IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2020, 13:01   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sogut Bulbulu Nasil Bir Canlidir?

Yaygin adi, sogut bulbuludur. Bilimsel adi, Phylloscopus trochilus’dir. Familyasi Sylviidae’dir, takimi, Passeriformes’tir. Uzunlugu 10-11.4 cm, kanat acikligi, 16.5-21.6 cm, agirligi, 5.7-11.3 g’dir.

Fiziksel Ozellikleri
Kucuk, ince gagali ve ince yapili bulbul; ust kisimlari soluk gri veya kahverengimsi yesil; alt kisimlari daha soluk ve daha sari; arkasi daha soluk; bacaklari hafif kahverengi; erkek ve disiler benzer.

Aliskanliklari
Kucuk agaclarin, cali ve makilerin yapraklari arasinda aktif bir sekilde beslenir, ilkbaharda belli bir bolgeyi sahiplenir; sIklikla kisin oter.

Yasam Cizgisi
Bitkilerin arasina, yerde otlardan kubbeli yuva yapar; 4-8 yumurta; kulucka suresi 12-14 gun; sadece disi kus yumurtalarin ustunde yatar; yavrular, yumurtadan ciktiktan 11-15 gun sonra yuvadan ucar; bir ureme mevsiminde bir veya iki defa yavru cikartir. Sesi; cagri otusu tatli, sade “huu-iyt” seklindedir. Bocekler ve orumcekler, birkac tur bogurtlen, dut ve cilek benzeri meyvelerle beslenir.

Yasam Alani
Makilikler, caliliklar, gur agacli bolgeler, agaclik alanlarin kiyisindaki maki benzeri kirik bitki ortusu; sulak araziler civarindaki sogut ve hus agaci caliliklari; kisin agaclik savanlarda. Turun durumu, cogunlukla yaygin ve guvenlidir. Ince yapili, hafif agirlikli sogut bulbulu, tropikal Afrika arazilerinden; zarif su gibi akici otusleriyle bahari haber verdikleri Avrupa’ya goc eden bir kustur. Familyasindaki bir cok kus gibi sogut bulbulu de, kucuk, gri-kahverengi, hafif renkli ve hicbir ayirt edici ozelligi olmayan, ince gagali bir kustur. Gorsel olarak, tiz sesli bir bulbul turu olan civgin kuslarina (Phylloscopus collybita) ikizi gibi benzer ve diger bircok bulbulle de benzerlik gosterir. Ust kisimlari, zeytin-kahverengiyle hafif yesilimsi renktedir. Kanatlar ile kuyruk, daha parlak gri-kahvedir ve kenarlari daha yesil tuylere sahiptir. Her bir gozunun uzerinden asagiya dogru soluk sarimsi, beyaz bir serit iner. Cogunun alt kismi yesilimsi beyaz, boyun ve gogsu cizgilidir.

Genis Alanda Ureme
Sogut bulbulu, Avrupa’nin cogu yerinde, Orta Fransa’dan Iskandinavya’ya ve doguda Kuzey ve

Orta Avrupa’ya kadar genis bir alanda urer. Bu genis kusak, Kuzey Asya boyunca ve Kuzey Kutup dairesinin guneyinde daralir. Britanya haric;, kuzey ada gruplarinin hicbirinde bulunmaz. Kisin, butun o ureme alanlarini bosaltarak Afrika’ya goc eder. Kislari, burada, Bati Afrika’nin Atlantik sahilinden doguya dogru, neredeyse kitanin geri kalan kisminin her tarafinda Etyopya’ya kadar uzanan bolgelerde gecirir. Sogut bulbulu, kuzeyde hus agaclari ve sogutlerle kapli agaclik araziler ile eskiden kesilmis orman alanlari, acik cam ormanlari veya cakilli arazilerde yapilan calismalar sonunda kalan arazilerde, ara gecis arazileri yasam alani olarak tercih eder.



Beslenme Aliskanliklari
Sogut bulbulleri taze ilkbahar surgunleri ve filizleri arasinda ara sira beslenerek ve agaclarin kiyisindaki makiliklerin icinden hafifce suzulerek gider Bocekleri ve kucuk orumcekleri, yapraklarin ve caliliklarin arasindan toplarlar Kinkanatlilar, zar kanatli bocekler, karincalar, kucuk guveler, sayak bocekleri ve mayis bocekleri gibi degisIk bocek turlerim yer Bu kuslar, ayni zamanda yumusak govdeli kurtcuklari da yer ve onlarla yavrularini da besler.

Yem gelisen erkek kuslar, ilkbaharda yuva yapmak ve uremek icin yem yasam alanlarini sahiplenir ve ciftlesecek disileri cekmek icin surekli oter. Disiler, ureme alanlarina iki hafta kadar gec gelir.

Erkek sogut bulbulleri, tipik olarak tek eslidir fakat bazi bolgelerde yaygin olarak cok eslidirler.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:22.