IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 20:27   #1
Standart Prostat Hastalıkları Teşhis Ve Tedavisi

Prostat Hastalıkları Teşhis Ve Tedavisi


Prostat Hastalıkları Teşhis Ve Tedavisi

Prostatın temelde prostatitler, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri olmak üzere 3 çeşit hastalığı vardır.

Prostatitler; akut olanda prostatta iltihap vardır, ateş üşüme titreme, idrar zorluğu, idrarda yanma gibi ciddi şikayetler olur. İdrar tahlilinde ya da prostat sıvısı tahlilinde şiddetli iltihap vardır ve tedavi edilince iyileşir.

Kronik prostatit ise ara ara ateşlenme, idrar zorluğu , titreme gibi genel infeksiyon belirtileri olur, idrar tahlilinde iltihap vardır ve tedavi edilince şikayetler geçer ancak ara ara tekrarlar.

Kronik noninflmatuar prostatit ise kasık ağrısı, pelvik bölgede rahatsızlık hissi, idrarda yanma gibi şikayetler olur hastayı rahatsız eder. Yapılan tetkiklerin hepsi normaldir. Tedaviye çok yanıt vermez hatta hastalar bu nedenle doktor doktor dolaşır.

Kronik inflamatuar tip prostatitte ise hastada şikayet yoktur ancak tahlillerde iltihap çıkar. Tedavisi gene diğer tiplerde olduğu gibidir.

İyi huylu prostat büyümesi ya da benign prostat hiperplazisi (BPH): prostatın normal ağırlığı 20 gram civarındadır. Yaşa bağlı prostatın iyi huylu olarak büyümesine BPH denir.

İyi huylu prostat büyümesi ya da benign prostat hiperplazisi (BPH): prostatın normal ağırlığı 20 gram civarındadır. Yaşa bağlı prostatın iyi huylu olarak büyümesine BPH denir.

Prostatın büyümesi sonucu idrar yolunun prostattan geçen kısmı tıkanır. Hasta rahat idrar yapamaz. Buna bağlı idrar kesesi bozulur ve daha da ilerler ise böbreklerde yetmezlik gelişebilir.

Teşhisi idrar akım hızı prostat spesifik antijen (PSA), idrar tahlili ve üre kreatinin düzeylerine bakılarak konulur. Ayrıca uluslararası semptom skoru(IPSS) doldurulur ve ayrıca parmakla rektal muayene çok önemlidir.

BPH şiddetine göre ilaç tedavisi ya da gereğinde cerrahi işlem yapılabilmektedir.

Hafif şikayetler ve belirtiler var ise ve BPH idrar yolunu tam tıkamamış ise önce ilaç tedavisi yapılır cevap alınmaz ise cerrahi tedavi yapılır.

Cerrahi tedavide kapalı sistemle TURP, TUR-Lazer, TUR-plazma kinetik gibi yöntemler tercih edilir. Eğer prostat çok büyük ise açık cerrahi iyi bir seçenek olabilir ( ayrıntılı bilgi için BPH bölümüne bakınız).

Prostat kanseri erkekte en sık görülen kanserdir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Aile hikayesi var ise 40 yaş üstü yok ise 50 yaş üstü erkeklerin taramadan geçmesi önemlidir.

Gelen hastaya önce parmakla rektal muayene ve sonrası PSA, idrar tahlili, üre, kreatinin, ultrasonografi bakılır. PSA yüksek ve/veya muayenede şüphe var ise prostat biyopsisi yapılır.

Kanser teşhis edilirse evrelemesi yapılır ve buna göre tedavi prensipleri belirlenir

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Prostat Hastalıkları Teşhis Ve Tedavisi
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:50.