IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2021, 15:09   #1
Standart Bebek Emzirmesini Etkileyen Faktorler

Sayisiz faydasi olan anne sutu bebek icin en dogal ve saglikli beslenme seklidir. Bebegini bu sekilde beslemeyi dusunen annenin kararini etkileyen bazi kisisel ve cevresel faktorler, onu bu besin kaynagindan maruz birakacak veya daha fazla faydalanmasini saglayacak ozelliklere sahip olabilir. Bunun yaninda Dunya Saglik Orgutu tarafindan bebek beslenmesinde emzirmeyi destekleyen yayin ve calismalarin sayisi her gecen gun artirilmaktadir. Ancak bu sosyal belirleyiciler hakkinda bilgi sahibi olunmasi daha bilincli bir emzirme surecinin yaratilmasina olanak saglar. Bu yazida annenin emzirme kararini etkileyen sosyal faktorler hakkinda bilgiler vardir.


Annenin Ozellikleri
Bebek Emzirmesini Etkileyen FaktorlerArastirmada belirtildigi gibi emzirmeye baslama ve suresinin bagintilari arasinda annenin medeni durumu, vajinal dogum, onceki canli dogum, coklu canli dogum (cogul), sigara ve icme aliskanliklari, ilk uc aylik donemde dogum oncesi bakim, bir saglik hizmeti saglayicisi ile emzirme hakkinda gorusme ve dogum niyetliligi gibi faktorler yatar. Emzirme davranislariyla iliskili ek faktorler arasinda anne yasi, irk ve etnik koken, egitim duzeyi, istihdam durumu, yillik hane geliri ve Vucut Kitle Indeksi (BMI) bulunmaktadir. Ergen anneler, ozellikle sezaryen gecirenler, dogum sonrasi depresyon yasadilar veya yetersiz anne sutu tedariki algilayanlar, daha kisa bir sure sadece anne sutuyle beslendiklerini bildirilmistir.


Annelerin etnik kokeninin, dini tavsiye ve goruslere ek olarak cesitli etnik kokenlerin gelenekleriyle iliskili olabilecek, yalnizca anne sutuyle besleme suresiyle de onemli bir iliskisi vardir. Ornegin, ABD‘de, siyah kadinlar tum etnik kokenler arasinda en dusuk emzirmeye baslama ve sure oranlarina sahiptir. ABD’de siyah kadinlar arasindaki irksal emzirme esitsizligi, bazi kulturel yanlis algilamalar nedeniyle devam ediyor. Ornegin, siyah toplumda yaygin olan ortak bir kulturel inanc, bir bebegin biberonuna tahil eklenmesinin bebegin daha uzun sure uyumasina yardimci olacagidir.
Dahasi, obezite, coklu gebelik komplikasyonlari yasayan veya premature bir cocuk dogurma gibi bir annenin onceden var olan saglik sorunlari da daha kisa sureli ozel emzirme ile iliskiliydi. Bir annenin emzirmeye iliskin bilgi eksIkligi, emzirme konusunda sinirli rehberlik, zayif aile ve sosyal destek de sadece anne sutuyle beslemenin olmamasi veya daha kisa sureli olmasiyla iliskilidir.
Buna karsilik, lise diplomasi alan, evli ve dogumda daha buyuk olan annelerde emzirme olasiligi daha yuksektir. Evli annelerin emzirme olasiligi daha yuksektir cunku emzirme zorluklarinin ustesinden gelmeye yardimci olan es destegi alma olasiliklari daha yuksektir. Sadece emzirmenin suresini onemli olcude artiran diger faktorler arasinda tekil gebelik, emzirmeye uygun dogum olanagi, dogal vajinal dogum, bebeklerin emzirme sirasinda uygun kilo artisi ve bebegin sakinligi bulunmaktadir.



Topluluk Faktorleri
Insan sosyal bir varlik ve yaptigi cogu hareket yasadigi sosyal cevre tarafindan etkilenir. Emzirmede annenin yasadigi topluluk tarafinda etkilenen bir kosuldur. Emzirmeye iliskin yaygin yanlis algilar ve tutumlar emzirme ile ilgili yaygin yanilgilari gosteren kuresel topluluklarin cesitli uyelerinden gercek alintilardir. Memeleri cinsellestiren kulturel tutumlar, toplum tarafindan kabul gormeme ve sosyal normlar, kadinlari toplum icinde emzirmekten caydirabilir. Emzirmeye iliskin davranis degisIkligini tesvik eden mudahaleler, yetersiz kulturel inanclari ve yetersiz emzirme uygulamalari ile sonuclanan uygulamalari ortadan kaldirmaya odaklanmalidir. Bebek besleme uygulamalari, optimum emzirme uygulamalari hakkinda yeterince bilgi sahibi olmayan aile uyeleri ve eslerden guclu bir sekilde etkilenir.


Bazi topluluklarda, toplum icinde emzirme kulturel olarak kabul edilemez bir uygulama olarak algilanmaktadir. Bu nedenle, esleri ve diger aile uyelerini dahil ederken, emzirmenin olumlu yonlerine dayanan yaygin yanlis algilamalari ele alan ozel iletisim mesajlarinin yayilmasi, emzirmeye iliskin olumsuz algilarin degismesinde kritik oneme sahiptir.

Organizasyonel Faktorler
Cocuk doktorlari, dogum uzmanlari ve diger saglik calisanlari genellikle bebek sagligi ve beslenmesi konusunda en guvenilir ve guvenilir kaynaktir. Dogum hastanelerinin emzirmeye iliskin uygulamalari ve saglik gorevlilerinin onerileri, annenin emzirme kararina katkida bulunur. Yeni anneler emzirmeye iliskin guven veya ilgili bilgiye sahip olmayabilir ve saglik calisanlari emzirme konusunda rehberlik ederek ve zorluklarin cozumune yardimci olarak onemli bir rol oynayabilir.
Ortaya cikabilecek emzirme sorunlari, emzirme destegi ve danismanlik yoluyla ele alinabilir. Bu nedenle, saglik calisanlari emzirmeyi desteklemek ve annelerin ortak emzirme engellerini ve zorluklarini yonetmelerine yardimci olmak icin yeterince egitilmelidir. Saglik hizmeti saglayicilarinin destegi, kadinlarin basarili ve en iyi sekilde emzirmek icin gereken guven ve becerilere sahip olmalarini saglar.


Bununla birlikte, saglik calisanlari hamile veya yeni annelere bebek mamasi promosyon materyalleri sagladiklarinda, bebegin emzirme olasiligini yanlislikla azaltirlar. Arastirmalar, emzirme icin yararli maddeler iceren taburcu paketleri alan annelerin, ucretsiz mama ornekleri ve kuponlar iceren taburcu paketleri alan annelere gore emzirme olasiliginin daha yuksek oldugunu gostermektedir. Bir anne emzirmeyi ne kadar erken birakirsa, o kadar cok mama satin alinir, bu da mama sirketlerinin daha dogum yapmadan once kadinlara bebek mamasi pazarlamasi icin bir tesvik yaratir; bu, genellikle anne sutu veya formul mamasina yonelik dogum oncesi niyetin kuruldugu zamandir.Bebek Emzirmesini Etkileyen Faktorler
Dogum hastanelerinin emzirmeye iliskin uygulamalari ve saglik calisanlarinin bebek beslenmesine yonelik tutum ve bilgileri bebek besleme davranislarini buyuk olcude etkilemektedir. Emzirmenin yararlari hakkinda bilgi veren ve ayni zamanda yararli emzirme kaynaklari saglayan saglik sunuculari ve dogum tesisleri, emzirme yayginligini onemli olcude artirma potansiyeline sahiptir.
1991 yilinda DSO ve UNICEF, emzirmeyi daha iyi desteklemek ve yayginlastirmak icin annelik tesislerini iyilestirmek amaciyla Bebek Dostu Hastane Girisimi’ni baslatilmistir. Bir tesisin “Bebek dostu” bir tesis olarak belirlenmesi icin “Basarili Emzirmenin On Adimi” ni izlemelidir.


Mevzuatla Ilgili Faktorler
Emzirmeyi koruyan ve destekleyen politikalar, bir annenin emzirmeyi baslatma ve surdurme kararini mumkun kilmak icin gereklidir. Tum dunyada tam zamanli calisan yaklasIk 1 milyon kadinin cogu emzirmeye iliskin destekleyici isyeri politikalarindan yararlanmamaktadir. Ev disinda calisan kadinlarin yayginligi ve artisi, genellikle, calisan anneleri desteklemek icin isyeri politikalarinin gerekliligini gosteren dusuk emzirme oranlarindan bahsedilmektedir.
Bir kadinin isyerinde ve halka acik alanlarda sut sagmak icin zamana, alana, mahremiyete ve yere sahip olmasi gereklidir. Kadinlarin emzirme tercihini destekleyen mevzuat, istihdam engellerinin asilmasina yardimci olabilir ve emzirmenin geri donusunun toplumsal norm ve standart beslenme uygulamasi haline gelmesine yardimci olabilir.
Isyerinde yasal duzenlemenin olmamasi, yalnizca anne sutuyle beslenmenin daha kisa suresinin onemli bir belirleyicisidir. Temel isyeri engelleri arasinda, calisma programinda sut ifadesi icin esneklik eksIkligi, annelerin anne sutunu pompalamasina veya depolamasina olanak verecek sekilde donatilmis bir emzirme odasi gibi konaklama yerlerinin olmamasi ve isveren veya is arkadasi destegi ile ilgili endiseler bulunmaktadir.


Ek olarak isyeri engelleri arasinda, emzirmenin annenin is performansina engel olabilecegi algisi, anne sutunu sagma veya emzirme konusunda mahremiyet eksIkligi ve isyerinin yakininda cocuk bakim tesisi bulamama, gunduz bakiminin yuksek maliyeti, sigorta duzenlemeleri, isveren bina kodlari ve isyerindeki bebekleri ve cocuklari sinirlayabilecek diger kurallar. Calismalar, sut sagmak icin ozel bir yer ve kaliteli bir gogus pompasina erisim saglayan destekleyici calisma sahasi ortamlarinin, kadinlarin ise donduklerinde emzirmeye devam etmelerine yardimci oldugunu gostermektedir.
Sut sagmak icin ucretli molalar, emzirme odalari saglanmasi ve emzirme politikalari konusunda halkin bilinclendirilmesi gibi isyeri politikalari, annelerin calisirken emzirmeyi surdurme becerilerini gelistirme yetenegine sahiptir. Atabay ve arkadaslari (2015) 182 ulkeden alinan verileri kullanarak, garantili ucretli emzirme is aralari olan ulkelerde, ucretli molasi olmayanlara kiyasla 6 aylik ve daha kucuk bebekler arasinda yalnizca anne sutuyle besleme yayginliginin yaklasIk yuzde 9 puan daha yuksek oldugunu bulmustur.
2014 yilinda yapilan bir baska calismada, 176 ulkeden 136’si veya dunyanin yaklasIk % 71’i, dogumdan sonraki 6 aya kadar anne sutu saglamak icin annelere is gunu boyunca ucretli mola verme hakki verirken, dort ulke daha kisa sure izin vermistir. (veya odenmemis emzirme molalari). Ancak dunyanin geri kalan % 29’unu olusturan 51 ulke, annelerin emzirme hakkini koruyan politikalara sahip degildir.
Ayrica arastirmalar, uzun sureli annelik izninin, yalnizca anne sutuyle beslenmenin daha yuksek yayginligiyla iliskili oldugunu gostermektedir, cunku kadinlar, cocuguna anne sutu saglamakla istihdam arasinda secim yapmadan emzirmeye devam edebilmektedir. Uluslararasi Calisma Orgutu’nun bir raporu, gelismis ulkelerin cogunda maasin% 75-100’unun 16 haftaya kadar olan dogum izni icin garanti edildigini ortaya koydu. 70’den fazla ulkede, maliyet yuklerini azaltmak icin isverenlere sosyal guvenlik sistemleri araciligiyla odeme yapilmaktadir.Bebek Emzirmesini Etkileyen Faktorler


Amerika BirlesIk Devletleri, ucretli dogum iznini garanti eden evrensel bir politikaya sahip degildir ve ayni zamanda en dusuk emzirme oranlarindan birine ve gelismis ulkeler arasinda en yuksek bebek olum oranlarindan birine sahiptir. 16 ulkeyi inceleyen bir calisma, annelik izni politikalarinin emzirme yayginligini artirdigini ve 2000 canli dogum basina bir ila iki neonatal olumu onledigini ortaya koymustur.
Norvec’te anneler tam maasla 42 haftaya kadar dogum izni alabilir veya 52 hafta sureyle% 80 maas alabilir. Norvecli kadinlarin% 97’sinden fazlasi emzirmeye baslar ve % 80’i en az 3 aya kadar emzirmeye devam eder; bu, emzirmeye baslayan Amerikali kadinlarin % 79’undan ve 3. ayda sadece emziren % 41’inden buyuk olcude farklidir. Norvec’te emzirmeyi tesvik etmek icin uygulanan diger mudahaleler arasinda emzirmeye yonelik bilgilendirici materyallerin bulunmasi, saglik calisanlarinin annelerin olumlu emzirme deneyimleri yasamalarina yardimci olmak icin egitilmesi ve annenin emzirme deneyimlerini toplu olarak paylasabilecegi destek gruplari olusturulmasi yer almaktadir
Calisan Norvecli annelerin gunluk 60 ila 90 dakikalik mola verme haklari vardir ve hatta bebeklerini emzirmeye birakabilir veya bebeklerini ise getirebilirler. Emzirme oranlarini iyilestirmek ve emzirmenin sunabilecegi maksimum faydayi elde etmek icin destekleyici politikalar isyeri politikalarina ihtiyac vardir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:36   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bazi topluluklarda, toplum icinde emzirme kulturel olarak kabul edilemez bir uygulama olarak algilanmaktadir.

Tabiki sonuçta bir köşede bunu yapabilir ler.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:52.