IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2020, 11:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Afrika Cennet Sinekkapanlari

Yaygin adi, Afrika Cennet Sinekkapani’dir; bilimsel adi, Terpsiphone viridis’dir. Familya, Sylviidae; takimi, Passeriformes’dir. Uzunlugu; 41 cm, disi 23 cm, kanat acikligi 30-35 cm; agirligi 11.3-19.8’dir.

Fiziksel Ozellikleri
Dramatik, uzun kuyruklu; erkek kuslarin kuyrugu, disilerinkinden iki kat uzundur ve ortasinda genisleme vardir; ince kemikleri cikik, kucuk sorguclu bir bas, parlak mavi gaga ve goz halkasi mavi.

Aliskanliklari
Park ve bahcelerdeki agaclarin arasinda ve kesilmis ormanlarin civarinda hizla ucarak dolasir, ince dallara tuner ve boceklerin pesinde hizla ucar.

Yasam Cizgisi
Kucuk agac catallarindan veya dallardan asagiya dogru sarkittigi orgu kucuk bir yuva yapar; 1-5 yumurta; kulucka suresi 14-15; kuluckada yumurtalarin ustunde ikisi de yatar; yavrular yumurtadan ciktiktan 11-16 gun sonra yuvadan ucar; bir ureme mevsiminde bir veya bazen 2-3 defa yavru cikartir.

Kaba, sert ve rahatsiz edici “zvveyt, cii, ciyy” seklinde; sakima otusu, bir seri yuksek sesli ve kucuk dalgaciklar halinde azalan notalar seklinde: “viio-vii-viio-vit-vit” seklinde oter.

Beslenme Tarzi
Baslica bocekler ve orumcekler, ayni zamanda birkac tur bogurtlen, dut ve cilek benzeri meyveler. Yasam Alani: Savanlardaki agaclik araziler, kesilen orman alanlari, sIk caliliklar, plantasyonlar ve buyuk bahceler. Yaygin olarak bulunan bir turdur.

Muzikal olmayan Afrika cennet sinekkapani, sasirtici tuyleri ve ortaligi supuren kuyruguyla gizlendigi agac yapraklari arasindan cikarak dramatik gorunusunu sergilemeye hazirlikli degildir.

Aniden bir rengin parlayan isIk gibi gunesin aydinlattigi kesilmis orman arazisinin bir ucundan diger ucuna ok gibi firladiginda, bir erkek Afrika cennet sinekkapani, kesinlikle isminin hak ettigi gorunusu sergiler. O, esas olarak ortasinda cok genisleyen tuyleri ile uzun kuyrugu, kivrik gagasiyla muhtesem bir goruntu olusturur.

Erkek kuslarin degisIk renkleri vardir. Bir turun seffaf mavi-siyah basi ve boynu; zengin pas rengi ust kisimlari, tas grisi gogus ve gobegi vardir. Bir turunun neredeyse her tarafi beyazdir; kanat tuylerinin saplari siyah ve bas kismi koyu renklidir. Erkegin kobalt mavisi gagasi ve tepesinde kucuk bir sorgucu vardir. Bu, kusa uzun ve daha buyuk basli bir gorunus kazandirir. Disi, pas rengi kanatli erkek gibidir fakat gagasi cok daha kisa ve daha koyu renklidir. Gorundugunden daha uyumludur, Afrika cennet sinekkapan kusu, sIk ve karanlik ormanlardan parka benzer kirlarda agaclarin kesilerek acildigi gunesli yerlerde ve hafif savan agaclik arazilerde bulunur. Hem yerli hem de egzotik yaprakli bitkiler ile agacliklarin bulundugu koylerin civarinda gorulmeye aliskin oldugumuz tanidik bir kustur.

Bu kuslar, guneyde Zimbabwe’ye kadar alt Sahra Colu boyunca uzanan topraklarda ureyen bir kustur fakat Afrika Burnu, Somali ve Dogu Etiyopya’nin cogu yerinde bulunmaz. Afrika cennet sinekkapanlari, oldukca gurultucu turlerdir fakat yine de, sasirtici bicimde dikkat cekmeyen bir kustur. Uysal ve yanina yaklasilabilir. Nadir de olsa uzun sure hareketsiz bir sekilde ayakta dikilir. Kesilen orman arazilerinde veya derin ormanlik alanlarda hizla etrafta ucar. Erkek uzun ve kisa dalgali kuyrugunu asagiya ve yukariya dogru sallar.

Bu kus agaclarin dallarina tunedigi yerden hava saldirilari yaparak sinekleri yakalar fakat ayni zamanda agac yapraklarindaki sinekleri de toplar. Yapraklari altindan kivirarak yiyecek bulur veya yapraklarin altinda sabit bir noktada ucarak da bocek ve sinekleri toplar.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:40.