat-0 gram
• Kalsiyum-3.9mg
• Magnezyum-9.5mg
• Potasyum-106mg
• Selenyum-15.2mg
• E Vitamini-0.2mg
• Niasin-1.3mg
• Folat-1.7mcg
• B12 Vitamini-0.5 mcg
• Pantotenik asit-0.2 mg

Tilapia Baliginin Saglik Faydalari
• Kemik sagligi icin faydalidir: Tilapia baligi kemik sagligi icin iyidir. Kemik gelisimi ve bakimi icin gerekli olan kalsiyum ve fosfor gibi mineraller icerir. Son zamanlarda yapilan birkac calisma, tilapia balik kollajen tip 1’in rejeneratif tipta oldukca faydali oldugunu gostermistir. Laboratuvarda kemik hucresi yenilenmesine yardimci olma konusunda umut verici sonuclar verdigini ve dis alaninda iskele biyomateryali olarak kullanilabilecegini gostermistir.
• Kanser gibi hastaliklari onler: Diger bazi balik turleri gibi, tilapia da kansere karsi savasan ve kalple ilgili hastaliklari tedavi eden selenyum ve antioksidanlar icerir. Selenyum serbest radikal aktivitesini azaltir ve kisiyi oksidatif strese daha az egilimli kilar. Saglikli hucrelerin kanserli hucrelere mutasyonunu engeller. Ayrica, bilim adamlari tarafindan yapilan aciklamaya gore antimikrobiyal bir peptidin (kisa amino asit zinciri), hepsidin 1-5’in, anti-enflamatuar yapiya sahip oldugundan kanser icin yeni alternatif bir tedavi sekli olarak kullanilabilir.
• Beyin sagligi icin faydalidir: Tilapi baligi tuketenlerin beyin fonksiyonunu, bol miktarda omega-3 icerdiginden norolojik fonksiyonu artiran ve noroprotektif ozelliklere sahip oldugu icin artirabilir. Tilapia ayrica beyni Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi cesitli hastaliklardan korudugu kanitlanan selenyum ile doludur. Beyindeki oksijen akisini arttirir, bu da vucuttaki sivilarin dengelenmesine yardimci olur. Sadece besinleri sisteme biriktirmekle kalmaz, ayni zamanda zihinsel netligi de arttirir.
• Kalp sagligini korur: Tilapia’nin bir baska saglik yarari da kalbe sagligini korumasidir. Ama tum bu faydalari saglayan; kimyasallarla beslenen ve genellikle dengesiz bir omega-3 ve omega-6 yag asidi oranina sahip olan kultur baligi tikapia degil dogada bulunan tilapia baligidir. Yabani tilapianin kulturlu bitkilere gore daha fazla omega-3 yag asidi vardir. Yakin tarihli bir calismaya gore, omega-3’ler yuksek tansiyonu dusurmeye ve kalp krizi, felc ve aterosklerozu onlemeye yardimci olabilir.
• Yaslanma etkilerini azaltir: Tilapia, cilde iyi gelen antioksidanlar ve E vitamini icerir. Cildin esnekligini sagar ve cilde parlaklik verir. Her iki vitamin de guclu antioksidanlardir, yani zararli serbest radikalleri temizlemeye yardimci olurlar, boylece iltihabi ve stresi azaltir. Ayrica cildi gunes isigi hasarindan korur (zararli UV isinlarindan kaynaklanan cilt hasari). Sonuc olarak bu baligi tuketenlerin cildi, kemikleri, organlari ve hucreleri aktif ve genc kalir.
• Kilo vermeye yardimci olur: Tilapia, uygun diyet ve egzersiz ile birlikte, yuksek protein ve dusuk kalorili icerigi nedeniyle kilo verme cabalarini artirmaya yardimci olabilir. Protein acisindan cok yuksektir ve kalori bakimindan cok dusuktur. Kalori alimini azaltmak ve vucudun duzgun calismasi icin ihtiyac duydugu besinleri saglamanin harika bir yolu olabilir. Ayni zamanda tekrar forma girmeye calisanlar icin bir diyet secenegi olabilir.
• Tiroid hastaligi tedavisinde faydalidir: Tilapia, tiroid bezinin duzenlenmesinde onemli rol oynayan ve hormonal fonksiyonlari da gelistiren selenyum icerir. Tiroid bezinin duzenli calismasi, metabolizmanin guclendirilmesini saglar ve kilo alimini veya arizali bir tiroid ile ilgili diger hastaliklari onler.
• Yaralari iyilestirir: Bilim adamlari Nil tilapisinden gelen deniz kollajen peptidinin laboratuvar hayvanlarinda cizik yara ve etli yaralarin kapanmasinda onemli ilerleme gosterdigini bulmuslardir.

Tilapia Baligi Tuketmek Riskli midir?
Vahsi dogada yakalanan tilapia ise riskli ve zararli degildir. Fakat eger balik yetistirme ciftliklerinden temin ediliyorsa bircok risk vardir. Tuketecek kisiler bunlarin farkinda olmali ve tilapia alirken veya siparis verirken bilincli bir karar verilmelidir. Dikkat edilmesi gerekenler risk faktorleri sunlardir:
Arsenik zehirlenmesi riski: Bilim adamlari, Tayvan’da, arsenik barindirdigi tespit edilen ciftlikte tilapia baliklarini degerlendirmislerdir. Arsenik kansere neden olan bir metalojendir ve arsenikle kronik maruz kalma kanser riskini arttirir.
Civa zehirlenmesi riski: Genel olarak tilapia veya balikla ilgili civa zehirlenmesi duyulan bir durumdur. Bilim adamlari hem tatli su hem de kultur balikciliginin tilapia’nin civalari biyolojik olarak biriktirebilecegini bulmuslardir. Bununla birlikte, tatli su tilapisi, ciftcilikteki tilapinin neden oldugu civa zehirlenmesi ile karsilastirildiginda yaklasIk% 5 daha az olum riski tasir.
Iltihabi artirabilir: Tilapia ayrica protein icerigi ve sayisiz saglik yararlari nedeniyle suda yasayan tavuk olarak da bilinir. Ancak, ciftci tilapisi vucutta iltihaplanmanin artmasina neden olabilir. Bu da artrit, kilo alimi ve kalp hastaligina yol acabilir.
Dengesiz Omega-3 ve Omega-6 Orani
Omega-3 ve omega-6 yag asitlerinin ideal orani 1: 1’dir. Ancak, ciftci tilapisinde, oran 2: 1 veya 4: 1’dir; bu, hipertansiyon ve kalp hastaliklari dahil olmak uzere bircok hastaliga neden olabilir.
Kanser riski: Ciftlik baliklari en sonunda insan sistemine giren agir metallere maruz kalir. Cok fazla tuketmek, DNA ve kanserde mutasyona neden olabilir. Dahasi, tum ciftlik baliklari saglikli ve hijyenik kultur kosullarinda yetismez, bu nedenle bircok baska hastaliga yol acabilir.
PCB ve bocek ilaci: Arastirmacilar, ciftliklerde yetistirilen tilapinin, poliklorlu bifeniller (PCB’ler), organoklorin (OC), organofosfor (OP’ler), heksaklorobenzen (HCB) ve trifluralin pestisitler gibi bircok kirletici icerdigini bulmuslardir.
Tilapia, yagsiz protein, saglikli yaglar ve antioksidanlarin harika bir kaynagidir. Ama nereden temin ettigine dikkat edilmelidir. Yerel balik saticisindan veya guvenilir bir balik birakma sirketinden satin alinmalidir. Hamile kisiler, tilapiyi tuketmeden once doktoruna danismalidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:32.