IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Berru


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Mayıs 2020, 12:30   #1
Standart Kelebekler 1 gün mü yaşar?

Genelde hepimiz kelebeğin ömrünün 1 gün olduğunu sanırız...

Fakat gerçekte bu böyle değildir. Kelebekler uçma haline gelenekadar bir çok yaşam evresinden geçerler.

1. Yumurta evresi: Dişi kelebek yumurtalarını bir bitkinin üzerine bırkır. Bırakılan yumurtalar 6-14 gün arsında olgunlaşır ve çatlar.

2. Larva Evresi: Yumurtalar çatlayınca içinden tırtıllar çıkar ve kelebeğin larva dönemi başlar. Kelebeğin larvası farklı renktedir. Kelebeklerin larva süreleri 3-6 haftadır.

3. Pupa Evresi: Larva evresini tamamlayan tırtıl ağaç gövdeleri taş aralıkları saçak altları veya evlerin içlerine girerek emin bir yerde pupa evresine geçer. Pupa süresi 10-15 gündür... Pupa evresinin son 3-4 gününde kabuk şeffaflaşır, kelebeğin esrarengiz renk ve desenleri görülür hale gelir.

4.Kelebek Evresi: Pupa evresinin sonunda kelebek dışarıya çıkar. Geride boş bir kabuk kalır. Pupadan çıkan kelebeğin yaşam süresi 7-10 gün arasıdır.

Yani bir kelebegin yumurta evresinden kelebek evresine kadar olan yaşam süresi 2-3 aydır Fakat kanatlarının rengarenk olup çiçeklerin üzerine konan o harika hali ise çok az bir süredir. (7-10 gün arası)

Kelebeklerin hayatı tamamen uçmakla ilgili... Titrek kanatları onların vücutlarının en büyük en görünür parçalarıdır ve zamanlarının çogunu havada geçirirler. Uçmak birçok enerjiyi alır ve kelebekler bu enerjiyi alabilmek için çiçeklerden uçuş gücüne ulaşmada gerekli olan nektarı içerler. Dinlenirken bile kelebekler çogunlukla kanat kaslarını hareket etmek için yeteri kadar ılık tutarak uçuşa hazırlanıyorlar.

Tüm bu uçuş sadece eğlence ya da kelebeklerin renkli kanatları sadece gösteri için değildir. O bütünüyle bir yol ya da başka bir yol için çogalmaya bağlıdır. Kelebekler kanatlarındaki renkleri kamuflaj için kullanırlar ve bu uzun süre hayatta kalabilmeleri için gereklidir. Çoğalmalarını engelleyen yırtıcılara bir uyarı gibidir. Kelebekler kanat şekillerini ve renklerini hem tanınmak ve bazen de eşini etkilemek için kullanırlar.

Eş bulmak ve coğalmak çogunlukla bir kelebeğin hayatındaki son olaylardandır

Onlar için yaşam sadece kelebeklerin yeni bir jenerasyona başlamalarına yetecek kadar uzundur Binlerce mil göç edebilmek veya kış uykusuna yatabilmek için yeteri kadar uzun yaşayan bazı türler de vardır. Fakat yolculuğun sonunda veya baharın başında kelebeklerin hareketleri hala aynıdır. Çiftleşirler dişiler yumurtalarını bırakır ve tüm yetişkinler ölür. Yumurtalar benzer şekilde kısa ömürlü kelebeklerle büyüyen tırtıllara dönüşmekten kurtulurlar.
________________

*Samimiyetiniz değil

-Pazarlığınız içten !
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:36.