IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Beatrice


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart LASIK Goz Ameliyatinin Komplikasyonlari, Sonuclari Ve Riks Faktorleri

LASIK(Lazer in situ keratomileusis), kirma kusurlari (ozellikle miyopi, hipermetropi ve astigmat) icin guvenli ve etkili bir tedaviyiyontemi olarak gosterilmektedir. Hem teknolojik gelismelerin hem de artan cerrah deneyiminin bir kombinasyonu, gelismis refraktif sonuclar ve azalmis komplikasyon oranlari ile sonuclanmistir. Ancak LASIK, dogru hasta icin etkili ve guvenli bir prosedur olmasina ragmen, postoperatif komplikasyon gelisme olasiligi her zaman mevcuttur. Yine de, cok sayida intraoperatif komplikasyon, uygun preoperatif ve intraoperatif onlemler ve cerrahi aletlerin dikkatli bakimi ile potansiyel olarak onlenebilir.

LASIK Goz Ameliyatinin Komplikasyonlari, Sonuclari ve Riks FaktorleriIntraoperatif Komplikasyonlar
Flep ile ilgili komplikasyonlar, LASIK cerrahisini takiben en sIk gorulen intraoperatif komplikasyonlardir. EksIk bir flep vakalarin % 3’unde rapor edilir ve mikrokeratomun (salinimli bicakli hassas alet) cerrahi alanda duzgun gecisi engellendiginde ortaya cikabilir. Diger onemli nedenler intraoperatif emme kaybi, elektrik arizasi, vakumun kazara serbest birakilmasi ve mikrokeratomun hasar gormesidir. Ince kanatlar ve ilikler yetersiz emme, duzensiz kornealar ve dusuk bicak kalitesinden kaynaklanabilir. Bu kanatlarin, burusma olasiliklari daha yuksek oldugu icin manipule edilmesi zahmetlidir ve mikrokeratomun ters gecisinden sonra genellikle bir ilik kanadi tespit edilir. Mikrokeratomun uygun koruyucu bakimi ile komplikasyon azaltilabilir veya onlenebilir. Kornea perforasyonu, flebin olusturulmasi sirasinda yikici bir intraoperatif komplikasyonu temsil eder. Yetersiz sekilde sabitlenmis bir mikrokeratom bicagi korneayi delebilir (daha sonra alttaki lens ve irise zarar verebilir), ancak lazer ablasyonu sirasinda da gorulmustur. Modern aletler sabit derinlik plakalari kullanma egiliminde oldugundan, bugun nadir bir olayi temsil etmektedir.



Erken Postoperatif Komplikasyonlar
LASIK ameliyatindan sonraki ilk 24 saat icinde mekanik bozulma sonucu flep cikigi meydana gelebilir. Ciddi agri ve ciddi sekilde azalmis gorme, durumun ortak belirtileridir. Sabit kivrimlarin olusumunu ve epitel buyumesini onlemek icin bu tur cikik flep mumkun olan en kisa surede yeniden konumlandirilmalidir. LASIK sonrasi flep strialari, hastalarin % 3,5’ine kadar ortaya cikabilir ve tam flep cikiklarindan daha yaygindir. Bu Flebin yanlis hizalanmasinin bir sonucudur, makrostria ve mikrostria olarak siniflandirilabilir. Nazik flep manipulasyonunun stria insidansini azalttigi gosterilmistir ve kalici strialar icin ek tedaviler (dikis atma gibi) gereklidir.
Ameliyat sirasinda epitel travmasi, epitel hucrelerinin stromal yatak ve flep arasindaki bosluga cogalmasina yol acabilir ve bu da epitel buyumesine neden olabilir. Bu durum icin onemli risk faktorleri periferik epitel kusurlari, zayif flep yapismasi veya perforasyonu ve serbest kapaktir. Nadir de olsa enfeksiyonlar, LASIK’in erken postoperatif komplikasyonlaridir. Bir kismi postoperatif kontaminasyondan kaynaklansa da cogu intraoperatif olarak kazanilir. Gorulme sIkligi % 0 ila 1,5 arasinda degisir ve tipik olarak ameliyattan sonraki 72 saat icinde ortaya cikarlar. Olagan yaygin semptomlar artan isIk hassasiyeti, kizariklik, agri ve gorme kaybidir.
Ameliyat sonrasi gec komplikasyonlar
Normal gozyasi fonksiyonundaki kornea, konjonktiva ve aksesuar gozyasi bezlerinin koordineli etkisi, gozun saglikli calismasi icin hayati onem tasir. Post-LASIK kuru goz sendromu, bu prosedurun en yaygin gec postoperatif komplikasyonlarindan biridir. Bu komplikasyonda rol oynayan ana risk faktorleri, ameliyat oncesi goz kurulugu ve kronik okuler yuzey iltihabidir. Kronik gozyasi disfonksiyonu, Post-LASIK kuru goz sendromunun bir alt kumesidir ve norotrofik keratopati veya noropatik agri eslik edebilir. Bu durum asemptomatik veya hafif ila siddetli ve gucten dusurucu arasinda degisebilir. Refraktif cerrahi sirasinda epitel yaralanmasi gozyasi filmi sitokin seviyelerini degistirir; LASIK ayrica goblet hucresi musin kaybiyla da iliskilendirilmistir ve bu gozyasi tabakasi kararsizligina yol acar.
LASIK Goz Ameliyatinin Komplikasyonlari, Sonuclari ve Riks FaktorleriKorneal ektazi, ektazi alaninda kararsiz topografik diklesmeyle birlikte ilerleyici bir korneal incelme olarak ortaya cikan LASIK’in bir baska nadir, ancak ciddi komplikasyonudur. Ameliyattan birkac yil sonra bile ortaya cikabilir ve yardimsiz veya gozluk destekli gorme keskinliginde azalma ile baglantilidir. Kolajen capraz baglanma, ektatik bozukluklarin potansiyel bir tedavisi olarak incelenmistir ve su ana kadar onemli bir umut vaat etmektedir. LASIK’ten sonra zaman zaman yildiz patlamalari (parlama), golgelenme, haleler ve cift gorme rapor edilir ve bunlar genellikle yuksek dereceli gorsel sapmalar olarak adlandirilirlar. Bu semptomlar genellikle zamanla duzelir, ancak bazen gorme kalitesini kalici olarak etkileyebilirler.

Prosedurun Sonuclari
LASIK prosedurunun guvenligi, gozlukle duzeltilmis en iyi gorme keskinliginin iki veya daha fazla cizgisini kaybeden gozlerin sayisi ve yuzdesi olarak tanimlanabilir. Etkililik, duzeltilmemis gorme keskinligi 20/20 veya daha iyi olan gozlerin yuzdesi olarak tanimlanabilir. LASIK’in hem etkinligi hem de guvenligi, deneyim ve daha iyi ekipmanla artmistir ve optik kalitenin geri kazanimi, bazi kisiler de 6 aya kadar surebilmesine ragmen genellikle bir hafta icinde gerceklesir. Dusuk ila orta dereceli miyopi icin, LASIK’in guvenligi % 0 ila% 7 arasindadir ve etkinligi % 95 ila % 100 arasindadir. Orta ila yuksek miyopi icin, guvenlik araligi % 0 ile 3.2 arasinda ve etkinlik % 55 ile 94 arasindadir. Miyopiye gerileme egilimi oldugu icin, onemli sayida hasta duzeltmeyi iyilestirmek icin ikinci bir ameliyat gerektirir. Yara iyilesme yanitlarindaki biyolojik farkliliklar, refraktif cerrahinin ongorulebilirligini sinirlayan onemli bir faktordur. Yine de, yuksek dereceli miyopi olan hastalar icin, kalin gozluk kullanmaya gore yeniden tedavi bile sIklikla tercih edilir.
Yuksek temasli sporlar, flep yerinden cikma riskini artirir; bu nedenle bu tur faaliyetlerden kacinilmalidir. Prosedur korneanin yeniden sekillendirilmesini icerdiginden, egriligindeki degisIklikler gece gorusunu etkiler ve daha yuksek duzeyde gorsel sapmalara (parlama, haleler, golgelenme ve cift gorme) neden olabilir. Miyopi duzeltmesi presbiyopinin uzak goruslulugunu etkili bir sekilde artirdigi icin, presbiyopili hastalar LASIK’ten sonra hala okuma gozlugune ihtiyac duyabilir. Bu nedenle, bazi hastalar monovizyon icin aday olabilir, burada LASIK bir gozun yakini ve digerini gormesine izin vermek icin yapilir ve bu da anizometropiye neden olur. Daha yasli hastalar anizometropiye daha ayarlanabilirdir, bu da okuma gozlugu ihtiyacini ortadan kaldirabilir veya azaltabilir.

LASIK Goz Ameliyatinin Komplikasyonlari, Sonuclari ve Riks FaktorleriRisk Faktorleri
LASIK’in belirli bir hasta icin uygun olup olmadigini etkileyebilecek ana risk faktorleri kuru goz sendromu, keratokonus (korneanin yapisini etkileyen goz hastaligi), buyuk goz bebegi boyutu, ince kornea, yuksek duzeyde kirma kusuru, yas ve gebeliktir. Gida ve Ilac Dairesi (FDA) ve Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin LASIK icin iyi ve kotu adaylari kolayca ayirmak icin kilavuzlar gelistirmesinin nedeni budur. Temel sart, adaylarin 18 yasindan buyuk olmasi (bircok miyop ve bir normal goze sahip cocuklar haric) ve en az bir yil boyunca sabit kirilma yasamasi gerektigidir. Ayrica, hamile veya emziren kadinlar, bu kosullar goz olcumunu etkileyebileceginden isleme tabi tutulmamalidir. Ayni durum, potansiyel hasta belirli receteli ilaclar (yani kortikosteroidler) aliyorsa da gecerlidir. Otoimmun bozukluklar, immun yetmezlik durumlari, diyabet, gozun herpes enfeksiyonlari ve diger hastaliklar da onemli risk faktorleridir.
Risk faktorlerinin dislanmasina yonelik ameliyat oncesi degerlendirme, astigmatizmanin olcumu dahil olmak uzere yarik lamba muayenesi, retina degerlendirmesi ve kirilmadan olusur. Korneanin stabilizasyonunu saglamak icin ameliyat oncesi degerlendirmeden once kontakt lensler kesilmelidir.
 
Alt 28 Nisan 2021, 08:55   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 08:58   #3
Guest
Beatrice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Evet teşekkür ederiz çünkü gözümüz aciyo

 
Alt 28 Nisan 2021, 13:00   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ben tşk ederim ki : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:23.