IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2020, 11:45   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bayagi Cit Kusu Nasil Bir Canlidir?

Yaygin adi, Bayagi Cit Kusu; bilimsel adi, Troglodytes troglocfytes’tir. Familyasi, Troglodytidae; takimi Passeriforme’dir. Uzunlugu 9 cm, kanat acikligi, 13-18 cm, agirligi 8.5-14 g’dir.

Fiziksel Ozellikleri
Cok kucuk, yuvarlak, kisa ve ince kuyruklu, kuyrugu sIklikla yukariya dogru dik; ince gagali, ust kismi hafif kahverengi ve alt kismi deve tuyu, gozunun uzerinde uzun, soluk cizgili, kanatlari cizgili, pasli devetuyu rengi ve kahverengi, yan taraflari cizgili koyu kahverengi; soluk pembe bacakli; erkek ve disiler benzer.

Aliskanliklari
Sicrar; alcak ve sIk bitkilerin arasindan kayarcasina ilerler ve kayalarin ustune konar; yuksek agaclarin tepesinde oter.

Yasam Cizgisi
Alttan girisli yuvarlak ve asagiya dogru asili, sarkik yuva yapar; 5-6 yumurta; kulucka suresi 14-15 gun; kuluckada yumurtalarin ustunde yatar; yavrular, yumurtadan ciktiktan 16-17 gun sonra yuvadan ucar; bir ureme mevsiminde iki defa yavru cikartir. Kuru, gicirtili veya ‘cit”, “cit ve ”currr” diye cir cir oter; cok hizli, yuksek sesli, titresimli, muzikal otuslerinde alcak sesli, duz, titrek sesle sakir.

Beslenme Tarzi
Bocekler, orumcekler ve onlarin yumurtalari ile larvalari, ayni zamanda bazi suda yasayan hayvanlar ile dut, bogurtlen ve cilek benzeri meyveleri de yerler.

Yasam Alani
Ormanlarda agaclarin altindaki bitki ortusu icinde, bahcelerde, kayaliklarin ustunde ve kayalik adalarda.

Turun Durumu
Genellikle yaygin ve sayilari dengeli; asiri sert gecen kislarin ardindan ara sira sayilarinda buyuk azalmalar olur.

Cok kucuk, kavgaci, agaclarin altindaki sIk bitki ortusunun gurultucu kusu, kendi bolgesine giren yabana kuslari azarladigi veya kendi alanini guclu otusleriyle savundugu icin gozle gorulmelerinden cok, sesleri isitilir.

Sadece acik bir alandan kapali bir yere bir dart oku gibi hizla girerken gorunmesine ragmen, bayagi cit kusunu gosterisli ve neseli tavirlari, bodur govdesi ve kisa, dik kuyrugu ile tanimak kolaydir. Sicak kahverengi, neredeyse kizil kahve renkli, daha koyu kep ve goz cizgisi vardir ve alt kisimlari gri devetuyu renklidir. Ust kisimlari anlasilmaz bicimde cizgili olup kanatlari, kuyrugu ve yan taraflari daha belirgin bir sekilde cizgilidir.

Uyumlu Kuslar
Bayagi cit kuslar, tipik alcak arazi kuslaridir fakat Alp Daglari’nda 2400 m yukseklikteki agaclarin ustunde
uremeleriyle uyumlu ve becerikli kuslardir. Her turlu sIk ormanlik arazilerin icinde hizla buyur, cogalir ve saglikli bir sekilde yasarlar. Uzak, siddetli ruzgarlarin her seyi silip supurdugu adalarda, verimli ve cesitli bahcelerde ve yuksek arazilerdeki tasli dereler boyunca uzanan bodur makilik ve caliliklarin icinde bulunduklari gibi, kurak bolgelerde de yasarlar.

Alaska’dan, doguda Buyuk Goller’e; Newffoundland ve Nova Scotia ile bati bolgelerde ve guneyde Kaliforniye eyaletine kadar uzanan yerlerde urerler. Cok kuzey bolgeler haric Avrupa’nin cogu yerinde yazin urerler ve Asya’dan Japonya’ya kadar uzanan kusak icinde Sibirya’da Kamcatka’da izole olmus populasyonlar halinde yasarlar. Bazi yerel ada soylari, bulunduklari yerlerde surekli yasasalar da, cogu kuzey populasyonu, kisin guneye goc eder. Amerika’da bu kuslar, cogu eyalette sadece, onlara adini veren kis mevsiminde ortaya cikarlar. Asiri sert gecen kis mevsimlerinde, yerel olarak azalirlar fakat yuksek sayilarda uremeleri, birkac yil icinde tekrar eski sayilarina ulasmalarina olanak verir.

Pir Pir Ucuslar
Bayagi cit kuslari, cok kucuk fakat saldirgan ve yerinde duramayan, huzursuz kuslardir Dikenli caliliklarin arasina dalmadan once bir agac dalinin ustunden bolgelerine izinsiz giren hayvanlari sIklikla kovarlar Kisa ve alcaktan “pir pir” ucarlar ve bir fare gibi hendek ve cukurlarin altina girerler. Bazen de yavasca caliliklarda kaybolurlar ve yanlislikla ortaya cikarlar. Gunduzleri yalniz olurlar fakat soguk kis gecelerini gecirmek icin 50 kustan fazlasi kucuk bir yuvanin icine birlikte tuner. Orumcekler ile kinkanatlilar bu kuslarin sevdigi yiyeceklerdir. Agac bitleri ile kilkuyruklari ve diger yerde yasayan bocekleri yerlerden, bitkilerin icinden, hayvan diskilarindan ve koyu golgelik yerlerdeki orumcek aglari ile kapli yerlerden toplarlar. Helikopter bocekleri, yusufcuk, cok kucuk baliklar, iribaslar, kucuk kurbagalar ve birkac tur dut, cilek ve bogurtlen benzeri meyveler de besinleri arasindadir.

Erkek Kuslarin Yuvalari
Erkek kuslar, kendi bolgelerini yuksek sesle oterek savunur. Birden fazla disi ile ciftlesebilir ve bazen ciftlesecekleri tek bir esleri olsa bile sekiz kadar yuva yapar. Disi kus bu yuvalardan birini secer ve icini astar ile kaplar. Sonra da kulucka gorevini tek basina ustlenir. Yavrular yuvadan ayrildiktan sonra 9-18 gun icinde bagimsiz olarak yasamaya baslarlar.

Iki veya daha fazla disi kus ile eslesen erkeklerin yavrularinin cikma zamanlari cakisabilir fakat cogu erkek birden fazla disiyi kendine cekmekte basarisiz olabilir. Bazi ada irklari, tipik olarak tek eslidir. Boyle durumlarda, erkek kuslar da yavrularin beslenme gorevlerini disi kuslarla paylasir fakat bircok anakara kusu, bu konuda ya cok az gorev alir ya da yavrular tuy cikartip yuvalarindan ucuncaya kadar disi kusa hic yardim etmez. Sadece disi kus tekrar yeni yavrular cikartmak icin kuluckaya yattiginda yavrulari bakimini ustlenebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:37.