IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2021, 15:16   #1
Standart Bebek Mamasi Pazarlamasi Annelerin Bebeklerini Emzirme Kararini Nasil Etkiler?

Gelismekte olan ve gelismis ulkelerde emzirme davranislarini etkileyen benzersiz faktorler mevcuttur. Arastirmalar, bebeklerde kolik ve anne enfeksiyonu gibi cocuk ve anne hastaliklarinin, gelismis ulkelerin aksine gelismekte olan ulkelerde emzirmeyi etkileyen kritik faktorler oldugunu gostermektedir. Gelismekte olan ulkelerde meme enfeksiyonlari, sislik, agri veya kronik rahatsizliklar yasayan veya dogumsal veya edinsel hastaligi olan bebekleri olan annelerin emzirme olasiligi daha dusuktur.
Anne sutunu sogutmak icin elektrigin sinirli olmasi ve bazi gelismemis bolgelerde yaygin olan sagliksiz beslenme ortamlari nedeniyle bulasma korkusu nedeniyle cevresel faktorler de gelismekte olan ulkelerde emzirme uzerinde buyuk etkiye sahiptir. Dogrudan anne ve cocuk sagligi ile ilgili buyuk zorluklarla karsilasan gelismekte olan ulkelerden farkli olarak, gelismis ulkelerdeki emzirme uygulamalarinin baslica etkileri saglik sistemlerinden, politik ve toplumsal faktorlerden kaynaklanmaktadir.Bebek Mamasi Pazarlamasi Annelerin Bebeklerini Emzirme Kararini Nasil Etkiler?


Bununla birlikte, hem gelismekte olan hem de gelismis ulkelerde, annenin emzirmeye baslama ve devam etme kararini etkileyen politikalar ve mevzuat gibi bireysel annelik ozellikleri, kisilerarasi, toplum ve toplumsal faktorler arasinda bir etkilesim vardir. Emzirme uygulamalarini desteklemeyen sosyodemografik, sosyodemografik, sosyal-kulturel ve sistematik faktorler nedeniyle annelerin emzirmeyi basladiktan sonra bile surdurmesi zor olabilir.


Bebek Mamasi Pazarlamasi
Is gucune giren kadinlar ve buyuk olcekli bebek mamasi markalarinin tanitimi, bebek besleme uygulamalarini buyuk olcude degistirdi. Annelik tesislerinde ucretsiz bebek mamasi orneklerinin saglanmasi ve medya ve saglik hizmeti saglayicilari tarafindan anne sutu ikamelerinin tesvik edilmesinin emzirme yayginligini azalttigi gosterilmistir. Arastirmalar, bebek mamasi reklamini goruntuleyen ve hatirlayan anneler arasinda, reklamlari izlemeyen annelere kiyasla bebek mamasi kullaniminin iki kat daha yuksek oldugunu gostermektedir.
Pazarlama ve reklamlar da dahil olmak uzere medya, bir sosyal grup icindeki kabul edilebilir davranislarla ilgili paylasilan inanclar olan sosyal normlari etkiler. Medya ayni zamanda davranislara yonelik tutumlari da etkiler ve gorus olusturmak ve kari artirmak icin yaygin degerlere ve algilara basvurma egilimindedir. Ornegin, 1997’de genc siyah bir anne olan Tabitha Walrond, 2 aylik cocugunun yetersiz beslenmeden olmesinin ardindan ihmalkar cinayetten mahkum edildi. Anne, yillar onceki meme kucultme ameliyatinin yetersiz anne sutu ile sonuclanacaginin farkinda degildi.


Yillar sonra, Walrond’un vakasi, emzirmenin potansiyel olarak olumcul oldugunu gosteren populer bir televizyon programi olan “Chicago Hope” da tasvir edildi. Bununla birlikte, bolum, yetersiz beslenme sonucu emzirilen bir cocugun olumunun ardindan cezai sorusturma yapilan beyaz ve orta sinif ebeveynleri (daha “cekici” bir demografik) tasvir ediyordu. Bolum, basarili bir emzirme cabasi olarak Dost Hastane Girisimi’ni gostermek yerine, girisimin anneleri emzirmeye zorlayarak yetersiz beslenme sonucu bebek olumlerine yol actigini one surdu. Endise verici bir sekilde, nobetin ilac sirketleri tarafindan emzirme ile iliskili riskler hakkinda halki bilgilendirmek icin bir oyun oldugu da tespit edilmistir.
Bebek mamasi reklamlari ayni zamanda yaygin anne deneyimlerine de hitap ediyor ve genellikle anne sutu yerine gecenlerin bebek zekasini gelistiren, sindirim sorunlarini cozen ve hatta bebeklerin gece boyunca uyumasina yardimci olan iceriklere sahip oldugunu one suren endiseler. Bu tur iddialar arastirmalarla dogrulanmamistir. Bununla birlikte, arastirmalar, emzirmenin daha yuksek zeka ve daha dusuk gastrointestinal hastalik riski ile diger bircok saglik yarari arasindaki iliskisini kabul etmistir.


Kolik gibi sindirim sorunlari, mama ile beslenen bebeklere gore daha az yaygin degildir ve mama ile beslenen bebeklerin anne sutuyle beslenen bebeklerden daha fazla uyuduklari bulunmamistir. Aclik, bebeklerin aglamasinin bircok nedeninden biridir, bu nedenle bebek mamasi, bebek aglamasi yanitinin azalmasiyla iliskili degildir. Dahasi, medya genellikle karlar ve izleyici itirazlari tarafindan yonlendirilir. Bebek mamasinin agresif pazarlanmasindan kaynaklanan dis baskilar ve mama ile ilgili medya mesajlari, annenin emzirme niyetini etkileyebilir ve cocuguna en uygun beslenme bicimini saglayabilir. Bebek mamasinin asiri pazarlanmasi ve emzirmenin yanlis tasvir edilmesi, onyargili bilgileri yayarak ve annenin emzirme yetenegine olan guvenini azaltarak emzirmenin onemini zayiflatabilir.
Bebek mamasi genellikle emzirme kadar iyi ve calisan anneler icin uygun bir yasam tarzi icin uygun bir cozum olarak tasvir edilir. Bebek mamasinda gosterilen etiketler genellikle “altin standart” gibi aciklamalar ve mutlu bebekleri tasvir eden resimler icerir. Bu tur bir etiketleme, mama ile beslenmeyle iliskili potansiyel ekonomik ve saglik sonuclarini goz ardi ederken, olumlu saglik ve gelisimsel faydalar anlamina gelir. Ancak anne sutuyle beslenen bebeklerin aileleri, saglik yararlarinin yani sira ekonomik avantajlar da yasayabilir. Bebek mamasi, bir bebegin Bebek Mamasi Pazarlamasi Annelerin Bebeklerini Emzirme Kararini Nasil Etkiler?yasaminin ilk yili boyunca 1500 dolardan fazlaya mal olabilir, ancak emziren kadinlar onemli maliyet yukunden kacinir.


Anne sutuyle beslenen bebekler ayrica daha az tibbi mudahaleye ihtiyac duyarlar, bu da daha az tibbi masraf ve ebeveynler icin daha az is gunu kacirilir. Bir calisma, mama ile beslenen bir grup bebegin 6 aylik bir zaman dilimi icinde 68.000 $ saglik masrafi tahakkuk ederken, esit sayida emziren bebegin sadece 4000 $ ‘lik benzer tibbi masraflari tahakkuk ettigini tespit edilmistir. Emzirmek cevre icin de daha iyidir cunku mama urunleri ve biberon sarf malzemelerinin yarattigi atiga kiyasla daha az atik uretilir.
Medya, emzirmeye iliskin bu tur dogru ve olumlu mesajlarin yayilmasinda onemli bir rol oynayabilir. Kisa, hedef kitleye ulasan ve hedef kitleye hitap eden uygun kanallarda (ornegin radyo, televizyon, sosyal medya) gosterilen, hedef kitlenin ihtiyac ve degerlerine gore uyarlanmis medya kampanyalari en basarili olanlardir. Bununla birlikte, mama sirketleri anne sutu muadillerine iliskin dogrulanmamis iddialarda bulunma ve bebek mamasini tesvik etmek icin guvenilir saglik calisanlarini kullanma egilimindedir. Annelik tesislerinde ucretsiz bebek mamasi orneklerinin saglanmasi ve medya ve saglik hizmeti saglayicilari tarafindan anne sutu ikamelerinin tesvik edilmesinin de emzirme yayginligini azalttigi gosterilmistir.


Bebek mamasi sirketleri, saglayicilar ve hastane tesisleri araciligiyla hamile ve yeni annelere anne sutu ikameleri hakkinda ucretsiz numune ve bilgi saglayarak yeni tuketicileri cezbetmektedir. Doktorlar genellikle bebek sagligi ve beslenmesi konusunda en tartismasiz danismandir ve bu da onlari bebek mamasini tesvik etmek icin en onemli arac haline getirir. Formul sirketleri, doktorlara bebek mamasi markalarini hamile ve yeni annelere oneren ve tesvik eden doktorlar karsiliginda ucretsiz veya indirimli urunler verir. Bircok hastane, yeni annelere, hastaneden taburcu olduklarinda ucretsiz bebek mamasi ve kuponlar iceren paketler saglamaktadir.
Formul sirketlerinin kullandigi pazarlama taktikleri, formule dayali pazarlamanin onlenebilir bebek olumlerine yol actigi iddiasina dayanan uluslararasi onaylanmamaya yol acti. Uluslararasi muhalefet, WHO ve UNICEF’i Anne Sutu Muadillerinin Uluslararasi Pazarlama Kurallarini gelistirmeye sevk etti. Yasa, bebek mamasinin anne sutune esit veya ondan daha ustun olarak etik olmayan sekilde pazarlanmasini yasaklar ve bebek mamasinin tibbi uygulamalarla desteklenmesini kisitlar.
Bebek Mamasi Pazarlamasi Annelerin Bebeklerini Emzirme Kararini Nasil Etkiler?Medyanin yani sira saglik calisanlari araciligiyla emzirmenin yararlari ve onemine iliskin dogru, onyargisiz bilgilerin dagitilmasi, emzirme yayginligini iyilestirmek ve emzirmenin onemi ile ilgili yanlis bilgi ve yanlis algilamalarin yayilmasini azaltmak icin kritik oneme sahiptir.


Emzirme, kuresel olarak bes yasin altindaki cocuklarin olumlerini onlemek icin tek ve en etkili cozum olarak kabul edilmektedir. Emzirmenin tek basina sagladigi onemli ekonomik ve saglik tasarruflari goz onunde bulunduruldugunda, yalnizca anne sutuyle besleme, annelere ve bebeklerine bakim saglayan aileler, topluluklar, isyerleri ve hastane tesislerinde desteklenmeli ve tesvik edilmelidir.
Emzirme oranlarini ve bebeklerin sagligini etkileyen politikalar ve mevzuat gibi bireysel, kisiler arasi, toplum, organizasyonel ve toplumsal faktorler arasindaki dinamik etkilesimi anlamak ve ele almak, emzirme yayginligini iyilestirmenin anahtaridir. Asagida, hem gelismekte olan hem de gelismis ulkelerde uyarlanabilen ve uygulanabilen, yalnizca anne sutuyle beslenmenin yayginligini iyilestirmek icin kullanilan kanita dayali yaklasimlarin bir ornegi bulunmaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:35   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Anne sütü daha yararlı.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:09.